Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τα μέλη του ΝΑΤΟ προχωρούν στη μεγαλύτερη αύξηση στρατιωτικών δαπανών εδώ και δεκαετίες

Αύξηση κατά 18% μέσα σε έναν χρόνο | 23 κράτη - μέλη θα πιάσουν τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2% του ΑΕΠ

Από τη χθεσινή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον

Copyright 2024 Associated Pres

Από τη χθεσινή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον
Για ένταση των μαχών στο ουκρανικό πεδίο μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, με τον κίνδυνο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, ενώ το ΝΑΤΟ βάζει όλο και περισσότερο στο κάδρο της αντιπαράθεσης την Κίνα.

Λίγο μετά τη λεγόμενη «Διάσκεψη για την ειρήνη» στην Ελβετία, όπου το ευρωατλαντικό στρατόπεδο επιχείρησε να πετύχει την ευρύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία (αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, με φόντο την εντεινόμενη διεθνή πόλωση), ακολουθεί στις αρχές του επόμενου μήνα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου προετοιμάζεται η λήψη νέων αποφάσεων πολεμικής προπαρασκευής και κλιμάκωσης.

Και ενώ το ΝΑΤΟ απέρριψε τους όρους του Βλ. Πούτιν, οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να προχωρούν και να σημειώνουν εδαφικά κέρδη σε 7 μέτωπα, η δε Ουκρανία σχεδιάζει μεγάλη αντεπίθεση στο Χάρκοβο, με τη στήριξη των νέων «δυτικών» εξοπλισμών και με το «πράσινο φως» για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους. Την ίδια ώρα, αναλυτές προβλέπουν ότι στο στόχαστρο της Μόσχας θα μπουν τώρα στρατηγικής σημασίας ουκρανικές περιοχές και μεγάλες πόλεις, όπως η Οδησσός, το Χάρκοβο και το Κίεβο.

ΝΑΤΟ: Η Κίνα πρέπει «να πληρώσει το τίμημα»

«Μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο, αλλά ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα προς την Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σε ομιλία του στο Κέντρο Μελετών «Wilson Center» στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας την παραπέρα πολεμική κλιμάκωση και τους τεράστιους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τους λαούς ως ...μονοπάτι «ειρήνης».

Ο ίδιος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη συγκέντρωση και τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, τα οποία μέχρι τώρα είχαν οι ΗΠΑ, καθώς και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Ο Στόλτενμπεργκ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη.

Οπως επεσήμανε, 23 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν φέτος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την «Αμυνα», το ελάχιστο όριο που έχει τεθεί ως στόχος από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Είναι ενδεικτικό ότι το 2014, όταν τέθηκε ο στόχος του 2%, τον έπιαναν μόλις 3 κράτη - μέλη, ενώ ακόμα και το 2023 αυτά δεν ξεπερνούσαν τα 10.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ «αυξάνουν φέτος τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 18%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες».

Την ίδια ώρα, σταθερά οξύνεται και το μέτωπο κατά της Κίνας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ζήτησε η Κίνα «να πληρώσει το τίμημα» για την υποστήριξή της στη Ρωσία.

Υπογραμμίζοντας ότι «η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση», ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα.

«Κάποια στιγμή - εκτός αν η Κίνα αλλάξει πορεία - οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλουν» μέτρα που θα έχουν «ένα κόστος», συμπλήρωσε.

Το ΝΑΤΟ, κυρίως οι ΗΠΑ, επικρίνει όλο και πιο έντονα τη βοήθεια στη ρωσική πολεμική μηχανή που προσφέρουν η Κίνα και οι επιχειρήσεις της, καταγγέλλοντάς τις ότι προμηθεύουν συστατικά και εξοπλισμό που υποστηρίζουν τον ρωσικό «αμυντικό» τομέα.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Στόλτενμπεργκ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι η βοήθεια της Κίνας «επέτρεψε στη Ρωσία να διατηρήσει αυτήν τη στρατιωτικοβιομηχανική βάση, να διατηρήσει την πολεμική μηχανή, να συνεχίσει τον πόλεμο. Πρέπει λοιπόν αυτό να σταματήσει».

Ιταλία: Εξετάζει αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Η Ιταλία εξετάζει να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» στο Κίεβο, ως μέρος του επερχόμενου 9ου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ανέφερε η εφημερίδα «Fatto Quotidiano», επικαλούμενη πηγές.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι βήμα κλιμάκωσης από την ιταλική κυβέρνηση, μετά την απόφαση του «δυτικού» στρατοπέδου να επιτρέψει ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με ΝΑΤΟικά όπλα.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Γκ. Κροσέτο, σκοπεύει να παρουσιάσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια τα όπλα που θα συμπεριληφθούν στο πακέτο πριν τα τέλη Ιούνη, με στόχο η τελική απόφαση να ληφθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει όχι μόνο το σύστημα αεράμυνας Samp-T, το οποίο ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στην αποστολή στο Κουβέιτ, αλλά και «μια παρτίδα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας "Storm Shadow", δυνητικά ικανών να πλήξουν το ρωσικό έδαφος», τονίζει η «Fatto Quotidiano».

Η αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δείχνει αλλαγή στάσης από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζ. Μελόνι σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σημειώνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, που δεν είναι δημοφιλές στην ιταλική κοινωνία, απουσίαζε από το πρόγραμμα του κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας» και η πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει γι' αυτό.

Τον Μάη ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκρ. Σαπς δήλωσε στους «Times» ότι η Ιταλία μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία προμήθευσαν την Ουκρανία με πυραύλους «Storm Shadow» «για χρήση ιδίως στην Κριμαία», η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως ουκρανικό έδαφος.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Αλ. Ντε Κρο υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της χερσαίας άμυνας, με τις δύο χώρες να αποκτούν μερίδιο 10% έκαστη στην «John Cockerill Defense», το αμυντικό σκέλος της βελγικής εταιρείας βιομηχανικού και μηχανολογικού εξοπλισμού «John Cockerill».

Χτυπήματα σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, έπειτα από επίθεση drone στην πόλη Αζόφ της ρωσικής περιφέρειας Ροστόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε μέσω του «Telegram» ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε 5.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου, καθώς επίσης ότι για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες πυροσβέστες.

Η πόλη Αζόφ βρίσκεται επί του ποταμού Ντον και απέχει περίπου 16 χλμ. από την Αζοφική Θάλασσα.

Τη Δευτέρα, ουκρανικά drones πραγματοποίησαν επίθεση στη μεγάλη ρωσική μεταλλουργική μονάδα Novolipetsk Metallurgical Plant, στην περιοχή Λιπέτσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ