Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρω-χαστούκι για την... Ψυττάλεια!

Δεύτερη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραλείψεις και καθυστερήσεις

Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, να επισκεφθεί την Ψυττάλεια και να θριαμβολογήσει για το έργο του βιολογικού καθαρισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε τη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή (προθάλαμος για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) που αφορά παραλείψεις, αλλά και καθυστερήσεις στην κατασκευή του νέου κέντρου επεξεργασίας λυμάτων που δεν οδηγούν στην αποτροπή της κατάστασης ευτροφισμού που έχει διαπιστωθεί στο Σαρωνικό από πρόσφατες μελέτες!

Οπως τονίζεται στην επιστολή πριν από τα τέλη του 2002 δε θα είναι δυνατή η εκτενέστερη επεξεργασία των λυμάτων (προφανώς τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός) και έτσι θα εξακολουθούν να διοχετεύονται υπερβολικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών (ιδίως φωσφορικά και νιτρικά άλατα) που αυξάνουν τον ευτροφισμό της θάλασσας και των ποταμών.

Επίσης κατηγορείται η κυβέρνηση πως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ρύπανσης από τα αστικά λύματα των πόλεων, των κωμοπόλεων και άλλων πληθυσμιακών κέντρων στις προθεσμίες που είχαν τεθεί, δηλαδή το 1998, 2000 και 2005, ανάλογα με το βαθμό ευαισθησίας των υδάτων αποδοχής και το μέγεθος του πληθυσμού. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν απάντησε στην προειδοποιητική επιστολή που είχε αποσταλεί στις 8 Νοέμβρη 2000 και γι' αυτό στάλθηκε η δεύτερη έγγραφη προειδοποίηση, μετά την οποία, αν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, μπορεί να ακολουθήσει παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο.

Και για το πόσιμο νερό

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε άλλα εννέα κράτη - μέλη επειδή παρέλειψαν να μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι τις 25 Δεκέμβρη 2000, την οδηγία 98/83/ΕΚ που αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Να σημειωθεί ότι η οδηγία αυτή καθορίζει ανώτατες παραδεκτές συγκεντρώσεις 62 ουσιών και μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό, μεταξύ των οποίων οι σπουδαιότερες είναι το αλουμίνιο, ο μόλυβδος, τα νιτρικά άλατα, τα νιτρώδη άλατα και τα ζιζανιοκτόνα.

  • Στο μεταξύ προχτές το βράδυ σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη με θέμα τη λειψυδρία, αποφασίστηκε να κατατεθεί ως το τέλος του έτους στη Βουλή ειδικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, «θα προσδιορίζει τις αρχές και τους θεσμούς διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε όλα τα επίπεδα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ