Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ερχονται πιο πολλά όπλα από τις ΗΠΑ...

Ελεύθερη πρόσβαση σε νέες ποσότητες βομβών, όπλων αλλά και μαχητικών αεροσκαφών εξασφαλίζουν οι ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Μπεν Κάρντιν και Γκρέγκορι Μικς ανακοίνωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υποστήριξη μεγάλου εξοπλιστικού πακέτου προς το Ισραήλ που συμπεριλαμβάνει την πώληση 50 μαχητικών αεροσκαφών F-15, συνολικής αξίας άνω των 18 δισ. δολαρίων. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε τη Δευτέρα 17 Ιούνη και η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post», επικαλούμενη 3 Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να δοθεί από το Κογκρέσο το «πράσινο φως» στην πώληση των δεκάδων αεροσκαφών στο Ισραήλ καθώς οι δύο γερουσιαστές καθυστερούσαν επί μήνες την έγκριση της συγκεκριμένης πώλησης.

Επιπλέον, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανάρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην πλατφόρμα Χ, επιβεβαιώνοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Ισραήλ, του υποσχέθηκε πως θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις μεταφορές αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών προς το Ισραήλ οι οποίοι είχαν επιβληθεί άτυπα εδώ και μερικούς μήνες.

«Ο Μπλίνκεν με διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση εργάζεται μέρα και νύχτα για να άρει αυτούς τους περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου. Και πρόσθεσε: «Σίγουρα ελπίζω να είναι έτσι. Θα έπρεπε να είναι έτσι (...) Κάναμε μια ειλικρινή συνομιλία, είπα ότι εκτίμησα βαθύτατα την υποστήριξη που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ από την αρχή του πολέμου (...) Είναι αδιανόητο τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση να κρατά όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ».

Νωρίτερα έγινε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Σάιμον Χάρις. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν «τη δέσμευσή τους σε μια λύση δύο κρατών» (σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου).

Η Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), δήλωσε ότι πλέον είναι «επιτακτική ανάγκη μία διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», εξηγώντας πως «δεν πρόκειται μόνο για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και για την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους, την οποία ο λαός της Γάζας δεν έχει βιώσει εδώ και αρκετό καιρό».

Εκκληση του Σαουδάραβα πρωθυπουργού

Διεθνή έκκληση για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από όσες χώρες δεν το έχουν πράξει ακόμη απηύθυνε ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με το επιχείρημα ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες για δίκαιη λύση στο Παλαιστινιακό και την επίτευξη ειρήνης.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του σαουδαραβικού πρακτορείου ειδήσεων SPA, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης «ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Πρόσθεσε πως αυτό θα καταστήσει ικανό «τον αδελφικό Παλαιστινιακό λαό να ανακτήσει τα δίκαια δικαιώματά του και να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Σε επόμενο σημείο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος επισήμανε τη σημασία πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούν την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να πάρει κάθε δυνατό μέτρο για να «προστατεύσει ζωές αμάχων στη Γάζα».

Λογαριασμός σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που διαχειρίζεται το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγορώντας τον ότι υπό την ηγεσία του, ο ΟΗΕ έχει γίνει εργαλείο προπαγάνδας της Χαμάς.

Τέλος, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι οι πολίτες του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου και του Ισραήλ θα μπορούν να επισκεφθούν οι μεν τους δε δίχως βίζα μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ