ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2001
Σελ. /32
1969: Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι!

Ο Εντουιν Ολντριν δίπλα από το σεισμογράφο που αφήνουν οι αστροναύτες στο έδαφος της Σελήνης
Ο Εντουιν Ολντριν δίπλα από το σεισμογράφο που αφήνουν οι αστροναύτες στο έδαφος της Σελήνης
«Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Τα ιστορικά λόγια του Νιλ Αρμστρονγκ σηματοδοτούν για πάντα ένα από τα κορυφαία γεγονότα του 20ού αιώνα: την κατάκτηση της Σελήνης. Η δεκαετία που άρχισε με την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν το 1961 κλείνει με την προσσελήνωση του «Απόλλων 11» σφραγίζοντας ανεξίτηλα μια ολόκληρη εποχή.

Το πλήρωμα του «Απόλλων 11» αποτελούσαν ο κυβερνήτης Νιλ Αρμστρονγκ, ο Εντουιν Ολντριν και ο Μάικλ Κόλινς. Η εκτόξευση του πυραύλου που μετέφερε το διαστημόπλοιο και τη σεληνάκατο «Αετός» γίνεται στο 16 Ιούλη 1969, στις 9.32 π.μ.

Οι επόμενες τέσσερις μέρες περνούν με εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα συστήματα του διαστημοπλοίου και της σεληνακάτου.

Κατά τη διάρκεια της δέκατης περιστροφής τους στην τροχιά της Σελήνης, οι Αρμστρονγκ και Ολντριν μετακομίζουν στη σεληνάκατο. Κάνουν δυο ακόμη περιστροφές και κατόπιν πυροδοτούν τους κινητήρες του «Αετού», ο οποίος αποσυνδέεται και αρχίζει την κάθοδο προς τη Σελήνη.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την αποσύνδεση παρουσιάζεται το πρώτο πρόβλημα με την υπερφόρτιση του υπολογιστή, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από τους ειδικούς της ΝΑΣΑ στο κέντρο ελέγχου στο Χιούστον. Ομως τα προβλήματα συνεχίζονται, καθώς ο Αρμστρονγκ διαπιστώνει λίγο πριν την προσσελήνωση, σε ύψος 60 μέτρων από την επιφάνεια του δορυφόρου, ότι η σεληνάκατος οδηγείται σε ένα σημείο γεμάτο βράχους. Αυτό που φοβούνται όλοι είναι μήπως κάποιο χτύπημα, ή κάποια λανθασμένη θέση της σεληνακάτου θα εμποδίσει μετά την αποκόλλησή της. Ο Αρμστρονγκ αναλαμβάνει να οδηγήσει ο ίδιος το σκάφος σε ομαλό έδαφος. Πρέπει, όμως, να κάνει γρήγορα γιατί δεν επαρκούν τα καύσιμα. Τριάντα δευτερόλεπτα πριν τελειώσουν τα καύσιμα ακούγεται στο Χιούστον η φωνή του Αρμστρονγκ: «Χιούστον, Βάση Ηρεμία, ο "Αετός" έχει προσεδαφιστεί». Η ώρα ήταν 16.17 της 20ής Ιούλη 1969. Περίπου έξι ώρες αργότερα ο Ο Αρμστρονγκ κάνει το πρώτο του βήμα στη Σελήνη.

Στο σημείο της προσσελήνωσης οι δυο Αμερικανοί αστροναύτες αφήνουν μια πλακέτα με τα στοιχεία της επιχείρησης, την αμερικανική σημαία, μια άλλη πλακέτα με τα μηνύματα από 72 αρχηγούς κρατών. Προκαλούν, όμως, την παγκόσμια συγκίνηση όταν αφήνουν ένα κουτί στο οποίο βρίσκονται τα παράσημα των αστροναυτών, Αμερικανών και Σοβιετικών, που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια κατάκτησης του διαστήματος, όπως και το παράσημο του Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου αστροναύτη ο οποίος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα ένα χρόνο πριν.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Τέτοιες μέρες του Ιούλη του 1965, κορυφώνονται οι λαϊκές εκδηλώσεις κατά του παλατιανού πραξικοπήματος, πίσω από το οποίο βρισκόταν η αμερικανική πρεσβεία. Η αποπομπή του Γ. Παπανδρέου και, στη συνέχεια, η επιχείρηση διάλυσης της Ενωσης Κέντρου (με τη μεθόδευση που έμεινε στην ιστορία ως «αποστασία») δεν ήταν μια απλή κίνηση. Τα στοιχεία που ήρθαν μετά στο φως αποδεικνύουν ότι ήταν μέρος ενός σχεδίου που κατέληγε στη χούντα της 21ης Απρίλη 1967. Αυτή τη διάσταση προέβαλε και η ηγεσία της ΕΔΑ, η οποία πρωτοστάτησε στις παλλαϊκές διαδηλώσεις κατά του παλατιού και της αμερικανικής επέμβασης. Η κυβέρνηση Νόβα, που γνώριζε ότι δε θα μπορούσε αλλιώς να μείνει στην εξουσία, ρίχνει την αστυνομία κατά των διαδηλωτών. Στις 21 Ιούλη 1965, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Νεολαίας Λαμπράκη. Η Ελλάδα συγκλονίζεται.

Πανικόβλητη η κυβέρνηση δίνει εντολή στην αστυνομία να μην παραδώσει το πτώμα του Πέτρουλα στην οικογένειά του από το φόβο των επεισοδίων κατά την κηδεία. Τελικά, η κηδεία γίνεται με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων λαού.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 21 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1825 Ο Κιουταχής ρίχνει 24.000 Τούρκους εναντίον του Μεσολογγίου. Η επίθεση αποκρούστηκε. Οι Τούρκοι χάνουν 1.500 άνδρες. Η πόλη θα αντέξει ως τον επόμενο Απρίλη.

1832 Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την επέκταση των συνόρων της Ελλάδας.

1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1992 Στο Κάιρο ολοκληρώνεται, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφθεί το Ισραήλ.

1994 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την εκλογή από το Συμβούλιο Κορυφής του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζακ Σαντέρ, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καιρός

Στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στην Ηπειρο και στη Θεσσαλία προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικά μέχρι πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα αρχικά δυτικοί μέχρι μέτριοι και αργότερα μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 19-22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22-36, στο Αιγαίο από 24-35 και στη Θεσσαλονίκη από 20-32 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-36 βαθμούς.

ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και υποτίμηση της ετυμηγορίας του ιρλανδικού λαού, καταγγέλλει τα επίσημα ευρωπαϊκά όργανα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, στο Κείμενο Ερώτησης που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούσε «το ιρλανδικό "όχι" στη Συνθήκη της Νίκαιας» (σελίδα 12)

ΜΕ ΤΗΝ προσφιλή της πια μέθοδο, της καταστολής ενάντια σε ό,τι... κινείται, προσπάθησε και χτες η κυβέρνηση, στα διόδια της Ελευσίνας, με τις κλούβες και τα ΜΑΤ να «ικανοποιήσει τα αιτήματα» των εργαζομένων μόνιμων και συμβασιούχων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (σελίδα 14)

ΑΥΞΗΣΕΙΣ από 2,2 μέχρι και... 104% επιβλήθηκαν σε 17 φάρμακα που κρίνονται, ακόμη και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ως απόλυτα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία και οι οποίες θα ισχύσουν από μεθαύριο Δευτέρα (σελίδα 20)

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ τους να αντισταθούν και να αγωνιστούν μαζί με τους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία, αγρότες, συνεταιριστές και άλλοι παράγοντες, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (σελίδα 21)

ΜΕ ΤΗ συνήθη φιέστα, σήμερα το απόγευμα, ετοιμάζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Λευκάδας να «γιορτάσει την έναρξη και λειτουργία» της Μαρίνας, η οποία κατασκευάζεται στην πόλη με δημόσιο χρήμα και θα την εκμεταλλεύεται ένας ιδιώτης για 40 χρόνια! (σελίδα 22)

ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ τους, για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, εκφράζουν, με ομόφωνο ψήφισμά τους, όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς του οπτικοακουστικού χώρου (σελίδα 24)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ασέλγεια πάνω στο «σώμα» της ιστορίας και των αρχαιοτήτων του Μαραθώνα συνεχίζεται. Συνεχίζεται, παρά και τα ευρήματα που έρχονται διαρκώς στο φως και καταρρίπτουν τους γελοίους πλέον ισχυρισμούς της ότι στην περιοχή που κατασκευάζει το Κωπηλατοδρόμιο στην αρχαιότητα «υπήρχε θάλασσα»!!! (σελίδα 25)

ΜΟΛΙΣ πριν από τριάντα χρόνια υπήρχε μόλυνση σ' όλες τις διαστάσεις, αλλά ήταν ακόμα ελέγξιμη και περιοριζόταν σ' ορισμένα κράτη. Σήμερα δε γνωρίζει σύνορα. Η όξινη βροχή μολύνει ολόκληρες περιοχές, ενώ η στοιβάδα του όζοντος ελαττώνεται με ταχείς ρυθμούς και το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη (σελίδα 26)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ