Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέα Πρόεδρος, αβέβαιες εξελίξεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σειρά κρίσιμων συναντήσεων με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και με τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας είχε, χθες, η νέα Πρόεδρος Μεγκαουάτι Σικαρνοπούτρι, λιγότερο από 24 ώρες μετά την ορκωμοσία της και την ομόφωνη, από το Κοινοβούλιο, έγκριση της αποπομπής του πρώην Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Οι σημαντικότερες των συναντήσεων ήταν αυτή με τον αρχηγό της Αστυνομίας, στρατηγό Μπιμαντόρο και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αμιέν Ραΐς. Η στάση του Μπιμαντόρο ήταν κομβική στην αλλαγή προσώπων στην ηγεσία της χώρας, καθώς αρνήθηκε, δύο φορές, να υπακούσει στις εντολές του αποπεμφθέντα Προέδρου και να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Με τον Αμιέν Ραΐς, η Σικαρνοπούτρι συζήτησε το θέμα της εκλογής νέου αντιπροέδρου, ο οποίος θα είναι και ο πιθανός αντικαταστάτης της. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η νέα Πρόεδρος δεν εξέφρασε καμία προτίμηση και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή δίκαιης και συνταγματικής εκλογικής διαδικασίας.

Το πρόγραμμα και οι πολιτικές θέσεις της Σικαρνοπούτρι δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρες, όπως σχολίαζαν αναλυτές, και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι κόρη του πρώην Προέδρου Σουκάρντο, έχει, επανειλλημένως, κριθεί ως άπειρη και διστακτική στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Οπως επισήμαιναν οι ίδιοι αναλυτές, συχνά της αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της «συντηρητικής» και ως μοναδικό σίγουρο γνώρισμα είναι η κάθετη αντίθεσή της στα αποσχιστικά κινήματα.

Η αβεβαιότητα για το πώς η νέα Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά εθνικά, θρησκευτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν καταλάγιασε, χθες, αφού τίποτε συγκεκριμένο δεν προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε. Προς το παρόν, το βέβαιο είναι ότι πρέπει να ανευρεθεί τρόπος απομάκρυνσης του πρώην Προέδρου Ουαχίντ από το Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει, επιμένοντας ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος ηγέτης της χώρας, χωρίς να προκληθεί περαιτέρω ένταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ