ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2024
Σελ. /32
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»

Με την πλούσια ιστορία του στην Πανεπιστημιούπολη συναντιέται το Φεστιβάλ την Παρασκευή 31 Μάη και το Σάββατο 1 Ιούνη

Η Φαλίτσα Ρίτσου στο 26ο Φεστιβάλ
Η Φαλίτσα Ρίτσου στο 26ο Φεστιβάλ
«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Τρίτος σταθμός του Φεστιβάλ, μετά την Καισαριανή και την Γκράβα, είναι η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, το διήμερο 31 Μαΐου-1 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δίνοντας ξανά τώρα ραντεβού στην Πανεπιστημιούπολη, το 50ό Φεστιβάλ λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Αττικής να κάνουν τη διαφορά, με πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο έχει ως εξής:

Παρασκευή 31 Μαΐου
  • Συζήτηση για τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία. Θα μιλήσουν οι:

Ο χάρτης του 27ου Φεστιβάλ
Ο χάρτης του 27ου Φεστιβάλ
- Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

- Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία.

- Θανάσης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

  • Μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου. Επιμέλεια: Ιάσονας Μανούσος. Φιλική συμμετοχή: Θύμιος Παπαδόπουλος και Πολυξένη Καράκογλου. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Κ. Αβραμίδης, Μ. Κακαβα, Ι. Μανούσος, Γ. Ντόκου, Π. Σπανός, Θ. Χατζηαθανασίου, Ελ. Ψαρούλη.
  • Μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.
  • Παραδοσιακό γλέντι - οδοιπορικό με τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Αντρέας Νιάρχος (κρουστά), Δημήτρης Ρέντας (λαούτο - φωνή), Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Αχιλλέας Χαχάμης (φωνή).
Σάββατο 1 Ιουνίου
  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Μουσικό αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ικαρη, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου.
  • Συναυλία με τους Banda Entopica.
Μακρά και πλούσια ιστορία στην Πανεπιστημιούπολη

Ο Δημήτρης Μητροπάνος στο 27ο Φεστιβάλ
Ο Δημήτρης Μητροπάνος στο 27ο Φεστιβάλ
Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ για 10 χρόνια, από το 23ο Φεστιβάλ το 1997 έως το 34ο Φεστιβάλ το 2008, συνδέθηκαν με την Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90, τα βήματα που έχει κάνει η ΚΝΕ μετά την ανασυγκρότησή της την καθιστούν και πάλι μια μαζική Οργάνωση Νεολαίας, που δένεται με τις μάζες και αυτό εκφράζεται χρόνο με τον χρόνο και στα Φεστιβάλ της. Ετσι, η «μετακόμιση» του Φεστιβάλ στα Ιλίσια συμπίπτει και με την εντυπωσιακή άνοδο της μαζικότητάς του. Εχοντας ξεπεράσει τα χρόνια της κρίσης, το Φεστιβάλ δεν νοσταλγεί πια το παρελθόν του, αλλά συγκρίνεται μ' αυτό, συνεχίζοντας με την ίδια δυναμική την πορεία του προς το μέλλον.

Τα παραπάνω δεν εκφράζονται μόνο στη μαζικότητα με την οποία το αγκαλιάζει η νεολαία, αλλά παράλληλα στον εμπλουτισμό του προγράμματός του, που αφουγκράζεται και δένεται με την επικαιρότητα. Ετσι, π.χ. το 25ο Φεστιβάλ το 1999 μετατράπηκε σε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους, αφού πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό της Αθήνας και τα έσοδά του διατέθηκαν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ως μια συμβολική κίνηση για την αποκατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων που επλήγησαν. Το 2001, λίγο μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, η μία από τις συζητήσεις του 27ου Φεστιβάλ αφιερώνεται στην «επόμενη μέρα» και το τι αναμένεται για τους λαούς. Το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, οργανώνονται δύο συζητήσεις για τον Αθλητισμό καθώς και Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 14 χιλιομέτρων (Πανεπιστημιούπολη - Ομόνοια - Πανεπιστημιούπολη) κόντρα στο ζοφερό κλίμα της εμπορευματοποίησης των Αγώνων κ.ο.κ.

Η παράσταση «Αντιγόνη» από το 32ο Φεστιβάλ
Η παράσταση «Αντιγόνη» από το 32ο Φεστιβάλ
Παράλληλα, το Φεστιβάλ πια περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική μουσική σκηνή. Το 1997, με τη μετακόμιση του Φεστιβάλ στα Ιλίσια, η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη κάνει ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, ενώ αφιέρωμα γίνεται και στην Σωτηρία Μπέλλου που είχε πεθάνει έναν χρόνο πριν. Εμβληματικοί καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Μητροπάνος περνούν από την κεντρική σκηνή στα Ιλίσια και «δένονται» ξανά με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αξέχαστες μένουν επίσης οι συναυλίες των Πυξ Λαξ, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, των αδελφών Κατσιμίχα, του Γιώργου Νταλάρα και τόσων άλλων! Στο 26ο Φεστιβάλ το 2000, τη μουσικοποιητική παράσταση για τον Γιάννη Ρίτσο «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις» παρακολούθησε κατασυγκινημένη η συντρόφισσά του Φαλίτσα και το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη παρακολούθησε η γυναίκα του Ουρανία, που η ΚΝΕ τους απένειμε τιμητικές πλακέτες. Αντίστοιχα, τιμητική βραδιά οργανώθηκε στη Λαϊκή Σκηνή για τον Κώστα Βίρβο και τον Θόδωρο Δερβενιώτη που ήταν παρόντες!

Ενδιαφέρουσες συναυλιακές συμμετοχές όμως υπάρχουν και από το εξωτερικό, όπως στο 24ο Φεστιβάλ, το 1998, την ορχήστρα από τη Δανία αποτελούμενη από 27 γυναίκες και άντρες εργάτες, οικοδόμους, πυροσβέστες, εκπαιδευτικούς κ.τ.λ. Το 2005 και το 2006, το ιταλικό συγκρότημα Banda Bassotti με τους σκα ρυθμούς του, τους Βάσκους Skalariak, τους Τούρκους καλλιτέχνες Ρενάν Μπιλέκ και Ντιλέκ Κοτς κ.ά.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη σκηνή του 32ου Φεστιβάλ
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη σκηνή του 32ου Φεστιβάλ
Ακόμα, το 1998 ξαναμπαίνει κινηματογράφος στο Φεστιβάλ, όπου προβάλλονται ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και ταινίες για παιδιά, ενώ το 2005 επιστρέφει και το θέατρο στις σκηνές του για πρώτη φορά μετά την ανασυγκρότηση.

Σημαντικές είναι και οι συμμετοχές ξένων Οργανώσεων Νεολαίας, που σε κάποια Φεστιβάλ στα Ιλίσια φτάνουν έως και τις 40, ενώ στο 29ο Φεστιβάλ, το 2003, λειτουργεί για πρώτη φορά στη Διεθνούπολη ένα αυθεντικό κουβανέζικο μπαρ και επίσημοι προσκεκλημένοι - που συμμετείχαν και σε σχετική συζήτηση για το Νησί της Επανάστασης - ήταν οι Ολυμπιονίκες Αλμπέρτο Χουαντορένα και Ανα Φιδέλια Κιρό.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» επέστρεψε στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια το 2020 λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του κορονοϊού, που επέτρεπαν μαζικές εκδηλώσεις κάτω από συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ με μεράκι και ευρηματικότητα κράτησαν το Φεστιβάλ δυνατό μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, διαμορφώνοντας τους χώρους παίρνοντας υπόψη την προστασία της υγείας των επισκεπτών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε όλες τις εκδηλώσεις.


Οι Ιταλοί Banda Bassotti ήρθαν στο Φεστιβάλ το 2005 και 2006
Οι Ιταλοί Banda Bassotti ήρθαν στο Φεστιβάλ το 2005 και 2006

Εκρηξη συμμετοχής συνοδεύει το Φεστιβάλ από τη «μετακόμισή» του στην Πανεπιστημιούπολη (φωτ. από το 25ο Φεστιβάλ)
Εκρηξη συμμετοχής συνοδεύει το Φεστιβάλ από τη «μετακόμισή» του στην Πανεπιστημιούπολη (φωτ. από το 25ο Φεστιβάλ)

Το μεγάλο ταμπλό με το πορτρέτο του Λένιν, που φιλοτέχνησε ο Γ. Σκαρπερός, τοποθετείται για πρώτη φορά στο 23ο Φεστιβάλ
Το μεγάλο ταμπλό με το πορτρέτο του Λένιν, που φιλοτέχνησε ο Γ. Σκαρπερός, τοποθετείται για πρώτη φορά στο 23ο Φεστιβάλ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ