Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτοξεύονται η φοροληστεία και το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα

25 δισ. ευρώ τα έσοδα από φόρους το πρώτο 5μηνο του έτους!

Η φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, την ώρα μάλιστα που η ακρίβεια, οι πενιχροί μισθοί έχουν παγιωθεί. Επιπλέον, εκτοξεύεται και το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα σε δυσθεώρητα επίπεδα από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο πεντάμηνο του 2024 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24,82 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,44 δισ. ευρώ ή 6,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η υπερ-εκτέλεση αυτή προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος του προηγούμενου έτους και την είσπραξη των άδικων έμμεσων φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.).

Την περίοδο Γενάρη - Μάη 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,83 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,42 δισ. ευρώ ή 5,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 3,06 δισ. ευρώ ή 13% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως: α) Στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 1,5 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών και β) στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,05 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Γενάρη - Μάη 2024, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 580 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,72 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 1,11 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,15 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 802 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,3 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Σήμερα η νέα φουρνιά με τα ευρωενωσιακά «προαπαιτούμενα»

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το «εαρινό πακέτο συστάσεων προς τα κράτη - μέλη», όπως και το νέο πακέτο με τα περιβόητα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, δηλαδή νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, ενώ αύριο συνεδριάζει και το Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, την Παρασκευή 21/6 η Κομισιόν ανακοινώνει το «όριο δαπανών» για κάθε χώρα, τον αυτόματο «πέλεκυ» δηλαδή που θα πέφτει στις κρατικές δαπάνες που αφορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις λαϊκές ανάγκες για την επόμενη τετραετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο «κόφτης» αυτός θα είναι της τάξης του 2,5%, κάτι που σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει ότι για τον επόμενο χρόνο, όπως και συνολικά για την επόμενη τετραετία, οι κρατικοί προϋπολογισμοί «οριακά» θα χωράνε την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, «επί ποινή» μάλιστα επιστροφής σε κανονικά μνημόνια και «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», αν μια χώρα ξεπεράσει κατά 0,5% το ταβάνι αυτό. Ουσιαστικά, ΕΕ και κυβερνήσεις «ξεκόβουν» κάθε κουβέντα για κοινωνικές δαπάνες, αυξήσεις αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους, στους συνταξιούχους κ.λπ. Κι αυτό την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει και όλοι οι παράγοντες που την τροφοδοτούν είναι εδώ, ενώ η φοροληστεία θα φτάνει σε νέα ύψη προκειμένου να τηρούνται οι δεσμεύσεις για τα «ματωμένα» πλεονάσματα, στο πλαίσιο και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ