Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινωνική απαίτηση η διεύρυνση της δωρεάν Παιδείας

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη και Λ. Κανέλλη προς τον υπουργό Παιδείας

Στη Βουλή φέρνει για συζήτηση το θέμα της αποψίλωσης του Λυκείου το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Γ. Χουρμουζιάδη και Λ. Κανέλλη προς τον υπουργό Παιδείας. Οι βουλευτές αναφέρονται στην «αποτυχία» στις εξετάσεις που φέτος θα αγγίξει το 10%, στον καταργημένο θεσμό των μετεξεταστέων και τονίζουν την ανάγκη διεύρυνσης της βασικής γενικής Παιδείας, που αποτελεί σύγχρονη κοινωνική ανάγκη και απαίτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν εισαγωγικά ότι «για τρίτη συνεχή χρονιά επιβεβαιώνεται ο βαθιά ταξικός αντιλαϊκός χαρακτήρας του εκπαιδευτικού συστήματος. Παρότι το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) αποφεύγει να δώσει πλήρη στατιστικά στοιχεία, είναι γεγονός ότι οι μαθητές που κατορθώνουν να πάρουν απολυτήριο Λυκείου είναι οι μισοί εκείνων που αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο (από 120.430 που αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο πριν τρία χρόνια φέτος αποφοίτησαν στη Γ` τάξη Λυκείου μόλις 63.200 μαθητές, χωρίς να υπολογίσουμε την αποτυχία στις εξετάσεις αποφοίτησης).»

Ταυτόχρονα, σημειώνουν, ένας στους τέσσερις αποφοίτους του Γυμνασίου, εγκαταλείπει πριν τα 18 του χρόνια κάθε μορφής εκπαίδευση, αφού 30.525 μαθητές από τους 120.430 αποφοίτους του Γυμνασίου δεν έφτασαν ούτε στη Γ` τάξη Λυκείου, ούτε στο Β` κύκλο των ΤΕΕ ακόμα δε και στη μικρή - συγκριτικά με το παρελθόν - μερίδα των μαθητών που απομένει και συνεχίζει στο Λύκειο, ιδιαίτερα υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό αποτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις της Β` τάξης Λυκείου, που θα ήταν μεγαλύτερο χωρίς τις επιμέρους ρυθμίσεις συγκάλυψής του (αύξηση της επιτρεπόμενης διαφοράς προφορικού - γραπτού βαθμού, προαγωγή με βαθμό 9,5). Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι φέτος, ένας στους δέκα μαθητές της Β` τάξης Λυκείου απορρίπτεται χωρίς μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα επανεξέτασης.

Είναι φανερό, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ότι η κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων αποτελεί, ανάμεσα στα άλλα, ένα ακόμη μέτρο αποθάρρυνσης των μαθητών για τη συνέχιση των σπουδών τους στο Λύκειο. Οσο για τους μαθητές που προάχθηκαν συμπληρώνοντας το γενικό μέσο όρο, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν τη βάση σε μια σειρά σημαντικά μαθήματα (γλώσσα, μαθηματικά, φυσική κτλ.) θα μεταφερθούν απροετοίμαστοι στη νέα τάξη ή θα παραιτηθούν από κάθε προσπάθεια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων και στο φιλτράρισμα των μαθητών από τάξη σε τάξη. Ρωτούν, επίσης, αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην απεξάρτηση του Λυκείου από τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ και στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β` και Γ` τάξης Λυκείου, στην προοπτική της διεύρυνσης της βασικής γενικής Παιδείας που αποτελεί σύγχρονη κοινωνική ανάγκη και απαίτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ