ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΙΤΖΕΔΙΝ
Μάθημα ιστορίας, μάθημα ζωής

Δέος για τους νεότερους, συγκίνηση και περηφάνια για τους μεγαλύτερους, που το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου συναντήθηκαν σ' ένα χώρο ιστορικό, ένα χώρο που ξύπνησε μνήμες κι έδωσε στους νεότερους ένα μάθημα ζωής. Οι Οργανώσεις Κρήτης της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση - προσκύνημα στις φυλακές του Ιτζεδίν, στο χωριό Καλάμι Χανίων. Εκεί, το αντάμωμα των γενεών και η επιβλητικότητα του πέτρινου όγκου των φυλακών γέννησαν πρωτόγνωρα συναισθήματα στους νέους και μετέφεραν τους αγωνιστές, που είχαν βρεθεί εκεί παλιότερα ως κρατούμενοι, σε εποχές δύσκολες, που φωτίζονταν, όμως, από τη φλόγα του αγώνα, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.

Οι μνήμες, παρά τα χρόνια που πέρασαν, παραμένουν ζωντανές. Οταν οι παλαίμαχοι αγωνιστές πέρναγαν την πύλη της φυλακής, που σήμερα ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν αργούσαν να προσανατολιστούν. Αγκαλιάζονταν μεταξύ τους κι αρχινούσαν τις διηγήσεις: Εδώ ήταν τα μαγειρεία, από εκεί έμπαιναν για το επισκεπτήριο, απέναντι ήταν η απομόνωση, «ο αράπης», όπως τον έλεγαν, και το σήμα - κατατεθέν για όλους ήταν η ελιά, που έστεκε ακόμα στο προαύλιο των φυλακών. Μαζί τους, οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες, νέα παιδιά, με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια και τις «κεραίες» τεντωμένες, να δουν, να ακούσουν, να μάθουν.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση της ΚΝΕ, ο δήμαρχος Σούδας, κ. Περάκης, είπε ότι «τέτοιοι χώροι έχουν ανάγκη ανάδειξης, αξιοποίησης, να αποτελέσουν πραγματικά ένα μνημείο, που θα μπορεί να το επισκέπτεται ο κάθε νέος, αλλά και οι παλιοί για να θυμηθούνε μνήμες». Πάνω σ' αυτήν την κατεύθυνση, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, έχει δρομολογήσει μια διαδικασία και αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό τους για όποια αντίστοιχη πρωτοβουλία πάρουν στο μέλλον.

Με συγκίνηση και θαυμασμό, στέκονταν οι νέοι στον ιστορικό τόπο, όπου μαρτύρησαν, αλλά και διαπαιδαγωγήθηκαν σε αγώνες σκληρής ταξικής πάλης εκατοντάδες αγωνιστές και τα λόγια του Κύριλλου Παπασταύρου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που χαιρέτισε την εκδήλωση, αντικατόπτριζαν ακριβώς αυτό. «Σ' αυτόν εδώ τον τόπο, δεσμευόμαστε ότι θα παλέψουμε, θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες αυτών των γενεών, που δημιούργησαν μια τιμημένη ιστορία, πιστεύοντας ότι το χρέος που μας βαραίνει μπορεί να εκπληρωθεί με την πάλη της ΚΝΕ, ώστε η νεολαία να πάρει τη θέση της στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο πάλης για το σοσιαλισμό». Και το σύνθημα των νέων της ΚΝΕ επισφράγισε τα λόγια του: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Αργότερα, το λόγο πήρε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και «έδεσε» με φλογερά λόγια τους αγώνες του χθες και του σήμερα. Κάτω από τα σιδερόφραχτα παράθυρα του Ιτζεδίν, μίλησε για τις «ατσάλινες κουνουπιέρες» στη Γένοβα και την έξαρση της κρατικής βίας και καταστολής, με σκοπό να καθυποτάξουν το αγωνιστικό φρόνημα των λαών. «Ολες οι αντιδραστικές και φασιστικές κυβερνήσεις του μεγάλου πλούτου, της μεγάλης χλιδής, της ξένης εξάρτησης και του πολέμου - είπε χαρακτηριστικά - προσπάθησαν με τη φωτιά και το σίδερο να εξοντώσουν τους κομμουνιστές, όλους τους ανθρώπους της δημοκρατίας και της προόδου», αλλά δεν τα κατάφεραν! «Κάνουν προσπάθειες και σήμερα, συνέχισε, δε θα τα καταφέρουν όμως!» Η παγκοσμιοποιημένη πλουτοκρατία, τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός «θα συντριβούν μπροστά στις παγκοσμιοποιημένες λαϊκές ορδές. Να! Ακούγονται οι μαρτυρικές φωνές, η αταλάντευτη πεποίθηση των συντρόφων μας μέσα από το κάτεργο του Ιτζεδίν, να μας λένε: Πατήστε γερά στις παραδόσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του Δημοκρατικού Στρατού». Και ο Μ. Συντυχάκης πρόσθεσε: «Υποκλινόμαστε μπροστά τους και τους διαβεβαιώνουμε: Εμείς με το λαό, τη νεολαία, στην αντεπίθεση, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας για την αγωνιστική συσπείρωση του λαού και της νεολαίας ενάντια στο σύγχρονο ραγιαδισμό. Η μόνη λύση, ο μονόδρομος ο δικός μας, είναι η ανατροπή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης».

Φροντισμένο ήταν και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης με τραγούδια του αγώνα και απαγγελίες ποιημάτων των Ν. Χικμέτ, Κ. Παλαμά, Γ. Ρίτσου και Β. Μαγιακόφσκι, από τους ηθοποιούς Γ. Ροζάκη, Βαρούχα, Β. Αριέντζη και τον συγγραφέα Διονύση Αντύπα.

Μα ξεχωριστή στιγμή ήταν, όταν ο Λευτέρης Ηλιάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Χανίων, και πρώην κρατούμενος στις φυλακές, μίλησε αναλυτικά για την ιστορία αυτού του μαρτυρικού τόπου, για τους αγωνιστές που «πέρασαν» από κει, για τη ζωή των κρατουμένων και τη σημασία της παράλληλης δράσης της τοπικής κοινωνίας. Με τη σειρά τους και οι άλλοι αγωνιστές παίρνοντας το μικρόφωνο διηγούνταν περιστατικά που έζησαν εκεί, ενώ οι Οργανώσεις Κρήτης της ΚΝΕ κρέμασαν τιμητική πλακέτα για τους αγωνιστές του Ιτζεδίν. Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα θάλαμο κρατουμένων κι αργότερα κατηφόρισαν στο νεκροταφείο του χωριού, όπου αντιπροσωπείες της ΚΝΕ, του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν ηρωικά στον αγώνα.

Την Κυριακή, ο «Ρ» θα παρουσιάσει αναλυτικό ρεπορτάζ για την ιστορία των φυλακών και τις μαρτυρίες των αγωνιστών που βρέθηκαν εκεί.

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Τιμήθηκαν τα εκτελεσμένα παλικάρια του Ασβεστοχωρίου

Την Κυριακή το πρωί, εκατοντάδες πατριώτες, με μπροστάρηδες τους τιμημένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, πήραν μέρος στην τιμητική εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο, στη μνήμη των 19 παλικαριών από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Ιούλη 1944.

Η εκδήλωσε οργανώθηκε από το Δήμο Χορτιάτη και ο κόσμος που συμμετείχε έφτασε στον τόπο της θυσίας των 19 πατριωτών, στη ρεματιά ανάμεσα στο Ασβεστοχώρι και την Εξοχή, όπου έχει ανεγερθεί μνημείο, με πορεία από την Πλατεία Ασβεστοχωρίου κρατώντας τα λάβαρα της Αντίστασης και ελληνικές σημαίες.

Στο μνημείο των 19 πατριωτών που δολοφονήθηκαν βάρβαρα από τα χιτλερικά στρατεύματα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και εκφώνησε λόγο ο δήμαρχος Χορτιάτη, Θεόδωρος Χριστοδούλου. Στην ομιλία του, ο δήμαρχος επισήμανε την επικαιρότητα των αιτημάτων, για τα οποία θυσιάστηκαν οι 19 Μάρτυρες του Ασβεστοχωρίου: Τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης. Τα ιδανικά αυτά έχουν πανανθρώπινη αξία, τόνισε ο Θ. Χριστοδούλου και οι σημερινοί αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση μπορούν και σήμερα να στηρίζονται στην Εθνική Αντίσταση, ενώ ταυτόχρονα «στηρίζουν τη ζωή μας».

«Το Ασβεστοχώρι πλήρωσε το δικό του φόρο αίματος στον αγώνα για τη λευτεριά», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χορτιάτη. «Δεν ξεχνάμε τις θυσίες αυτής της γενιάς. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γένοβα μας δείχνουν ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού...».

Στο χαιρετισμό της, η Μαρία Κότσικα, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, τόνισε ότι η «σημερινή τιμητική εκδήλωση αποτελεί άλλη μια αξιόπιστη μαρτυρία ότι εκείνοι που αγωνίζονται και θυσιάζονται για υψηλά ιδανικά, για το καλό του λαού και του τόπου, δεν πεθαίνουν, ζουν στις καρδιές των συναγωνιστών τους, γράφουν ιστορία και γίνονται οδηγοί στους μελλοντικούς αγώνες...».

Η Μ. Κότσικα αναφέρθηκε στο ανεπανάληπτο έργο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, που κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ οδήγησαν το λαό σε καθολική αντίσταση κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Τα διδάγματα, συμπέρανε, που βγαίνουν από τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης είναι:

«Η πατρίδα μας εξακολουθεί να στενάζει κάτω από την μπότα των ξένων και χρέος του κάθε πατριώτη είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν γι' αυτό. Οπως τότε, έτσι και τώρα, χρειάζεται η πλατιά ενιαία δράση και συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων. Ιστορικά και ηθικά δικαιώνονται όσοι κονταροχτυπήθηκαν με τον εχθρό και όχι αυτοί που περίμεναν τη λευτεριά από τους Αγγλους...».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και εκπρόσωπος του ΠΣΑΕΑ. Ο αγωνιστής Βαγγέλης Ξανθόπουλος από το Ασβεστοχώρι απήγγειλε ποίημά του γραμμένο ειδικά για τους τιμώμενους νεκρούς. Στεφάνια στο μνήμα των νεκρών πατριωτών κατέθεσαν ο δήμαρχος και δεκάδες οργανώσεις, ανάμεσά τους η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Ασβεστοχωρίου του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ. Εγινε τιμητικό προσκλητήριο νεκρών και η σεμνή τελετή έκλεισε με το «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Υμνο.

«Ολα μπερδεύονται (;) γλυκά»

Στόλοι πάνε κι έρχονται μεταφέροντας φορτία και στρατιώτες θανάτου, συνέδρια διεξάγονται, δράσεις από φορείς του ιμπεριαλισμού βρίσκονται σε εξέλιξη, ευρωπαϊκές επιτροπές πηγαινοέρχονται και ελέγχουν την πορεία των έργων που αποφάσισαν οι ισχυροί και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα που όπως είπε πρόσφατα και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, «έγινε ο κύριος κόμβος όπου διασταυρώνονται οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων».

Στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, είναι η εναλλακτική έδρα του Συμφώνου Σταθερότητας, της αμερικάνικης πρωτοβουλίας SECI, και πολλών άλλων φορέων που προωθούν προγράμματα για την «ανάπτυξη» και τη «δημοκρατία» στην ευρύτερη περιοχή, όπως το «Κέντρο Συμφιλίωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης που αποκτά σημαντικό ρόλο με το άνοιγμα των αγορών προς την ευρωπαϊκή «ενδοχώρα», δηλαδή τα Βαλκάνια, προσφάτως το Βαλκανικό Κέντρο για τη Δημόσια Διοίκηση, και πολλά άλλα.

Ετσι, για παράδειγμα, μόνο μέσα σε μια βδομάδα, μπορέσαμε και καταγράψαμε τέσσερα σχετικά γεγονότα και δράσεις, που επιχειρήθηκε να εμφανιστούν ως αθώες, καθημερινές δραστηριότητες, που εξελίσσονται στο πλαίσιο του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως «Μητροπολιτικού κέντρου των Βαλκανίων», στην ουσία όμως αποτέλεσαν ύποπτες δράσεις στο πλαίσιο του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως βασικού στρατιωτικού, οικονομικού, πολιτικού ορμητηρίου για το πλιάτσικο σε βάρος των γειτονικών χωρών και τη χειραγώγηση των λαών της Βαλκανικής.

- Λίγες μέρες πριν, το πρωί μιας Κυριακής, κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ΝΑΤΟικός στόλος (STANAVFORMED) αποτελούμενος από 8 πλοία. Πρόκειται για τη ναυτική δύναμη Αμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, που το 1999 συμμετείχε σε επιχειρήσεις στην Αδριατική υποστηρίζοντας τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Ο στόλος αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη το πρωί της επόμενης Πέμπτης, αφού προηγούμενα, με την παρουσία του, επιχείρησε να εμπεδώσει στις συνειδήσεις των πολιτών πως η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ θα είναι μόνιμο φαινόμενο στην περιοχή, έτσι για το «φόβο των Ιουδαίων».

- Σε όλη τη διάρκεια εκείνης της βδομάδας, πλοία έδεναν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ξεφορτώνοντας πολεμικό υλικό, οχήματα και στρατιώτες που σταδιακά αναχωρούν για το Κόσσοβο, ενώ μέρος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων παρέμενε στο λιμάνι, πιθανώς αναμένοντας εντολές για τα σημεία εγκατάστασης και επιχειρησιακής δράσης τους στη γειτονική ΠΓΔΜ, ή όπου αλλού.

- Την ίδια εκείνη Πέμπτη, ολοκλήρωσε την αποστολή της στη Θεσσαλονίκη και η εντεκαμελής αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών, μελών της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, που ήρθε στην πόλη την Τρίτη 10 του Ιούλη. Επικεφαλής ήταν η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Ντίμουτ Τεάτο (Γερμανίδα, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) η οποία μεταξύ άλλων συνοδευόταν και από τους Ελληνες ευρωβουλευτές, Χ. Φώλια (ΝΔ) και Μ. Μαστοράκη (ΠΑΣΟΚ). Η επιτροπή, λοιπόν, διαπίστωσε ότι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων χρησιμοποιούνται «αποτελεσματικά» για την επαγγελματική κατάρτιση που προωθείται μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) και κυρίως για την «ανοικοδόμηση των Βαλκανίων» μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων που διαχειρίζεται τα κύρια προγράμματα «βοήθειας» για το Κόσσοβο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν κυρίως για το έργο του «Οργανισμού Ανασυγκρότησης» σε ό,τι αφορά «τη στήριξη της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποκατάσταση της έννομης τάξης».

- Μια μέρα μετά ξεκίνησε, στο Λιτόχωρο Πιερίας, το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων, στο πλαίσιο του οποίου, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης απηύθυνε έκκληση για συνεισφορά τους στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, αναδείχνοντας έτσι και μια πτυχή της δράσης και παρέμβασής τους στις χώρες όπου δρουν και φυσικά των όσων προσδοκά από αυτούς η ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, μπορεί μια βδομάδα να τέλειωσε, όμως μια καινούρια άρχισε, πάλι με την παρουσία του διεθνή παράγοντα. Ετσι στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν την περασμένη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός, αρμόδιος για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, J.L. Melenchon, ο οποίος θα επισκεπτόταν το CEDEFOP, προκειμένου να ενημερωθεί για τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα που εκπονεί, με στόχο τη στήριξη της «οικονομίας» (βλέπε του κεφαλαίου) μέσα από την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ευρώπη.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Μήνυση και αγωγή κακοδικίας κατά δικαστή

Στην αντεπίθεση περνούν οι συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου και δυναμώνουν μόνοι τους τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν, καθώς η πολιτεία αρκείται σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου και δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία γι' αυτό το θέμα.

Χτες οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν μέσου του συνηγόρου τους Ι. Σταμούλη αγωγή κακοδικίας και μήνυση εναντίον του προέδρου Πρωτοδικών Ι. Καραγιαννάκου. Με την αγωγή κακοδικίας ζητούν από τον δικαστή να καταβάλλει το ποσό των 100.000 δραχμών σε καθένα από τους 12 ενάγοντες για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν απ' αυτή την υπόθεση.

Στη μήνυση που κατέθεσαν 12 συγγενείς θυμάτων υποστηρίζουν ότι ο δικαστής Ι. Καραγιαννάκος υπέπεσε στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, με σκοπό να προσπορίσει όφελος στο γερμανικό δημόσιο και να βλάψει τους μηνυτές και τους υπόλοιπους οικείους των θυμάτων.

Ειδικότερα, οι μηνυτές υποστηρίζουν πως το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος έγκειται στο ότι ο δικαστής εξέδωσε προσωρινή διαταγή που ανέστειλε τον πλειστηριασμό του Ινστιτούτου «Γκαίτε» και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο. (Από 19/9/2001 η εκδίκαση της υπόθεσης συντομεύτηκε για τις 30/7/2001).

Οπως ισχυρίζονται οι συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση αναστολής αναγκαστικής εκτέλεσης μετά την έκδοση οριστικής απόφασης επί ανακοπής κατά της εκτέλεσης.

Επίσης, στην αγωγή αναφέρουν ότι η ενέργεια του δικαστή έγινε με πρόθεση καταστρατήγησης των απαγορευτικών διατάξεων και πως η προσωρινή διαταγή έρχεται σε αντίθεση και με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι εσκεμμένα οι γερμανικές αρχές δεν προσαρμόζονταν στις δικαστικές αποφάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ