Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Συγκρότησαν «Στρατηγικό Διάλογο» και ξεκινούν τακτικές επαφές

«Αξιόπιστος, προβλέψιμος εταίρος για τις ΗΠΑ» η Κύπρος και «μέρος της λύσης σε μια περίπλοκη περιοχή» λέει ο υπουργός Εξωτερικών της

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ

Copyright 2024 The Associated

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
Στην έναρξη τακτικών συναντήσεων προχωρούν ΗΠΑ και Κύπρος, στο πλαίσιο διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου που συγκρότησαν, όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Αντονι Μπλίνκεν και Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνάντηση που έγινε προχτές στην Ουάσιγκτον.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει το επόμενο φθινόπωρο, στη Λευκωσία.

Ο οικοδεσπότης Μπλίνκεν έσπευσε να μιλήσει για μια «πολύ ισχυρή απόδειξη της ενίσχυσης, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ενεργώντας από κοινού σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς» και φυσικά να αναφερθεί στον θαλάσσιο «ανθρωπιστικό διάδρομο» που στήθηκε προς τη Γάζα από κυπριακά λιμάνια, αναδεικνύοντας τον ρόλο που αναθέτουν στο νησί διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σε μια περίοδο πυκνών διεργασιών γύρω (και) από την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεργασία, μια σχέση που δυναμώνει, γίνεται όλο και πιο βαθιά» και «μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή και μια εταιρική σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτιμούμε βαθιά».

Από την πλευρά του, ο Κόμπος, αφού έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ηγεσία σας (σ.σ. των ΗΠΑ) είναι κρίσιμη» αλλά και ότι η έναρξη στρατηγικού διαλόγου «είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη» που «συνεπάγεται και ευθύνη», υπογράμμισε ότι «προχωράμε για να δημιουργήσουμε έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός», καθώς - όπως είπε - «μοιραζόμαστε κοινά θεμέλια...». Πρόσθεσε δε ότι «η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος, προβλέψιμος εταίρος για τις ΗΠΑ και σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή», αλλά και ότι «η Κύπρος είναι μέρος της λύσης. Η Κύπρος είναι μέρος της απάντησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να προσεγγίσουμε πέντε δεκαετίες κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία. Και σε αυτό, υπολογίζουμε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών...».

Με «ιδιαίτερη ικανοποίηση» χαιρέτισε από τη δική του μεριά την εξέλιξη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή «θα ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αναγνώρισης που τυγχάνει ως αξιόπιστος και σταθερός εταίρος, καθώς και ως πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Σημειωτέον ότι η επίσκεψη εργασίας του Κύπριου ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ ξεκίνησε στις 9 Ιούνη και μεταξύ άλλων περιέλαβε συναντήσεις και παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις γνωστών «δεξαμενών σκέψης», όπως οι «Council on Foreign Relations», «AJC Global Forum», «Chicago Council on Global Affairs».

Μεταξύ άλλων, ενδεικτική των διμερών διεργασιών για επέκταση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς είναι και η πρόκληση αξιωματούχων του FBI και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κύπρο, για να διερευνηθούν υποθέσεις διαφθοράς και μαύρου χρήματος (η Κύπρος για δεκαετίες αποτελούσε έδρα διαφόρων εξωχώριων εταιρειών, ρωσικών και άλλων).

Σχετικά ρεπορτάζ παρατηρούσαν ότι μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν εγκαθιδρύσει Στρατηγικό Διάλογο με 30 χώρες, εκ των οποίων 13 είναι κράτη - μέλη της ΕΕ και ότι η συμπερίληψη της Κύπρου σε αυτή την κατηγορία χωρών ισχυροποιεί τη θέση της.

Μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, υπογράφηκε και συμφωνία για διμερή συνεργασία αναφορικά με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων, εξέλιξη που εκτιμάται ότι φέρνει τη Λευκωσία ακόμα πιο κοντά στην ένταξή της στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Στο επίκεντρο και οι ανάγκες του Cyclops

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης μετέφεραν στην «Καθημερινή» ότι κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο Κόμπος συζήτησε και «την ενεργειακή πτυχή της διμερούς συνεργασίας» καθώς και «γενικότερα θέματα ασφάλειας με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ».

Ειδικότερα για την Ενέργεια, τονίστηκε - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - η σημασία εμπλοκής των αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί αυτή να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Ακόμα, η κυπριακή πλευρά επανήλθε και στη σημασία οριστικοποίησης άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων που «επηρεάζει άμεσα τον εξοπλιστικό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και άπτεται όλων των πυλώνων της διμερούς συνεργασίας» και «σημειώθηκε ότι σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης» του Cyclops (Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων) στη Λάρνακα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ