ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΚΗΦΙΣΙΑ
Κίνδυνος - θάνατος από το μπουρλότο και τον τοξικό καπνό

Από τύχη γλίτωσαν οι δεκάδες εργαζόμενοι αλλά και οι κάτοικοι σε μια περιοχή άναρχης χωροθέτησης βιομηχανιών

Δηλητήριο στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Eurokinissi

Δηλητήριο στην ατμόσφαιρα της Αττικής
Από καθαρή τύχη γλίτωσαν χτες οι δεκάδες εργαζόμενοι που δούλευαν στο εργοστάσιο PAL SA στην Κάτω Κηφισιά, όταν, περίπου στις 3.30 το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά, ύστερα από έκρηξη στην αποθήκη, που όπως ειπώθηκε ήταν «φίσκα» από πρώτες ύλες.

«Ευτυχώς προλάβαμε και βγήκαμε όλοι έξω», μας είπε ένας εργαζόμενος την ώρα που έφευγε μαζί με συναδέλφους του από το εργοστάσιο, όπου φαίνεται ότι απασχολούνται περίπου 130 εργαζόμενοι, πολλοί από αυτούς, αν όχι η πλειοψηφία, είναι μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Το πόσο εύφλεκτες είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η επιχείρηση γίνεται αντιληπτό από την περιγραφή που δίνει η ίδια για ορισμένες από τις δραστηριότητές της: «Η "Pal" είναι ένας αξιόπιστος παραγωγός και διανομέας υλικών συσκευασίας τροφίμων και συσκευασιών έτοιμων γευμάτων. (...) Οι σειρές προϊόντων μας περιλαμβάνουν σήμερα προϊόντα από διογκωμένη πολυστερίνη και PET». Ακόμα παράγει σκεύη μαγειρικής και ανήκει στον Β. Παλαμήδη, σύζυγο της πρώην υφυπουργού Υγείας στην κυβέρνηση της ΝΔ, Μίνας Γκάγκα.

Εδώ μπαίνουν τα ερωτήματα: Τι προκάλεσε την έκρηξη και την πυρκαγιά; Τι μέτρα είχαν ληφθεί (αν είχαν) για την ασφαλή αποθήκευση των πρώτων υλών, ιδιαίτερα των εύφλεκτων;

Κόστος τα μέτρα προστασίας στις βιομηχανικές περιοχές


INTIME NEWS

Για μια ακόμα φορά, ένα «ατύχημα» όπως αυτό αναδεικνύει τον πολύ σοβαρό κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ), αφού τα μέτρα προστασίας σε όλες τις βιομηχανικές περιοχές της Αττικής - όπου συνυπάρχουν σπίτια και μεγάλα εργοστάσια - θεωρούνται κόστος από το κράτος και τους εργοδότες, δεν υπάρχουν οδοί διαφυγής και συγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης. Οι έλεγχοι δε για την τήρηση και των παραμικρών μέτρων είναι ανύπαρκτοι, καθώς, όπως αποδεικνύεται, το «πάμε κι όπου βγει» είναι παρόν σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην οδό Αιγιδών στο Πανόραμα Κηφισιάς, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, πολύ κοντά στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη. Οπως φαίνεται στον χάρτη, πολύ κοντά βρίσκονται άλλες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, στις οποίες πολύ εύκολα θα μπορούσε να επεκταθεί η πυρκαγιά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Επίσης με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς σηκώθηκαν πολύ πυκνά σύννεφα τοξικού καπνού, που απλώθηκαν σε πολύ μεγάλη περιοχή, απειλώντας την υγεία περιοίκων και εργαζομένων άλλων επιχειρήσεων. Η «άμεση αντίδραση» της κυβέρνησης ήταν η ενεργοποίηση του 112, που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την απουσία του κράτους, αφού οι κάτοικοι καλούνταν να αυτοπροστατευτούν μένοντας σε κλειστούς χώρους και κλείνοντας πόρτες και παράθυρα.

Κόλαση φωτιάς με επικίνδυνα υλικά μέσα στον αστικό ιστό

INTIME NEWS

Κόλαση φωτιάς με επικίνδυνα υλικά μέσα στον αστικό ιστό
Μάλιστα, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου βρίσκεται το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, με ό,τι σημαίνει αυτό για την επιβάρυνση προσωπικού και ασθενών.

Αμεση αντίδραση από τα συνδικάτα

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα εκπρόσωποι συνδικάτων, προκειμένου να παρέμβουν στην περίπτωση που χρειαζόταν να ληφθούν μέτρα για τους εργαζόμενους της επιχείρησης και των γύρων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Αττικής και ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα. Επίσης, ο Γιάννης Δημητρόπουλος, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κηφισιάς και του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.


Ξύπνησε ο εφιάλτης ενός Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος

Επιβεβαιώνονται ξανά οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ο εφιάλτης του Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) ξύπνησε χθες από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά, σε μία ακόμα βιομηχανική περιοχή που είναι φυτεμένη μέσα στον αστικό ιστό.

Ετσι, δίπλα σε σπίτια, σε κοντινή απόσταση με το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς, κοντά σε σχολεία και δύο βήματα από την Εθνική οδό, είχαμε ξανά εκρήξεις και τοξικό νέφος, ενώ από τύχη φαίνεται ότι αποφεύχθηκε μια αλυσιδωτή μετάδοση της πυρκαγιάς σε άλλες βιομηχανίες που γειτνιάζουν με το εργοστάσιο.

Πρόκειται για το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο, που κάθε τόσο δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στον λαό της Αττικής. Θυμίζουμε ενδεικτικά τη φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στον Ασπρόπυργο τον Σεπτέμβρη του 2021, το εργοστάσιο ανακύκλωσης που έκαιγε για μήνες επίσης στον Ασπρόπυργο, την καταστροφή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης με μεγάλη έκρηξη, την πυρκαγιά σε αποθήκη ανακυκλώσιμων υλικών στη Μεταμόρφωση τον Αύγουστο το 2021 κ.ο.κ.

Σε κάθε τέτοια καταστροφή, κάθε φορά που εργαζόμενοι και κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με ανυπολόγιστους κινδύνους, με άγνωστες μάλιστα τις συνέπειες από τον «θάλαμο αερίων», γίνεται φανερή η εγκληματική πολιτική κράτους και κυβερνήσεων.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση άλλωστε της χθεσινής καταστροφής «συναντιούνται» όλοι οι παράγοντες που φέρνουν τον λαό αντιμέτωπο με την πιθανότητα ΒΑΜΕ και συνδέονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος έχει γίνει με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Πιο συγκεκριμένα: Χημική βιομηχανία που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό. Δρόμοι «βουβοί» και αδιέξοδα, σαν λαβύρινθος, που περικυκλώνουν το εργοστάσιο, όπως και τις γειτονικές εγκαταστάσεις, χωρίς οδούς διαφυγής, καθιστώντας δύσκολη έως αδύνατη την άμεση και ασφαλή εκκένωση των εργοστασίων και τη διαφυγή του πληθυσμού. Οδοί από τις οποίες δεν μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, με αποτέλεσμα ακόμα και με απλά συμβάντα να γίνεται μποτιλιάρισμα και ο ένας να «κουτουλάει» στον άλλο.

Αν τα παραπάνω είναι η μία πλευρά του «νομίσματος» που πληρώνει με την υγεία και τη ζωή του ο λαός, η άλλη πλευρά είναι η πολύμορφη «ασυλία» στους επιχειρηματικούς ομίλους από κράτος, κυβερνήσεις και ΕΕ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι, το νομοθετικό πλαίσιο είναι λάστιχο και αξιοποιείται αναλόγως από τους βιομηχάνους.

Ζητήματα που σταθερά αναδεικνύει το ΚΚΕ

Ολα αυτά τα ζητήματα το ΚΚΕ τα έχει αναδείξει επανειλημμένα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, ενώ και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και στην Περιφέρεια Αττικής τα αναδεικνύουν σταθερά σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο, επιμένοντας π.χ. για τις Μελέτες Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που εγκρίνονται, καθώς επίσης καταγγέλλοντας τις άδειες για βιομηχανικές ζώνες και επικίνδυνες επιχειρηματικές δραστηριότητες δίπλα σε ζώνες κατοικίας.

Τέτοια ζητήματα άλλωστε βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις «φιέστες» που έχει στήσει η περιφερειακή αρχή της ΝΔ σε μια σειρά περιοχές που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», Ασπρόπυργο, Κερατσίνι, Μάνδρα κ.ά. Αντίστοιχες άλλωστε ήταν και οι συγκεκριμένες καταγγελίες που έκαναν σε αυτές τις συνεδριάσεις εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, μεταφέροντας τον εφιάλτη που ζουν καθημερινά οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στις περιοχές αυτές, με την περιφερειακή αρχή βέβαια να κωφεύει.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είχε καταγγείλει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης, τον περασμένο Γενάρη, σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Αναδεικνύοντας τις ελλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών που καλούνται να ελέγχουν τη βιομηχανική δραστηριότητα και την επιβάρυνση για το περιβάλλον και τους κατοίκους, είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Το Τμήμα Περιβάλλοντος Δυτικής Αττικής έχει 4 (!) άτομα για αυτοψίες και έναν υπάλληλο διοικητικό. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, που έχει και τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης (...) Οι 9 στους 10 χώρους είναι παράνομοι, λειτουργούν σαν γκέτο και δεν μπορούν να μπουν... Μονάδες ανακύκλωσης πλαστικών κ.λπ. που παίρνουν φωτιά ή που καίνε λάστιχα. Δεν έχουν καν πρόσβαση στα στοιχεία ρύπων (αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο, διοξείδιο κ.λπ.) που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο οι σταθμοί μέτρησης ρύπων που υπάρχουν σε μεγάλες μονάδες (ΕΛΠΕ, Χάλυβας, ΤΙΤΑΝ, δήμος Ελευσίνας κ.λπ.), για να μπορούν έστω και αυτοί οι ελάχιστοι ελεγκτές να κάνουν τη δουλειά τους...».

Σε σχέση δε με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμα και οι λιγοστοί εργαζόμενοι που καλούνται να ελέγξουν τα πολυάριθμα εργοστάσια, ανέφερε για τις παρεμβάσεις των βιομηχάνων: «Δεν υπάρχει τεχνικός υπάλληλος με "χρεωμένους" δρόμους για επιτήρηση, που να μην έχει οδηγηθεί σε δικαστική αίθουσα. Και μιλάμε για δρόμους τους οποίους αξιοποιούν μεγάλες βιομηχανίες, με μεγάλη οικονομική ισχύ».

Αναφερόμενη άλλωστε στη χθεσινή πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά, η Κατερίνα Γεράκη, περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε σε συνέντευξή της ότι μιλάμε για μια φωτιά δίπλα από τον αστικό ιστό «και το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς και ενός Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος δίπλα σε σπίτια, δίπλα στον αστικό ιστό, παραμένει και είναι εδώ. Το συναντάμε στην Κηφισιά, στον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο. Φυσικά η Περιφέρεια Αττικής, ανεξάρτητα από την όποια αρμοδιότητα έχει, χρειάζεται και να γνωρίζει και να παίρνει θέση για όλα αυτά. Δεν μπορεί να περιορίζεται η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, όταν μιλάμε για την πυρκαγιά, στο να μισθώνει - ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ κάθε μέρα - μηχανήματα από εργολάβους, ένα μέτρο εντελώς αποσπασματικό, που δεν εντάσσεται σε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας, πρόληψης και κατάσβεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ