ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Συμεών

ΣΟΦΙΑ.-

Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας που έχει ως (εξωκοινοβουλευτικό) πρωθυπουργό τον πρώην μονάρχη Συμεών Μπορίσοφ Σαξ - Κομπουργκότσκι έλαβε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, με 141 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 46 αποχές. Ο Συμεών, περιχαρής, δήλωσε πως «θα ωθήσουμε τη Βουλγαρία στον 21ο αιώνα και θα πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στην Ενωμένη Ευρώπη». Οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν τίποτα, ωστόσο σε μια χώρα, όπου η ανεργία ανεπισήμως τοποθετείται στο 30-40% και οι μισθοί είναι πολύ κάτω από τα 100 δολάρια μηνιαίως, η παραμυθία που επιχειρεί ο γιος του Μπόρις μέχρι στιγμής πείθει. Μένει να φανεί πόσο η ψευδαίσθηση θα διαρκέσει.

Από τα «χαριτωμένα» της χθεσινής διαδικασίας ήταν η ορκωμοσία του έκπτωτου βασιλιά, κατά την οποία δήλωσε ότι θα υπηρετεί τη δημοκρατία - αν και ποτέ δεν αποδέχτηκε το δημοψήφισμα του 1946 που απεμπόλησε τη μοναρχία.

Η κυβέρνηση, που έχει 16 μέλη από το Εθνικό Κίνημα για τον Συμεών ΙΙ και το Κίνημα Δικαιωμάτων & Ελευθεριών, θέτει ως πρώτη προτεραιότητά της το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2002 και στην ΕΕ το συντομότερο.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο 44χρονος μαθηματικός Σολομών Πάσι, πρόεδρος στον ...ελεύθερο χρόνο του του Ατλαντικού Ομίλου, ενός think - tank που (το μαντέψατε) πιέζει για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Δύο υπουργοί ανήκουν στο Κίνημα Δικαιωμάτων & Ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας - ενώ, κατά παράδοξο τρόπο, στην κυβέρνηση συμμετέχουν και δύο εκλεγμένοι με την υποστήριξη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήμαρχοι, αν και το ΒΣΚ παραμένει στην αντιπολίτευση, όπως και οι Ηνωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Αναπληρωτής πρωθυπουργός είναι ο Νικολάι Βασίλεφ, πρώην στέλεχος της λονδρέζικης οικονομικής φίρμας Lazard Capital Markets, ο οποίος θα κατέχει ταυτόχρονα και τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ενώ υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μίλεν Βέλτσεφ, πρώην στέλεχος της Merill Lynch. Υπουργός Αμύνης είναι ο Νικολάι Σβινάροφ, δικηγόρος, και υπουργός Εσωτερικών ο καθηγητής Νομικής Γκεόργκι Πετκάνοφ.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Επιτέλους... κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Και επισήμως η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αφού η κυβέρνηση που πρότεινε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ντράγκισα Πέσιτς, μετά την εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έλαβε χτες την ψήφο εμπιστοσύνης και των δύο Σωμάτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Οι δύο συνασπισμοί που συμμετέχουν σε αυτήν την κυβέρνηση, ο DOS από τη Δημοκρατία της Σερβίας και ο συνασπισμός «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» από το Μαυροβούνιο, υπέγραψαν μια συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας της νέας κυβέρνησης και για τους βασικούς στόχους της, ενώ συμφώνησαν και για την κατανομή των υπουργικών θέσεων. Ετσι, χτες ο εντολοδόχος για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Ντράγκισα Πέσιτς ανακοίνωσε σε κοινή συνεδρίαση των δύο Σωμάτων της Βουλής τη σύνθεση και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, οριοθετώντας ως βασικούς στόχους τη διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου και τη συνέχιση των διαδικασιών για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στη Διεθνή Κοινότητα.

Ενα ακόμη ακανθώδες ζήτημα, που έθεσε ο Ντράγκισα Πέσιτς, είναι και η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, γεγονός που είχε προκαλέσει την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, με την παραίτηση ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ζόραν Ζίζιτς, μετά την αρπαγή και παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Χωρίς να υπάρχουν σαφέστατα δείγματα γραφής, η αναφορά στο θέμα της συνεργασίας της Γιουγκοσλαβίας με το ΔΠΔ κινήθηκε στο γεγονός ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται σε ένα νόμιμο πλαίσιο. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας...

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
ΔΣΑ: Παράβαση του Διεθνούς Δικαίου

Την παράδοση του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικής σκοπιμότητας Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλλει, με ομόφωνο ψήφισμά του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Στο ψήφισμά του, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας αναφέρει ότι στην περίπτωση του Σλ. Μιλόσεβιτς έχουμε παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, έγινε επιλεκτική δίωξη και παραπομπή του Γιουγκοσλάβου ηγέτη, ενώ κατά την έκδοσή του παραβιάστηκε η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της γειτονικής μας χώρας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Διώκεται η πρώην πρόεδρος

ΑΓΚΥΡΑ.-

Εισαγγελέας της Αγκυρας ζήτησε χτες την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Σέμα Πισκινσούτ, μέλους του κυβερνώντος κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), προκειμένου να δικαστεί για... «παρακώλυση δικαιοσύνης», επειδή αρνείται να δώσει τα ονόματα βασανισθέντων από την αστυνομία στις φυλακές, που είχαν καταθέσει στο πλαίσιο έκθεσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής!

Η Πισκινσούτ, η οποία ήταν πρόεδρος της Επιτροπής ως τον Οκτώβρη του 2000, δηλώνει ότι οι καταθέσεις έγιναν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς τα θύματα των βασανισμών των αρχών φοβούνται πιθανά αντίποινα των αστυνομικών, αν αποκαλυφθούν τα ονόματά τους. Η έκθεση που ετοίμασε η Πισκινσούτ ουσιαστικά τεκμηρίωνε ότι οι βασανισμοί αποτελούν συστηματική πρακτική των τουρκικών αρχών, κάτι που η κυβέρνηση (του βασικού κόμματος της οποίας είναι μέλος η πρώην νοσηλεύτρια και νυν βουλευτής...) αρνείται σε κάθε περίπτωση.

Σε περίπτωση που η ασυλία της Πισκινσούτ αρθεί και περάσει από δίκη, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έξι μηνών έως δύο ετών(!).

Νέα επίσκεψη Φίσερ

Ο υποδιευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΣτάνλεϊ Φίσερ επισκέπτεται την επόμενη εβδομάδα την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση «μικρές διαρθρωτικές αλλαγές» στο «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που έχει συμφωνηθεί με την Αγκυρα, ανακοίνωσε ο Κεμάλ Ντερβίς. Η είδηση μάλλον είναι άσχημη για τους εργαζόμενους - που εξακολουθούν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται από την οικονομική κρίση που χαίνει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ