Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Παραιτήθηκαν οι διευθυντές και από τα 4 Κέντρα Υγείας

Αγανάκτηση για τα «εντέλλεσθε» σε γιατρούς να καλύπτουν βάρδιες και στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου

Παραμένει τραγική και χειροτερεύει η κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στο Ρέθυμνο, εξαιτίας της υποστελέχωσης και της αδιέξοδης πολιτικής των μετακινήσεων γιατρών από τα Κέντρα Υγείας για να καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινώσουν την παραίτησή τους οι συντονιστές διευθυντές και οι αναπληρωτές και των τεσσάρων Κέντρων Υγείας, και πιο συγκεκριμένα του Περάματος, της Αγίας Φωτεινής, των Ανωγείων και του Σπηλίου.

Αφορμή ήταν το νέο «εντέλλεσθε» που έστειλε η διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ζητώντας οι γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας να καλύπτουν βάρδιες και στο ΤΕΠ της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνης.

Μάλιστα η Πέλα Νεονάκη, μέλος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ρεθύμνου, θυμίζει ότι η Ενωση είχε προειδοποιήσει για το πού οδηγούνται τα πράγματα, με γιατρούς να εργάζονται εδώ και μήνες μέχρι εξαντλήσεως, λόγω τέτοιων «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις. Για τη δε απόφαση της ΥΠΕ, που ευλαβικά τηρεί την κυβερνητική πολιτική, τονίζει ότι «αντί να προβεί μήνες τώρα σε προσλήψεις προσωπικού για στελέχωση του ΤΕΠ και κάλυψη των κενών θέσεων, αποδυναμώνει περαιτέρω και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νομού, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της δημόσιας Υγείας και χρειάζεται, αντίθετα, ενίσχυση με προσωπικό».

«Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αυτό γίνεται ενόψει της τουριστικής σεζόν», συνεχίζει, «που ο πληθυσμός του νομού αυξάνεται και η προσέλευση στο ΤΕΠ γίνεται πολλαπλάσια. Οπότε γίνεται πια επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει γιατρός στο ΤΕΠ, ας είναι και της Πρωτοβάθμιας, ας είναι και μετακινούμενος με "εντολή", χωρίς τη συγκατάθεσή του. Να μην εκτεθούν και οι μεγαλοξενοδόχοι στους πελάτες τους όταν προκύψει ανάγκη επίσκεψης στο Νοσοκομείο. Το ίδιο έγινε με την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας, η οποία λειτουργεί με έναν και τώρα με δύο μόνιμους γιατρούς, που θα έπρεπε να είναι έξι. Συνεχίζει να "καλύπτεται" από την ΥΠΕ, με μετακινούμενους γιατρούς που "εντέλλει" από άλλα νοσοκομεία του νησιού, και ως εκ τούτου να υπολειτουργεί, με κόστος στη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών για έναν ολόκληρο χρόνο. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια όλο αυτό το διάστημα να ενισχυθεί και να στελεχωθεί με γιατρούς».

Η Πέλα Νεονάκη αναδεικνύει και τις βαθύτερες στοχεύσεις αυτής της εγκληματικής στάσης της κυβέρνησης και της ΥΠΕ, αφού όπως λέει στόχος είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση και να εμφανίσουν «ως μονόδρομο την εφαρμογή του νέου υγειονομικού χάρτη και τα "νοσοκομεία ΑΕ". Να προβούν σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων που θα κριθούν "μη λειτουργικά", που όμως η πολιτική τους σταδιακά τα αποδυνάμωσε. Να ενισχύονται οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας με κάθε κόστος για τον λαό, που πολλαπλώς φορολογείται αλλά θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον για να βρει την υγειά του».

«Οι υγειονομικοί μαζί με τους πολίτες του Ρεθύμνου θα αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτήν την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε το δικαίωμα όλων σε δημόσια και δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τα επιστημονικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα. Αυτό μας αξίζει και γι' αυτό θα παλέψουμε», καταλήγει η δήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ