ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2024
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Στη Νεοελληνική Γλώσσα εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ | Πρεμιέρα αύριο για τα ΓΕΛ με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Eurokinissi

Ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις, με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων να εξετάζονται από το πρωί στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Την 1η Ιούνη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Αλγεβρα), ενώ από τις 3 έως και τις 17 Ιούνη οι εξετάσεις θα συνεχιστούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Οι εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια ξεκινούν αύριο Παρασκευή, με το μάθημα Γενικής Παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Το υπόλοιπο πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Τρίτη 4 Ιούνη: Αρχαία Ελληνικά (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Σπουδών Υγείας).
  • Πέμπτη 6 Ιούνη: Λατινικά (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
  • Τετάρτη 12 Ιούνη: Ιστορία (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιούνη. Η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) είναι από τις 17 έως και τις 28 Ιούνη.

Στο πλευρό των υποψηφίων οι γονείς

Με ευχές για καλή επιτυχία απευθύνεται σε όλους τους υποψηφίους το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, δηλώνοντας ότι οι γονείς βρίσκονται στο πλευρό τους και σε αυτήν τη μάχη:

«Εμείς, οι γονείς σας, παλέψαμε όλο αυτό το διάστημα, μέσα σε συνθήκες δουλειάς και ζωής που διαρκώς χειροτερεύουν, να σας στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και κάθε θυσία που απαιτείται για να δώσετε όσο το δυνατόν ανεμπόδιστα αυτόν τον διαρκή αγώνα, τον δικό σας αγώνα για τη μόρφωση και τη ζωή που ονειρεύεστε και σας αξίζει! Εσείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες, μας αποδείξατε με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σας ότι γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, παράλληλα με το διάβασμα και το ατελείωτο κυνήγι της ύλης, να αγωνίζεστε για το δίκιο όλων των παιδιών, να διεκδικείτε το σχολείο που έχετε ανάγκη, να μάχεστε για την ειρήνη για κάθε λαό.

Σας καλούμε με την ίδια αποφασιστικότητα, αισιοδοξία και τόλμη να προσέλθετε και στις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι γονείς σας θα είμαστε εκεί δίπλα, στήριγμά σας και τις μέρες των εξετάσεων αλλά και μετά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία παιδιά μας!».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Με ενισχυμένες δυνάμεις μπροστά στα συνέδρια των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών

Η ενίσχυση των δυνάμεων της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών», με αύξηση των ποσοστών και των ψήφων και περισσότερους αντιπροσώπους για τα συνέδρια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, εκφράζει το αποφασιστικό δυνάμωμα του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Η ΑΣΕ καταγράφεται πρώτη δύναμη στην Αττική στα σωματεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ποσοστό 27,5%, εκλέγοντας μέχρι στιγμής 20 αντιπροσώπους στις αρχαιρεσίες που έχουν γίνει, σε 18 από τις 20 ΕΛΜΕ.

Οι 6 παραπάνω αντιπρόσωποι σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τη φωνή, τον αγώνα και τη διάθεση των εκπαιδευτικών να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να κάνουν σημαντικό βήμα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, για να έχουν Ομοσπονδίες συμμάχους και μπροστάρηδες για τη διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών όλων των εκπαιδευτικών, για σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες.

Η σημαντική άνοδος των δυνάμεων της ΑΣΕ αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και διεργασιών μέσα και έξω από τα σχολεία, συνολικά στον χώρο της Εκπαίδευσης. Αποτελεί την έκφραση της αναγνώρισης ότι οι συνδικαλιστές που είναι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι μπροστά στον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, στις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, στις αντιλαϊκές δημοτικές αρχές που αφήνουν τα σχολεία στο έλεος... Αλλωστε, δεν είναι τυχαία και η αύξηση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στα ψηφοδέλτια της ΑΣΕ, στη μάχη για την εκλογή αντιπροσώπων για τα συνέδρια.

Αντίστοιχα, η τιμωρία των κυβερνητικών παρατάξεων ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ), που έχουν μείωση σε ψήφους, αντιπροσώπους και ποσοστά, δείχνει ένα σημαντικό τμήμα των εκπαιδευτικών που καταδικάζουν τη στάση των δυνάμεων αυτών στην Ομοσπονδία και στα σωματεία, και τις από κοινού αποφάσεις τους μέσα στα ΔΣ αυτών, που πολλές φορές ήταν ενάντια στον κλάδο. Τιμωρείται η σύμπνοιά τους - με τις όποιες παραλλαγές στα επιχειρήματά τους - στην υπεράσπιση της πολιτικής της ΕΕ, που είναι η γενεσιουργός αιτία της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ (βλ. δημοσιονομική πολιτική, ακρίβεια, ιδιωτικά πανεπιστήμια, «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση, αυτονομία σχολικής μονάδας κ.λπ.).

Μάλιστα, σε κάποια σωματεία η άνοδος των δυνάμεων της ΑΣΕ συνέπεσε και με σημαντική αύξηση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών, όπως στην ΕΛΜΕ Πειραιά, ενώ σημαντική άνοδος για τις δυνάμεις της ΑΣΕ σε σχέση με τις εκλογές για το προηγούμενο συνέδριο καταγράφηκε στην ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, στις ΕΛΜΕ του κέντρου της Αθήνας (Α', Β', Γ', Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας), όπου υπάρχει δυναμική αύξηση αντιπροσώπων (5, από 1 το 2022), στην ΕΛΜΕ του Θριασίου, στην Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής (2 από 1), καθώς και στην Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, όπου η ΑΣΕ καταγράφεται πρώτη δύναμη.

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα στις πρώτες εκλογές όσον αφορά τους ΣΕΠΕ της Αττικής, για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την 93η ΓΣ της ΔΟΕ. Στον ΣΕΠΕ «Περικλής» η ΑΣΕ καταγράφεται πρώτη δύναμη, με 2 αντιπροσώπους, εκφράζοντας έτσι τη θέληση των συναδέλφων για αλλαγή στο τιμόνι της ΔΟΕ, με πρώτη δύναμη την ΑΣΕ.

Μπροστά στις αρχαιρεσίες στους περισσότερους ΣΕΠΕ και στις δύο εναπομένουσες ΕΛΜΕ της Αττικής υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τους συσχετισμούς σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, με τους εκλεγμένους της ΑΣΕ στο τιμόνι τους.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΑΣΕ, μαζί με τους εκπαιδευτικούς μέσα στα σχολεία, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις με πείσμα, μαχητικότητα και αισιοδοξία, έτσι ώστε να πέσουν όλο και περισσότερα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο στις κάλπες!

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στου Ζωγράφου αύριο Παρασκευή και το Σάββατο

Το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κάνει «στάση» στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου στις 31 Μάη και την 1η Ιούνη.

Επιστρέφοντας στον χώρο με τον οποίο συνδέθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ από το 1997 έως το 2008, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές η ΚΝΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και στις νέες της Αθήνας και του Πειραιά να κάνουν τη διαφορά με πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Αύριο Παρασκευή 31 Μάη
  • Συζήτηση για τις ευρωεκλογές, με τη συμμετοχή των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία). Θα μιλήσουν:

- Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη.

- Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών.

- Θανάσης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

  • Μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου. Επιμέλεια: Ιάσονας Μανούσος. Φιλική συμμετοχή: Θύμιος Παπαδόπουλος και Πολυξένη Καράκογλου. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Κ. Αβραμίδης, Μ. Κακαβά, Ι. Μανούσος, Γ. Ντόκου, Π. Σπανός, Θ. Χατζηαθανασίου, Ελ. Ψαρούλη.
  • Μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.
  • Παραδοσιακό γλέντι - οδοιπορικό με τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Αντρέας Νιάρχος (κρουστά), Δημήτρης Ρέντας (λαούτο - φωνή), Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Αχιλλέας Χαχάμης (φωνή).
Σάββατο 1η Ιούνη
  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση όπου θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Μουσικό αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ικαρη, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου.
  • Συναυλία με τους Banda Entopica.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψηλά το κεφάλι, είστε ήδη νικητές!

Μήνυμα της ΚΝΕ στις μαθήτριες και στους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις

«Ψηλά το κεφάλι, είστε ήδη νικητές!», τονίζει η ΚΝΕ στο μήνυμά της προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν πανελλαδικές. «Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Ο αγώνας για να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας, όμως, δεν τελειώνει ποτέ. Το μέλλον και τα όνειρά σας τα κρατάτε στα χέρια σας», επισημαίνει.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«- Ηδη έχετε νικήσει την κούραση, την πίεση, το άγχος.

- Ηδη τα έχετε βάλει με μια ατελείωτη ύλη, ατελείωτα φροντιστήρια, ατελείωτο διάβασμα. Με θυσίες στα οικονομικά των οικογενειών σας, στον προσωπικό σας χρόνο με την παρέα και τα ενδιαφέροντά σας.

- Είστε νικητές, γιατί είστε μια γενιά που δεν έμαθε ποτέ να τα παρατάει. Εμαθε να αγωνίζεται, να πέφτει, να σηκώνεται και να προχωρά.

- Γιατί είστε από τα παιδιά που ..."δεν κάθονται καλά".

- Γιατί στο Γυμνάσιο τα βάλατε με την πανδημία και τα κλειστά σχολεία.

- Γιατί στο Λύκειο τα βάλατε με συνεχείς αλλαγές (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων) που επιδείνωσαν τα διαχρονικά προβλήματα και τις ελλείψεις του σχολείου, απόρροια της πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων - υπουργείων.

- Γιατί φέτος αναμετριέστε με τον άδικο νόμο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου ο κόπος των πολλών "μετρά" όσο η τσέπη όσων λίγων τα έχουν.

- Γιατί, τελικά, σε έναν κόσμο μέσα στη σαπίλα και στη βία, γεμάτο πολέμους, φτώχεια, εγκλήματα, εσείς αποδείξατε πως "η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά".

Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Ο αγώνας για να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας, όμως, δεν τελειώνει ποτέ.

Το μέλλον και τα όνειρά σας τα κρατάτε στα χέρια σας.

Θα τα κάνουμε πράξη ΜΑΖΙ και ΟΛΟΙ ΜΑΣ, όσοι επιλέγουμε να αγωνιστούμε τολμηρά για τη ζωή μας, κόντρα σε όλους όσοι μας τη μαυρίζουν και βάζουν εμπόδια. Εκεί είναι η δύναμη, η αισιοδοξία, εκεί αρχίζουν, τελικά, όλα.

Καλή επιτυχία σε όλους και όλες!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ