ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτοξεύονται η φοροληστεία και το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα

25 δισ. ευρώ τα έσοδα από φόρους το πρώτο 5μηνο του έτους!

Η φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, την ώρα μάλιστα που η ακρίβεια, οι πενιχροί μισθοί έχουν παγιωθεί. Επιπλέον, εκτοξεύεται και το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα σε δυσθεώρητα επίπεδα από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο πεντάμηνο του 2024 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24,82 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,44 δισ. ευρώ ή 6,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η υπερ-εκτέλεση αυτή προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος του προηγούμενου έτους και την είσπραξη των άδικων έμμεσων φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.).

Την περίοδο Γενάρη - Μάη 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,83 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,42 δισ. ευρώ ή 5,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 3,06 δισ. ευρώ ή 13% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως: α) Στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 1,5 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών και β) στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,05 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Γενάρη - Μάη 2024, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 580 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,72 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 1,11 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,15 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 802 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,3 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Σήμερα η νέα φουρνιά με τα ευρωενωσιακά «προαπαιτούμενα»

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το «εαρινό πακέτο συστάσεων προς τα κράτη - μέλη», όπως και το νέο πακέτο με τα περιβόητα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, δηλαδή νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, ενώ αύριο συνεδριάζει και το Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, την Παρασκευή 21/6 η Κομισιόν ανακοινώνει το «όριο δαπανών» για κάθε χώρα, τον αυτόματο «πέλεκυ» δηλαδή που θα πέφτει στις κρατικές δαπάνες που αφορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις λαϊκές ανάγκες για την επόμενη τετραετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο «κόφτης» αυτός θα είναι της τάξης του 2,5%, κάτι που σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει ότι για τον επόμενο χρόνο, όπως και συνολικά για την επόμενη τετραετία, οι κρατικοί προϋπολογισμοί «οριακά» θα χωράνε την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, «επί ποινή» μάλιστα επιστροφής σε κανονικά μνημόνια και «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», αν μια χώρα ξεπεράσει κατά 0,5% το ταβάνι αυτό. Ουσιαστικά, ΕΕ και κυβερνήσεις «ξεκόβουν» κάθε κουβέντα για κοινωνικές δαπάνες, αυξήσεις αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους, στους συνταξιούχους κ.λπ. Κι αυτό την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει και όλοι οι παράγοντες που την τροφοδοτούν είναι εδώ, ενώ η φοροληστεία θα φτάνει σε νέα ύψη προκειμένου να τηρούνται οι δεσμεύσεις για τα «ματωμένα» πλεονάσματα, στο πλαίσιο και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.

ΚΟΒ ΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση μνήμης για τον σύντροφο Γιάννη Αυλωνίτη

Εκδήλωση μνήμης για τον σύντροφο Γιάννη Αυλωνίτη θα πραγματοποιήσει η ΚΟΒ Ταύρου του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στον χώρο του παλιού δημαρχείου Ταύρου (Πειραιώς 213).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ελευθεροεπαγγελματιών κτηνιάτρων

Χαιρετισμός του Μ. Συντυχάκη στη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων κτηνιάτρων της Ευρώπης

Ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου, εκ μέρους του Κόμματος χαιρέτισε τη Γενική Συνέλευση της Federation of Veterinarians of Europe (FVE) και των τομέων της, που πραγματοποιήθηκε από 13 έως 16 Ιούνη στο Ηράκλειο.

Η FVE αριθμεί 328.494 μέλη, ενώ συμμετείχαν στο συνέδριο τα Διοικητικά Συμβούλια των κτηνιατρικών συλλόγων από 38 χώρες της Ευρώπης. Αποτελείται από 4 τομείς: Ελεύθεροι επαγγελματίες (UEVP), δημόσιοι κτηνίατροι (EASVO), υγιειονολόγοι και Δημόσια Υγεία (UEVH) και κτηνίατροι που απασχολούνται σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, βιομηχανία φαρμάκων και τροφίμων (EVERI).

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, ευχαριστώντας για την πρόσκληση, στον σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το ΚΚΕ με τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις του έχει επανειλημμένα εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στις δίκαιες διεκδικήσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, καθώς και κατά του Ν. 4830/2021. Ο νόμος αυτός αποτελεί μια ακόμα αρνητική, αντιδραστική εξέλιξη στο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους αυτοαπασχολούμενους κτηνιάτρους στην Ελλάδα και έρχεται να κωδικοποιήσει μια στρατηγική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά για ανάθεση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων σε ΜΚΟ.

Το ΚΚΕ σε όλη τη σχετική συζήτηση στη Βουλή κατά την ψήφιση του νόμου αλλά και στη συνέχεια, με την κατάθεση Αναφορών και Επερωτήσεων, ανέδειξε τις εμπεριστατωμένες, επιστημονικές θέσεις των κτηνιάτρων ενάντια στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης, τους βάσιμους προβληματισμούς τους για τη λήψη του DNA, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί στον αυτοαπασχολούμενο κτηνίατρο ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται το ψηφιακό βιβλιάριο.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τόσο τις κοινοβουλευτικές όσο και αυτές που διαθέτουμε στον κλάδο τις αγωνιστικές διεκδικήσεις ώστε να σταματήσει η μετακύλιση ευθυνών στην πλάτη του ελευθεροεπαγγελματία κτηνιάτρου, να αρθούν οι περιορισμοί στην περίθαλψη ζώων χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, να ιδρυθούν δημοτικά κτηνιατρεία στελεχωμένα με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων - καμία εκχώρηση δικαιοδοσίας σε ΜΚΟ - να γίνεται από κρατικές υπηρεσίες η καταγραφή της ηλεκτρονικής σήμανσης των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, κ.λπ. Δεν θα ήθελα να καταχραστώ περισσότερο τον πολύτιμο χρόνο σας, επαναλαμβάνοντας ακόμη μία φορά πόσο δίκαια είναι τα αιτήματά σας», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Η αρνητική πείρα που έχει συσσωρευτεί από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας είναι μεγάλη. Το εισόδημα του εργαζόμενου και του αυτοαπασχολούμενου γίνεται διαρκώς θυσία, για να διασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Τελευταίο επεισόδιο του συγκεκριμένου σίριαλ είναι ο νέος φορολογικός νόμος που κομίζει νέα βάρη. Η φορολόγηση με τεκμαρτό εισόδημα από 9.000 έως 15.000 ευρώ αποτελεί θηλιά στον λαιμό και του επαγγελματία κτηνιάτρου. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους, αντίθετα μπουκώνονται διαρκώς με "ζεστό" χρήμα που βγαίνει από τη φορολογία του λαού. Είναι προφανές ότι κανένας μεμονωμένος κλάδος και καμιά ειδικότητα δεν μπορεί μόνη της να αναμετρηθεί αποτελεσματικά και νικηφόρα με αυτήν τη στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να οργανωθεί η μεγάλη αντεπίθεση και να κλιμακωθεί ο αγώνας όλου του λαού ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Είναι πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι πρόσφατοι αγώνες των αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ, οι αγώνες των φοιτητών, οι μεγάλες απεργίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι διαδηλώσεις για την καταδίκη του εγκλήματος των Τεμπών, οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Αυτή είναι η πραγματική αντιπολίτευση. Στον δρόμο του αγώνα αλλάζουν πραγματικά οι συσχετισμοί (...) Αυτός ο δρόμος δεν είναι ούτε εύκολος ούτε σύντομος, είναι όμως αναγκαίος για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Και οι λαοί θα βάλουν τελικά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις».

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» - ΠΑΤΡΑ
Βιβλιοπαρουσίαση «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική»

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική - Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αθλητικής αντίστασης» του Νάσου Μπράτσου θα προχωρήσει το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Πάτρα (Κανακάρη 159) στο αίθριό του, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ.

Θα μιλήσουν οι: Νάσος Μπράτσος, συγγραφέας, δημοσιογράφος - μέλος της ΕΣΗΕΑ και Τάκης Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου του δήμου Πατρέων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη την Παρασκευή 21 Ιούνη

Σε σύσκεψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη συνέχεια της δράσης του Κόμματος θα προχωρήσει την Παρασκευή 21 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, στο Θέατρο του Σαρακινάδου.

Θα μιλήσουν οι: Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος, και Τάκης Στρούζας, Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου.

ΠΕΚΑΜ
Τιμάει σήμερα τον Γρηγόρη Ριζόπουλο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τον αείμνηστο πρόεδρό της, Γρηγόρη Ριζόπουλο, γλύπτη και δημιουργό του αγάλματος του Δεσμώτη Αγωνιστή στη Μακρόνησο. Θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο). Θα μιλήσουν η Μαριάννα Οργέττα, πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ, και ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, εκ μέρους του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ