ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνένοχη με αστεία «άλλοθι»

Ελληνες διαδηλωτές εμποδίζονται από τους Ιταλούς αστυνομικούς να αποβιβαστούν από το πλοίο στην Ανκόνα, την Πέμπτη το μεσημέρι. «Αθώα» δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση

Associated Press

Ελληνες διαδηλωτές εμποδίζονται από τους Ιταλούς αστυνομικούς να αποβιβαστούν από το πλοίο στην Ανκόνα, την Πέμπτη το μεσημέρι. «Αθώα» δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση
Παραδέχεται έμμεσα το ευρωφακέλωμα των διαδηλωτών, το οποίο μάλιστα το θεωρεί ως κάτι φυσιολογικό, αλλά ισχυρίζεται ότι η ίδια δεν έχει συμμετοχή και επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στη...«συντηρητική» κυβέρνηση της Ιταλίας. Στα παραπάνω συνοψίζεται η στάση της κυβέρνησης, η οποία όμως ταυτόχρονα επικροτεί τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ για μέτρα αστυνόμευσης σε κάθε διεθνή συνάντηση, όπως αυτά που προσυπέγραψαν την περασμένη βδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν στα χέρια των ιταλικών αρχών φάκελοι και ονόματα των διαδηλωτών, κάτι το οποίο προέκυψε με σαφήνεια από τη δήλωση του πλοιάρχου του δεύτερου καραβιού ότι υπάρχουν στο πλοίο 69 που είναι «ραπορταρισμένοι», επανέλαβε ότι δεν έχει σταλεί κανένας κατάλογος με ονόματα Ελλήνων από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους σε οποιαδήποτε ιταλική υπηρεσία. Απέφυγε, δηλαδή, άλλη μια φορά να δηλώσει καθαρά αν οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν στείλει καταλόγους στις κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες της ΕΕ, από όπου βέβαια πολύ εύκολα θα μπορούσαν να τους προμηθευτούν οι ιταλικές αρχές. Ταυτόχρονα, επιχείρησε αντιπερισπασμό «δείχνοντας» προς την πλευρά της... ιταλικής πρεσβείας. «Η ιταλική πρεσβεία στην Ελλάδα -είπε- έχει βεβαίως στην υπηρεσία της στελέχη που μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να συνεργάζονται με τις κεντρικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις περί καλής και προοδευτικής ελληνικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με την κακή και συντηρητική ιταλική. Ετσι, σημείωσε με νόημα ότι «η ιταλική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συντηρητικών δυνάμεων», η οποία «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διαφορετικά» τους Ελληνες διαδηλωτές. Σε «αντιδιαστολή» εμφάνισε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία «έχει εκφράσει τη δυσφορία της» για τον τρόπο που έδρασαν προχθές οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις, δε δέχεται τον ισχυρισμό τους ότι δέχτηκαν επίθεση από τους Ελληνες διαδηλωτές και γενικότερα έχει διαφορετική προσέγγιση για το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Για το τελευταίο επανέλαβε την «ύπουλη» θέση περί προσέγγισης αυτού του κινήματος, αλλά και ανέφερε ότι πολίτες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στις διαδηλώσεις της Γένοβας, έστω και χωρίς την επίσημη κάλυψη της ηγεσίας του! Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα προσπάθησε να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης για «εσωτερική κατανάλωση», επισημαίνοντας ότι θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση των διαδηλωτών αν ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ιταλία, «αν ήταν ο κ. Ντ' Αλέμα πρωθυπουργός και όχι ο κ. Μπερλουσκόνι»(!). Και επιχειρώντας να στραφεί ενάντια στη ΝΔ είπε «κάποιοι θα πρέπει εδώ στην Ελλάδα να σκεφτούν και να κάνουν τις αναλογίες και τους παραλληλισμούς που πρέπει». (σ.σ. προφανώς ξέχασε τα έργα της κυβέρνησης Σημίτη στην επίσκεψη Κλίντον).

Από την άλλη, ο Δ. Ρέππας υπερασπίστηκε την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τα αστυνομικά μέτρα αντιμετώπισης των διαδηλωτών, με το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει η χώρα μας να μείνει εκτός» και επιπλέον ότι «είναι μια συνεργασία που θα βοηθήσει κι εμάς»(!).

Με το ζόρι να τους βαφτίσουν «τρομοκράτες»

Εμπόδια στην αποστολή του ΚΚΕ επιχείρησε να βάλει η αστυνομία στην Ανκόνα. Νέο μπλόκο τα μεσάνυχτα στο κάμπινγκ του Ραπάλο

Κλίμα αστυνομοκρατίας συνάντησαν χτες το μεσημέρι οι Ελληνες κομμουνιστές κατά την άφιξή τους στο λιμάνι της Ανκόνας. Πέρα από τον τυπικό έλεγχο των διαβατηρίων και αμέσως μετά από την έξοδο από το πλοίο, οι ιταλικές αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε προβοκατόρικες ενέργειες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένταση και να ενισχύσουν την προπαγάνδα όλων των προηγούμενων ημερών «περί επικίνδυνων τρομοκρατών» που καταφτάνουν στη χώρα. Πραγματοποίησαν εξονυχιστικό έλεγχο στο χώρο των αποσκευών των λεωφορείων και δε δίστασαν να «βαφτίσουν» τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι οδηγοί των λεωφορείων επικίνδυνα αντικείμενα τα οποία θα χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να καλέσουν κάμερες και φωτορεπόρτερ, προκειμένου να απαθανατίσουν τα «όπλα» των διαδηλωτών, προσθέτοντας σε αυτά και τα ξύλινα κοντάρια από τα πανό και τις πικέτες! Κι όλα αυτά με την παρουσία και κυβερνητικών αξιωματούχων που στην ουσία συντόνιζαν και όλες τις επιχειρήσεις.

Μετά από παραμονή περισσότερης από μιας ώρας, οι υπεύθυνοι της αστυνομίας έδωσαν τελικά την εντολή για να αναχωρήσουν τα λεωφορεία. Μια εντολή που για ένα από τα πούλμαν της αποστολής ακυρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, αφού οι αστυνομικοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από κάτι το οποίο βέβαια ποτέ δεν κατονόμασαν στους υπεύθυνους της αποστολής.

Τελικά, και αφού το «κόκκινο κονβόι» πέρασε μέσα από τα μπλόκα των Ιταλών καραμπινιέρων που κυριολεκτικά είχαν μετατρέψει το λιμάνι της γειτονικής χώρας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αναχώρησαν - όλα τα πούλμαν - για τη Γένοβα με τη συνοδεία φυσικά περιπολικών καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Στις 11.30 τη νύχτα, οι καραμπινιέροι αξίωσαν να κάνουν νέο έλεγχο στις αποσκευές των διαδηλωτών, ενώ είχαν ήδη φτάσει σε κάμπινγκ για διανυκτέρευση.

ΠΑΜΕ
Σπάσιμο νεύρων με την είσοδο στο λιμάνι

Το πραγματικό τρομακτικό και συνάμα γελοίο πρόσωπό της έδειξε (και) χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση από τα λιμάνια κιόλας της Ιταλίας, όπου προσέγγιζαν οι διαδηλωτές ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ, που ταξίδευε από την Πέμπτη για να φτάσει χτες το απόγευμα στο λιμάνι της Ανκόνα. Το πλοίο προσέγγιζε το λιμάνι, αλλά του δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί επειδή υπήρχε κίνηση. Επαναπροσέγγισε για να απομακρυνθεί εκ νέου, καθώς οι αρμόδιες αρχές έκριναν ότι ο καιρός (όντως άσχημος) δεν επέτρεπε αποβίβαση. Οταν μετά από μιάμιση ώρα το πλοίο επιτέλους έδεσε, περιπολικά του λιμενικού και ταχύπλοα του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, με δύτες που αναζητούσαν «απελπισμένους» που θα βουτούσαν στο νερό, το περικύκλωσαν. Και υπήρχε συνέχεια στο σπάσιμο νεύρων. Ελεγχος διαβατηρίων, όπως και στα λεωφορεία που μετέφεραν όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για διαδήλωση στη Γένοβα.

«Κατάσχεσαν» τους πασσάλους που κρατούσαν τα πανό και συνόδευσαν τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ εκτός Ανκόνας. Πιθανώς τα προβλήματα να ήταν περισσότερα, αν το γκρουπ του ΠΑΜΕ δε συνόδευε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης. Συνέτεινε και το γεγονός ότι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν επειγόντως από το λιμάνι για τη Βόρεια Ιταλία, όπου οι ταραχές είχαν ήδη ξεσπάσει.

Το ΠΑΜΕ συνεχίζει την πορεία του για την «απαγορευμένη πόλη». Οπως δηλώνει άλλωστε στο «Ρ» ο Δημ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του Μετώπου, «το ΠΑΜΕ συμμετέχει στη διαδήλωση της Γένοβας με στόχο να δώσει το μήνυμα της ενότητας της εργατικής τάξης και σε διεθνικό επίπεδο. Το μήνυμα της αναγκαιότητας για συγκρότηση του διεθνούς ταξικού αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων για να αντικρούσει τη σφοδρή επίθεση που δέχονται από την ασυδοσία του κεφαλαίου».

Απερίγραπτο κλίμα αστυνομοκρατίας

«Τρομοκρατική υποδοχή» της αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας από τις δυνάμεις καταστολής

Κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατικού δικαιώματος και ελευθερίας. Ούτε αυτή η φράση δε φτάνει για να περιγράψει τη γενικευμένη εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει τα «κοράκια» της ΕΕ ενάντια σε όσους προσπαθούν να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαδήλωση στη Γένοβα. Ανάμεσά τους και εκατό άτομα, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που μεγάλο τμήμα της αποτελούνταν από μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, οι οποίοι κατέφτασαν χτες το απόγευμα στο λιμάνι της Ανκόνα.

Τουλάχιστον 200 πάνοπλοι αστυνομικοί - με γκλοπ ασπίδες και όπλα ρίψης χημικών - δυο κλούβες μεταφοράς συλληφθέντων, δυο ασθενοφόρα για παν ενδεχόμενο, ένας ασφαλίτης που κατέγραφε με βιντεοκάμερα κάθε κίνηση, ήταν η ομάδα «υποδοχής» των διαδηλωτών του ΕΚΑ, καθώς και των 500 και πλέον διαδηλωτών από την Επιτροπή για τη Γένοβα 2001 που ταξίδευαν με το ίδιο πλοίο.

Αν και το πλοίο έφτασε στην Ανκόνα στις 4.30 ώρα Ελλάδος, μόνο μετά από μία ώρα έπιασε λιμάνι, καθώς πριν από αυτό υπέστη τον αστυνομικό έλεγχο η μεγάλη αποστολή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στη Γένοβα. Εν τέλει, αφού όλοι πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων - κάποιων τα στοιχεία ελέγχθηκαν και μέσω κομπιούτερ - η αστυνομία έψαξε εξονυχιστικά όλα τα πούλμαν, αφαίρεσε τα κοντάρια από τα πανό και τις σημαίες, στις 6.45 ώρα Ελλάδος άφησαν τα πούλμαν να φύγουν από το λιμάνι με συνοδεία περιπολικού μέχρι την εθνική οδό. Ενα πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι δε φτάνει να αγωνίζεσαι για να κατακτήσεις τα δικαιώματά σου, αλλά είναι ακόμα περισσότερο επιτακτικό να αγωνίζεσαι με όλες σου τις δυνάμεις για να τα διατηρήσεις και να τα διευρύνεις.

Δεν ξέρει τίποτα για το «φόνο» ο Σταθόπουλος

Σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος και απέφυγε να πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στη Γένοβα και την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο Μ. Σταθόπουλος αρνήθηκε να απαντήσει για το αν η Ελλάδα έδωσε στοιχεία στις ιταλικές αρχές για τους Ελληνες διαδηλωτές και παρέπεμψε στα υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται για θέματα άλλων υπουργείων. Σχετικά με το υπουργείο του είπε ότι δε ζητήθηκαν στοιχεία από την Ιταλία για οποιοδήποτε πολίτη και συνεπώς το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει αποστείλει στοιχεία στη γειτονική χώρα για τους Ελληνες διαδηλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ