ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ALPHA BANK - BNP PARIBAS
Παιχνίδι με κλειστά χαρτιά

Η διοίκηση της Alpha Bank κρατά κλειστά τα χαρτιά της - με οφέλη για την ώρα στη μετοχή της και το γενικό δείκτη της Σοφοκλέους - σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τη γαλλική BNP Paribas

«Ο χρόνος θα δείξει», ήταν η απάντηση που έδωσε στέλεχος της Alpha Bank σε ερώτηση του «Ρ» για τη θρυλούμενη συνεργασία με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas. Η διοίκηση της τράπεζας - με επικεφαλής τον Γ. Κωστόπουλο - δεν κρύβει ότι βρίσκεται «σε επικοινωνία» με τη γαλλική τράπεζα και εξακολουθεί να κρατά κλειστά τη χαρτιά της, αρνούμενη να τοποθετηθεί επί της ουσίας, γεγονός στο οποίο βρίσκει πρόσφορο έδαφος η κάθε είδους φημολογία. Κερδισμένοι από αυτή την υπόθεση με τα «μισόλογα» είναι - προς το παρόν - τόσο η μετοχή της τράπεζας όσο και γενικότερα των άλλων μετοχών στο ΧΑΑ. Η ανοδική πορεία των μετοχών, που άρχισε την περασμένη Τετάρτη, συνεχίστηκε και χτες με μικρότερη άνοδο (0,92%) και το γενικό δείκτη να κλείνει στις 2.616 μονάδες. Πάντως, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Alpha ήταν τουλάχιστον «ατυχείς».

Το όλο θέμα προέκυψε την περασμένη βδομάδα, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερ». Σε επιστολή που απέστειλε στο ΧΑΑ, μετά από σχετική ερώτηση των αρμόδιων αρχών, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε πως «οι τράπεζες ενόψει της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης συζητούν μεταξύ τους εντός και εκτός συνόρων τρόπους συνεργασίας σε συνθήκες ενισχυμένου ανταγωνισμού που θα προκύψουν από το ενιαίο νόμισμα», ενώ προχτές επανήλθε με νέα επιστολή της που σημείωνε πως «δεν υπάρχει κάτι νεότερο για την όλη υπόθεση».

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική και η γαλλική τράπεζα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης, αλλά εφτασφράγιστο μυστικό παραμένει το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. Ετσι η άνοδος στο χρηματιστήριο αν μη τι άλλο είναι περίεργη και θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο από το κλίμα «ευφορίας» που καλλιεργείται σκόπιμα από μερίδα του Τύπου. Σύμφωνα με κάποια σενάρια που βγήκαν στη δημοσιότητα -και τα οποία ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται - η συμφωνία αφορά τη μεταβίβαση του 10% των μετοχών της Alpha στους Γάλλους. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τη «στρατηγική συμμαχία» ανάμεσα στην Εμπορική Τράπεζα και την επίσης γαλλική Credit Agricole, που επίσης είχε δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στο χρηματιστήριο. Αγνωστο επίσης παραμένει το πώς θα γίνει η μεταβίβαση του όποιου πακέτου μετοχών της Alpha στη BNP Paribas, αν δηλαδή θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών ή μετρητοίς ή οτιδήποτε άλλο.

Ετσι καμία εκτίμηση δε θα μπορούσε να γίνει για ενδεχόμενη αλλαγή των όρων διαπραγμάτευσης ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τεράστιας ανόδου που κατέγραψε στο χρηματιστήριο η μετοχή της ελληνικής τράπεζας. Είναι λοιπόν προφανές ότι ανεξάρτητα από την έκβαση που θα πάρει η όλη υπόθεση, τα σημερινά παιχνίδια στη Σοφοκλέους στηρίζονται όπως και στο παρελθόν σε «ξύλινα πόδια» και εγκυμονούν και νέους κινδύνους για τους αφελείς που θα θελήσουν να δοκιμάσουν την... τύχη τους στο ναό του τζόγου.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι διάφοροι επιτήδειοι διαδίδουν παράλληλα και πληροφορίες για «επαφές» της Γενικής Τράπεζας με την επίσης γαλλική Societe Generale. Η διοίκηση της Γενικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ανέφερε πως είναι «πολύ πρώιμο» να ειπωθεί κάτι για συνεργασία. Η ύπαρξη γαλλικού ενδιαφέροντος για την ντόπια τραπεζική αγορά είναι και το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί.

Το γιατί ειδικά το γαλλικό τραπεζικό κεφάλαιο ενδιαφέρεται για την Ελλάδα εξηγείται από τη σημερινή συγκυρία στο τραπεζικό τοπίο της ΕΕ, από τις επιμέρους βλέψεις του καθένα και από το παρελθόν στις διάφορες «ζώνες επιρροής», που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, σε πείσμα όσων λέγονται για ενιαία και χωρίς σύνορα ευρωπαϊκή αγορά. Οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες έχουν δικά τους «προβλήματα» να επιλύσουν μετά από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που προηγήθηκαν και παράλληλα προσπαθούν να «βάλουν πόδι» στις χώρες της Α. Ευρώπης. Από την «άλλη πλευρά» το γαλλικό τραπεζικό κεφάλαιο έχει ειδικούς λόγους παρουσίας στη χώρα μας, καθώς μεγάλες γαλλικές πολυεθνικές έχουν εγκατασταθεί εδώ. Ακόμη οι τεράστιες πωλήσεις της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, οι τηλεπικοινωνίες, παλιότερα το γαλλικό σύστημα έγχρωμης τηλεόρασης που πήρε η Ελλάδα κλπ. έχουν εδραιώσει τα συμφέροντα των γαλλικών πολυεθνικών εταιριών. Οι τράπεζες αργά ή γρήγορα ακολουθούν τους πελάτες τους και αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και τώρα...

Πρόταση για δέσμευση των λογαριασμών του Μπογδάνου

Δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ τα πράγματα για τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της «ACTIVE Επενδυτική» Ηλ. Μπογδάνο, ενώ για τον χρηματιστή Π. Τρύφωνα η αρμόδια εισαγγελέας πρότεινε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και την απαγόρευση της εκποίησης των μετοχών του Ηλ. Μπογδάνου παρήγγειλε χτες η 19η τακτική ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια. Ο Ηλ. Μπογδάνος βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για το μεγάλο σκάνδαλο με τις μετοχές «φούσκες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κατηγορείται για μια σειρά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Η ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια στην υπ' αριθμό 761/2001 διάταξη αναφέρει ότι ήδη κατά του Ηλ. Μπογδάνου διενεργείται κύρια ανάκριση για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και «υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι λογαριασμοί του που διατηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματιστηριακούς οργανισμούς περιέχουν χρήματα που προέρχονται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, γι' αυτό κρίνεται αναγκαίο να απαγορευτεί η κίνηση πάσης φύσεως λογαριασμών ατομικών ή κοινών που διατηρεί σε ελληνική ή ξένη τράπεζα ο κατηγορούμενος». Τα παραπάνω, όπως αναφέρει στη σχετική διάταξη η 19η τακτική ανακρίτρια, ισχύουν και για τις εταιρίες συμφερόντων του Ηλ. Μπογδάνου.

Με την ίδια διάταξη απαγορεύεται η εκποίηση των μετοχών και άλλων αξιογράφων του κατηγορούμενου που αποκτήθηκαν μέσω χρηματιστηριακής εταιρίας ή χρηματιστηριακού φορέα, ακόμη και όταν βρίσκονται σε θυρίδες.

Στο μεταξύ η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χρ. Δέδε πρότεινε στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο την απαλλαγή του επιχειρηματία -χρηματιστή Π. Τρύφωνα που κατηγορείται για απάτη, εκβίαση, άμεση συνέργεια σε απάτη κατ' εξακολούθηση, καθώς επίσης να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Επίσης, εισηγήθηκε την απαλλαγή των εκπροσώπων των χρηματιστηριακών εταιριών «Εθνική», «Ιονική», «Εμπορική», «Δεβλέτογλου», «Σίγμα», «Eurox», «Vela», «Κομνηνός», «Ελληνική», «Σαρρής» και «Ολυμπιακή», οι οποίοι κατηγορούνταν για τα ίδια αδικήματα με τον Π. Τρύφωνα. Να σημειωθεί ότι εναντίον των παραπάνω κατηγορουμένων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη μετά από μήνυση του Δ. Αργυριάδη, εκπροσώπου της «Δέλτα ΑΧΕ». Στην πρότασή της η εισαγγελέας αναφέρει ότι από τη διαδικασία δεν αποδείχτηκαν οι κατηγορίες, αλλά απεναντίας από το αποδεικτικό υλικό αποδυναμώθηκαν.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 25.7.2001
ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντιστέκονται στον αφανισμό τους

Η αγανάκτηση ξεχείλισε και οι γουνοποιοί της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται στα πρόθυρα της πλήρους χρεοκοπίας, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες (30 δισ.) και μέτρα στήριξης για την εξυγίανση του κλάδου της γούνας. Ηδη, μετά το διήμερο αποκλεισμό των οικονομικών υπηρεσιών, χτες και προχτές, οι γουνοποιοί σε Καστοριά και Αργος Ορεστικό αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με καταλήψεις διαρκείας. Ενώ χτες το βράδυ μέσα από Γενική Συνέλευση, αναμενόταν να επικυρώσουν την ίδια απόφαση και οι γουνοποιοί της Σιάτιστας.

Οι γουνοποιοί εδώ και χρόνια βρίσκονται δεμένοι χειροπόδαρα από τις τράπεζες, μέσα από τη ληστρική πολιτική των πανοτοκίων. Χρόνια διαμαρτύρονται και ζητούν μέτρα για τη σωτηρία του κλάδου και των επιχειρήσεών τους, όμως τώρα, «το ποτήρι ξεχείλισε, οι τράπεζες θέλουν να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια μας, την αξιοπρέπειά μας», όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Ηδη βρίσκονται έτοιμες προς εκτέλεση 250 κατασχέσεις στην Καστοριά και 50 στη Σιάτιστα, ενώ με βάση το σχετικό νόμο υπάρχει αναστολή των πλειστηριασμών έως 31 Δεκέμβρη του 2001. Και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρόκειται για μικροδανειολήπτες, που κινδυνεύουν να χάσουν το βιος τους, επειδή, π.χ., πήραν δάνειο 2 εκατ. δραχμές και ενώ έχουν ήδη πληρώσει 4 εκατ., βρίσκονται να χρωστάνε και πάλι 5 εκατ.

Χτες λοιπόν, συνέχισαν για δεύτερη μέρα την κατάληψη των ΔΟΥ σε Καστοριά, Αργος Ορεστικό και Σιάτιστα. Στην Καστοριά, οι γουνοποιοί, προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας, καταγγέλλοντας έτσι τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση που φαίνεται να σιωπά μπροστά στο σχεδιαζόμενο έγκλημα. Ενώ στη Σιάτιστα, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη διάρκεια της οποίας έκαψαν γούνινα παλτά, προσπαθώντας να δείξουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.

Το πρόβλημα αφορά 2.400 επιχειρήσεις (οικοτεχνικές στην πλειοψηφία τους) σε Καστοριά και Κοζάνη που το 1986 πήραν δάνεια, συνολικά, ύψους 4,5 δισ. δραχμών. Από τότε έχουν πληρώσει 15 δισ. οι γουνοποιοί, 25 δισ. το κράτος μέσω δύο ρυθμίσεων και σήμερα οι τράπεζες ζητάνε άλλα 30 δισ.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Στο 1% η προσαύξηση

Κίνητρο σε φοροοφειλέτες να διακανονίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο δίνει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με αυτή, η προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης μειώνεται σε 1% (από 1,5% σήμερα). Στη ρύθμιση υπάγονται οι φορολογούμενοι που έχουν διακανονίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, ενώ στις περιπτώσεις που ήδη έχει παρασχεθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η μείωση αφορά μόνο τις ανεξόφλητες δόσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ