ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
Επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας για τους μικρούς ασθενείς, «στον αέρα» τα χειρουργεία

Απαράδεκτες και συκοφαντικές οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας

«

Αποδείξαμε πως ό,τι μπορούσε ανθρωπίνως να γίνει έχει γίνει», ήταν ο προκλητικός ισχυρισμός του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να είναι στη λίστα αναμονής.

Μάλιστα, σαν να μη φτάνει το έγκλημα διαρκείας που φέρει την υπογραφή της, η κυβέρνηση επιτίθεται στους υγειονομικούς, σέρνοντας στα δικαστήρια τους εργαζόμενους του «Αγλαΐα Κυριακού» επειδή προχώρησαν σε στάση εργασίας.

«Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε την απόφαση, η στάση εργασίας θα κηρυχθεί παράνομη και τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά», είπε ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί, άρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να κινητοποιούνται, ενώ, χυδαιολογώντας σε βάρος τους, τους καταλόγισε ότι διαμαρτύρονται λόγω ...ευρωεκλογών! Την ίδια στιγμή, βέβαια, για να μην τιναχτούν στον αέρα τα χειρουργεία, επιστράτευσε ως λύση τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων, και μάλιστα από τον «Ευαγγελισμό», με τους εκεί γιατρούς να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, αφού στα παιδιατρικά νοσοκομεία χρειάζονται παιδοαναισθησιολόγοι για να γίνουν με ασφάλεια τα χειρουργεία.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μείωσαν τη δύναμη του Αναισθησιολογικού Τμήματος από 11 σε 7, μια εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιηθεί η διοίκηση ήδη από τον Ιούνη του 2023. Το δε «Αγία Σοφία» λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με 12 αναισθησιολόγους, αντί για 17, όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμά του. Ολα αυτά ενώ τα συγκεκριμένα νοσοκομεία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της παιδιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα, εφημερεύοντας εκ περιτροπής μέρα παρά μέρα.

Με τους υγειονομικούς να οργανώνονται για να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, σήμερα Τρίτη στο Παίδων «Αγία Σοφία» θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασίσουν για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων είναι πολιτική επιλογή

Τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Υγείας αποδομεί με συγκεκριμένα στοιχεία η Ηρώ Αποστολοπούλου, ειδικευόμενη Παιδοχειρουργικής και μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία». Οπως δηλώνει στον «Ριζοσπάστη», πρόκειται για ισχυρισμούς που «απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα», αφού «παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων (αναισθησιολογικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) για τις ελλείψεις και τα κενά, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί. Δεν προκηρύσσει το σύνολο των κενών θέσεων, δεν προχωρά σε άμεσες και γρήγορες διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού».

Από την άλλη, αναδεικνύει ότι «ταυτόχρονα με τη διαρκή υποβάθμιση και υποστελέχωση της παιδιατρικής περίθαλψης, εξασφαλίζει "ζεστό" χρήμα στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό φαίνεται όλο το τελευταίο διάστημα, που οι υγειονομικοί των παιδιατρικών νοσοκομείων κινητοποιούνται και διεκδικούν. Οπως έγινε και το 2022, και το 2023, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού.

Αντίστοιχα και πιο πρόσφατα, ενάντια στην υποστελέχωση του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας, ή ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση και τις ελλείψεις στην περίθαλψη των μεταγγιζόμενων με μεσογειακή αναιμία.

Τώρα οι υγειονομικοί των παιδιατρικών νοσοκομείων, πλάι στους γονείς ξανά, κινητοποιούμαστε διεκδικώντας το αυτονόητο: Σύγχρονη, δωρεάν, ποιοτική παιδιατρική περίθαλψη για όλους τους ασθενείς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ανοιγμα των χειρουργικών τραπεζιών που παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια.

Πολιτική είναι η επιλογή τους να αφήνουν τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, να αφήνουν τις χειρουργικές αίθουσες κλειστές, χιλιάδες παιδιά να περιμένουν στις λίστες αναμονής και η κυβέρνηση να τρέχει να εφαρμόσει πάση θυσία τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία».

Αγωνία από τους αναισθησιολόγους

Τα παραπάνω καταγγέλλουν με ανοιχτή επιστολή τους και οι αναισθησιολόγοι των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων, «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», εκφράζοντας την αγωνία τους για την παρούσα αλλά και τη μελλοντική κατάσταση. Σημειώνουν ότι σε όσες επισημάνσεις, προειδοποιήσεις και προτάσεις έχουν εγκαίρως αναδείξει, «η απάντηση εκ μέρους της διοίκησης και του υπουργείου δίνεται αφού τα προβλήματα έχουν οξυνθεί σε βαθμό που πλέον παρακωλύεται σοβαρά η λειτουργία των νοσοκομείων και η επίλυσή τους μοιάζει αδύνατη».

Καταγγέλλουν την περαιτέρω εξόντωση του υπάρχοντος προσωπικού, που φέρνει χιονοστιβάδα παραιτήσεων και ένταση του προβλήματος, όπως και τα «εντέλλεσθε» και την καταναγκαστική εφημέρευση, ως μέτρα αντιεπιστημονικά, καταναγκαστικά και επικίνδυνα για την ασφαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου. Επίσης, τις μειωμένες ανοιχτές αίθουσες, οι οποίες «δημιουργούν λίστες που κρατούν αιχμάλωτους τους μικρούς ασθενείς, πολλές φορές για χρόνια!».

Οσο για τις μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία, που έχουν γίνει πια η «εύκολη λύση» για την κυβέρνηση, σημειώνουν ότι «εκτός από παράνομες τις περισσότερες φορές, επιτείνουν το πρόβλημα των ελλείψεων σε άλλα νοσοκομεία, ενώ οι εξαίρετοι συνάδελφοι, όταν δεν έχουν εμπειρία στην Παιδοαναισθησία, δεν μπορούν να προσφέρουν παρά έναν ψευδεπίγραφο "αριθμό" στη δύναμη του νοσοκομείου».

«Για τα σημερινά προβλήματα στα Παίδων δεν ευθύνονται οι ασθενείς, ούτε οι ιατροί και οι νοσηλευτές, που ζητούν συνθήκες ασφάλειας και βιωσιμότητα των Αναισθησιολογικών Τμημάτων στα Παίδων», καταλήγουν οι αναισθησιολόγοι.


ΣΕΑΑΝ
Εκβιασμοί από την εργοδοσία για να παραιτηθεί χρόνιος πάσχων

Την οργή της εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων για τη στάση της εργοδοσίας απέναντι σε εργαζόμενο στο λιμάνι, ο οποίος έχει διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας από το 2020, ενώ είχε και εργατικό «ατύχημα» τον Απρίλη του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΣΕΑΑΝ, «η "DPort", υπεργολάβος της COSCO, εκβιάζει και θέλει να εξαναγκάσει σε παραίτηση και από τα δικαιώματά του τον εργάτη», ο οποίος είναι 39 ετών και πατέρας ενός παιδιού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την καταγγελία, όταν ο εργαζόμενος διαγνώστηκε με την πάθησή του ζήτησε από την εργοδοσία να αλλάξει πόστο, να πάψει δηλαδή να εργάζεται σε μεγάλα ύψη, με γερανό κ.λπ. Ομως «η εταιρεία όχι μόνο δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα, ως όφειλε, με γνώμονα την ασφάλεια και τα δικαιώματά του», αλλά «επιχείρησαν να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση, αρνούμενοι κάθε διευκόλυνση. Οχι μόνο δεν πήρε αναγκαία μέτρα, αλλά τον έβαζε να δουλεύει σε επικίνδυνο περιβάλλον», τονίζει η ΣΕΑΑΝ.

Και θυμίζει ότι ο συγκεκριμένος εργάτης τραυματίστηκε στις 28 Απρίλη 2022, όταν δουλεύοντας σε καράβι υποχώρησε ένα σάπιο κάγκελο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό από ύψος 14 μέτρων. Αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσει σοβαρά, να υποβληθεί σε 5 χειρουργεία και σήμερα να είναι στη φάση της αποκατάστασης (φυσικοθεραπείες κ.λπ.).

Σαν να μην έφταναν μάλιστα τα παραπάνω, η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι η εταιρεία «τον πιέζει για παραίτηση, φτάνοντας στο σημείο να του ζητάει πίσω τους μισθούς των 2 χρόνων μετά το ατύχημα (35.000 ευρώ) ως αδίκως καταβληθέντα!».

Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί να μπει τέρμα στην αυθαιρεσία αυτή της εργοδοσίας και ο εργαζόμενος «όχι μόνο να μην επιστρέψει λεφτά στην εταιρεία, αλλά να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά του».


Οπως κάθε μέρα και στις 9 Ιούνη έχουμε στο «νου μας το παιδί»

Κοινή δήλωση υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για την επικίνδυνη κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Σε κοινή τους δήλωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, στα «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», η Στέλλα Βαλαβάνη και η Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφιες ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, αναφέρουν τα εξής:

«Η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, στο "Αγία Σοφία" και στο "Αγλαΐα Κυριακού", μόνο οργή και αγανάκτηση μας γεμίζει.

Εν έτει 2024 είναι εξωφρενικό κάθε τόσο να κινδυνεύει με αναστολή η τακτική λειτουργία των χειρουργείων για τους μικρούς ασθενείς αλλά και να υπάρχουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να είναι στην αναμονή, στη λίστα της ντροπής!

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ποια είναι η "σταθερότητα", η "ανάπτυξη" και η "ασφάλεια" για την οποία μιλάει η κυβέρνηση και "υπόσχεται" η ΕΕ και όσοι συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της: Υποστελέχωση των νοσοκομείων, μικρά παιδιά να τίθενται σε κίνδυνο, την ίδια ώρα που δίνονται 500.000 ευρώ τη μέρα ώστε να βρίσκεται η φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ΕΕ και οι λοιποί υπερασπιστές να στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ να δολοφονεί εν ψυχρώ χιλιάδες παιδιά στην Παλαιστίνη.

Η τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα παιδιατρικά νοσοκομεία, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τα αποτελέσματα της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, από την πολιτική της σημερινής και όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Αυτό είναι το σύστημα Υγείας που αντιμετωπίζει τους ασθενείς ως πελάτες, την Υγεία του λαού και των παιδιών του ως εμπόρευμα, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος την περίοδο της πανδημίας και από την εγκληματική διαχείρισή της από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, στοίχισε χιλιάδες ζωές, με τις εικόνες των μαζικών τάφων στις κατά τ' άλλα "ανεπτυγμένες" χώρες να συγκλονίζουν.

Μόνο αποστροφή προκαλούν οι δηλώσεις και οι κινήσεις του υπουργείου Υγείας, που αντί να υιοθετήσει τα αιτήματα των σωματείων των εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Γονέων και να καλύψει τις κενές θέσεις ώστε να μην ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία, καταφεύγει στη συκοφαντία και τον αυταρχισμό. Οσες κινήσεις αντιπερισπασμού και να κάνει, όσες κινητοποιήσεις και να βγάλει παράνομες και καταχρηστικές όπως έκανε με τη σημερινή στάση εργασίας, δεν μπορεί να κρύψει την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για την οποία έχουν έγκαιρα προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι με δεκάδες έγγραφα.

Δεν αποδεχόμαστε αυτήν την κανονικότητα... Για εμάς κανονικότητα είναι η ασφάλεια των παιδιών μας, να μπορούμε να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια.

Οπως κάθε μέρα, έτσι και στις 9 Ιούνη έχουμε στο "νου μας το παιδί" γι' αυτό στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό! Για να δυναμώσει ο αγώνας για να γίνουν εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων για τα παιδιατρικά, και όχι μόνο, νοσοκομεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ