Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο προκλητικό ξέπλυμα της γενοκτονίας στη Γάζα από τον Μπάιντεν

Σε νέο προκλητικό ξέπλυμα της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο προχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με αφορμή το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, όπως και εναντίον ηγετικών στελεχών της Χαμάς.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την εξέλιξη «εξωφρενική» και επέμεινε πως «ό,τι και αν υπονοούν αυτά τα εντάλματα, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι γενοκτονία».

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να σχηματιστεί μια «κατάλληλη απάντηση» της Ουάσιγκτον απέναντι στον εισαγγελέα του ΔΠΔ, που ζητά την έκδοση των εν λόγω ενταλμάτων σύλληψης - χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το 2020, επί προεδρίας Τραμπ, η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος δικαστών του ΔΠΔ (του οποίου οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος), όταν αυτοί ενέκριναν τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, την ένταση με την οποία δυναμώνουν διεργασίες στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιερουσαλήμ, Τζακ Λιου, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας (IDI) είπε ότι η επίσημη σύναψη σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στα σκαριά, μέσα από τριμερή συμφωνία που εξετάζεται, με τη συμμετοχή και της Ουάσιγκτον, αλλά «θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας στη Γάζα» και «μια συζήτηση για το πώς διαχειρίζεται κανείς το ερώτημα για το μέλλον της παλαιστινιακής διακυβέρνησης». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «γι' αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα αξίζει να αναλάβει κανείς το ρίσκο να μπει σε μια τέτοια συζήτηση».

Από τη μεριά του ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτσογκ εξέφρασε την ελπίδα «να εξεταστεί σοβαρά» η «δυνατότητα» για εξελίξεις στη προσέγγιση με το Ριάντ, καθώς - όπως είπε αναφερόμενος στη Χαμάς - «η αυτοκρατορία του κακού επιδίωξε στις 7 Οκτωβρίου να καταστρέψει την ελπίδα για εξομάλυνση», ενώ πρόσθεσε: «Ο αγώνας μας, τελικά, δεν είναι μόνο μια μάχη κατά της Χαμάς. Είναι μια ευρύτερη στρατηγική, παγκόσμια και ιστορική μάχη, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για αφομοίωση σε αυτό το μεγάλο όραμα εξομάλυνσης».

Αντίστοιχα με την παρέμβαση του Λιου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επανέλαβε χθες μιλώντας στη Γερουσία ότι για να προχωρήσει το παζάρι με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, το Ριάντ απαιτεί «ηρεμία στη Γάζα και ένα αξιόπιστο μονοπάτι για ένα παλαιστινιακό κράτος», αλλά αυτήν τη στιγμή «το Ισραήλ δεν είναι σε θέση - ή δεν θέλει - να προχωρήσει σε αυτό το μονοπάτι».

Διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις εντός ΕΕ

Στο μεταξύ καταγράφονται διαφοροποιήσεις εντός της ΕΕ με αφορμή την εξέλιξη με το ΔΠΔ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, είπε ότι «μια απόπειρα να φανεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και οι ηγέτες τρομοκρατικών οργανώσεων είναι το ίδιο, και η ανάμειξη διεθνών θεσμών σε αυτό, είναι απαράδεκτες». Ο δε ΥΠΕΞ της Ιταλίας Αντ. Ταγιάνι δήλωσε πως «είναι απολύτως απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρ. Σουνάκ, δήλωσε ότι οι ενέργειες του ΔΠΔ «δεν βοηθούν στην επίτευξη παύσης των μαχών και στην απελευθέρωση των ομήρων, ούτε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Διακριτή ήταν η διαφοροποίηση της Γαλλίας, που δήλωσε ότι «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις». Αναφέρει ότι «καταδίκασε από την 7η Οκτωβρίου τις αντισημιτικές σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς», αλλά και ότι «η Γαλλία προειδοποιεί εδώ και μήνες για την επιτακτική ανάγκη να τηρείται αυστηρά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» και για «τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, και την ανεπαρκή πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια».

Αλλά και το Βέλγιο σημείωσε ότι «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διωχθούν στο ανώτατο επίπεδο, ανεξάρτητα από τον αυτουργό», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας μίλησε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν σε ισραηλινό και παλαιστινιακό έδαφος και τα οποία «πρέπει να διωχθούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανεξαρτήτως των αυτουργών», κρίνοντας ότι «η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή φρικαλεοτήτων και για την εξασφάλιση της ειρήνης».

Παρεμβάσεις από Κίνα και Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, εξέφρασε την ελπίδα «ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση και θα ασκήσει τις εξουσίες του σύμφωνα με τον νόμο», καλώντας παράλληλα να μπει ένα τέλος στη «συλλογική τιμωρία του Παλαιστινιακού λαού».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε ειδικά τις αιτήσεις Αμερικανών βουλευτών για επιβολή κυρώσεων σε βάρος εκπροσώπων του ΔΠΔ, λέγοντας ότι «γενικά η κατάσταση είναι παραπάνω από περίεργη αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ και την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν μεθόδους κυρώσεων ακόμα και σε βάρος του ΔΠΔ».

Υπενθυμίζεται ότι στους 124 υπογράφοντες που αναγνωρίζουν και συμμετέχουν στο ΔΠΔ δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά ούτε και το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ