ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουν να σπάσουν το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα

Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», για τα όσα συμβαίνουν στη Γένοβα

Καραμπινιέροι, με πλήρη εξάρτυση, έτοιμοι για δράση

Associated Press

Καραμπινιέροι, με πλήρη εξάρτυση, έτοιμοι για δράση
«Οι λαοί έχουν δικαίωμα να οργανώνουν συντονισμένες διεθνείς κινητοποιήσεις εκεί όπου συναντιούνται οι κυβερνήσεις οι οποίες παίζουν έναν ηγετικό ρόλο σ' αυτή την άθλια κατάσταση που έχει περάσει η ανθρωπότητα, ιδιαίτερα μετά την τελευταία δεκαετία».

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο του «Σκάι» και στον δημοσιογράφο Γ. Πενταράκη.

Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε αστείους τους ισχυρισμούς περί «περιφρούρησης» της συνόδου των «8». «Οι ίδιοι οι "8" είτε πρόκειται για ΝΑΤΟ, είτε πρόκειται για Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να περιφρουρήσουν τις συνεδριάσεις τους, δικαίωμά τους είναι να τις περιφρουρήσουν», είπε. «Αλλά αυτό που γίνεται σήμερα, συνέχισε, δεν είναι περιφρούρηση των 8 ηγετών και της συνεδρίασης. Είναι προσπάθεια να σπάσουν - να το πω έτσι - το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο».

Σε ερώτηση για τα χαρακτηριστικά του κινήματος κατά της «παγκοσμιοποίησης», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Το κίνημα αυτό ωρίμασε κατ' αρχήν σε εθνικό επίπεδο σε μια σειρά χώρες σε όλες τις ηπείρους. Διότι ένα κίνημα δεν μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο διεθνοποίησης, αν δεν εκκολαφτεί, αν δεν αναπτυχθεί ή αν δεν αναγεννηθεί σε εθνικό επίπεδο». Απαντώντας σ' όσους λένε ότι μόνο οι διεθνείς δραστηριότητες έχουν σημασία, τόνισε: «Εμείς δεν τις αποκόπτουμε, εθνικό και διεθνικό επίπεδο είναι ενιαίο».

Βήμα ανυπακοής

Ιταλοί αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα σε διάταξη, με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των διαδηλωτών

Associated Press

Ιταλοί αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα σε διάταξη, με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των διαδηλωτών
Για τα ζητήματα νομιμότητας που εγείρονται από διάφορους, υπενθύμισε:

«Οταν ήρθε ο Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έβαλε ένα ζήτημα: Θα πειθαρχήσουμε στην απαγόρευση της πορείας; Δεν ήταν ζήτημα αν και η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να περιφρουρήσει την επίσκεψη Κλίντον, αυτό δικαίωμά της ήταν και αν θέλετε και καλώς το έκανε. Εμείς τότε λέγαμε ότι έπρεπε να γίνει ένα βήμα στην πλατεία Συντάγματος και δεν το κρύβουμε ότι και οι μαζικοί φορείς και εμείς μέσα σ' αυτούς τους φορείς, το κάναμε όχι για κανέναν άλλο λόγο, όχι γιατί περιμέναμε ότι αυτό από μόνο του θα ήταν το παν, αλλά γιατί εν πάση περιπτώσει αυτό το ζήτημα της απειθαρχίας και της ανυπακοής είναι μία πολιτική θέση».

Και η Αλ. Παπαρήγα συμπλήρωσε: «Μια σειρά πολιτικοί παράγοντες της χώρας μας, που πολύ καλώς βρίσκονται εκεί - πολιτικοποιημένοι άνθρωποι - στη Γένοβα και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, θα έπρεπε να σκεφτούν ότι είχαν άδικο όταν μας κατηγορούσαν για το περίφημο βήμα της ανυπακοής που κάναμε. Ηταν κι αυτό μια συμβολή στο να ανοίξει μια συζήτηση σε ποια νομιμότητα πειθαρχούμε. Γιατί κι εμείς πιστεύουμε στη νομιμότητα, αλλά ποια νομιμότητα».

Η πάλη περνά σε ανώτερο επίπεδο

Σε ερώτηση για το ποια χαρακτηριστικά παίρνει σήμερα η αναμέτρηση ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και τον κόσμο του πλούτου, η Α. Παπαρήγα σημείωσε:

«Η αναμέτρηση αυτή εξελίσσεται και δεν μπορεί η πάλη να μένει σε κάποια δεδομένα παλιότερων εποχών. Νομίζω ότι εξελίσσεται και αυτό που είναι το σημαντικό, είναι ότι όλοι μιλάνε για αντικαπιταλιστική πάλη. Πέραν αν θέλετε από τις μορφές πάλης, που κι αυτές ανανεώνονται και εξελίσσονται και είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν θέλετε είχαμε παλιά τους κομμουνιστές και άλλους δημοκράτες από όλες τις χώρες του κόσμου που πήγαιναν στην Ισπανία και έπαιρναν μέρος στον αγώνα κατά του Φράνκο. Ηταν κι αυτό μορφή διεθνοποίησης. Και έχουμε και παρά πολλές άλλες καμπάνιες στη Νικαράγουα κλπ. Οι Κουβανοί που τους κορόιδευαν και δεν είναι μόνο ο κορυφαίος Τσε Γκεβάρα, οι Κουβανοί που πήγαιναν στο πλευρό των αγωνιζόμενων στην Αγκόλα ή στη Μοζαμβίκη.

Εδώ δεν πρόκειται για εξαγωγή του αγώνα, ούτε για εξαγωγή της επανάστασης, πρόκειται για διεθνιστική αλληλεγγύη και συντονισμό. Και εμείς θεωρούμε παρά πολύ σημαντικό ότι αυτό έχει περάσει σε ανώτερο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη πολυχρωμία και αναμφισβήτητα χρειάζεται, αν θέλετε, να διαμορφωθεί και ένα ρεαλιστικό επιθετικό πλαίσιο πάλης.

Αλλά αυτά θα γίνουν μέσα από τις προσπάθειες, τη δράση και τους αγώνες. Δε θα τα λύσουμε σε άλλο χώρο, παρά μέσα στους κοινούς αγώνες».

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιητικές οι εξηγήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για την απέλαση των 150 διαδηλωτών η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: «Σε καμία περίπτωση. Είναι συνένοχη. Πήρα χτες (σ.σ. προχτές) τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη. Τον πληροφόρησα για τις δηλώσεις και του είπα εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ότι θέλουμε να βγει και να καταγγείλει, εάν όπως λέει ο ίδιος δεν έχουν συμμετοχή σ' αυτά, να καταγγείλει τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας που απέδωσε στους Ελληνες διαδηλωτές διάφορα "εύσημα".

Η κυβέρνηση, συνέχισε, έπρεπε να προστατεύσει όλες τις ελληνικές αποστολές. Νομίζουμε ότι έγινε το αντίθετο και δημοσίως βγαίνει η κυβέρνηση με μισόλογα γιατί είναι τραγικά εκτεθειμένη μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις. Η συνεργασία όλων των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, ανάλογα με τους καταμερισμούς των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αγαστή».

ΑΘΗΝΑ
Οργισμένη η διαδήλωση των κομμουνιστών

Με μια μαχητική συγκέντρωση έξω από την ιταλική πρεσβεία και στη συνέχεια με πορεία στα νέα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απάντησαν χτες το απόγευμα οι Ελληνες κομμουνιστές και κομμουνίστριες - μετά από κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ - στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, που «χτες» εκφραζόταν στο Γκέντεμποργκ, σήμερα στη Γένοβα αύριο σε κάποιο άλλο σημείο της υφηλίου. Δεν ήταν μια απλή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Ελληνες αγωνιστές, εργάτες και νεολαίους που βρίσκονται στην ιταλική πόλη και τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους όλου του κόσμου. Αντιθέτως, ήταν μια συγκέντρωση που έδειχνε ότι ο αγώνας δεν περιορίζεται μόνο σε κάποιο σημείο της υφηλίου, αλλά συνεχίζεται παράλληλα, σε όλο τον κόσμο. Ηταν συγκέντρωση με συγκεκριμένα ταξικά χαρακτηριστικά και με ένα κεντρικό σύνθημα: «Νόμος είναι το δίκιο των λαών και όχι τα συμφέροντα και οι τρομονόμοι των ιμπεριαλιστών».

Οι διαδηλωτές άρχισαν να μαζεύονται νωρίς το απόγευμα έξω από την Ιταλική Πρεσβεία. Τα πρώτα πανό ανοίγουν, τα δεκάδες πλακάτ υψώνονται και τα πρώτα συνθήματα δίνουν το στίγμα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», βρωντοφωνάζεται από δεκάδες στόματα. Λίγο αργότερα οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, αλλά ακόμη και όλοι όσοι αντιτίθενται στην επιχείρηση εκφοβισμού των λαών από τους ιμπεριαλιστές, γίνονται χιλιάδες και κατακλύζουν τη Βασ. Σοφίας στο ύψος της Ιταλικής Πρεσβείας.

Από την άλλη, η άρχουσα τάξη απαντά, για μια ακόμη φορά, με γνωστό της τρόπο: Δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ, βρίσκονται μπροστά από την πρεσβεία αλλά και στους γύρω δρόμους. Πάνω από δέκα κλούβες βρίσκονται στους γύρω δρόμους - Σέκερη, Ακαδημίας, Ηρώδου του Αττικού και αλλού - για να...«επιβάλουν την τάξη».

Φούντωσε η οργή όταν ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ενός διαδηλωτή στη Γένοβα από χτύπημα σφαίρας των «καραμπινιέρι». Η κραυγή «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ», αντηχεί στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο νωρίτερα, οι κομμουνιστές, είχαν περιφράξει με αυτοσχέδιο συρματόπλεγμα την ιταλική πρεσβεία, δείχνοντας στους ηγέτες της Νέας Τάξης Πραγμάτων ότι οι λαοί είναι αυτοί που τελικά θα σπάσουν την οποιαδήποτε «κόκκινη γραμμή» και στο τέλος θα βγουν νικητές.

Ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους σημειώνει: «Αυτοί που δολοφονούν σήμερα στη Γένοβα, είναι οι ίδιοι που πριν από δύο χρόνια δολοφονούσαν τον γιουγκοσλάβικο λαό, είναι οι ίδιοι που δολοφονούν στην ΠΓΔΜ. Οι λαοί, όμως, όχι μόνο θα αντισταθούν στη σημερινή βαρβαρότητα, αλλά στο τέλος θα νικήσουν»...

Η πορεία

Εχει αρχίσει να σκοτεινιάζει, όταν οι χιλιάδες διαδηλωτές, αποφασίζουν να προχωρήσουν και να διαδηλώσουν στα νέα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σύνθημα «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», δονεί την ατμόσφαιρα.

Στο ύψος των γραφείων της ΕΕ, οι κομμουνιστές, επιχειρούν να κρεμάσουν ένα πανό. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Σημειώνονται κάποια επεισόδια, που προκάλεσαν με τη στάση τους οι άνδρες των ΜΑΤ - οι οποίοι και τραυμάτισαν έναν κομμουνιστή, ευτυχώς ελαφρά - όμως με τη μαχητικότητά τους οι διαδηλωτές, απέτρεψαν τα χειρότερα. Σχηματίζοντας αλυσίδες και φωνάζοντας συνθήματα δίνουν το στίγμα. Στα νεόκτιστα κτίρια της ΕΕ, οι κομμουνιστές αφήνουν τα «σημάδια» τους, γράφοντας με «σπρέι»: «Killers, NATO, G8» και «YANKEES GO HOME».

Λίγο μετά τις εννιά το βράδυ, οι Ελληνες κομμουνιστές αποχωρούν, αφού όμως προηγουμένως έχουν δώσει το στίγμα: Ο ελληνικός λαός δε θα ανεχτεί την τρομοκρατία των Ιμπεριαλιστών. Οι Ελληνες κομμουνιστές δεν κάνουν πίσω!

Και δεύτερη πορεία

Διαμαρτυρία έξω από την ιταλική πρεσβεία οργάνωσε χτες το βράδυ και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Διαδήλωση στη Γένοβα. Η συγκέντρωση της επιτροπής στα Προπύλαια ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα, ενώ μετά από μια ώρα έφτασαν στο χώρο και οι απελαθέντες διαδηλωτές από το λιμάνι της Ανκόνα.

Με κείμενο που εξέδωσαν οι απελαθέντες κατήγγειλαν την προληπτική καταστολή της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και την αυθαίρετη και προαποφασισμένη απέλαση των πούλμαν της Συντονιστικής Επιτροπής καθώς επίσης και την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Β. Σοφίας, όπου σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις κοντά στην ιταλική πρεσβεία.

Είχαν όπλα και επικίνδυνα υλικά!

Κατάπτυστη ανακοίνωση της ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, με μια κατάπτυστη ανακοίνωσή της, αναφέρεται στα προχθεσινά επεισόδια στο λιμάνι της Ανκόνας και χαρακτηρίζει ως... επαναπατρισμό τον εξαναγκασμό των Ελλήνων διαδηλωτών να επιβιβαστούν ξανά στο πλοίο, το οποίο τους μετέφερε στην Ιταλία, και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η ιταλική πρεσβεία ισχυρίζεται ότι ορισμένοι εκ των διαδηλωτών ήταν «εφοδιασμένοι με όπλα και επικίνδυνα υλικά», για να δικαιολογήσει τα μέτρα που πήραν οι ιταλικές αρχές εναντίον των Ελλήνων διαδηλωτών. Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν υπήρξε «καμία επισήμανση ή προληπτικός έλεγχος εκ μέρους των ελληνικών αρχών».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ιταλικής πρεσβείας έχει ως εξής:

«Οι ιταλικές αρχές, έχοντας επίγνωση της ανάγκης να εξασφαλιστεί ένα κατάλληλο πλαίσιο ασφαλείας τόσο στις συμμετέχουσες αντιπροσωπείες όσο και στους πολίτες, καθώς και σε όσους σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο, είχαν από καιρό μελετήσει και υιοθετήσει τα καταλληλότερα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο είχε, μεταξύ άλλων, ανακοινωθεί η προσωρινή αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν και είχε ζητηθεί η συνεργασία όλων των χωρών του κόσμου σύμφωνα και με τη Σύμβαση του Σικάγου του 1944.

»Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα δραστηριοποιήθηκε άμεσα και επανειλημμένα για να διασαφηνίσει με πληρότητα στις ελληνικές αρχές, και ιδιαίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν, την προσδοκία και την αντικειμενική ανάγκη συνεργασίας. Ανάλογα βήματα έγιναν και από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρώμης προς την Πρεσβεία της Ελλάδας.

»Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, μερικά πλοία φορτωμένα με διαδηλωτές Ελληνες, αλλά και άλλων εθνικοτήτων - ορισμένοι εκ των οποίων ήταν εφοδιασμένοι με όπλα και επικίνδυνα υλικά - άφησαν τις ελληνικές ακτές με κατεύθυνση το λιμάνι της Ανκόνας, χωρίς καμιά επισήμανση ή προληπτικό έλεγχο εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

»Η κατάσταση που δημιουργήθηκε επέβαλε στις ιταλικές Αρχές να ανατρέξουν στα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας όλων. Τη στιγμή κατά την οποία οι εκπρόσωποι των οκτώ δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, με την επίγνωση των ευθυνών τους, αντιμετωπίζουν με πνεύμα ανοίγματος και διαλόγου ζωτικά προβλήματα για τις λιγότερο ευνοημένες χώρες όπως τη μάχη ενάντια της φτώχειας, τη διαγραφή του χρέους, την αλληλεγγύη έναντι των ασθενειών, είναι ασφαλώς θεμιτή η διαμαρτυρία και η υποστήριξη με ειρηνικό τρόπο των θέσεων του καθενός. Οι αρχές, στις οποίες έχει ανατεθεί η δημόσια τάξη, έχουν, εξάλλου, το χρέος να απωθούν κάθε μορφή βίας».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δεν κάνουν πίσω οι κομμουνιστές

«Οι κομμουνιστές δεν κάνουν πίσω». Το μήνυμα αυτό έστειλαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλία, πραγματοποιώντας πανεξόρμηση καταδίκης της τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές εναντίον των διαδηλωτών της Γένοβας.

Στις εξορμήσεις που έγιναν σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, στα εμπορικά κέντρα και στις συνοικίες των πόλεων, οι κομμουνιστές διένειμαν τις ανακοινώσεις των Νομαρχιακών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις οποίες επισημαίνεται ότι η βίαιη επίθεση της ιταλικής αστυνομίας εναντίον των Ελλήνων διαδηλωτών και η απαγόρευση εισόδου τους στην Ιταλία για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στη Γένοβα, αποδεικνύει πόσο εκμεταλλευτικό είναι, αλλά και πόσο αντιδημοκρατικό γίνεται, το καπιταλιστικό σύστημα. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η επίθεση δείχνει πόσο φοβούνται, αυτοί που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και τους λαούς, τη λαϊκή πάλη. Και τονίζεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση, όσο και αν κάνει την "ανήξερη", έχει πολύ μεγάλες ευθύνες γι' αυτή την εξέλιξη, αφού μόλις την προηγούμενη Δευτέρα συμφώνησε με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ για το συντονισμό και τη συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους οι Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλία καλούν την εργατική τάξη και τη νεολαία να δυναμώσουν την πάλη τους σε εθνικό επίπεδο, ενάντια στην πολιτική που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας παιδείας και υγείας, που γεννά τον πόλεμο και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Απέλασαν και Κούρδους διαδηλωτές

Τη βίαιη επίθεση των ιταλικών αρχών ενάντια στους διαδηλωτές και τις παράνομες πράξεις ενάντια στους Κούρδους διαδηλωτές, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ελληνοκουρδικής Συμπαράστασης, επισημαίνοντας πως η παγκόσμια οργανωμένη κρατική τρομοκρατία συνεχίζει να σκορπίζει τον τρόμο και την παγκόσμια βαρβαρότητα ενάντια στους διαδηλωτές που συμμετέχουν στη διαδήλωση στη Γένοβα.

Την περασμένη Πέμπτη, καταγγέλλει η Επιτροπή, οι ιταλικές αρχές σταμάτησαν τους Κούρδους διαδηλωτές στην Ανκόνα μαζί με τους Ελληνες διαδηλωτές και δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Γένοβα. Δύο Κούρδοι, αναγνωρισμένοι ως πολιτικοί πρόσφυγες, ο Ιμπραχίμ Ταρχάν και ο Εργούν Γεϊτκινέρ, που παίρνουν μέρος στην αντικαπιταλιστική - αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή κατά των G-8, απελάθηκαν και κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά και νομιμοποιητικά τους έγγραφα ως «πλαστά». Επίσης, οι ιταλικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι δύο Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες συγκαταλέγονται σε λίστα 67 υπόπτων. Οι δύο Κούρδοι υποβλήθηκαν σε βίαιη και εξευτελιστική σωματική έρευνα μέσα στις τουαλέτες του πλοίου. Στη συνέχεια τους αρνήθηκαν την αποβίβαση στο ιταλικό έδαφος κατάσχοντας τα έγγραφα (διαβατήριο, ταυτότητα και άδεια παραμονής πολιτικού πρόσφυγα) που έχουν εκδοθεί από το ελληνικό κράτος ως «πλαστά».

ΚΚΕ
Στη Βουλή η απαγόρευση της εισόδου Ελλήνων πολιτών στην Ιταλία

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς των Εξωτερικών και της Δημόσιας Τάξης, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας των Ελλήνων διαδηλωτών σε ιταλικές πόλεις, απηύθυναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν:

«Μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις που πήραν ομόφωνα οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περασμένη Παρασκευή και των υπουργών Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα, στις οποίες κατέληξαν στα κοινά κατασταλτικά μέτρα αντιμετώπισης των πολιτών που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, κόντρα στην πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων", ήρθαν τα γεγονότα στην Ανκόνα, με την απαγόρευση εισόδου στην Ιταλία Ελλήνων πολιτών και την επίθεση των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων εναντίον τους, να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση και πότε, ώστε, όχι μόνο να μην παρεμποδίζονται οι πολίτες που θέλουν να διαδηλώνουν, αλλά και να προστατευτούν οι διαδηλώσεις που γίνονται στη Γένοβα και σε άλλες ιταλικές πόλεις, με αφορμή τη σύνοδο G8 και στις οποίες παίρνουν μέρος και Ελληνες πολίτες;».

ΠΑΤΡΑ
Μαχητική εκδήλωση διαμαρτυρίας

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στο ιταλικό υποπρεξενείο στην Πάτρα πραγματοποίησαν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, μετά και τη δολοφονία ενός διαδηλωτή, για να καταδικάσουν την ωμή ιμπεριαλιστική τρομοκρατία στην οποία έχουν καταφύγει οι δυνάμεις καταστολής της Ιταλίας με αφορμή τη σύνοδο G8 στη Γένοβα.

Με συνθήματα «Οι G8 δολοφονούν, με πάλη ταξική θα ανατραπούν», «Ο πλανήτης είναι το σπίτι των λαών και όχι το τσιφλίκι των ιμπεριαλιστών», κόκκινες σημαίες και πικέτες, απαίτησαν την προστασία των διαδηλωτών και την παύση των κατασταλτικών μέτρων που έχει επιβάλει η ιταλική κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ