ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ/ΕΛΒΕΤΙΑ
Νέα «εκατόμβη» απολυμένων

ΣΙΚΑΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΖΥΡΙΧΗ.-

Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού χάθηκαν οριστικά(;) και μάλιστα σε διάστημα μερικών ωρών, επιβεβαιώνοντας τους ρυθμούς χελώνας της παγκόσμιας οικονομίας, τουλάχιστον όσον αφορά τις «μεγάλες δυνάμεις» και διαψεύδοντας πανηγυρικά τους ηγέτες του «G8», που μόλις το Σάββατο, στο ανακοινωθέν μετά το πέρας της πρώτης μέρας των εργασιών τους, είχαν δηλώσει «αισιόδοξοι» για την πορεία της οικονομίας παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και μάλιστα προέβλεπαν και για γενναία ανάπτυξη που θα επιτευχθεί μέσα στο 2002.

Είναι άγνωστο αν οι ηγέτες της «Ομάδας των Οκτώ» κατόρθωσαν να πείσουν ακόμη και τους ειδικούς, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περίπου 39.000 απολυμένοι, μόνο χτες, από τον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, «Lucent Technologies» έως τον γίγαντα των ΜΜΕ, το πρακτορείο «Ρόιτερς», αδυνατούν να πιστέψουν έστω και ένα κόμμα από την ανακοίνωση των ηγετών του «G8». Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, όταν μόλις πριν από μία εβδομάδα το techies.com, κατά την έρευνα που πραγματοποίησε σε δείγμα 700 απολυμένων στις επιχειρήσεις της «νέας οικονομίας», κατά το τελευταίο εξάμηνο όπου λαμβάνει χώρα και το μεγάλο κύμα των απολύσεων, το 76% όχι μόνο δεν έχει βρει, αλλά και οι προοπτικές για πιθανή εύρεση εργασίας στο δύσκολο «οικονομικό περιβάλλον» είναι ζοφερές. Πολύ περισσότερο που το νέο κύμα απολύσεων αφορά και πάλι τους απασχολούμενους στις «πολυδιαφημισμένες» επιχειρήσεις της νέας οικονομίας.

Αιτία πάντα για το κύμα απολύσεων το «δυσμενές οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως» και η μείωση της κερδοφορίας, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουν τα οικονομικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο το διανυόμενου οικονομικού έτους, καθώς και οι προβλέψεις για το τρίτο.

Από το Σικάγο στο Τόκιο, με στάση στη Ζυρίχη

Ξεκινώντας, από τα καθ' ημάς, τα ευρωπαϊκά δηλαδή, καταρχήν, το πρακτορείο «Ρόιτερς» ανακοίνωσε χτες την περικοπή 1.100 θέσεων εργασίας, δηλαδή το 7% του συνολικού δυναμικού που απασχολεί, προκειμένου όπως τονίζει ο γίγαντας της πληροφόρησης να μειώσει τα έξοδά του καθώς σημειώνει αρνητική ανάπτυξη. Το πρακτορείο «Ρόιτερς», που έχει ως πελάτες όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, καθώς και τα κυριότερα οικονομικά Ινστιτούτα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ήδη πολλά από τα συμβόλαιά του ακυρώνονται εξαιτίας της πολύ κακής πορείας της κεφαλαιαγοράς σε όλη την υφήλιο. Ισως θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στο πρακτορείο «Ρόιτερς» είναι το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων στην 150χρονη ιστορία του.

Μένοντας στη Γηραιά Αλβιόνα, η εταιρία παραγωγής και σχεδίασης ηλεκτρονικών συστημάτων, η «Invensys» ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περικοπή 6.000 θέσεων εργασίας, κατηγορώντας γι' αυτές τις απολύσεις «τις ακραίες αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά». Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα και πιο συγκεκριμένα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Ζυρίχη, η εταιρία παραγωγής και σχεδίασης ηλεκτρικών συστημάτων, η ΑΒΒ, ανακοίνωσε την απόλυση 12.000 εργαζομένων, ή το 8% της εργατικής της δύναμης παγκοσμίως, εξαιτίας την παρατηρούμενης οικονομικής επιβράδυνσης. Απολύσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο 18μηνο. Η Σουηδο-Ελβετική Κοινοπραξία, που προσφέρει ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών σε κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες κοινής ωφέλειας ακόμη και πετρελαϊκές βιομηχανίες, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «υπέφερε από βαριές απώλειες στον τομέα της κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνο», γεγονός που την εξανάγκασε να προχωρήσει σε απολύσεις...

Στην Ιαπωνία, όπου η οικονομία φλερτάρει και πάλι με μία ακόμη ύφεση, η εταιρία «Fujitsu», προσέφερε στους εργαζόμενους της την προοπτική «της εθελούσιας εξόδου» σε 9.000 απασχολούμενους στο τμήμα ημιαγωγών, προκειμένου να αποφύγει μία ακόμη κρίση εάν προχωρήσει σε απολύσεις.

Από το Τόκιο, περνώντας τον Ειρηνικό, και ευρισκόμενοι στην «πηγή του αιμορραγικού πυρετού», μιλώντας πάντα για την ασθένεια που πλήττει τη «νέα οικονομία», τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρία «Lucent Technologies», ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας, με έδρα το Σικάγο, ανακοίνωσε χτες εκ νέου ότι θα προχωρήσει στην απόλυση ακόμη 20.000 εργαζομένων! Λόγος και πάλι η πολύ κακή οικονομική πορεία της εταιρίας. Το ειρωνικό είναι ότι η εταιρία που απασχολούσε στις αρχές του χρόνου, 106.000 εργαζόμενους, μετά τις απολύσεις του πρώτου εξαμήνου, στα τέλη Ιούνη είχε φτάσει στις 95.000 και τώρα θα μειώσει κι άλλο την εργατική δύναμη της εταιρίας, λίγο πάνω από μισό του δυναμικού της μέσα σε ένα εξάμηνο.

Τέλος, η εταιρία ηλεκτρονικών Arrow ανακοίνωσε 1.000 απολύσεις εν συνόλω 12.000 εργαζομένων.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
«Ξέσπασε κόλαση»

Ενα αιρμπάς φλέγεται στο αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα

Associated Press

Ενα αιρμπάς φλέγεται στο αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα
ΚΟΛΟΜΠΟ.-

«Ημουν τρομοκρατημένη, κρατούσα το μωρό μου στην αγκαλιά μου, καθώς άκουγα τους πυροβολισμούς». Η Φατίμα Αλσαντί είναι μια από τους εκατοντάδες επιβάτες που περίμεναν στο αεροδρόμιο Μπανταρανάικε χθες το πρωί, όταν ο διάδρομος του μόνου διεθνούς αεροδρομίου της χώρας έγινε πεδίο μάχης ανάμεσα στους αντάρτες της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το αεροδρόμιο συνορεύει με μια βάση της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, εναντίον της οποίας οι Τίγρεις επιτέθηκαν - καταστρέφοντας τουλάχιστον 11 αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και 3 μεταγωγικά της Airbuses, όπως μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες από την περιοχή.

Εκατοντάδες τουρίστες από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και άλλες χώρες βρίσκονταν στο αεροδρόμιο. Ο Βρετανός Αλαν Λιντλ δήλωσε στο BBC ότι ένα τρομοκρατημένο πλήθος έτρεχε για να σωθεί, καθώς πυρά αυτομάτων και όλμοι σφύριζαν.

Η μάχη κόστισε 20 ζωές, σύμφωνα με τις αρχές - 13 ανταρτών και 7 στρατιωτικών. Σαν από θαύμα, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ξένων - «δεκάδες παιδιά έτρεχαν κλαίγοντας και οι γονείς τους προσπαθούσαν να βρουν ένα σημείο να τα προστατεύσουν», διηγείται ο Αυστραλός Νουρ Κρούκσανκς. Προσωρινά το αεροδρόμιο έκλεισε και οι πτήσεις δρομολογούνταν σε άλλα αεροδρόμια, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ οι εκατοντάδες επιβάτες που έχασαν τις πτήσεις τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία του Κολόμπο.

Το BBC μεταδίδει ότι υπάρχουν και τρεις άμαχοι νεκροί, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες για τις ταυτότητές τους.

Ο στρατός της Σρι Λάνκα εξαπέλυσε επιθέσεις σε αντίποινα για την επίθεση, αν και όπως σχολιάζουν στρατιωτικοί παρατηρητές πρόκειται για «συμβολική» κίνηση, όχι για σχεδιασμένη επιχείρηση.

Η κυβέρνηση υπολογίζει τις ζημιές στο αεροδρόμιο σε 350 εκατ. δολάρια, ωστόσο αναλυτές σχολιάζουν ότι πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες. Διπλωματικοί παρατηρητές σχολιάζουν ότι η επίθεση αντανακλά την κατάρρευση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» με νορβηγική μεσολάβηση που είχε ξαναρχίσει πέρυσι και συνεχιζόταν εφέτος. Η επίθεση των Τίγρεων έγινε την επέτειο από τις εξεγέρσεις των Ταμίλ το 1983, που σήμαναν την έναρξη του ανοιχτού εμφυλίου πολέμου στη νησιωτική χώρα.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέα Πρόεδρος, αβέβαιες εξελίξεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σειρά κρίσιμων συναντήσεων με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και με τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας είχε, χθες, η νέα Πρόεδρος Μεγκαουάτι Σικαρνοπούτρι, λιγότερο από 24 ώρες μετά την ορκωμοσία της και την ομόφωνη, από το Κοινοβούλιο, έγκριση της αποπομπής του πρώην Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Οι σημαντικότερες των συναντήσεων ήταν αυτή με τον αρχηγό της Αστυνομίας, στρατηγό Μπιμαντόρο και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αμιέν Ραΐς. Η στάση του Μπιμαντόρο ήταν κομβική στην αλλαγή προσώπων στην ηγεσία της χώρας, καθώς αρνήθηκε, δύο φορές, να υπακούσει στις εντολές του αποπεμφθέντα Προέδρου και να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Με τον Αμιέν Ραΐς, η Σικαρνοπούτρι συζήτησε το θέμα της εκλογής νέου αντιπροέδρου, ο οποίος θα είναι και ο πιθανός αντικαταστάτης της. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η νέα Πρόεδρος δεν εξέφρασε καμία προτίμηση και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή δίκαιης και συνταγματικής εκλογικής διαδικασίας.

Το πρόγραμμα και οι πολιτικές θέσεις της Σικαρνοπούτρι δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρες, όπως σχολίαζαν αναλυτές, και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι κόρη του πρώην Προέδρου Σουκάρντο, έχει, επανειλλημένως, κριθεί ως άπειρη και διστακτική στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Οπως επισήμαιναν οι ίδιοι αναλυτές, συχνά της αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της «συντηρητικής» και ως μοναδικό σίγουρο γνώρισμα είναι η κάθετη αντίθεσή της στα αποσχιστικά κινήματα.

Η αβεβαιότητα για το πώς η νέα Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά εθνικά, θρησκευτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν καταλάγιασε, χθες, αφού τίποτε συγκεκριμένο δεν προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε. Προς το παρόν, το βέβαιο είναι ότι πρέπει να ανευρεθεί τρόπος απομάκρυνσης του πρώην Προέδρου Ουαχίντ από το Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει, επιμένοντας ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος ηγέτης της χώρας, χωρίς να προκληθεί περαιτέρω ένταση.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αρρωστος, χωρίς κίνδυνο, ο Μαντέλα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-

Από καρκίνο του προστάτη πάσχει ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, χωρίς, όμως, να απειλείται η ζωή του. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, η εκπρόσωπός του Ζέλντα λα Γκραντζ, δίνοντας τέλος στην έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί γύρω από την υγεία του Μαντέλα τις τελευταίες ημέρες. Οπως έγινε γνωστό, ο 83χρονος πρώην Πρόεδρος θα υποβληθεί σε καθημερινή ραδιοθεραπεία για επτά εβδομάδες και οι ιατρικές εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα, καθώς θεωρείται ότι είναι μία από τις ηπιότερες μορφές της ασθένειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ