Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντιστέκονται στον αφανισμό τους

Η αγανάκτηση ξεχείλισε και οι γουνοποιοί της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται στα πρόθυρα της πλήρους χρεοκοπίας, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες (30 δισ.) και μέτρα στήριξης για την εξυγίανση του κλάδου της γούνας. Ηδη, μετά το διήμερο αποκλεισμό των οικονομικών υπηρεσιών, χτες και προχτές, οι γουνοποιοί σε Καστοριά και Αργος Ορεστικό αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με καταλήψεις διαρκείας. Ενώ χτες το βράδυ μέσα από Γενική Συνέλευση, αναμενόταν να επικυρώσουν την ίδια απόφαση και οι γουνοποιοί της Σιάτιστας.

Οι γουνοποιοί εδώ και χρόνια βρίσκονται δεμένοι χειροπόδαρα από τις τράπεζες, μέσα από τη ληστρική πολιτική των πανοτοκίων. Χρόνια διαμαρτύρονται και ζητούν μέτρα για τη σωτηρία του κλάδου και των επιχειρήσεών τους, όμως τώρα, «το ποτήρι ξεχείλισε, οι τράπεζες θέλουν να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια μας, την αξιοπρέπειά μας», όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Ηδη βρίσκονται έτοιμες προς εκτέλεση 250 κατασχέσεις στην Καστοριά και 50 στη Σιάτιστα, ενώ με βάση το σχετικό νόμο υπάρχει αναστολή των πλειστηριασμών έως 31 Δεκέμβρη του 2001. Και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρόκειται για μικροδανειολήπτες, που κινδυνεύουν να χάσουν το βιος τους, επειδή, π.χ., πήραν δάνειο 2 εκατ. δραχμές και ενώ έχουν ήδη πληρώσει 4 εκατ., βρίσκονται να χρωστάνε και πάλι 5 εκατ.

Χτες λοιπόν, συνέχισαν για δεύτερη μέρα την κατάληψη των ΔΟΥ σε Καστοριά, Αργος Ορεστικό και Σιάτιστα. Στην Καστοριά, οι γουνοποιοί, προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας, καταγγέλλοντας έτσι τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση που φαίνεται να σιωπά μπροστά στο σχεδιαζόμενο έγκλημα. Ενώ στη Σιάτιστα, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη διάρκεια της οποίας έκαψαν γούνινα παλτά, προσπαθώντας να δείξουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.

Το πρόβλημα αφορά 2.400 επιχειρήσεις (οικοτεχνικές στην πλειοψηφία τους) σε Καστοριά και Κοζάνη που το 1986 πήραν δάνεια, συνολικά, ύψους 4,5 δισ. δραχμών. Από τότε έχουν πληρώσει 15 δισ. οι γουνοποιοί, 25 δισ. το κράτος μέσω δύο ρυθμίσεων και σήμερα οι τράπεζες ζητάνε άλλα 30 δισ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ