ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΠΠΕΙΟ
Η βιτρίνα της Αθήνας με παράνομη αποχέτευση!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, ύστερα από τις αποκαλύψεις που έκανε η ίδια η ΕΥΔΑΠ

Το Ζάππειο Μέγαρο και τα άλλα γειτονικά κτιριακά συγκροτήματα, όπως η Αίγλη και το Γυμναστήριο Φωκιανού, αν και βρίσκονται σε ένα από τα πιο κεντρικά και «επίσημα» σημεία της Αθήνας, διαθέτουν παράνομη και επιβλαβή για την υγεία των κατοίκων αποχέτευση!!! Αυτό επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος, αναφέροντας ότι «αν και απαγορεύεται από τη νομοθεσία, η αποχέτευση ακάθαρτων του Ζαππείου Μεγάρου, της Αίγλης και του Φωκιανού γίνεται σε αγωγούς όμβριων, σε βόθρους ή σε άγνωστη κατεύθυνση»...

Οι βουλευτές του ΚΚΕ παρουσιάζουν στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα οποία:

  • Το Ζάππειο Μέγαρο αποχετεύεται με ανεξάρτητη αποχετευτική γραμμή δια μέσου του Εθνικού Κήπου, με κατεύθυνση προς την Ηρώδου Αττικού και καταλήγει σε άγνωστη κατεύθυνση!
  • Το Γυμναστήριο Φωκιανός αποχετεύεται σε βόθρο, αν και ο Κτιριοδομικός Κανονισμός προβλέπει ότι «η σύνδεση της εγκατάστασης αποχέτευσης νέου ή υφισταμένου κτιρίου ή χώρου με δημοτικό ή δημόσιο υπόνομο που να δέχεται ακάθαρτα (λύματα ή απόβλητα), είναι υποχρεωτική, εφόσον ο υπόνομος διέρχεται από το δρόμο που έχει πρόσβαση το κτίριο».
  • Οι υπεύθυνοι της (νέας) Αίγλης, αφού κατά την «επισκευή» της - με τη συγκατάθεση ή την ανοχή έστω της Πολεοδομίας - επέκτειναν το ζαχαροπλαστείο προς όλες τις κατευθύνσεις (προς το διατηρητέο κινηματογράφο του οποίου αποδεκάτισε την πλατεία, προς την Ολγας τουλάχιστον κατά 10 μέτρα και προς το Στάδιο άλλα τόσο, καταλαμβάνοντας χώρο από το κοινόχρηστο πράσινο του Ζαππείου), τοποθέτησαν μπάρα για την είσοδο και στάθμευση αυτοκινήτων μέσα στον κοινόχρηστο χώρο από τη Βασ. Ολγας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επιχείρησή τους. Δε φρόντισαν, όμως, και την αποχέτευση του μαγαζιού τους. Ετσι, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, η Αίγλη αποχετεύεται με ενδιάμεσα φρεάτια από την πλευρά της οδού Βασ. Ολγας σε αγωγό όμβριων, ο οποίος καταλήγει στον Ιλισό, ενώ στον ίδιο αγωγό συνδέονται και τα φρεάτια υδροσυλλογής των όμβριων υδάτων του Γυμναστηρίου Φωκιανός και γι' αυτό μυρίζουν τα ακάθαρτα...

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, τέλος, ρωτούν τους υπουργούς: ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διερευνηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες γι' αυτήν την «καραμπινάτη» - όπως τη χαρακτηρίζουν - παρανομία στο κέντρο της Αθήνας και ποια για να τερματιστεί άμεσα αυτή η βρωμερή κατάσταση, η οποία όχι μόνο πλήττει το περιβάλλον, αλλά απειλεί και την υγεία των πολιτών;

Ευρω-χαστούκι για την... Ψυττάλεια!

Δεύτερη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραλείψεις και καθυστερήσεις

Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, να επισκεφθεί την Ψυττάλεια και να θριαμβολογήσει για το έργο του βιολογικού καθαρισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε τη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή (προθάλαμος για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) που αφορά παραλείψεις, αλλά και καθυστερήσεις στην κατασκευή του νέου κέντρου επεξεργασίας λυμάτων που δεν οδηγούν στην αποτροπή της κατάστασης ευτροφισμού που έχει διαπιστωθεί στο Σαρωνικό από πρόσφατες μελέτες!

Οπως τονίζεται στην επιστολή πριν από τα τέλη του 2002 δε θα είναι δυνατή η εκτενέστερη επεξεργασία των λυμάτων (προφανώς τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός) και έτσι θα εξακολουθούν να διοχετεύονται υπερβολικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών (ιδίως φωσφορικά και νιτρικά άλατα) που αυξάνουν τον ευτροφισμό της θάλασσας και των ποταμών.

Επίσης κατηγορείται η κυβέρνηση πως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ρύπανσης από τα αστικά λύματα των πόλεων, των κωμοπόλεων και άλλων πληθυσμιακών κέντρων στις προθεσμίες που είχαν τεθεί, δηλαδή το 1998, 2000 και 2005, ανάλογα με το βαθμό ευαισθησίας των υδάτων αποδοχής και το μέγεθος του πληθυσμού. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν απάντησε στην προειδοποιητική επιστολή που είχε αποσταλεί στις 8 Νοέμβρη 2000 και γι' αυτό στάλθηκε η δεύτερη έγγραφη προειδοποίηση, μετά την οποία, αν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, μπορεί να ακολουθήσει παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο.

Και για το πόσιμο νερό

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε άλλα εννέα κράτη - μέλη επειδή παρέλειψαν να μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι τις 25 Δεκέμβρη 2000, την οδηγία 98/83/ΕΚ που αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Να σημειωθεί ότι η οδηγία αυτή καθορίζει ανώτατες παραδεκτές συγκεντρώσεις 62 ουσιών και μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό, μεταξύ των οποίων οι σπουδαιότερες είναι το αλουμίνιο, ο μόλυβδος, τα νιτρικά άλατα, τα νιτρώδη άλατα και τα ζιζανιοκτόνα.

  • Στο μεταξύ προχτές το βράδυ σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη με θέμα τη λειψυδρία, αποφασίστηκε να κατατεθεί ως το τέλος του έτους στη Βουλή ειδικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, «θα προσδιορίζει τις αρχές και τους θεσμούς διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε όλα τα επίπεδα».
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Στη μνήμη της Ηλέκτρας Αποστόλου, αλλά και όλων των ηρωίδων της Εθνικής Αντίστασης, που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας, οργανώνεται εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 26 του Ιούλη και ώρα 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (οδός Κουντουριώτου και Νεότητας) στο Νέο Ηράκλειο. Την εκδήλωση, που περιλαμβάνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 56 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, η ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ, η ΠΟΑΕΑ και η ΠΣΑΕΕΑ.
  • Το Παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 29 του Ιούλη και ώρα 11.30 το πρωί, στην οροσειρά Τσαλ Νταγκ, στην 57η επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε εκεί το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στον Πλαταμώνα (Ολτζακ) Τσαλ Νταγκ ενάντια σε ενισχυμένο λόχο του κατοχικού φασιστικού βουλγαρικού στρατού. Προηγούμενα, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Σταύρο Αμυγδαλεώνα, θα τιμηθεί η ηρωική θυσία του ιερέα αντάρτη (Παπαφλέσσα). Με τη λήξη της εκδήλωσης θα ακολουθήσει συνεστίαση στον Κεχρόκαμπο.
  • Τα Παραρτήματα Τρίπολης και Σπάρτης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 29 Ιούλη 2001 και ώρα 11.30, εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Ιταλών κατακτητών στον Κοσμά Κυνουρίας.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 6.30 το πρωί της Κυριακής 29.7.2001. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλ: 8234.296 και 8831.368.

  • To Παράρτημα Κηρίνθου της ΠΕΑΕΑ, οργανώνει εκδήλωση - μνημόσυνο για τους νεκρούς αγωνιστές της περιοχής, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 29 του Ιούλη και ώρα 10.30 το πρωί.
Αγριο έγκλημα

Αγριο έγκλημα σε ποιμνιοστάσιο της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν ένας 26χρονος βοσκός, αλβανικής καταγωγής, πυροβολήθηκε στο θώρακα και το κεφάλι από άτομο, αγνώστων στοιχείων. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

Τραυματίστηκε από τις μπάρες

Σοβαρά τραυματίστηκε χτες ένας 32χρονος από τον Πυργετό Τρικάλων, όταν χτυπήθηκε από απαγορευτικές μπάρες, την ώρα της διέλευσης της αμαξοστοιχίας Τρικάλων - Καλαμπάκας. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Ρίζο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Σκοτώθηκε μοτοσικλετιστής

Οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν, σε τροχαίο που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στην παραλιακή λεωφόρο στη Θεσσαλονίκη.

Νεκρός είναι ο 23χρονος Χρήστος Περπερίδης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο άτυχος οδηγός παρέσυρε με το δίκυκλο τη φοιτήτρια Ελεονόρα Σομπότη, 21 χρονών και στη συνέχεια ανατράπηκε. Βαριά τραυματίστηκε ο επιβάτης της μοτοσικλέτας, Αλέξανδρος Κατσαρός, 20 χρόνων και ελαφρά η Ε. Σομπότη.

Τέρμα στην υλοτόμηση του δάσους Φολόης

Φραγμό σε κάθε νόμιμη και παράνομη κοπή βελανιδιών στο δάσος Φολόης βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς με την υπ' αριθμόν 320/2001 απόφασή του αναστέλλει την απόφαση του διευθυντή δασών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη διαχειριστική μελέτη της επίμαχης δασικής έκτασης στο νομό Ηλείας, για το χρονικό διάστημα 2000 μέχρι και το 2009.

Ετσι, «παγώνουν» όλες οι δραστηριότητες, όπως οποιαδήποτε νόμιμη υλοτομία σύμφωνη με τη διαχειριστική μελέτη, κάθε παροχή άδειας σε ξυλοκόπους και εμπόρους ξύλου, καθώς επίσης και οποιαδήποτε μεταφορά και πώληση ξύλων του δάσους Φολόης.

Επιθέσεις με μολότοφ

Δύο εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν χτες τα ξημερώματα στην Αθήνα.

Η πρώτη έγινε στη 1.15 τα ξημερώματα, με δυο γκαζάκια σε υποκατάστημα της Εθνικής στη συμβολή των οδών Γκύζη και Κάλβου. Προκλήθηκαν μικρές ζημιές στην τράπεζα καθώς και σε ένα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα. Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημά της στην «Ελευθεροτυπία» η «Αναρχική Απελευθερωτική Ταξιαρχία». Στις 2.10 άγνωστοι τοποθέτησαν δυο γκαζάκια στην πόρτα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στη συμβολή των οδών Διδότου και Πρασσά. Η έκρηξη προκάλεσε μικρές ζημιές, ενώ την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Κάρλο Τζουλιάνι».

Μπαράζ εμπρησμών αυτοκινήτων συνέβησαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Το βράδυ του Σαββάτου μια ομάδα έβαλε φωτιά με «μολότοφ» σε πέντε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια. Στο Γαλάτσι πυρπολήθηκε ΙΧ υπαλλήλου της ιταλικής πρεσβείας, αλλά και σε αυτοκίνητα αντιπροσωπείας ιταλικών αυτοκινήτων στην Αγ. Παρασκευή. Καταστράφηκαν δύο φορτηγά «ΦΙΑΤ» και δύο αυτοκίνητα «Αλφα-Ρομέο».

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Χωροταξίας

Αύριο Πέμπτη, στις 9 π.μ., πρόκειται να γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο η 1η τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο με βάση το νόμο για τη Χωροταξία, αποτελεί όργανο κοινωνικού διαλόγου για θέματα που αφορούν τη χωροταξική πολιτική.

Το όργανο αυτό που συγκροτήθηκε πρόσφατα, με καθυστέρηση δύο χρόνων, θα έχει πρόεδρο, ύστερα από υπόδειξη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, τον καθηγητή του ΕΜΠ Λουδοβίκο Βασενχόφεν, ενώ σ' αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, της ΓΣΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων - Χωροτακτών, του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, του WWF - Ελλάς, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και δύο μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ. Στο Εθνικό Συμβούλιο έχουν επίσης κληθεί να συμμετάσχουν ως παρατηρητές εκπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ