ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ανάγκασαν την εργοδοσία να αναδιπλωθεί και να επιστρέψουν στο 8ωρο

Σημαντική η επιτυχία του μεγάλου αγώνα. Νέα απεργία και συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, για τη ΣΣΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων
Ως η πρώτη νίκη των μεταλλωρύχων καταγράφεται η εξέλιξη που προέκυψε και επιβεβαιώθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς που συζητήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ενάντια στην αναγκαστική επιβολή 11ωρης εργασίας στους εργαζόμενους της «Τεχνοχημικής», υπεργολάβου της «Ελληνικός Χρυσός».

Η «Τεχνοχημική», που ως «λαγός» ανέλαβε για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» να επιβάλει στους εργαζόμενους που απασχολεί 11ωρη εργασία, κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και επέστρεψε σε 8ωρο πρόγραμμα εργασίας, από τις 3/6.

Οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός», αναδεικνύοντας ότι κοινός είναι ο αγώνας για να αποκρουστεί η επίθεση στο 8ωρο, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Με μεγάλη χαρά και ανακούφιση υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι απεργοί την επιβεβαίωση της αλλαγής του ωραρίου και την επιστροφή στο 8ωρο για τους συναδέλφους τους στην εργολαβική εταιρεία «Τεχνοχημική» στις Σκουριές.

Συνεχίζοντας τον αγώνα τους, οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» ανακοίνωσαν νέα 24ωρη απεργία, αύριο, Παρασκευή, και συγκέντρωση στο εργοτάξιο των Σκουριών, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, κόντρα στην προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός» να επιβάλει τη 12ωρη - 4ήμερη εργασία και την κατάργηση των επίσημων αργιών.

Η επιτυχία των μεταλλωρύχων έρχεται ως αποτέλεσμα των μαζικών και πετυχημένων Γενικών Συνελεύσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών, της ενότητας και αποφασιστικότητάς τους να μη δεχτούν να θυσιάσουν τη ζωή τους για τα κέρδη της «Ελληνικός Χρυσός».

Στη συζήτηση της εργατικής διαφοράς, η εργολάβος εταιρεία «Τεχνοχημική» παραδέχτηκε ότι η προσπάθεια επιβολής διευρυμένων ωραρίων έγινε κατ' εντολή της «Ελληνικός Χρυσός». Επιβεβαιώνοντας ότι στόχος της «Ελληνικός Χρυσός» ήταν να κάμψει την αντίσταση των σωματείων και να επιβάλει de facto 12ωρη δουλειά στο σύνολο των εργοταξίων που εκμεταλλεύεται, μέσω των υπεργολάβων.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εργολαβοποίηση στα μεταλλεία και ευρύτερα στόχο έχει, πέρα από τη μείωση του κόστους, την πίεση και το τσάκισμα των δικαιωμάτων και των εργαζομένων που δουλεύουν στη μητρική εταιρεία.

Ο Γιάννης Μάλαμας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και σημείωσε: «Δεν επαναπαυόμαστε, δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Η "Τεχνοχημική" ήταν ο "λαγός" που χρησιμοποίησε η εταιρεία. Πρέπει η εταιρεία, άμεσα, σήμερα, να πάρει το μήνυμα και από εδώ και να τα πάρει όλα πίσω».

Η δικηγόρος των εργαζομένων, Σόνια Μελανεφίδου, ανέφερε ότι «σήμερα είχαμε μια πρώτη μεγάλη νίκη». Ανέδειξε ότι η πλευρά της εργοδοσίας εμφανίστηκε με δικαιολογίες και επιχειρήματα που δεν πατάνε πουθενά και στο τέλος έφτασε να πει, «με απίστευτο θράσος, ότι δεν πειράζει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 10ωρα και 11ωρα γιατί θα αμείβονται παραπάνω.

Απαντήσαμε ότι τις ζωές μας δεν τις πουλάμε. Οι ζωές μας δεν πληρώνονται, οι ζωές μας δεν εξαγοράζονται. Θα συνεχίσουμε για υπογραφή ΣΣΕ και θεωρώ ότι θα το πετύχουμε. Η δύναμη είναι σε εσάς, στον συλλογικό αγώνα που έχετε ξεκινήσει και δίνετε το στίγμα σε όλη την εργατική τάξη, σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι το μόνο που φοβούνται».

Στη μεγάλη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, στο πλευρό των απεργών, βρέθηκαν ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.


Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για το δίκιο και την ελπίδα

Στον «αφρό» της πολιτικής αντιπαράθεσης, μόλις 4 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, τα κόμματα της πλουτοκρατίας έχουν αναδείξει την πολυτελή ζωή που διάγουν ο πρωθυπουργός της χώρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δύο πλούσιοι πολιτικοί, που από τον τρόπο που ζουν επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα του λαού και ούτε νοιάζονται γι' αυτόν. Νομοθετούν και πολιτεύονται με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων της δικής τους τάξης, της αστικής. Η παρουσία τους στα «Ποσειδώνια», στο γκαλά των εφοπλιστών, είναι τρανή απόδειξη ότι δεν τους χωρίζει τίποτα - απολύτως τίποτα - όσον αφορά τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

Αποτελεί πρόκληση για τον λαό μας, τη στιγμή που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα χαμηλά εισοδήματα, τη μεγάλη ακρίβεια και τους δυσβάσταχτους φόρους που πληρώνει, τη μεγάλη εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, να κάνουν πασαρέλα μπροστά του τα εκατομμύρια, η χλιδή και η πολυτέλεια των πολιτικών εκπροσώπων των επιχειρηματικών ομίλων. Ο κόσμος της δουλειάς πρέπει να γυρίσει την πλάτη του σε αυτήν τη σαπίλα, να μαυρίσει τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της πλουτοκρατίας που έχουν βάλει την υπογραφή τους στα μνημόνια, στους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους και στους πολεμικούς σχεδιασμούς, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και το κόμμα του Βελόπουλου.

* * *

Στον αντίποδα βρίσκεται το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που συνεχίζει αγόγγυστα να προσφέρει μέσα από τη δράση στελεχών και μελών του στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, για να οργανωθεί από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς η πάλη του λαού ακόμα και τις τελευταίες μέρες των ευρωεκλογών. Για να μπουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, για να καταχτηθούν νέα δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να δυναμώσει αποφασιστικά η αλληλεγγύη.

Στην τρίτη βδομάδα μπαίνει ο απεργιακός αγώνας των οικοδόμων στη γραμμή 4 του Μετρό. Των οικοδόμων που δουλεύουν 40 και 50 μέτρα κάτω από τη γη για να δέσουν το τσιμέντο με τα σίδερα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κι όμως, κυβέρνηση και εργοδοσία της ΑΒΑΞ αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σε ένα έργο που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα συνεχίζεται ο πολυήμερος αγώνας των μεταλλωρύχων της «Ελληνικός Χρυσός», που αρνούνται να δουλέψουν 10 και 12 ώρες τη μέρα, ακόμα και τις αργίες, με τους χαμηλούς μισθούς και τις άθλιες συνθήκες.

Πριν από λίγες μέρες ήταν άλλη μια απεργία των χιλιάδων, νέων κατά βάση σε ηλικία, Ελλήνων και μεταναστών, εργαζομένων της «Teleperformance», που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, για αυξήσεις στους μισθούς τους και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Για αυξήσεις στους μισθούς συνεχίζουν οι μεταλλεργάτες στα Ναυπηγεία του Σπανόπουλου τον αγώνα τους, την ίδια στιγμή που εφοπλιστές και ναυπηγεία σπάνε κάθε ρεκόρ κερδοφορίας από την αύξηση των ναύλων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται για 32 μήνες ο ανυποχώρητος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ για να κρατήσουν την επιχείρηση και τη δουλειά τους, για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους μετά από πολλά χρόνια δουλειάς.

Την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ οργανώνεται η πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αίματος!

Καθημερινά, σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές σταματούν πλειστηριασμούς και εξώσεις, βάζουν εμπόδια στα «κοράκια» του προσπαθούν να αρπάξουν τα σπίτια του λαού.

Ολα αυτά τα παραδείγματα έρχονται να προστεθούν στον αγώνα των σωματείων ενάντια στις απολύσεις, όπως στις ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ, ΦΙΕΡΑΤΕΞ και ΙΟΝ. Στους ξενοδοχοϋπάλληλους και στους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης που συνειδητοποιούν ότι το θαύμα του τουρισμού είναι μόνο για τις τσέπες των ομίλων. Στους ναυτεργάτες στο πλοίο «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ. Στους εργάτες της βιομηχανίας «Μόρνος» που πέτυχαν να υπογράψουν πριν από λίγες μέρες σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς μετά από 10 μέρες απεργιακής κινητοποίησης.

* * *

Και σε αυτούς τους αγώνες οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ποιους έχουν απέναντί τους. Το μαύρο μέτωπο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, όλων των κομμάτων της πλουτοκρατίας, της ίδιας της ΕΕ. Τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που καθηλώνουν τους μισθούς, που επιβάλλουν τη 12ωρη και 13ωρη δουλειά τη μέρα, το εξαήμερο, τις απλήρωτες υπερωρίες, τους νόμους που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση.

Ομως, ταυτόχρονα βαδίζουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να τους οδηγήσει σε νίκες, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Μέσα από την πείρα τους μπορούν καλύτερα να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης. Είναι τεράστια υπόθεση ότι στην Ελλάδα υπάρχει ζωντανό εργατικό και λαϊκό κίνημα που δυναμώνει. Που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, που φωτίζει τον δρόμο της προοπτικής και της λαϊκής ευημερίας.

Σε αυτήν την πορεία το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του. Ετσι θα συνεχίσουμε και από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, γιατί οι μεγάλες αναμετρήσεις είναι μπροστά μας. Γι' αυτό ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Για να δυναμώσει ο αγώνας για το δίκιο και την ελπίδα.


Του
Γιάννη ΤΑΣΙΟΥΛΑ*
*Ο Γιάννης Τασιούλας είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ