ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΑΣΚΕΤ LEAGUE - TΕΛΙΚΟΙ
Πρώτη «πράξη» στο ΟΑΚΑ για τους «αιώνιους»

Την προσπάθειά τους για την κατάκτηση του τίτλου ξεκινούν σήμερα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Eurokinissi Sports

Η αυλαία των φετινών τελικών της Basket League, για την ανάδειξη του πρωταθλητή, ανοίγει σήμερα στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα της σειράς (21.15 - ΕΡΤ3). Θυμίζουμε ότι ο τίτλος κρίνεται στις 3 νίκες και ότι αν χρειαστεί πέμπτος τελικός θα γίνει στην έδρα του 1ου της κανονικής περιόδου Παναθηναϊκού.

Οι δύο «αιώνιοι» δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού τους για το πρωτάθλημα, στο οποίο έχουν δημιουργήσει τη δική της παράδοση, με ενδεικτικό στοιχείο το ότι έχουν βρεθεί αντίπαλοι στους τελικούς στις 23 από τις συνολικά 30 σεζόν από καταβολής της διαδικασίας των πλέι οφ στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας (Α1 και μετέπειτα Basket League). Επίσης χαρακτηριστικό είναι το ότι από τη σεζόν 2003 - 2004 και με εξαίρεση την τριετία 2019 - 2021, όταν ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην Α2 αλλά και μια χρονιά ακυρώθηκε το πρωτάθλημα λόγω κορονοϊού (2020 - 2021), οι «αιώνιοι» δίνουν ανελλιπώς ραντεβού στους τελικούς. Το δίπολό τους έσπασε τελευταία φορά η ΑΕΚ το 2003, κατακτώντας τον τίτλο κόντρα στον Ολυμπιακό.

Οσο για το ξεκίνημα της φετινής σειράς, ο σημερινός γηπεδούχος Παναθηναϊκός, πρωταθλητής Ευρώπης πλέον και με τη σχετική «αύρα» από τον θρίαμβό του στο Φάιναλ 4 της Euroleague, επιδιώκει να επιστρέψει στην κορυφή και στο πρωτάθλημα. Με καλή ψυχολογία, χωρίς αγωνιστικά ζητήματα και έχοντας ξεπεράσει το εμπόδιο του Αρη στα ημιτελικά, είναι διάχυτη στους «πράσινους» η αισιοδοξία για επίτευξη και αυτής της αποστολής είναι διάχυτη, πολλώ δε μάλλον που η ομάδα έχει και το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο και θέλει να υπερασπιστεί απόψε.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός, που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας τις τελευταίες δύο σεζόν, στοχεύει στη διατήρηση των «σκήπτρων» του. Μετά την αποτυχία στο Φάιναλ 4 (όπου οι «ερυθρόλευκοι» περιορίστηκαν στην 3η θέση), τα πάντα στην ομάδα του Πειραιά εστιάζονται στην προσπάθεια για συνέχιση της κυριαρχίας της σε εγχώριο επίπεδο, με την επίτευξη του νταμπλ - καθώς έχει ήδη κατακτηθεί το Κύπελλο. Απόψε λοιπόν ο Ολυμπιακός ψάχνει το «διπλό», που θα σπάσει το πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού και θα διαμορφώσει κατάσταση υπέρ του στους τελικούς.

Ευκαιρία για ... διαφήμιση

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας - όσων δεν έχουν παραχωρηθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα - παραμένουν σε άθλια κατάσταση εξαιτίας της κρατικής εγκατάλειψης και υποχρηματοδότησης, εγκυμονώντας ακόμα και κινδύνους για τους αθλητές και αθλούμενους που κάνουν χρήση τους, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε μία ακόμα ευκαιρία για να εξωραΐσει την πραγματικότητα αυτή του ελληνικού αθλητισμού.

Τέτοια ήταν η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γ. Βρούτση στο Ολυμπιακό Προπονητήριο του ΟΑΚΑ, όπου γίνονται εργασίες αναβάθμισης, ενώ συνάντησαν και αθλητές της Εθνικής ομάδας στίβου που προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου της Ρώμης.

Θυμίζουμε ότι μέχρι πριν λίγους μήνες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου τραγικές εικόνες από το Προπονητήριο, με κουβάδες αραδιασμένους για να μαζεύονται τα νερά της βροχής από την τρύπια στέγη κ.λπ., ενώ είχε υπάρξει γενική κατακραυγή από τους αθλητές και τους προπονητές τους. Φυσικά αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα, ούτε και μεμονωμένο περιστατικό αποτέλεσε όταν εμφανίστηκε πριν λίγους μήνες. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται και στον χώρο του αθλητισμού και των εγκαταστάσεών του, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις: Εγκαταστάσεις που κόστισαν ακριβά στον λαό αφήνονται στη μοίρα τους, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και επισκευές, για να ρημάξουν και να παραδοθούν στη συνέχεια για μπίζνες από το κεφάλαιο, που αξιοποιεί τον αθλητισμό ως ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας.

Και μπορεί να λέει ο πρωθυπουργός στους πρωταθλητές ότι η κυβέρνηση τους άκουσε σχετικά «με τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων και έτσι όπως πρέπει να γίνουν», ωστόσο για χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. έκαναν πως δεν τους άκουγαν και τους άφηναν να προπονούνται σε άθλιες εγκαταστάσεις, ενώ ακόμα και σήμερα οι ίδιοι οι αθλητές και οι οικογένειές τους βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καταφέρουν να μας γεμίσουν υπερηφάνεια με τις διακρίσεις τους στις αθλητικές διοργανώσεις. Κι ας ψάχνει η κυβέρνηση ευκαιρία να διαφημίσει το «έργο» της στον αθλητισμό.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός, παρόλο που μίλησε για ΟΑΚΑ - τόπο συνάντησης πρωταθλητισμού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, αναφέρθηκε εκτενώς στις «επενδύσεις»: «Η παραχώρηση του κλειστού στον Παναθηναϊκό, οι επενδύσεις που γίνονται στα γήπεδα τένις, καθώς τα σπορ ρακέτας τώρα γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Κολυμβητήριο, πολύ σημαντικές, και βέβαια οι υπόλοιπες επενδύσεις οι οποίες θα δρομολογηθούν»... Επενδύσεις που για να είναι κερδοφόρες αποσκοπούν στην περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, στην εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της άθλησης και της αναψυχής.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Προβάδισμα για τον τίτλο πήρε ο Ολυμπιακός

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στην Premier ανδρών του χάντμπολ έκανε ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ με 25-23 στον πρώτο αγώνα για τη σειρά των τελικών που έγινε στο κλειστό της Ηλιούπολης. Ετσι, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 1-0 στη σειρά και πλέον θα πάνε με άλλον αέρα στον δεύτερο αγώνα στην έδρα των αντιπάλων τους, στο κλειστό της Ν. Φιλαδέλφειας, αύριο, Πέμπτη 6 Ιούνη, επιδιώκοντας να κάνουν το δεύτερο βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στον τίτλο (κρίνεται στις 3 νίκες). Στην αντίπερα όχθη, οι «κιτρινόμαυροι» που φωνάζουν αρκετά για τις διαιτητικές αποφάσεις στον πρώτο τελικό και ειδικά στις φάσεις στα τελευταία κρίσιμα λεπτά του αγώνα, πλέον καλούνται για την ισοφάριση προκειμένου να διατηρήσουν ακέραιες τις δικές τους ελπίδες τίτλου.

ΠΟΛΟ - CHAMPIONS LEAGUE ΑΝΔΡΩΝ
Ωρα Φάιναλ 4 για τον Ολυμπιακό

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης στο πόλο ανδρών θέλει να κάνει σήμερα ο Ολυμπιακός, ξεκινώντας την προσπάθειά του στο Φάιναλ 4 του Champions League, στη Βαλέτα της Μάλτας. Οι «ερυθρόλευκοι», επιστρέφοντας στην τελική φάση της διοργάνωσης μετά το 2019 και διεκδικώντας το τρίτο τους τρόπαιο, αντιμετωπίζουν στον έναν από τους δύο ημιτελικούς την ιδιαίτερα ισχυρή ιταλική Προ Ρέκο (20.00 ώρα Ελλάδας).

Στον έτερο ημιτελικό κοντράρονται άλλες δύο από τις κορυφαίες ομάδες της φετινής διοργάνωσης, η σερβική Νόβι Μπέογκραντ (φιναλίστ τις δύο προηγούμενες σεζόν) και η ιδιαίτερα φιλόδοξη ουγγρική Φερεντσβάρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ