ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Πλούσιο πρόγραμμα και νέες δραστηριότητες!

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
Το πλήρες πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που περιλαμβάνει μεγάλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, κινηματογράφο, αφιερώματα, ερασιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές δράσεις σε γειτονιές κ.ά., παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Στις φετινές δράσεις, που ξεκινούν σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνονται στις 22 Σεπτέμβρη, εντάχθηκαν για πρώτη φορά δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιούνη στον μόλο Αγίου Νικολάου, αφορά την πραγματοποίηση μαθητικού φεστιβάλ, από κοινού με το ΕΣΥΝ και τη Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη πρόσβασης στον αθλητισμό, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Αθλητισμού.

Η δεύτερη, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιούλη στη δημοτική πλαζ, αφορά πολιτιστικό φεστιβάλ για τους εργαζόμενους και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο.

«Παρά τις δυσκολίες κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Στο κέντρο της προσοχής μας είναι ο πατραϊκός λαός και τα παιδιά μας. Γι' αυτό και φέτος φτιάχτηκε ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει η αίσθηση της "ανάτασης" για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και τις δυσκολίες της με έναν τρόπο καλύτερο.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θ' αφήσουμε τις συνοικίες μας να είναι ησυχαστήρια. Η ζωή της πόλης θα έχει σε όλους τους τομείς της Τέχνης όλα όσα μπορούν να μας βοηθήσουν για να περάσουμε την περίοδο του καλοκαιριού ευχάριστα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Πελετίδης, τονίζοντας ότι από την πλευρά της δημοτικής αρχής έχει υπάρξει μέριμνα ώστε να επιτραπεί και σε όσους δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να έχουν πρόσβαση στις εκδηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αποστόλης Αγγελής, αναλύοντας και το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Το μεγάλο "στοίχημα" για τη δημοτική αρχή παραμένει για μία ακόμα χρονιά να διασφαλίσει και να δώσει τη δυνατότητα στις λαϊκές οικογένειες να έρθουν σε επαφή με τις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Και φέτος, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και στέκονται εμπόδια στη δράση μας και στον Πολιτισμό, δηλαδή την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού αλλά και τις δυσκολίες που προέκυψαν από την κατάργηση του Πολιτιστικού Οργανισμού, ετοιμάσαμε το Διεθνές Φεστιβάλ με πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις τοπικών καλλιτεχνών και όχι μόνο».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και πήραν τον λόγο, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος - υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος, Χρήστος Γιαννόπουλος, και η δημοτική σύμβουλος, διευθύντρια του Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυφωνικής, Αθηνά Καλλιμάνη - Γεωργιτσοπούλου, μέλη και οι δύο της Πολιτιστικής Επιτροπής.

Πρεμιέρα ερασιτεχνικού θεάτρου

Με την παράσταση «Ο Δον Κιχώτης, ο ονειροπόλος», ανοίγει ο φετινός κύκλος Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Η πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή 16 Ιούνη στις 21.30, στο αίθριο των Παλαιών Σφαγείων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και προσβασιμότητα σε κωφούς/βαρήκοους.

«Η παράσταση, σκηνοθετημένη ως κωμωδία ή ως μιούζικαλ (ο θεατής αποφασίζει) για ένα ταξίδι φαντασίας και περιπέτειας, μία παρωδία των ιπποτικών μυθιστορημάτων με πλούσια δημιουργική φαντασία και πηγαίο χιούμορ, βασισμένη σε ένα εξαιρετικό κείμενο του Στρατή Πασχάλη και σε στίχους του Μιχάλη Γκανά, ανεβαίνει από το Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων της "Πολυφωνικής" σε διασκευή - διδασκαλία - σκηνοθεσία Αθηνάς Καλλιμάνη - Γεωργιτσοπούλου», σημειώνεται στο πρόγραμμα.

«Συμβολίζει ένα ταξίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, το οποίο άλλωστε είναι και αυτό που μαγεύει τον θεατή. Ο ήρωας του Θερβάντες προκαλεί τη φαντασία καθώς ο ιππότης με τη θλιμμένη έκφραση μαζί με τον πιστό του υπηρέτη Σάντσο Πάντσο φέρνουν στο προσκήνιο το πάντα επίκαιρο μήνυμα και αίτημα για τα ιδεώδη της δικαιοσύνης και όχι μόνο», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ζητά σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ισθμό της Κορίνθου

Την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», προκειμένου να συζητηθεί το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους μόνιμους κατοίκους του Καλαμακίου και χιλιάδες εργαζόμενους στην Κορινθία με τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κατεδάφιση γέφυρας στον Ισθμό μετά το πρόσφατο ατύχημα με βυτιοφόρο.

Οπως τονίζει, είχε ζητήσει το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης 12 Ιουνίου, κάτι που αρνήθηκε η πλειοψηφία της ΝΔ, παρά και το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις, μαθητές, κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να κάνουν παράκαμψη ακόμη και 50 χλμ. προκειμένου να πάνε στις δουλειές τους.

Απαιτεί να ανοίξουν τώρα συνδέσεις της παλιάς Εθνικής Οδού και του αυτοκινητόδρομου στο ύψος των διοδίων και σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Η βυθιζόμενη γέφυρα στο Καλαμάκι που θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο δεν έχει αποκατασταθεί, αφού υπολειτουργεί εδώ και χρόνια και τους τελευταίους μήνες έχει απομακρυνθεί για συντήρηση. Από δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας και του δημάρχου Λουτρακίου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενημερωθήκαμε ότι η αποκατάσταση της βυθιζόμενης γέφυρας θα αργήσει.

Παράλληλα δήλωσαν ότι μια λύση που συζητιέται και αφορά το άνοιγμα της Ολυμπίας Οδού στο ύψος των διοδίων της Κορίνθου δεν είναι αρμοδιότητα δήμου - Περιφέρειας αλλά του υπουργείου.

Φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν πως μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να ανακουφίσει άμεσα είναι η σύνδεση παλιάς Εθνικής Οδού και αυτοκινητόδρομου στο ύψος των διοδίων. Το να κρύβεται η περιφερειακή αρχή και τα στελέχη της στα τοπικά ΜΜΕ να επικαλούνται ζητήματα νομιμότητας ή μη αρμοδιότητας, δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της.

Να πάψει να πλέκει το εγκώμιο για την αποτελεσματικότητα της Ολυμπίας Οδού, να απαιτήσει άμεσα μέτρα μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας και μέχρι τότε να βρεθούν άμεσες λύσεις ανακούφισης όπως η σύνδεση στο ύψος των διοδίων χωρίς επιβάρυνση».

Και για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί: «Με ευθύνη της κυβέρνησης, Περιφέρειας, δήμων και των υπόλοιπων αρμόδιων αρχών να εξασφαλιστεί άμεσα η ασφαλής μετακίνηση και διέλευση των εργαζομένων και κατοίκων, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ίδιων. Αμεσα μέτρα αποκατάστασης της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό και τους παράδρομους, με την εφαρμογή όλων των εναλλακτικών λύσεων σύνδεσης παλιάς και νέας Εθνικής Οδού, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής και σε σύντομο χρόνο μετακίνηση εργαζομένων και κατοίκων. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τεθεί η γέφυρα των Ισθμίων σε άμεση λειτουργία, με ασφάλεια για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Πυρκαγιά χτες στη Γραμματικού

Δύο εστίες φωτιάς κοντά στις όχθες της λίμνης Τριχωνίδας στην περιοχή της Γραμματικούς της Αιτωλοακαρνανίας, αντιμετώπισε χτες τις μεσημεριανές ώρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα από το Αγρίνιο και ένα της εθελοντικής ομάδας του Σταθμού Γαβαλούς, ενώ λόγω του δύσβατου του εδάφους χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν και ρίψεις νερού από αεροπλάνο. Οι φλόγες έκαψαν χαμηλή βλάστηση, χωρίς ευτυχώς να απειληθούν περιουσίες και σπίτια.

Το «Πτι Παλαί» γίνεται θέατρο

Το «Πτι Παλαί» ξανανοίγει τις πόρτες του για το κοινό τον Οκτώβρη του 2024 και υποδέχεται πλέον τη δραματική τέχνη.

Ο χώρος εγκαινιάστηκε το 1962, ως κινηματογράφος, και για δεκαετίες παρέμενε ένα από τα αγαπημένα τοπόσημα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής του Παγκρατίου και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, έως και το 2019 που σταμάτησε τη λειτουργία του...

Από φέτος τον Οκτώβρη ανοίγει τις πόρτες του ως θέατρο πια, διατηρώντας το πρώτο λογότυπο, με το οποίο η Αθήνα γνώρισε το «Πτι Παλαί», περιμένοντας να υποδεχτεί τους παλιούς φίλους του χώρου, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

Η πρεμιέρα του χώρου γίνεται με δύο έργα, ένα από το παγκόσμιο και ένα από το νεοελληνικό ρεπερτόριο. Πιο συγκεκριμένα:

Τον Οκτώβρη του 2024 θα κάνει πρεμιέρα το «Τριαντάφυλλο στο στήθος», του Τένεσι Ουίλιαμς, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιωργή Τσουρή. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα βρίσκονται η Μαρία Καβογιάννη και ο Μάκης Παπαδημητρίου. Μαζί τους θα είναι οι Ζώγια Σεβαστιανού, Φοίβος Ριμένας, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Τόνια Μαράκη, Στρατής Χατζησταματίου, Ορνέλα Λούτι, Λυδία Γιαννουσάκη και Κατερίνα Μεφσούτ.

Στα μέσα Δεκέμβρη θα κάνει πρεμιέρα «Ο Φιάκας», του Δημοσθένη Μισιτζή, μια κλασική κωμωδία του νεοελληνικού μας θεάτρου, που πρωτοανέβηκε το 1870. Το έργο διασκευάζουν και σκηνοθετούν ο Γιωργής Τσουρής και ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. Στον θίασο συναντάμε τους Θάνο Τοκάκη, Ηρώ Μπέζου, Θανάση Δόβρη, Ευαγγελία Καρακατσάνη και Γιωργή Τσουρή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ