Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
«Στρατηγική συνεργασία» απέναντι στο «ασιατικό ΝΑΤΟ»

«Σημαντικά έγγραφα» και πιθανόν μια συνολική συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» αναμένεται να υπογραφούν σήμερα στην Πιονγιάνγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και των συνομιλιών με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται 9 μήνες μετά την επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη ρωσική Απω Ανατολή, όπου αποφασίστηκε ενίσχυση σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Μετά τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Βιετνάμ.

«Πολύ σημαντικά έγγραφα» θα υπογραφούν, δήλωσε ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος, Γ. Ουσάκοφ.

«Αυτή η συνθήκη, εάν υπογραφεί, θα διαμορφωθεί φυσικά σε συνάρτηση με τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή και με τις ποιοτικές αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε.

Η συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης που σχεδιάζουν να υπογράψουν η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα είναι «απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για να σχηματίσουν ένα "ασιατικό ΝΑΤΟ"», σχολιάζουν Ρώσοι αναλυτές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, και Αμυνας, Αντρ. Μπελαούσοφ. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν επίσης δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τη Βόρεια Κορέα, πριν από την άφιξή του στην Πιονγιάνγκ, ότι έχει την «αμέριστη υποστήριξη» της χώρας του απέναντι «στον πανούργο, επικίνδυνο και επιθετικό εχθρό». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Πιονγιάνγκ «υποστηρίζει σταθερά» τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δύο χώρες έχουν σχέδια να συνεργαστούν για την οικοδόμηση μιας «αρχιτεκτονικής ασφαλείας» στην Ευρασία, την αντιμετώπιση των «δυτικών» κυρώσεων και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητων συστημάτων συναλλαγών με εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίων διακανονισμών.

Η επίσκεψη αυτή «δείχνει σε ποιο σημείο ο Πούτιν και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σ' ολόκληρο τον κόσμο. Οι στενότεροι φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα», σχολίασε από την Ουάσιγκτον ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία «παραβιάζει πλέον τις κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Προχτές, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μ. Μίλερ, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει «δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και πάνω από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι το ταξίδι του Πούτιν στην Πιονγιάνγκ στοχεύει σε περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση.

Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ, η Ρωσία παρείχε στη Βόρεια Κορέα τεχνογνωσία για το δορυφορικό της πρόγραμμα και έστειλε βοήθεια στην Πιονγιάνγκ για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της χώρας σε τρόφιμα.

Απειλή για τη «Δύση» που «δεν μοιάζει με καμιά άλλη»

Γεωπολιτικοί αναλυτές της εταιρείας δημοσίων σχέσεων και παροχής συμβουλών «Teneo» λένε ότι η ενίσχυση της σχέσης Ρωσίας - Βόρειας Κορέας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη «Δύση», ενώ αυτή η συνάντηση κορυφής «θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη γύρος μεταφοράς προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας σε τομείς όπως πύραυλοι, κατασκοπευτικοί δορυφόροι και υποβρύχια».

«Αυτή η σχέση υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ», ανέφερε ο Βίκτορ Τσα, υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού «Center for Strategic and International Studies (CSIS) και πρώην διευθυντής για τις ασιατικές υποθέσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια «απειλή που δεν μοιάζει με καμία άλλη», είπε, και εν μέσω των πολέμων στην Ουκρανία και στη Γάζα «η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζει αυτό το πρόβλημα σε δεύτερη μοίρα με δική της ευθύνη».

Προειδοποίησε ότι ο Κιμ «είναι πιθανό να τροφοδοτεί επ' αόριστον τα ρωσικά πολεμικά αποθέματα» και ζητά «προηγμένη τεχνολογία, τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων, στρατιωτικό δορυφορικό εξοπλισμό και προηγμένη τεχνολογία διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM)».

Νέο επεισόδιο στα σύνορα

Περίπου 20 - 30 Βορειοκορεάτες στρατιώτες πέρασαν χτες τα σύνορα με τη Νότια Κορέα, προτού υποχωρήσουν, έπειτα από προειδοποιητικά πυρά του νοτιοκορεατικού στρατού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξάλλου, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις υπέστησαν «απώλειες» εξαιτίας έκρηξης νάρκης στην περιοχή των συνόρων, μέσα στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Από τον Απρίλη, η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει εκατοντάδες στρατιωτικούς στα σύνορα για διάφορες εργασίες, όπως ανέγερση οχυρωματικών θέσεων και τειχών, οδοποιία, τοποθέτηση ναρκών. Πρόκειται για το δεύτερο συμβάν του είδους σε μια βδομάδα, θυμίζει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Νότιας Κορέας, οι στρατιωτικοί έφεραν εργαλεία και η παρείσφρηση μοιάζει να έγινε κατά λάθος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ