ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Ούτε βήμα πίσω οι εργαζόμενοι για τα δίκαια αιτήματά τους

Απεργούν εδώ και 12 μέρες για ουσιαστικές αυξήσεις, έχοντας στο πλευρό τους όλη την εργατική τάξη

Μία ακόμα μέρα, η 12η, προστίθεται σήμερα στον μεγάλο απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό, της εταιρείας «ΑΒΑΞ» στην Αθήνα, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και μέτρα προστασίας. Παλεύουν για το 5ήμερο και το 8ωρο, για μέτρα ασφάλειας, για 15% αύξηση σε μισθούς και μεροκάματα, ώστε να μπορούν να ζήσουν με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Πρόκειται για απεργία που μετατρέπεται σε εμβληματικό αγώνα συνολικά για την εργατική τάξη, αφού με την καθολική τους συμμετοχή οι εργατοτεχνίτες έχουν καταφέρει να βάλουν «φρένο» στο μεγαλύτερο έργο που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Ενα έργο, η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό, για το οποίο η κυβέρνηση καμαρώνει, η εργοδοσία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και από την ΕΕ, μέχρι και για την τελευταία ...βίδα, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την αδιαλλαξία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να «σπάσει» την απεργία, κυρίως αξιώνει να σταματήσει η απεργία προκειμένου να δεχτεί να συζητήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Ωστόσο η ενότητα των εργαζομένων, που σφυρηλατείται στον σπουδαίο αγώνα που δίνουν για τις ανάγκες των οικογενειών τους, τους κρατά με πείσμα στο μετερίζι της διεκδίκησης.

Μια μάχη που αποκαλύπτει σε ...ταλιράκια ότι οι πολυδιαφημισμένες εμβληματικές επενδύσεις και ο πακτωλός των χρηματοδοτήσεων για το κεφάλαιο πάνε πακέτο με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, τα μεροκάματα πείνας και τη δουλειά σε διαρκή αναμέτρηση με τον κίνδυνο, όπως γίνεται στα έγκατα της Αθήνας, όπου ανοίγει τις γαλαρίες ο μετροπόντικας.

Χθες οι εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες, έχοντας στο πλευρό τους το κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, καθώς και άλλα σωματεία από τον κλάδο των Κατασκευών, προχώρησαν σε νέα απεργιακή συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στο Κολωνάκι.

Και σήμερα Παρασκευή πραγματοποιούν νέα Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του Μετρό στην Ακαδημίας, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Φουντώνει η αλληλεγγύη από όλους τους εργαζόμενους

Την ίδια στιγμή δυναμώνει και η αλληλεγγύη από άλλα σωματεία στον δίκαιο αγώνα τους, με χιλιάδες εργαζόμενους να ενώνουν τις φωνές τους μαζί τους. Η επιτυχία άλλωστε ενός τέτοιου αγώνα, μιας τέτοιας αναμέτρησης των εργαζομένων με έναν πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο και την κυβέρνηση, που του κάνει «πλάτες» ως εντολοδόχος του τεράστιου έργου του Μετρό, αφορά συνολικά την εργατική τάξη. Η απόσπαση των αυξήσεων στους μισθούς για τις οποίες παλεύουν θα δώσει ακόμα περισσότερο κουράγιο σε κάθε κλάδο που δίνει τη μάχη για τέτοιες διεκδικήσεις και έρχεται αντιμέτωπος ακόμα και με τον αυταρχισμό κράτους και εργοδοσίας.

Τέτοιες ανακοινώσεις στήριξης έχουν ήδη βγάλει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο του Ελληνικού κ.ά.

Τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων χαιρετίζει και η ΟΕΝΓΕ, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς άλλωστε να δίνουν αυτές τις μέρες μάχη ενάντια στην ποινικοποίηση του αγώνα τους στα παιδιατρικά νοσοκομεία. «Είναι οι εργάτες που δουλεύουν 40 μέτρα κάτω από τη γη, με χαμηλά μεροκάματα, για έργα που τα έχουμε χρυσοπληρώσει και συνεχίζουμε να τα πληρώνουμε με δικά μας λεφτά. Η κυβέρνηση, που δίνει "ζεστό" κρατικό χρήμα στις εταιρείες για τα δημόσια έργα, έχει ευθύνη ώστε να σπάσει η αδικαιολόγητη αδιαλλαξία της εταιρείας και να απαντήσει επιτέλους στα αιτήματα των εργατών», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Και τονίζει ότι «με την αλληλεγγύη και την οργάνωση θα καταφέρουν να σπάσουν την εργοδοτική αδιαλλαξία. Χωρίς τους οικοδόμους εργάτες δεν θα υπήρχε τώρα το Μετρό, που το χρησιμοποιούμε για να μετακινηθούμε. Χωρίς αυτούς, τα έργα που γίνονται τώρα δεν μπορούν με τίποτα να ολοκληρωθούν. Ο αγώνας τους θα είναι νικηφόρος, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Είμαστε μαζί τους».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»

«Θα παλέψουμε να αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι για τον χαμό του Βασίλη, θα παλέψουμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες και να πληρώσουν αυτοί που στη ζυγαριά της ζωής ενός εργάτη και των κερδών τους διάλεξαν τα κέρδη». Την παραπάνω υπόσχεση έδωσε χτες ο Βασίλης Ντακαλέτσης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, εκ μέρους όλων των Οικοδόμων και εργαζομένων απ΄ όλους τους κλάδους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αφορμή το τραγικό εργατικό «ατύχημα» στην Αρίστη Ζαγορίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αρίστη Ζαγορίου βρήκε τραγικό θάνατο 62χρονος οικοδόμος, που αντί να έχει πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη δούλευε σε έργα αποχέτευσης και καταπλακώθηκε από χώματα που υποχώρησαν την ώρα που άνοιγαν χαντάκι, αφού δεν είχε τοποθετηθεί ούτε ένα υποστύλωμα ως μέτρο προστασίας. Αμεση ήταν η παρέμβαση των συνδικαλιστών που βρέθηκαν στον χώρο, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Ολοι μαζί ρε παιδιά...»

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες συνάδελφοι του αδικοχαμένου εργάτη, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή τους, ενώ ανάμεσά τους παραβρέθηκαν και η οικογένειά του, η σύζυγος και τα παιδιά του. Επίσης, συμμετείχε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και ο Τάσος Τόκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Με οργή και θυμό, με λόγια καρδιάς που συγκλονίζουν απευθύνθηκε στους διαδηλωτές η σύζυγος του αδικοχαμένου Βασίλη, λέγοντας:

«Ορκίζομαι στον άντρα μου που έθαψα εχτές, ότι όποιος ευθύνεται θα το πληρώσει ακριβά. Δεν θα πάει ο άντρας μου "σα σκυλί στο αμπέλι". Να μην υπάρξει άλλος θάνατος σε εκείνο τον τάφο που τους βάζουν να δουλεύουν, θέλουν δεν θέλουν, για το μεροκάματο, για τη γυναίκα και τα παιδιά τους. Και εσείς οι εργαζόμενοι που μπαίνετε εκεί μέσα, μην μπείτε ξανά. Ολοι μαζί ρε παιδιά...»

«Εγκλημα νούμερο 15»

Είχε προηγηθεί η ομιλία του αντιπρόεδρου του συνδικάτου που ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι ο Βασίλης ήταν ο 15ος οικοδόμος που έχασε τη ζωή του από την αρχή του έτους στα έργα που διαφημίζονται ως σύμβολα της ανάπτυξης. «Ανάπτυξη για τους λίγους, τις κατασκευαστικές και τους μεγαλοεργολάβους», τόνισε για να επισημάνει αμέσως μετά ότι οι ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα βαρύνουν την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, την Περιφέρεια Ηπείρου ως επιβλέπουσα αρχή του έργου και τον ΣΕΠΕ. Παράλληλα, ανέδειξε ότι οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία για να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα τα έργα, είναι οι συνθήκες που οδηγούν στα εργοδοτικά εγκλήματα. Εκεί οδηγεί το θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, υποστήριξε, υπενθυμίζοντας τους αντεργατικούς νόμους Χατζιδάκη και Γεωργιάδη, ενώ κατήγγειλε «προσχηματικούς» ελέγχους στα κατασκευαστικά έργα. Πρόσθετα, τόνισε ότι οι έλεγχοι που γίνονται για τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη, ενώ συχνά υπάρχει προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης στις πλάτες του εργαζόμενου που έπαθε το «ατύχημα», στον Τεχνικό Ασφάλειας κ.ά.

«Μπροστινός» της εργοδοσίας ο περιφερειάρχης Ηπείρου

Ο Β. Ντακαλέτσης χαρακτήρισε κατάπτυστες τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου, που υποστήριξε ότι ο αδικοχαμένος εργάτης ήταν έμπειρος και ότι το σκάμμα δεν ήταν βαθύ για να χρειάζεται αντιστήριξη, θέλοντας να «στρώσει» το έδαφος στην πάγια τακτική της εργοδοσίας να «φορτώνει» τα εγκλήματά της στην «κακιά την ώρα», ακόμα και στα ίδια τα θύματα. Αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες του κλάδου για να ληφθούν μέτρα προστασίας. Υπενθύμισε τις 4 πανελλαδικές κλαδικές απεργίες τον τελευταίο χρόνο, τον αγώνα των οικοδόμων στο Μετρό της Αττικής και στο Ελληνικό αυτές τις μέρες, για να υπογραμμίσει ότι τα αιτήματα των οικοδόμων για ΣΣΕ, ένσημο και μέτρα προστασίας είναι επίκαιρα, δίκαια και αναγκαία.

Ενα εργατικό «ατύχημα» κάθε 6 μέρες στον δήμο Θεσσαλονίκης

Αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» το 2023, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να καταγράφεται 1 «ατύχημα» κάθε 6 μέρες, καταγγέλλει η ΔΑΣ δήμου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης διαχείρισης ανθρώπινων πόρων του δήμου Θεσσαλονίκης, το 2023 σε όλες τις υπηρεσίες συνέβησαν 60 εργατικά «ατυχήματα», 1 κάθε 6 μέρες. Αυτό σημαίνει αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», με δεδομένο ότι την 3ετία 2020 - 2022 είχαν καταγραφεί 120 (1 κάθε 9 μέρες). Από τα 60 «ατυχήματα» τα 45 συνέβησαν στην υπηρεσία καθαριότητας. Και η τραγική κατάσταση συνεχίζεται, καθώς στο πρώτο 3μηνο του 2024 έχουν συμβεί 20, από τα οποία τα 14 στην υπηρεσία καθαριότητας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει: «Θα μας ξαναπούν ότι δεν είναι "σοβαρά ατυχήματα", είναι "ήσσονος σημασίας". Δεν θεωρούν σοβαρά ατυχήματα τα σπασίματα σε χέρια, πόδια, κεφάλια, τα κοψίματα από αιχμηρά αντικείμενα κ.ά. με συναδέλφους να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και να παίρνουν πολλές μέρες αναρρωτική άδεια; Δεν θεωρούν σοβαρό ατύχημα π.χ. το κόψιμο τένοντα στο χέρι συναδέλφισσας (συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη) που της χορηγήθηκε αίμα γιατί κινδύνευε;».

Η ΔΑΣ αναδεικνύει τις βασικές αιτίες για αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση και τις ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών: Από τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων προστασίας μέχρι την εντατικοποίηση και τη μη εκπαίδευση του προσωπικού, με όλα τα παραπάνω να εντάσσονται στη «συνειδητή και με σχέδιο απαξίωση και διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών», που εκτός από ιδιωτικοποιήσεις για να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες, «φέρνει και τα εργατικά "ατυχήματα"».

Θυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και κατέθεσαν έγγραφες καταγγελίες ακόμα και μηνυτήρια αναφορά για θέματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια. Ομως καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε πήραν κάποια απάντηση για τις καταγγελίες.

«Κράτος, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας», τονίζει η ΔΑΣ, καλώντας σε ένταση της πάλης για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ