ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ορισμένα βασικά συμπεράσματα και η συνέχεια

Κλείνοντας σήμερα τη σύντομη αναδρομή στην περίοδο εκδήλωσης της κρίσης στο ΚΚΕ, δέκα χρόνια πριν, που οδήγησε στη διάσπαση του Κόμματος, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι επιδίωξή μας ήταν να υπενθυμίσουμε γεγονότα και εξελίξεις, να θυμίσουμε τι έγινε πριν δέκα χρόνια. Και τούτο, για να δοθεί η ευκαιρία, στα πλαίσια των σημερινών εξελίξεων, και παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα του Κόμματος, να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση της ενότητας δράσης της εργατικής τάξης, στην κοινή δράση με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, στην κοινωνικοπολιτική συσπείρωση μέσα από τους διεκδικητικούς μαζικούς λαϊκούς αγώνες. Στην ανάγκη για ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ για τη δημιουργία του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης του Λαού για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Βεβαίως, η παρουσίαση των γεγονότων και των εξελίξεων έγινε με βάση τις αποφάσεις του 14ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματά του, πάνω στο πρόβλημα της κρίσης της διάσπασης και της ανασυγκρότησης του Κόμματος στη συνέχεια.

Αμβλυνση της ιδεολογικής επαγρύπνησης

Είναι γεγονός ότι η κρίση στο Κόμμα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά. Το 14ο Συνέδριο εξέτασε τις αιτίες της δημιουργίας της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στον ΣΥΝ. Βεβαίως, δεν είναι δυνατό να επαναληφθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που θίχτηκαν στο Συνέδριο γύρω από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το ίδιο το Συνέδριο εκτίμησε ως καθοριστικό αντικειμενικό παράγοντα για την εμφάνιση και ανάπτυξη της κρίσης την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το ξέσπασμα της κρίσης και ιδιαίτερα η έκταση και το βάθος της συνδέεται με τις εγγενείς, χρόνιες αδυναμίες του ΚΚΕ, που πήραν μεγαλύτερη διάσταση σε συνθήκες κρίσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Και εντοπίζει ακόμη πιο συγκεκριμένα ότι οι υποκειμενικές δυνατότητες του Κόμματος παρέμειναν σε αναντιστοιχία με τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης της θεωρίας, της κομματικής δουλιάς, της ποιότητας στη σχέση του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα (Ντοκουμέντα, σελ. 153 και 154).

Σχετικά με την εκτίμηση ότι «καθοριστικός αντικειμενικός παράγοντας» για την εμφάνιση και ανάπτυξη της κρίσης ήταν οι ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων, προκύπτει το ερώτημα, γιατί η ουσία αυτής της αρνητικής εξελισσόμενης για δύο χρόνια πραγματικότητας δεν έγινε δυνατό να εκτιμηθεί σωστά επιστημονικά με βάση την κοσμοθεωρία, το μαρξισμό - λενινισμό. Και όχι μόνο δεν εκτιμήθηκαν, αλλά η «περεστρόικα», το όχημα της αντεπανάστασης υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ, ως «επανάσταση μέσα στην επανάσταση».

Στους προβληματισμούς για τους παράγοντες που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, η ΚΕ του ΚΚΕ και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος δίνουν απάντηση αφού διαπιστώνουν ότι:

«Το Κόμμα μας χαιρέτησε την "περεστρόικα", εκτιμώντας ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις προς όφελος του σοσιαλισμού... Υπήρχαν περιθώρια και ευκαιρίες να συνειδητοποιηθεί η αρνητική πορεία έστω από το 1987, οπότε ανοιχτά, με νόμο υιοθετείται στη Σοβιετική Ενωση η καπιταλιστική ιδιοκτησία που συνυπάρχει με τη σοσιαλιστική.

Στην Ολομέλεια του Γενάρη 1990 και ύστερα στο 13ο Συνέδριο, επιχειρήθηκε να ερμηνευτούν τα γεγονότα στις σοσιαλιστικές χώρες και οι αλλαγές που έγιναν. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν ήταν ορθές. Οι θέσεις του 1990 διέπονται από αυταπάτες για τη "νέα σκέψη" και για την ίδια την περεστρόικα.... Το πιο σοβαρό θεωρήθηκε "σε κάποιο... βαθμό αναπόφευκτη" η "κατάρρευση"». (Για κατάρρευση είχε μιλήσει το 13ο Συνέριο και όχι για ανατροπή, όπως σωστά θεωρητικά το έθεσε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).

Για όλ' αυτά γίνεται η εκτίμηση ότι «αμβλύνθηκε η ιδεολογική επαγρύπνηση, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αναθεωρητικών έως και αντικομμουνιστικών αντιλήψεων στην ΚΕ και σ' ένα σχετικά μεγάλο αριθμό στελεχών του Κόμματος, που τα τελευταία χρόνια είχαν αναδειχτεί σε όργανα, πράγμα που οδήγησε στην εσωκομματική κρίση της περιόδου '90-'91».

Αντικειμενικά λοιπόν, η άμβλυνση της ιδεολογικής επαγρύπνησης, είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη αναθεωρητικών αντιλήψεων, την εμφάνιση και ανάπτυξη οπορτουνισμού στο Κόμμα, και μάλιστα στο κεντρικό καθοδηγητικό του όργανο.

Βεβαίως η άμβλυνση της ιδεολογικής επαγρύπνησης, έρχεται μετά από μακροχρόνια υποτίμηση της ανάγκης συνεχούς ενασχόλησης και ανάπτυξης της θεωρίας και υποστολής του ιδεολογικού μετώπου του Κόμματος. Τις επισημάνσεις αυτές τις οποίες κάνει το 14ο Συνέδριο και τις οποίες συνοπτικά θα αναφέρουμε εδώ, δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε μια μια ξεχωριστά, αλλά ως ένα σύνολο διαλεχτικά δεμένων μεταξύ τους αδυναμιών.

Προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν

Τι επισημαίνει το 14ο Συνέδριο; Στη δουλιά του Κόμματος έπαιρναν «υπερβολική προτεραιότητα κριτήρια άμεσης αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, υπάρχει υποτίμηση της θεωρητικής δουλιάς στο Κόμμα, μείωση της προβολής των στρατηγικών του επιδιώξεων, του προγράμματος, χαλαρή σύνδεση της άμεσης πάλης με τα καθήκοντα προοπτικής. Με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αναπτύσσεται στις γραμμές μας - χωρίς να αντιμετωπίζεται ουσιαστικά - η τάση υπερεκτίμησης των κεντρικών πολιτικών πρωτοβουλιών και χειρισμών. Υποχωρεί η συνειδητοποίηση βασικών παραγόντων που συντελούν στην άνοδο της επιρροής και του κύρους του ΚΚΕ, όπως η πορεία της ταξικής πάλης και των κοινωνικών συμμαχιών, η πολιτικοϊδεολογική δουλιά στο λαό, η επίμονη πολιτική ενημέρωση και διαφώτισή του.... Υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στο δυνάμωμα των ρεφορμιστικών αντιλήψεων και αυταπατών, προωθεί την ενσωμάτωση λαϊκών μαζών... Τα τελευταία χρόνια άρχισε προοδευτικά να αμβλύνεται και να εξαφανίζεται το μέτωπο της ιδεολογικής πάλης του Κόμματος. Παράλληλα, εμφανίζεται οργανωτική χαλαρότητα και αποξένωση από τα προβλήματα του μαζικού κινήματος, τα σωματεία και τις άλλες οργανώσεις. Το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε». (Ντοκουμέντα σελ. 156 και 157)

«Πληρώσαμε ακριβά την παραβίαση στην πράξη του χρυσού κανόνα των κομμουνιστικών κομμάτων, ότι τα στελέχη εργατικής προέλευσης πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία στα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα καθώς και στα ενδιάμεσα όργανα», (Ντοκουμέντα σελ. 71)

Σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, το 14ο Συνέδριο εκτίμησε ότι «η όλη πορεία και τελική κατάληξη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου δίνει πολύτιμα διδάγματα στο Κόμμα για την πολιτική συμμαχιών, που πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής του.

α) Η διασφάλιση της αυτοτέλειας του Κόμματος πρέπει να είναι πρωταρχική προϋπόθεση και συνεχής επιδίωξη.

β) Η υποτίμηση των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών που υπάρχουν και συνοδεύουν κάθε μορφής συμμαχία και η ανυπαρξία μετώπου εναντίον τους, αποτελεί σοβαρό σφάλμα και οδηγεί σε αρνητικές απρόσμενες εξελίξεις.

γ) Οι εκπρόσωποι του Κόμματος στις συμμαχίες πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά από συντρόφους που διαθέτουν ικανότητες, αλλά επίσης και σταθερότητα και κομματικότητα. Ο έλεγχός τους από καθοδηγητικά όργανα και κομματικά σώματα πρέπει να είναι συστηματικός και ουσιαστικός.

δ) Να συνυπολογίζεται πάντα με προσοχή η διαλεκτική σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών.

Η πολιτική συμμαχιών, πολιτική στρατηγικής σημασίας, πρέπει να είναι διαρκής φροντίδα του ΚΚΕ... Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πολιτική συμμαχιών πρέπει να συνδυάζεται επίμονα και συστηματικά με την ολόπλευρη, ποσοτικά και ποιοτικά, ενίσχυση του ΚΚΕ». (Ντοκουμέντα σελ. 122).

Ουσιαστικά το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκτίμησε μια σειρά αδυναμίες στην εσωκομματική ζωή και στη μαζική πολιτική δράση του Κόμματος που συνθέτουν το θεμελιακό για ένα επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης ζήτημα, αυτό της σχέσης της ταχτικής με τη στρατηγική. Η μείωση της προβολής των στρατηγικών επιδιώξεων του Κόμματος, η χαλαρή σύνδεση της άμεσης πάλης με την προοπτική, η μη προβολή του προγράμματος του Κόμματος, αποσπά την ταχτική από τη στρατηγική, υποτάσσει όλη τη δράση στην άμεση πάλη χωρίς τη σύνδεση με τον τελικό σκοπό. Μόνο που έτσι ο τελικός σκοπός απομακρύνεται, ενώ δημιουργούνται οι κίνδυνοι να υποτάσσεται στην άμεση πάλη. Αν αυτό γίνεται δε σε συνδυασμό με την υπερτίμηση των κεντρικών πολιτικών πρωτοβουλιών και χειρισμών και αδυνατίζει η πάλη με όρους κινήματος, τότε εμφανίζονται κίνδυνοι, να αδυνατίζει η ταξική πάλη, η δράση για συμμετοχή των λαϊκών μαζών στους αγώνες, ακόμη και να καλλιεργείται η αντίληψη ότι μπορούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων να πραγματοποιούνται μέσω των κεντρικών πολιτικών πρωτοβουλιών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη της αντικομματικής ομάδας δρούσαν με τέτοια ταχτική, ότι στην αναγκαιότητα ύπαρξης και δράσης Κόμματος ισχυρού αντέτασσαν τη «μεγάλη Αριστερά», ότι στην ταξική πάλη αντέτασσαν κυβερνητικές λύσεις με το ΠΑΣΟΚ για βελτίωση του συστήματος, ότι αρνήθηκαν τον ίδιο το σοσιαλισμό.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες βεβαίως, αλλοιώνεται και η πολιτική συμμαχιών (υποτίμηση στην πράξη των κοινωνικών συμμαχιών, απολυτοποίηση των πολιτικών και τελικά μη υπολογισμός της διαλεχτικής σχέσης κοινωνικού - πολιτικού στην πολιτική συμμαχιών, με θεμέλιο τις κοινωνικές), όπως επίσης και άρνηση ορισμένων αρχών στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, με πρώτη απ' όλες την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του ΚΚΕ, τη δυνατότητα κριτικής και ιδεολογικοπολιτικού μετώπου στους συμμάχους με δεδομένες τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές στα πλαίσια της συμμαχίας.

Θεμελιακό ζήτημα η θεωρία

Η ενασχόληση του Κομμουνιστικού Κόμματος με τη θεωρία, με το μαρξισμό λενινισμό, είναι θεμελιακό ζήτημα για την ύπαρξή του, την ενίσχυσή του, αφού πάνω στην επιστημονική κοσμοθεωρία μας εδράζεται η επεξεργασία του Προγράμματός του, η διαμόρφωση στρατηγικής και ταχτικής στις εκάστοτε συνθήκες της πάλης, οι οποίες καθορίζονται και από την ίδια την εξέλιξη και του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Χωρίς αυτό το θεμέλιο, αντικειμενικά δεν είναι σε θέση το Κόμμα να επεξεργάζεται πολιτική, θέσεις, να μελετά τις σύγχρονες κάθε φορά εξελίξεις, να αποκαλύπτει σε βάθος την ουσία της πολιτικής των αντιπάλων, επιδρά τόσο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, όσο και στην άνοδο της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Δεν αρκεί η πρακτική δράση, η πείρα απ' αυτήν που χωρίς τη θεωρία, την ιδεολογική δουλιά, οδηγεί στον εμπειρισμό και τον πρακτικισμό.

Η ταξική πάλη διεξάγεται στο οικονομικό, στο πολιτικό και στο ιδεολογικό επίπεδο και μάλιστα στις σύγχρονες συνθήκες η ιδεολογική πάλη οξύνεται στο έπακρο. Επίσης υπάρχουν, γεγονότα, καμπές, στην πορεία του αγώνα που την οξύνουν απότομα. Ενα επαναστατικό κόμμα, πρέπει να μπορεί, για να διεξάγει αποτελεσματικά ταξική πάλη σε κάθε στιγμή, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στις καμπές του αγώνα, αλλά και στις ήρεμες ειρηνικές περιόδους της πάλης, πρέπει και να είναι θεωρητικά εξοπλισμένο και να δουλεύει για την ανάπτυξη της θεωρίας, αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, την ίδια την εξέλιξη του καπιταλισμού, το καινούριο που φέρνει, προκειμένου να τον πολεμά αποτελεσματικά. Και είναι απαίτηση και ανάγκη μεγάλη από την άποψη του ότι η αστική ιδεολογία είναι κυρίαρχη, αναπαράγεται απείρως πιο γοργά, λόγω μέσων και μηχανισμών που διαθέτει η κυρίαρχη τάξη, και άρα επιδρά στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται χωρίς έντονη ιδεολογική δουλιά μέσα στην εργατική τάξη.

Ταυτόχρονα, ο οπορτουνισμός, δηλαδή η αστική ιδεολογία μέσα στο εργατικό κίνημα, έχει αντικειμενική βάση ανάπτυξης και θα έχει όσο θα υπάρχει ο ιμπεριαλισμός. Χωρίς την πάλη ενάντιά του δεν μπορεί να νικήσει η εργατική τάξη. Και βεβαίως όταν παρεισφρέει ο οπορτουνισμός μέσα στις γραμμές του Κόμματος της εργατικής τάξης και δυναμώνει στα θεωρητικά - στρατηγικά ζητήματα, τότε εκδηλώνεται και στην άρνηση των λενινιστικών αρχών λειτουργίας και δράσης του Κόμματος, αφού αρνείται την αναγκαιότητά του, αρνούμενος και τον τελικό σκοπό, αλλά και το βασικό για την επίτευξή του, που είναι η εξουσία και ποιες ταξικές δυνάμεις την έχουν.

Το Κόμμα στις νέες συνθήκες

Το ΚΚΕ μελετώντας την πείρα από τη δράση του και την εμπειρία από την κρίση, αλλά και στα πλαίσια της διεθνούς και εσωτερικής, στην Ελλάδα, πραγματικότητας, που διαμορφώνεται στα τέλη της δεκαετίας του '80, αρχές της δεκαετίας του '90, επεξεργάστηκε τη στρατηγική και την τακτική του στο 15ο Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο και ενέκρινε το Πρόγραμμά του και τα ανέπτυξε παραπέρα στο 16ο Συνέδριό του. Δίνει δε μεγάλη προσοχή στο ξεπέρασμα δυσκολιών και αδυναμιών που έχουν άμεση σχέση με τον προσανατολισμό στη δράση, την ολόπλευρη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση στην εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα και μέσα στους αγώνες τους, έτσι που ολόκληρο το Κόμμα να είναι σε θέση να δρα αποτελεσματικά, με βάση το Πρόγραμμά του, την πολιτική που επεξεργάστηκαν τα δύο τελευταία Συνέδριά του, έτσι που να επιτυγχάνεται η διαλεκτική σύνδεση τακτικής - στρατηγικής.

Η διαλεκτική σχέση της στρατηγικής με την τακτική, όπως την επεξεργάστηκε το 15ο Συνέδριο στο Πρόγραμμα του Κόμματος, συμπυκνώνεται στη δράση για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για το σοσιαλισμό. Το 16ο Συνέδριο την ανέπτυξε παραπέρα. Η πάλη λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης έχει αντανάκλαση και στο ζήτημα της εξουσίας, το μέτωπο διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία. Ταυτόχρονα η διαλεκτική σχέση στρατηγικής -τακτικής προσδιορίζει και την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ. Το Κόμμα δρα με προσανατολισμό την οργάνωση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μικροαστικά στρώματα και ως βάση της συμμαχίας θέτει το πρόγραμμα της λαϊκής οικονομίας, οι στόχοι του οποίου απαντούν στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σήμερα, συνδέοντας την πάλη γι' αυτά με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας ως της μοναδικής που μπορεί να εφαρμόσει πολιτική προς όφελός τους. Ο στόχος και το περιεχόμενο της λαϊκής οικονομίας, της μοναδικής απάντησης που μπορεί να δοθεί στην καλπάζουσα ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, αποτελεί αντικειμενικά κρίκο σύνδεσης της κοινής πάλης της εργατικής τάξης με τα μικροαστικά στρώματα. Από την άλλη βοηθάει τη συσπείρωση των κομμουνιστών με τις πιο πρωτοποριακές εργατικές και άλλες δυνάμεις σε διάφορα μέτωπα, αφού απαντάει π.χ. στο ζήτημα ότι για να υπάρχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, απαιτείται δημόσιος τομέας οικονομίας που να τον διαχειρίζεται ο ίδιος ο λαός.

Η απαίτηση να τεθεί στην ημερήσια διάταξη η αντίθεση - ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό δεν είναι αυθαίρετη τοποθέτηση του ΚΚΕ. Πηγάζει από την αντικειμενική πραγματικότητα που καθορίζεται από την ανάπτυξη του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού στην Ελλάδα, την ενίσχυση των διακρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων, την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, την ολοένα και πιο βαθιά ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και μέσω διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και ενώσεών του (π.χ. ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση). Γι' αυτό επιλέγεται ο δρόμος του Μετώπου, που μπορεί να οδηγήσει στην κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτή είναι και η γραμμή συσπείρωσης, πάνω σ' αυτήν το Κόμμα επεξεργάζεται στόχους πάλης στα διάφορα μέτωπα, επιδιώκοντας την κοινή δράση με άλλες δυνάμεις. Σε αντίθεση με τα μονοπώλια, την πολιτική τους στην Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή το Κόμμα δρα μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για τον ταξικό του προσανατολισμό, προωθώντας σ' αυτή τη βάση την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης. Ο ρόλος του ΠΑΜΕ είναι καθοριστικός γι' αυτό το καθήκον, το ίδιο και η δουλιά των κομμουνιστών σ' αυτό το μέτωπο μαζί με τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν. Είναι επίσης σημαντικός από την άποψη της δημιουργίας προϋποθέσεων κοινής δράσης της εργατικής τάξης με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, σ' όλα τα μεγάλα μέτωπα πάλης. Αλλά αντίστοιχη δράση αναπτύσσεται και στους συμμάχους της εργατικής τάξης.

Το παράδειγμα των κινητοποιήσεων στο μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης, μέτωπο που αντικειμενικά συνέβαλε στην κοινή δράση των εργατών με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, είναι χαρακτηριστικό για το πώς πρέπει να δουλεύουμε ως Κόμμα. Η κοινή δράση εκφράστηκε και με τη δραστήρια συμβολή του ΚΚΕ, αφού από τα πριν δημιουργούσε ανάλογες προϋποθέσεις (επεξεργασία θέσεων, αποκάλυψη των επιδιώξεων της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης, των άλλων κομμάτων, ιδεολογικοπολιτική δουλιά για όλα αυτά), ενώ με την τακτική της συγκρότησης επιτροπών αγώνα συνέβαλε στην κοινή δράση διαφορετικών δυνάμεων ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική.

Μέτωπο στις αδυναμίες

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ υποτάσσει ολόκληρη τη δράση του στην προσπάθεια οικοδόμησης του Μετώπου σημαίνει - πρώτα απ' όλα - ότι το ίδιο πρέπει να ανέβει στο αναγκαίο επίπεδο που επιβάλλει αυτό το καθήκον.

Το 16ο Συνέδριο εντόπισε μια σειρά αδυναμίες, το ξεπέρασμα των οποίων είναι υπόθεση του ίδιου του Κόμματος, προκειμένου να δρα αποτελεσματικά, να εξασφαλίζει το αναγκαίο επίπεδο που επιβάλλει το καθήκον της οικοδόμησης του Μετώπου.

Για παράδειγμα, οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο εντόπιζαν μια σειρά αδυναμίες στη δράση του Κόμματος, όπως: «Τη μη κατάκτηση σε όλη την κλίμακα του Κόμματος ενιαίου και σταθερού προσανατολισμού δράσης στο βασικό μέτωπο πάλης, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Την ανεπαρκή διαπάλη με τον οπορτουνισμό όχι μόνο πολιτικοϊδεολογικά, αλλά και στο οργανωτικό επίπεδο. Την ποιότητα των δεσμών του Κόμματος με το λαό. Την απόσπαση της θεωρίας από τη δράση, γεγονός που οδηγεί στον πρακτικισμό, στον εμπειρισμό και στον οργανωτισμό. Την ιδεολογικοπολιτική δραστηριότητα με βάση τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στις σημερινές συνθήκες, που απαιτούν να τεθεί στην ημερήσια διάταξη η αντίθεση - ρήξη με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, ο αγώνας για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό».

Η επιμονή του Κόμματος, για το ξεπέρασμα τέτοιων αδυναμιών στη δουλιά του, εκφράζεται στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου για «Τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο» σε ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Η καθοδηγητική μας ικανότητα να φτάσει στο ύψος των απαιτήσεων».

Ο εντοπισμός τέτοιων αδυναμιών, η υλοποίηση της απόφασης για το ξεπέρασμά τους, μας βάζουν μπροστά σε καθήκοντα όπως: Την ανάπτυξη θεωρητικής, ιδεολογικής δουλιάς μέσα στην εργατική τάξη γύρω από τα ζητήματα της εκμετάλλευσης, της θέσης της εργατικής τάξης στο καπιταλιστικό σύστημα, της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού, της ιστορικής πείρας του κομμουνιστικού κινήματος, των αιτιών που ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, του Προγράμματος του ΚΚΕ κ.ά. Χρειάζεται να μιλάμε στην εργατική τάξη για την υπεραξία, το κέρδος. Διαφορετικά δεν μπορούμε όχι μόνο να εξηγούμε πειστικά την ουσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, το γιατί αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις, γιατί ιδιωτικοποιείται η υγεία, γιατί κατεδαφίζεται η κοινωνική ασφάλιση, αλλά γιατί η ανάλογη τέτοια δουλιά συμβάλλει στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης για διεκδικήσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Αλλά συμβάλλει αποφασιστικά στη συνειδητοποίηση της ανάγκης αυτή η πάλη να συνδέεται με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας. Θα συμβάλει στην ευρύτερη διάδοση και μελέτη των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, στην πνευματική ανάταση, στην πλατύτατη κυκλοφορία επιστημονικών βιβλίων, στον θεωρητικό εξοπλισμό των κομμουνιστών και άλλων εργατών. Θα δημιουργήσει στέρεα θεωρητικά υπόβαθρα για την αφομοίωση της πολιτικής του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου και της σχέσης του με την εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ