Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα»

Ολα τα εναπομείναντα υπάρχοντα στο καρότσι και... δρόμο. Συνηθισμένη, πλέον, εικόνα στους δρόμους των Σκοπίων

Associated Press

Ολα τα εναπομείναντα υπάρχοντα στο καρότσι και... δρόμο. Συνηθισμένη, πλέον, εικόνα στους δρόμους των Σκοπίων
ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι πιο εκτεταμένες μάχες εδώ και βδομάδες που ξέσπασαν τη Δευτέρα και χτες στην ΠΓΔΜ με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1 ανήλικο κορίτσι από την αλβανική μειονότητα και 2 στρατιώτες να βρουν το θάνατο - άλλες πηγές κάνουν λόγο για εννέα νεκρούς άμαχους - έχουν φέρει την κυβέρνηση σε κατάσταση απόγνωσης. «Το ΝΑΤΟ είναι ένας μεγάλος σύμμαχος των εχθρών μας», έλεγε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντόνιο Μιλοσόφσκι, τονίζοντας ότι «οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα», μιλώντας για επιχείρηση «εκκαθάρισης» της περιοχής του Τέτοβο από τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό, το «παιδί» του UCK.

Οι πληροφορίες περί πιθανής εισόδου από το Κοσσυφοπέδιο αλβανικών «ενισχύσεων» εξώθησαν τα Σκόπια να διατάξουν το κλείσιμο των συνόρων, όπως επιβεβαίωσε χτες ο Αντρέα Αντζέλι, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

Στις έξι το απόγευμα (τοπική ώρα) χτες, θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στο Τέτοβο δέχτηκαν επίθεση από τους εξτρεμιστές, και αλβανικές πηγές έλεγαν ότι η αστυνομία έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε πολίτες. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στο Ντρένοβετς ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός κατέλαβε φυλάκιο που εγκατέλειψαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιλοσόφσκι εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευση» της σλαβομακεδονικής πλευράς όσον αφορά «την προσέγγιση» που έχουν υιοθετήσει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμοί όσον αφορά την κρίση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ ο «διάλογος» που υποτίθεται ότι «συνεχιζόταν σε τεχνικό επίπεδο» στα Σκόπια μεταξύ της σλαβομακεδονικής πλευράς και της πολιτικής εκπροσώπησης των Αλβανών, έμοιαζε να πνέει τα λοίσθια. «Οι διεθνείς μεσολαβητές έχουν στενή συνεργασία με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό», σχολίαζε ο Μιλοσόφσκι. «Υπάρχει ανοιχτή, δημόσια συνεργασία», τόνισε. Νωρίτερα χτες το υπουργείο Αμυνας μιλούσε για «προώθηση των τρομοκρατών» στην περιοχή του Τετόβου και εγκατάλειψη από εκατοντάδες πολίτες των εστιών τους.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον κάλεσε χτες για «υποχώρηση των ανταρτών στις προηγούμενες θέσεις τους... οι προβοκάτσιες είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», ενώ από το Κοσσυφοπέδιο όπου βρισκόταν για μια σύντομη επίσκεψη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, έλεγε πως «οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζουν την αλβανική εξέγερση στην ΠΓΔΜ βλάπτουν τα συμφέροντα των Αλβανών στην περιφέρεια και πρέπει να σταματήσουν». Ο Μπους «κάλεσε», ακόμη, «όλες τις πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία» (ποια;)...

Οι απεσταλμένοι ΗΠΑ και ΕΕ, Πέρντιου και Λεοτάρ, βρίσκονταν σε αμυντική θέση και πάλι χτες, αρνούμενοι ότι «παρέχουν οποιαδήποτε στήριξη» στους αντάρτες, προσπαθώντας έτσι να απαντήσουν στις κατηγορίες της σλαβομακεδονικής πλευράς ότι «καθοδηγούν τους τρομοκράτες και συνεργάζονται μαζί τους».

Χτες ο πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι απέστειλε στον Πρόεδρο Τράικοφσκι επιστολή με την οποία του ζητεί «να διατάξει το στρατό και την αστυνομία να προστατέψουν το λαό από τους τρομοκράτες».

Εξω από τη Βουλή εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και απαίτησαν σκληρότερη δράση κατά του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, σε μια ακόμη ένδειξη της (αμετάκλητης, όπως φαίνεται) πόλωσης του κλίματος... Παρ' όλα αυτά η γερμανική διπλωματία άφηνε να «διαρρέουν» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «αναμένει μια συμφωνία» μέσα στη... βδομάδα (!).

Χτες βράδυ αναμενόταν συνάντηση του «απεσταλμένου» του ΝΑΤΟ Πίτερ Φέιθ με τον Πρόεδρο Τράικοφσκι στον οποίο ο Φέιθ αναμενόταν να μεταφέρει τις απόψεις του Αλί Αχμέτι - του πολιτικού εκπροσώπου του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, δηλαδή (!).

Από τη Μόσχα, το ΥΠΕΞ εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα «πρέπει να γνωρίζει ότι αυτοί που δρουν στη Μακεδονία δεν είναι "αντάρτες" που μάχονται για ανθρώπινα δικαιώματα και εθνικές μειονότητες, αλλά καθαροί τρομοκράτες... δεν πρέπει να επιτραπεί η εκτροπή της κατάστασης σε εμφύλιο πόλεμο, διότι αυτό θα είχε τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες για την περιοχή».

Ισως όμως να είναι ήδη αργά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ