Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΛΚΕΘΕ - ΠΛΟΙΟ «ΑΙΓΑΙΟ»
Διεκδικούν αυξήσεις και σέρνονται στα δικαστήρια

Την προσαρμογή των μισθολογικών τους αποδοχών στο ύψος που ορίζει η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην Ακτοπλοΐα για το 2024 διεκδικούν οι ναυτεργάτες στο πλοίο «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με απεργιακή κινητοποίηση που έχουν αποφασίσει για αύριο Σάββατο. Την απεργία έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στηρίζοντας τους εργαζόμενους και το δίκαιο αίτημά τους. Ωστόσο το ΕΛΚΕΘΕ προσέφυγε κατά της απεργίας, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική, και έσυρε χτες τους εργαζόμενους στα δικαστήρια.

«Αξιοποιούν το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ποινικοποιεί τους αγώνες, με επιστρατεύσεις, δίκες και καταστολή», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία και απαιτούν να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος των ναυτεργατών του πλοίου «Αιγαίο».

Οι αποδοχές των εργαζομένων στα πλοία του ΕΛΚΕΘΕ καθορίζονται, με βάση ΚΥΑ του 2009, στο ύψος του μισθού της ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας για 2008. Οι μισθοί όμως μένουν καθηλωμένοι και δεν προσαρμόζονται με βάση τις αυξήσεις της συγκεκριμένης ΣΣΕ. Είναι ενδεικτικό ότι οι αυξήσεις της τάξης του 21,5% που έχουν δοθεί από το 2008 μέχρι και το 2024 χάνονται για τους εργαζόμενους αυτούς, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ