Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Νέες απειλές για ολοκληρωτικό πόλεμο

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel», έχουν ήδη εγκριθεί από τους στρατηγούς τα σχέδια επίθεσης κατά του Λιβάνου

Ο Αμερικανός απεσταλμένος με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό

Copyright 2024 The Associated

Ο Αμερικανός απεσταλμένος με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό
Πράσινο φως στα σχέδια μάχης στον Λίβανο έδωσαν χτες βράδυ Ισραηλινοί στρατηγοί, τροφοδοτώντας τα σενάρια για πιθανή πολεμική σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», τα σχέδια εγκρίθηκαν από τον επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγο Ορι Γκορντίν, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, αντιστράτηγο Οντέντ Μπασιούκ. Οι δύο στρατηγοί προηγουμένως εκτίμησαν όλα τα δεδομένα, εγκρίνοντας τα επιχειρησιακά σχέδια για «επίθεση στον Λίβανο».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε βολές πυροβολικού πλήττοντας τα περίχωρα της πόλης Σεμπάα στον νότιο Λίβανο, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, απείλησε με «ολοκληρωτικό πόλεμο» τη Χεζμπολάχ, ισχυριζόμενος ότι αυτός θα μπορούσε να προκαλέσει την «καταστροφή» της.

«Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού απέναντι στη Χεζμπολάχ και στον Λίβανο», σημείωσε και σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ συμπλήρωσε: «Ο Νασράλα καυχιέται σήμερα ότι φωτογράφισε τα λιμάνια της Χάιφα, τα οποία διαχειρίζονται τεράστιες διεθνείς εταιρείες από την Κίνα και την Ινδία, και απειλεί να τα καταστρέψει. Πλησιάζουμε πολύ κοντά στη στιγμή της απόφασης για την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα υποστεί σοβαρές απώλειες».

Η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού έρχεται μετά τον σάλο που προκάλεσε εντός και εκτός Λιβάνου βίντεο από drone που δημοσιοποίησε η Χεζμπολάχ και καταγράφει ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ και στο λιμάνι της Χάιφα που απέχει περίπου 27 χλμ. από τα σύνορα του Λιβάνου. Το καθαρό βιντεοσκοπημένο υλικό έχει διάρκεια 9 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα και σε ορισμένα σημεία του είναι «επισημασμένες» με κόκκινο «ευαίσθητες» στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ειδικά στο λιμάνι της Χάιφα. Η είδηση προβλήθηκε από ισραηλινά, λιβανέζικα και διεθνή ΜΜΕ, με μερίδα του ισραηλινού Τύπου να κάνει λόγο για μία από τις «πιο ταπεινωτικές» μέρες για τον ισραηλινό στρατό.

Συναντήσεις Χοκστάιν στη Βηρυτό

Νωρίτερα, χτες, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Εϊμος Χοκστάιν, που είχε ολοκληρώσει τη Δευτέρα διαδοχικές επαφές στο Ισραήλ, μετέβη στη Βηρυτό υποστηρίζοντας την «επείγουσα» αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην «μπλε γραμμή» μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

«Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει κρατήσει πολύ (...) Είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί γρήγορα και διπλωματικά, κάτι που είναι και εφικτό και επείγον», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Χοκστάιν στη Βηρυτό συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι (το κόμμα του οποίου θεωρείται «σύμμαχος» της Χεζμπολάχ), χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή τους «πολύ καλή». Ο Χοκστάιν τόνισε πως συζήτησαν «τη σημερινή πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο και το σχέδιο συμφωνίας που υπάρχει στο τραπέζι σε σχέση με τη Γάζα», υποστηρίζοντας πως συνιστά «ευκαιρία για τερματισμό της σύγκρουσης κατά μήκος της μπλε γραμμής». Εξέφρασε δε αισιοδοξία ότι θα μπορούσε η πρόταση που παρουσίασε στις 31 Μάη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να οδηγήσει «τελικά στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα». Πρόσθεσε πως «μία εκεχειρία στη Γάζα ή μία εναλλακτική διπλωματική λύση θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση κατά μήκος της μπλε γραμμής» και να επιτρέψει την επιστροφή των αμάχων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο Χοκστάιν συναντήθηκε και με τον Λιβανέζο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος του τόνισε ότι «αυτό που απαιτείται είναι να σταματήσει η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Λιβάνου και να επιστρέψουν η ηρεμία και η σταθερότητα στα νότια σύνορα». «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε να σταματήσει η κλιμάκωση, να αποκατασταθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα και να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου και οι πράξεις συστηματικής δολοφονίας και καταστροφής που διαπράττει το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μικάτι στον Αμερικανό απεσταλμένο. Πρόσθεσε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές απειλές κατά του Λιβάνου «δεν θα μας εμποδίσουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση της ηρεμίας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και όλους τους φίλους του Λιβάνου».

Η εμφάνισή του στη Βηρυτό συνέπεσε με την επιλογή της Χεζμπολάχ να αναστείλει από το απόγευμα του Σαββάτου (λόγω της μουσουλμανικής Γιορτής της Θυσίας) τουλάχιστον ως χτες νωρίς το απόγευμα τις επιχειρήσεις κατά του ισραηλινού στρατού. Παρ' όλα αυτά οι σειρήνες ήχησαν χτες σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ισραήλ με αφορμή την αναχαίτιση ενός τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους που εισήλθε εκεί από τον Λίβανο.

Κυρώσεις για «διευκολύνσεις» στους Χούθι

Στις ΗΠΑ γραμματέας του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε αργά προχτές βράδυ την επιβολή νέων κυρώσεων κατά των Χούθι της Υεμένης. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε 2 άτομα και 5 οντότητες επειδή διευκόλυναν την παράδοση όπλων στους Χούθι και την αποστολή εμπορευμάτων, «η πώληση των οποίων τους παρέχει σημαντική χρηματοδότηση και βοηθά στην εξασφάλιση όπλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ