ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται η έκθεση με έργα της Ε. Μελά

Παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας (Μυλλέρου και Γερμανικού, κτίριο Α, στο Μεταξουργείο), η έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Εύας Μελά, με τίτλο, δανεισμένο από τον στίχο του Παλαιστίνιου ποιητή Μ. Νταρουίς, «Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ' τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός και Ελένη Μπέλλου, τα μέλη της ΚΕ Δημήτρης Γόντικας και Ελένη Μηλιαρονικολάκη, ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974. Ακόμα, το «παρών» έδωσε ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Youssef Dorkhom, ενώ η έκθεση καλύφθηκε και με εκτενές ρεπορτάζ από τα παλαιστινιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη απήγγειλε το ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς «Σ' αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις», ενώ συνόδευσε με το ούτι του ο μουσικός Αλέκος Βρέτος.

Αφετηρία για τα περισσότερα έργα των τελευταίων χρόνων είναι ο «εγκλεισμός» σε καταυλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι, θύματα των πολέμων, των ανταγωνισμών, μετανάστες και πρόσφυγες. Τα έργα, που αναφέρονται στην Παλαιστίνη, έχουν δημιουργηθεί τα περισσότερα την τελευταία τριετία. Πρόθεση ήταν να καταδειχθεί μια άλλη διάσταση της έννοιας του «εγκλεισμού». Του αναγκαστικού εγκλεισμού που ζουν τα παιδιά της Παλαιστίνης σε στρατόπεδα, σε καταυλισμούς και σε μικρές διάσπαρτες κουκκίδες γης, παιδιά που στερούνται το δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία. Παράλληλα εκτίθενται έργα με θέμα τη φύση, με αφορμή τη «φωτιά στο δάσος», όπως στην Εύβοια ή στη Δαδιά, αλλά και διάφορες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιούνη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 11.00 - 19.00, Κυριακή: 11.00 - 16.00, Δευτέρα κλειστά.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Παρουσιάστηκαν οι «Αποδελτιώσεις»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση των «Αποδελτιώσεων» Ι, ΙΙ και ΙΙΙ της Σεμίνας Διγενή, δημοσιογράφου και βουλευτή του ΚΚΕ, στην Κομοτηνή, που διοργάνωσαν η Τομεακή Οργάνωση Ροδόπης του ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιούνη στην όμορφη αυλή του καφέ «Gecko» που γέμισε απ' άκρη σ' άκρη με ακροατές κάθε ηλικίας, με ιδιαίτερη παρουσία φοιτητών.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την δημοσιογράφο, ενώ δεκάδες ήταν αυτοί που προμηθεύτηκαν κάποιον από τους τρεις τόμους των «Αποδελτιώσεων» και στάθηκαν στη σειρά για να υπογράψει η ίδια η Σεμίνα τα βιβλία της.

Τον λόγο πήρε αρχικά η αρχαιολόγος - συγγραφέας Νάγια Δαλακούρα, που συντόνισε την συζήτηση ξεναγώντας τους ακροατές μέσα στις σελίδες των βιβλίων. Στη συνέχεια ακολούθησε ένας ουσιαστικός και ιδιαίτερα αποκαλυπτικός διάλογος με τις δύο ομιλήτριες πάνω στο έργο της δημοσιογράφου και τη ζωή εμβληματικών προσωπικοτήτων που η ίδια έφερε σε επαφή με τους αναγνώστες μέσα από τις «Αποδελτιώσεις».

Το κοινό ενθουσίασε ο διαδραστικός τρόπος που έγινε η βιβλιοπαρουσίαση, με αποσπάσματα από κείμενα που έχουν διαβάσει οι ηθοποιοί Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Λίλα Μπακλέση, Στέλλα Φυρογένη, Χριστίνα Αλεξανιάν που συνόδευαν τη συζήτηση.

Στο τέλος δόθηκε ο λόγος στο κοινό για ερωτήσεις προς την Σεμίνα Διγενή και η βραδιά ολοκληρώθηκε με δυνατό χειροκρότημα και την επιθυμία του κοινού να ξανασυναντηθεί με την δημοσιογράφο σύντομα στην πόλη της Κομοτηνής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Ιμπραήμ Κερατζή Ιμπράμ, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όπως και πλήθος ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του πολιτισμού στη Ροδόπη.

Γεμάτος ο Λυκαβηττός για τον Λαυρέντη

«Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ...». Χιλιάδες ήταν αυτοί που έδωσαν το «παρών» το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο του Λυκαβηττού για να τιμήσουν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Να τραγουδήσουν όλα εκείνα τα κομμάτια που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όπως «Διδυμότειχο μπλουζ», «Πόσο σε θέλω», «Και τι ζητάω», «Εκεί στο Νότο», «Ελα ψυχούλα μου» και πόσα ακόμα.

Από τη σκηνή του Λυκαβηττού πέρασαν φίλοι, συνοδοιπόροι, συνάδελφοι του Λ. Μαχαιρίτσα, καταθέτοντας ο καθένας τη δική του μνήμη, τη δική του ιστορία για τον αγαπημένο καλλιτέχνη. Στη συναυλία συμμετείχαν οι Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Ελισάβετ Καρατζόλη, «Κίτρινα Ποδήλατα», Γιάννης Κότσιρας, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Δήμητρα Παπίου, Μίλτος Πασχαλίδης, Μιρέλα Πάχου, Διονύσης Τσακνής, Βύρων Τσουράπης, Steve Tesser.

Κόμικ και Ζωγραφική, Μια συνάντηση στα Τέλη του 20ού Αιώνα

Του Δ. Αϊδίνη
Του Δ. Αϊδίνη
Από αύριο, Πέμπτη 6 Ιούνη, θα παρουσιάζεται η έκθεση «Wow Pow! Bam! Κόμικ και Ζωγραφική, Μια συνάντηση στα Τέλη του 20ού Αιώνα» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλ. Κολωνακίου 20), η οποία διερευνά τη διαρκή επιρροή των κόμικς πάνω στο σώμα της σύγχρονης ζωγραφικής.

Βασισμένη σε ιδέα του εικαστικού και δημιουργού κόμικ Σπύρου Βερύκιου και σε συνεπιμέλεια με τον ιστορικό Τέχνης Θανάση Μουτσόπουλο, η έκθεση στοχεύει στο να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονοι εικαστικοί αντλούν έμπνευση από τις οπτικές και τις αφηγηματικές συμβάσεις των κόμικς, ξεπερνώντας τα όρια των παραδοσιακών καλλιτεχνικών πρακτικών και αντιπαραθετικών εννοιών.

Βασικό ερώτημα είναι, όπως επισημαίνει ο Θανάσης Μουτσόπουλος, «μέχρι ποιο βαθμό μπορούν τα κόμικς να ανοιχτούν στις περιοχές των εικαστικών, ιδιαίτερα της ζωγραφικής, αναβιώνοντας τις κατακτήσεις των αναζητήσεων του 20ού αιώνα, π.χ. του εξπρεσιονισμού, του κυβισμού, της αφαίρεσης, χωρίς να αναστείλουν εντελώς τη λειτουργία της αφήγησης;». Σε ποιο βαθμό τα κόμικς μπορούν να ανοίξουν νέες δυνατότητες σε άλλα καλλιτεχνικά πεδία, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική τους και την αφηγηματική τους λειτουργία; Αγκαλιάζοντας το κόμικ οι σύγχρονοι εικαστικοί διευρύνουν τα όρια του μέσου τους, δημιουργώντας συναρπαστικά έργα, που είναι αστεία, διανοητικά διεγερτικά, βαθιά προσωπικά και σύγχρονα. Μέσα από την ευρηματική χρήση της αισθητικής των κόμικς, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν τις δυνατότητες της ζωγραφικής, δημιουργώντας ένα νέο οπτικό λεξικό που είναι τόσο γοητευτικό όσο και προκλητικό.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα ιστορικής σημασίας που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Θα παρουσιαστούν έργα των: Διαμαντή Αϊδίνη, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Σπύρου Βερύκιου, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Steve Giannakos, Keith Haring, Κωνσταντίνου Λιανού, Steven C. Harvey, Χρήστου Μαυροδή, Herge, Χρίστου Μιχαηλίδη, Roy Lichtenstein, Εμμανουήλ Μπιτσάκη, Havier Mayoral, Μποστ, Raymond Pettibon.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιούλη.

«Μαρία Κάλλας - Πριν το τέλος» στου «Κακογιάννη»

Τη Δευτέρα 10 Ιούνη στις 9 μ.μ. το Θέατρο «Ροή» ανεβάζει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το έργο «Μαρία Κάλλας - Πριν το τέλος», τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μυθικής ντίβας της όπερας.

Το έργο είναι μια αναφορά στους μεγάλους σταθμούς της ζωής της Κάλλας, στο μεγάλο της πάθος στο τραγούδι, στο ταλέντο της και βέβαια στην πολυτάραχη ζωή της. Ενας ύμνος στην μεγάλη αυτή ιέρεια της όπερας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο www.mcf.gr

Συντελεστές: Συγγραφή - σκηνοθεσία: Αντρέας Νικολαΐδης. Σκηνικά - κοστούμια: Ανδρέας Παρασκευάς.

Ερμηνεία: Βαλεντίνα Σοφοκλέους.

ΕΚΘΕΣΗ
Γιώργος Σικελιώτης: Στις γειτονιές του κόσμου

Γιώργος Σικελιώτης, Εργάτες- Επιστροφή, 1935-1940
Γιώργος Σικελιώτης, Εργάτες- Επιστροφή, 1935-1940
Η έκθεση «Γιώργος Σικελιώτης: Στις γειτονιές του κόσμου» φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων, στη Σύρο, από τις 21 Ιούνη έως τις 21 Ιούλη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Γιώργου Σικελιώτη από το 1935 μέχρι τη δεκαετία του 1970, ώστε να διαφανεί η εξέλιξη - τεχνική και θεματική - της τέχνης του. Βιοπαλαιστές της Καισαριανής, μητέρες με παιδιά, κόρες, ζευγάρια, γιορτές, θρησκευτικές σκηνές, νησιωτικά τοπία και μοναστήρια απαρτίζουν το πανόραμα της πορείας του καλλιτέχνη, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος. Την έκθεση συμπληρώνει η σημαντική σειρά χαρακτικών με αγγλικά αστικά και βιομηχανικά τοπία των αρχών της δεκαετίας του '70 με τίτλο Παλιά Αγγλία και η προβολή αφιερώματος της ΕΡΤ του 1975, από τη σειρά «Ελληνες δημιουργοί».

Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη Ορφανοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ