ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2024
Σελ. /32
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Η ενίσχυση του ΚΚΕ η μόνη επιλογή που θα βοηθήσει να δυναμώσουν αγώνες όπως στη ΛΑΡΚΟ

«Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή που θα βοηθήσει να δυναμώσουν οι αγώνες μας», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα.

Τις μέρες που έμειναν μέχρι τη μάχη των ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη «το ΚΚΕ απευθύνει στην εργατούπολη της Χαλκίδας, σε μια πόλη που οι χαρές και οι λύπες των κατοίκων της είναι συνδεδεμένες με τις βιομηχανίες, τις φάμπρικες, το μεροκάματο του βιομηχανικού εργάτη και τους αγώνες του εργατικού κινήματος, κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυσης», συνέχισε, για να προσθέσει:

«Κοιτάμε κατάματα τον εργαζόμενο λαό.

Το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο του μόχθου, επάνω του στεριώνει την πολιτική πρόταση της δικής του, εργατικής εξουσίας.

Ποιο άλλο κόμμα πλην του ΚΚΕ υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις τα σωματεία και τους αγώνες και αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων; Κανένα.

Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα του λαού, και η ενίσχυσή του είναι η φυσική συνέχεια των αγώνων που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα. Αυτοί οι αγώνες έφεραν την αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο, στο Νοσοκομείο και σε πολλούς άλλους εργασιακούς χώρους, όπου αναδείχθηκαν οι ανάγκες των εργαζομένων, πάγωσαν αντεργατικές αποφάσεις, υπήρξαν κατακτήσεις.

Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είναι ένα παράδειγμα. Οι εργαζόμενοι ενωθήκαμε σε ταξική βάση και έχοντας μπροστά το ΚΚΕ έχουμε καθυστερήσει στην πράξη το οριστικό κλείσιμο της μοναδικής επιχείρησης στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο. Κόντρα σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις κυβερνήσεις, σε μεγάλα οικονομικά κέντρα και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εχουμε "παγώσει" νόμους και αποφάσεις, κρατώντας ζωντανά τα χωριά μας σε Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά και Κοζάνη, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή που θα βοηθήσει να δυναμώσουν τέτοιοι αγώνες και να συνεχιστούν από καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα».

Το ΚΚΕ καρδιά, νους, οργανωτής της εργατικής τάξης, κρίκος με τους φυσικούς συμμάχους της

Συνεχίζοντας κάλεσε τον λαό να αξιοποιήσει την πείρα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Πάμε στην κάλπη έχοντας απέναντί μας την αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που όπως αποδείχθηκε από την ίδια τη ζωή μόνο οι αγώνες των εργαζομένων, με δυνατό ΚΚΕ, μπορούν να της βάλουν "πάγο", να ασκήσουν πραγματική λαϊκή, αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Το ΚΚΕ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Καρδιά, νους, οργανωτής, ενωτικός κρίκος της εργατικής τάξης με τους φυσικούς συμμάχους της, την αγροτιά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, για να δημιουργηθεί το μέτωπο υπεράσπισης - επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας.

Τέτοια παραδείγματα είναι πολλά πανελλαδικά και η αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα τα πολλαπλασιάσει, γιατί όπως στη ΛΑΡΚΟ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, θα δυναμώσουν επί της ουσίας η γραμμή ενότητας της εργατικής τάξης και η αμφισβήτηση της εξουσίας των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου.

Καλούμε τον λαό να βγάλει συμπεράσματα μέσα από την ίδια του την πείρα, και με αυτά τα συμπεράσματα να πάει στην κάλπη:

Ποιος εκλαΐκευσε, προειδοποίησε, διαφώτισε, έβαλε τις δυνάμεις του μπροστά να οργανώσουν τον λαό απέναντι στις Οδηγίες, στις κατευθύνσεις και στους νόμους που ψήφισαν όλα τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο; Είτε αυτά αφορούσαν το ωράριο, είτε τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, με το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων, είτε τις ΣΣΕ, είτε τα μνημόνια, είτε την ΚΑΠ, είτε τα δημοκρατικά δικαιώματα, και τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος.

Ποιος αξιοποίησε την εκλογική του επιρροή για την ενίσχυση των αγώνων, την έκφραση αλληλεγγύης; Πού είναι τα άλλα κόμματα στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, εκτός από τις φωτογραφίες στα πανό; Πού είναι η κινητοποίηση της εκλογικής επιρροής που έχουν και που μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του ΚΚΕ;

Η ΝΔ καμάρωνε για το 41% που πήρε στις εκλογές, υπολογίζοντας τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά στριμώχτηκε, τα βρήκε μπαστούνια από τη δράση του ΚΚΕ, την πραγματική εργατική αντιπολίτευση, που κοιτάζει μπροστά, στον δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής.

Είδαμε το τσίρκο του ΣΥΡΙΖΑ, και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Εχει τόση "αγάπη" για τους εργατικούς αγώνες, που στην κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τις προηγούμενες ημέρες εδώ στη Χαλκίδα τα στελέχη του, μεταξύ αυτών και πρώην βουλευτής, δήλωναν στα media "καλά να πάθουν, Νέα Δημοκρατία ψήφιζαν". Και άλλα αισχρά, βέβαια, που αν έχουν το κουράγιο, να δουν στα μάτια έναν εργάτη της ΛΑΡΚΟ και να του τα πουν πρόσωπο με πρόσωπο.

Προχωράμε με δύναμη και αποφασιστικότητα, χωρίς να χάνουμε χρόνο. Ανοιγόμαστε πλατιά, στους εργάτες και τις εργάτριες της Χαλκίδας, στους επαγγελματίες, στους νέους και τις νέες, συζητάμε ουσιαστικά για την οργάνωση της πάλης, τη σημασία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές και τη μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γιατί θα είναι στο πλευρό του λαού με περισσότερες δυνάμεις και θα δίνει τη μάχη για τα δικαιώματά του.

Γιατί θα δυναμώσει η αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική, ο διεκδικητικός αγώνας.

'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Αυτός ο αγώνας μπορεί σήμερα να αποκρούσει αρνητικές εξελίξεις, να αποσπάσει κατακτήσεις και παράλληλα να ανοίξει τον δρόμο για βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, με την εργατική τάξη και τον λαό στην εξουσία.

Σε αυτόν τον αγώνα δίνει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ. Σε αυτό δεσμευόμαστε.

Καλή συνέχεια. Καλούς αγώνες. Ολες και όλοι στη μάχη για πιο δυνατό ΚΚΕ».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΗΣ
Στις 9 Ιούνη να δώσουμε ώθηση σε ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ

«Συμπορεύομαι με το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν αντιμετωπίζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού ως "κόστος". Είναι το κόμμα που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός να ζήσουν με βάση τις δυνατότητες της εποχής και τις σύγχρονες ανάγκες τους», τόνισε ο Γ. Μαντής.

Στην παρέμβασή του, σημείωσε πως μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας ενώνει τη φωνή του με εν ενεργεία και απόστρατους συναδέρφους του, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που ήδη υπάρχουν στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας της χώρας, με βάση τα νομοσχέδια και τις διατάξεις που προώθησε και προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και με συνυπεύθυνες όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε πως στην κατεύθυνση που έχουν στρέψει την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνεται μια εξοντωτική κατάσταση για τους πυροσβέστες και ανεπαρκής για τους πολίτες.

Πρόσθεσε πως οι μεγαλοστομίες αξιωματούχων της κυβέρνησης γενικά για το φαραωνικό πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, του οποίου η υλοποίηση θα αρχίσει μετά το 2025, πάνε πακέτο με την υποστελέχωση άρα και την εξουθένωση του ανθρώπινου δυναμικού, τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας των πυροσβεστών, τη διάλυση εννοιών όπως ανάπαυση, ελεύθερος χρόνος, οικογενειακός προγραμματισμός κ.ά.

«Ολοι εμείς εκφράζαμε αυτές τις αγωνίες και παλεύαμε σε συλλογικό επίπεδο μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα και με το ΚΚΕ, για μια Πολιτική Προστασία σαφώς ενδυναμωμένη με επιστημονικό προσωπικό και σαφείς δράσεις και αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της αρωγής του Πυροσβεστικού Σώματος που θα αποτελούσε τον κορμό της. Με κάλυψη των αναγκών του ΠΣ σε προσωπικό, υλικά, μηχανήματα, ατομική προστασία, υγιεινή και ασφάλεια. Με οικονομικές απολαβές που θα εξασφαλίζουν οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος την αξιοπρεπή διαβίωση και την προσήλωσή τους στην επαγγελματική παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για τις οποίες έχουν ταχθεί να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Με αναδιοργάνωση υπηρεσιών, στη βάση των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μόνο αλλάζοντας τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας μας, και βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ανάλογες καταστροφές όπως αυτές που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και, πολύ περισσότερο, να μη θρηνούμε θύματα όπως θρηνήσαμε στις πρόσφατες τραγωδίες».

Καταλήγοντας τόνισε πως η ΕΕ και η αντιμετώπιση των πάντων με βάση τη λογική κόστους - οφέλους, κάτω από τις παρεμβάσεις των λόμπι και των κάθε είδους επιχειρηματικών συμφερόντων, αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα. «Γι' αυτό λέμε: Οχι στην ΕΕ που είναι το επιτελείο της αντιλαϊκής πολιτικής και της αφαίμαξης των λαών. Οχι στην ΕΕ που διευρύνει την απόσταση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Οχι στην ΕΕ των πολέμων της φτώχειας και του αυταρχισμού. Εμείς σπάμε τα δεσμά της ΕΕ για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών. Η Χαλκίδα, η Εύβοια, με την ψήφο μας στις 9 Ιούνη, θα δώσουμε την ώθηση για ένα ακόμη πιο ισχυρό ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ