Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»

«Θα παλέψουμε να αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι για τον χαμό του Βασίλη, θα παλέψουμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες και να πληρώσουν αυτοί που στη ζυγαριά της ζωής ενός εργάτη και των κερδών τους διάλεξαν τα κέρδη». Την παραπάνω υπόσχεση έδωσε χτες ο Βασίλης Ντακαλέτσης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, εκ μέρους όλων των Οικοδόμων και εργαζομένων απ΄ όλους τους κλάδους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αφορμή το τραγικό εργατικό «ατύχημα» στην Αρίστη Ζαγορίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αρίστη Ζαγορίου βρήκε τραγικό θάνατο 62χρονος οικοδόμος, που αντί να έχει πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη δούλευε σε έργα αποχέτευσης και καταπλακώθηκε από χώματα που υποχώρησαν την ώρα που άνοιγαν χαντάκι, αφού δεν είχε τοποθετηθεί ούτε ένα υποστύλωμα ως μέτρο προστασίας. Αμεση ήταν η παρέμβαση των συνδικαλιστών που βρέθηκαν στον χώρο, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Ολοι μαζί ρε παιδιά...»

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες συνάδελφοι του αδικοχαμένου εργάτη, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή τους, ενώ ανάμεσά τους παραβρέθηκαν και η οικογένειά του, η σύζυγος και τα παιδιά του. Επίσης, συμμετείχε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και ο Τάσος Τόκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Με οργή και θυμό, με λόγια καρδιάς που συγκλονίζουν απευθύνθηκε στους διαδηλωτές η σύζυγος του αδικοχαμένου Βασίλη, λέγοντας:

«Ορκίζομαι στον άντρα μου που έθαψα εχτές, ότι όποιος ευθύνεται θα το πληρώσει ακριβά. Δεν θα πάει ο άντρας μου "σα σκυλί στο αμπέλι". Να μην υπάρξει άλλος θάνατος σε εκείνο τον τάφο που τους βάζουν να δουλεύουν, θέλουν δεν θέλουν, για το μεροκάματο, για τη γυναίκα και τα παιδιά τους. Και εσείς οι εργαζόμενοι που μπαίνετε εκεί μέσα, μην μπείτε ξανά. Ολοι μαζί ρε παιδιά...»

«Εγκλημα νούμερο 15»

Είχε προηγηθεί η ομιλία του αντιπρόεδρου του συνδικάτου που ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι ο Βασίλης ήταν ο 15ος οικοδόμος που έχασε τη ζωή του από την αρχή του έτους στα έργα που διαφημίζονται ως σύμβολα της ανάπτυξης. «Ανάπτυξη για τους λίγους, τις κατασκευαστικές και τους μεγαλοεργολάβους», τόνισε για να επισημάνει αμέσως μετά ότι οι ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα βαρύνουν την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, την Περιφέρεια Ηπείρου ως επιβλέπουσα αρχή του έργου και τον ΣΕΠΕ. Παράλληλα, ανέδειξε ότι οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία για να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα τα έργα, είναι οι συνθήκες που οδηγούν στα εργοδοτικά εγκλήματα. Εκεί οδηγεί το θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, υποστήριξε, υπενθυμίζοντας τους αντεργατικούς νόμους Χατζιδάκη και Γεωργιάδη, ενώ κατήγγειλε «προσχηματικούς» ελέγχους στα κατασκευαστικά έργα. Πρόσθετα, τόνισε ότι οι έλεγχοι που γίνονται για τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη, ενώ συχνά υπάρχει προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης στις πλάτες του εργαζόμενου που έπαθε το «ατύχημα», στον Τεχνικό Ασφάλειας κ.ά.

«Μπροστινός» της εργοδοσίας ο περιφερειάρχης Ηπείρου

Ο Β. Ντακαλέτσης χαρακτήρισε κατάπτυστες τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου, που υποστήριξε ότι ο αδικοχαμένος εργάτης ήταν έμπειρος και ότι το σκάμμα δεν ήταν βαθύ για να χρειάζεται αντιστήριξη, θέλοντας να «στρώσει» το έδαφος στην πάγια τακτική της εργοδοσίας να «φορτώνει» τα εγκλήματά της στην «κακιά την ώρα», ακόμα και στα ίδια τα θύματα. Αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες του κλάδου για να ληφθούν μέτρα προστασίας. Υπενθύμισε τις 4 πανελλαδικές κλαδικές απεργίες τον τελευταίο χρόνο, τον αγώνα των οικοδόμων στο Μετρό της Αττικής και στο Ελληνικό αυτές τις μέρες, για να υπογραμμίσει ότι τα αιτήματα των οικοδόμων για ΣΣΕ, ένσημο και μέτρα προστασίας είναι επίκαιρα, δίκαια και αναγκαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ