ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2024
Σελ. /28
Δεύτερο το ΚΚΕ σε όλη την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Χαιρετίζουν τον λαό των νησιών οι Τομεακές Επιτροπές Λέσβου και Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ

«Η επόμενη μέρα είναι εδώ και το ΚΚΕ είναι πιο δυνατό!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας τους χιλιάδες κατοίκους της Λέσβου, της Λήμνου, του Αη Στράτη που ψήλωσαν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ και το εξέλεξαν δεύτερο κόμμα στον νομό με ποσοστό 15,23%.

Η ΤΕ Λέσβου χαιρετίζει επίσης τα «κόκκινα κάστρα» του νομού, όπου το ΚΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη: Την Αγιάσο, την Ανεμώτια, τον Αφάλωνα, την Ερεσό, τα Δάφια, τον Κάσπακα, τον Μανταμάδο, το Μεσαγρό, το Μεσότοπο, τα Μιστεγνά, το Σκαλοχώρι και το Υψηλομέτωπο.

Και προσθέτει: «Το ΚΚΕ θα καταθέσει τη μεγαλύτερη δύναμη που του έδωσε ο λαός για να δυναμώσει η φωνή του και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και πάνω από όλα για να οργανωθεί η εργατική - λαϊκή αντεπίθεση εκεί που ανατρέπονται, δηλαδή στους δρόμους του αγώνα».

Αντίστοιχη, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΤΕ Σάμου και Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, ευχαριστώντας και χαιρετίζοντας «τους χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και ψήφισαν το Κόμμα μας στις ευρωεκλογές».

Το ΚΚΕ στον νομό Σάμου είναι στη 2η θέση με ποσοστό 20,95%, και πρώτο στον Κόκκινο Βράχο της Ικαρίας με ποσοστό 41,08%, έχοντας την πρωτιά στα 19 από τα 20 εκλογικά τμήματα του νησιού, κερδίζοντας και στις 3 δημοτικές ενότητες. Είναι δεύτερο στον δήμο Φούρνων - Κορσεών με ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Είναι δεύτερο στο νησί της Σάμου, από τρίτο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, έχοντας την πρωτιά στη δημοτική ενότητα Μαραθοκάμπου και τη 2η θέση στις δημοτικές ενότητες Καρλοβασίων και Πυθαγορείου. Πρώτευσε σε πολλά χωριά, όπως οι Κουμαραδαίοι, το Πάνδροσο, τα Κοντακαίικα, ο Πλάτανος, η Υδρούσα, οι Αγιοι Θεόδωροι, η Λέκκα, ο Μαραθόκαμπος!

Συνολικά στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου το ΚΚΕ είναι 2ηπολιτική δύναμη.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η άνοδος του ΚΚΕ παρακαταθήκη για τα δύσκολα που φέρνει η επόμενη μέρα

Από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στα «πράσινα» αρπακτικά
Από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στα «πράσινα» αρπακτικά
Μήνυμα αισιοδοξίας και παρακαταθήκης για την επόμενη μέρα των λαϊκών αγώνων, ενάντια στα χειρότερα που ετοιμάζονται για τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, έστειλε η άνοδος των ποσοστών του ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας το ΚΚΕ έφτασε το 7,91%, σημειώνοντας νέα άνοδο 1,38% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2023, με αύξηση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, στους δήμους της Περιφέρειας, ενώ σε δεκάδες χωριά το ΚΚΕ κατέλαβε την πρώτη και τη δεύτερη θέση.

Στην ΠΕ Κοζάνης το ΚΚΕ κατέγραψε αύξηση 1,22%, φτάνοντας το 8,48%. Πιο συγκεκριμένα:

Στον δήμο Κοζάνης κατέγραψε 7,87% έναντι 6,67% των βουλευτικών εκλογών.

Στον δήμο Εορδαίας άγγιξε το 9,06%, σημειώνοντας άνοδο 1,53%.

Στον δήμο Βοΐου έφτασε το 8,63%, από 7,38%, ενώ στο εκλογικό διαμέρισμα της Σιάτιστας κατέγραψε ποσοστό 12,52%.

Στον δήμο Σερβίων το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 9,96%, με αύξηση 1,36%.

Στην ΠΕ Γρεβενών καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση, 2,07%.

Στον δήμο Γρεβενών το ΚΚΕ αυξήθηκε σε ψήφους και ποσοστά (2,23%), καταγράφοντας 9,47%, ενώ στον δήμο Δεσκάτης κατέγραψε 13,26% (+2,25%).

Στην ΠΕ Καστοριάς το ΚΚΕ κατέγραψε 4,96%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στον δήμο Αργους Ορεστικού, όπου το ποσοστό αυξήθηκε 2,05%, φτάνοντας το 7,40%, ενώ στην Ασπροκκλησιά Καστοριάς το ποσοστό του Κόμματος ξεπέρασε το 20%.

Τέλος, στην ΠΕ Φλώρινας καταγράφηκε άνοδος σε ψήφους και ποσοστά (+1,90%). Συγκεκριμένα, στον δήμο Φλώρινας έφτασε στο 6,87%, σημειώνοντας άνοδο 2,13%, στον δήμο Αμυνταίου κατέγραψε 8,94%, ενώ στον δήμο Πρεσπών το ποσοστό σχεδόν διπλασιάστηκε από τις βουλευτικές εκλογές, φτάνοντας το 5,99%.

Εξάλλου, σε πολλά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας το ποσοστό του Κόμματος ξεπέρασε κατά πολύ αυτό του πανελλαδικού αποτελέσματος. Συγκεκριμένα:

- Το Κόμμα αναδείχθηκε 1ο στο Μεσόβουνο Εορδαίας όπου αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών, με 33%, στην Κρυόβρυση με 31,5%, στο Τρανόβαλτο Κοζάνης με 30%, στο Βαρικό και στα Αλωνα Φλώρινας και σε μια σειρά χωριών των Γρεβενών, όπως, Τριφύλλι, Ανοιξη, Ζιάκας, Μαυραναίοι, Παναγιά και Γήλοφος.

- Επίσης αναδείχθηκε 2ο κόμμα σε μια σειρά από σημαντικά χωριά, όπως Ανω Κώμη Κοζάνης (20,48%), Ξινό Νερό του δήμου Αμυνταίου (6 μονάδες άνοδος) όπου αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες ενάντια στην επέλαση της «πράσινης ανάπτυξης», Αετός, Αγιος Παντελεήμονας, Κλειδί, Δροσοπηγή Φλώρινας, Κιβωτός Γρεβενών, Ταξιάρχης Γρεβενών, καθώς και σε 10 ακόμα χωριά των Γρεβενών.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αύξηση σε όλους τους νομούς

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας
Αύξηση κατέγραψε το ΚΚΕ και σε όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την Καβάλα, όπου κατέγραψε 7,71%, από 6,26%. Μια περιοχή που το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν εργατικοί αγώνες με τις εξελίξεις στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια.

Στη Θάσο το ΚΚΕ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 17,45%, από 14,81%. Πρωτιές κατέγραψε σε Καλλιράχη με 31,58%, Λιμενάρια με 26,70%, Μαριές με 26,97%, όπου αναπτύχθηκαν αγώνες για το νερό, το φράγμα Μαριών, και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Δεύτερη δύναμη το Κόμμα αναδείχθηκε σε Σκάλα Μαριών με 21,72%, Παναγιά με 25,71%, Ποταμιά με 19,62%, Σωτήρος με 13,73%.

Στην Ξάνθη και στη Ροδόπη, πολύ περισσότερος κόσμος από τη μουσουλμανική μειονότητα εμπιστεύθηκε το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων τη συνεπή στάση του και την πρωτοπόρα δράση του για να αναδειχθεί η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης.

Στην Ξάνθη κατέγραψε σχεδόν μία μονάδα αύξηση. Στις Σάπες της Ροδόπης κατέγραψε 8,19%. Ενώ σημαντικά υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν σε Αρσάκειο (17,90%), Λοφάριο (14,49%), Εβρενο (13,27%), Πάσσο (10,07%), Στροφή (11,36%), Αγιοχώρι (25,77%).

Ενισχυμένο εμφανίστηκε το ΚΚΕ και στο Εβρο, ενώ αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη στο Ελληνοχώρι με 14,70%.

Πρώτο κόμμα σε δεκάδες χωριά της Θεσσαλίας

Από την κινητοποίηση την Κυριακή των αγροτών του δήμου Αγιάς
Από την κινητοποίηση την Κυριακή των αγροτών του δήμου Αγιάς
Μαζί με το υψηλό ποσοστό του ΚΚΕ στη Θεσσαλία (10,66%) ξεχωρίζουν δεκάδες χωριά και εκλογικά διαμερίσματα όπου το Κόμμα κατέλαβε την 1η θέση. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην ύπαιθρο, όπου ζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν αγώνες με την καθοριστική παρέμβαση και συμμετοχή των κομμουνιστών.

Συγκεκριμένα στον νομό Λάρισας καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε:

7 εκλογικά διαμερίσματα του δήμου Αγιάς, όπου οι αγρότες έστειλαν και την Κυριακή αγωνιστικό μήνυμα καταδικάζοντας την κυβέρνηση και τα κόμματα της ΚΑΠ της ΕΕ. Ετσι το ΚΚΕ είναι 1ο σε Ανατολή (34,67%), Μεταξοχώρι (29,13%), Μαρμαρίνη (27,71%), Σκήτη (34,03%), Ποταμιά (27,78%), Μεγαλόβρυσο (20,21%), Νερόμυλους (27,11%).

Στη Γαλήνη του δήμου Κιλελέρ (20,81%).

Σε 2 εκλογικά διαμερίσματα του δήμου Τεμπών: Οσσα (24,74%), Ραψάνη (20,38%).

Σε 4 εκλογικά διαμερίσματα του δήμου Ελασσόνας: Τσαριτσάνη (33,3%), Λυκούδι (28,41%), Γεράνεια (37,65%), Αετοράχη 35,29%.

Σε 2 εκλογικά διαμερίσματα του δήμου Τυρνάβου: Τύρναβος (22,39%), Αμπελώνας 22,99%.

Στον νομό Καρδίτσας: Σέκλιζα (42,86%), Μητρόπολη (28,64%) και Γραμματικό (33,1%)

Στον νομό Τρικάλων: Κεραμίδι (28,57%) και Ζάρκο (23,75%), Αρδάνι (42,39%), Κρηνίτσα (32,62% ), Ράξα (24,22%)

Στον νομό Μαγνησίας: Στο εκλογικό διαμέρισμα Σκοπέλου (32,26%).

Με τα τρακτέρ στους δρόμους ψήφισαν οι αγρότες της Αγιάς

Μάλιστα, δεκάδες ήταν τρακτέρ που βρέθηκαν την Κυριακή των εκλογών από το πρωί στους δρόμους των χωριών του δήμου Αγιάς, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για το ότι πλέον δεν μπορούν να επιβιώσουν, με την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ να μην αναγνωρίζουν τις ζημιές που σημειώθηκαν στις δεντροκαλλιέργειες τον Σεπτέμβρη, παρόλο που ο δήμος κηρύχθηκε πλημμυρόπληκτος.

Ταυτόχρονα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου κάλεσαν τους αγρότες και τον λαό της περιοχής «να καταδικάσουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα κόμματα που ψήφισαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που μας ξεκληρίζει».

Με τη νέα αυτή κινητοποίησή τους απαίτησαν να ενταχθούν στις αποζημιώσεις οι δεντροκαλλιέργειες της περιοχής τους, καθώς, σε συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών, το εισόδημά τους έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια και πλέον τίθεται για πολλούς απ' αυτούς ζήτημα επιβίωσης.

Σε δήλωσή του ο Τάσος Κωστούλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, σημείωσε ότι «πέρασαν 9 μήνες από την πρωτόγνωρη καταστροφή που έπληξε την περιοχή μας και ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας αποζημιώσει. Η αδικία αυτή πρέπει να σταματήσει. Σήμερα δείχνουμε ότι δεν σταματάμε τον αγώνα και ταυτόχρονα καταδικάζουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν».

«Αυτήν τη φορά θα δώσουμε μήνυμα και στην κάλπη με το τρακτέρ. Δεν γίνεται, δεν πάει άλλο. Η κοροϊδία τους δεν έχει όρια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Ρήγας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μελίβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ