ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
Ας αναζητήσουν αλλού...

Ο «Ριζοσπάστης» το σημείωσε και το κατάγγειλε από την πρώτη στιγμή, μέρες πριν πραγματοποιηθούν οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στη Γένοβα και ξεδιπλωθεί η τρομοκρατική επιχείρηση βίας των ιταλικών δυνάμεων καταστολής. Τα όσα προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν, ο αδιαμφισβήτητος αντιδημοκρατικός και αντιλαϊκός προσανατολισμός των ελληνικών δυνάμεων καταστολής, οι τελευταίες αποφάσεις των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και, σε τελευταία ανάλυση, ο ίδιος ο χαρακτήρας και η φύση του σύγχρονου καπιταλισμού, σ' ένα και μόνο συμπέρασμα οδηγούσαν: Η συνεργασία και ο συντονισμός των δυνάμεων καταστολής - τόσο στα πλαίσια της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ ή και με άλλες χώρες - ενάντια στους «εχθρούς λαούς» είναι δεδομένη, όπως και η αντίστοιχη, καθημερινή αντιδημοκρατική δραστηριότητα των διάφορων αυτών υπηρεσιών, σε εθνικό επίπεδο.

Αλλωστε, μάλλον, αφελείς θα έπρεπε να χαρακτηριστούμε -τουλάχιστον - αν δε βγάζαμε τα παραπάνω συμπεράσματα...

... αφελείς και αυταπατώμενους

Ο κ. Ρέππας, βέβαια, όπως και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, έχουν επανειλημμένα διαψεύσει τα παραπάνω, τις τελευταίες μέρες και, μάλιστα, με κατηγορηματικό τρόπο. Τους αφιερώνουμε, λοιπόν, το χτεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων», το οποίο κάτω από τον τίτλο «Και όμως τα έδωσαν... - ΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΕΥΠ με ονόματα διαδηλωτών στους Ιταλούς» σημειώνει τα εξής: «Λίστα με Ελληνες διαδηλωτές έστειλαν στην Ιταλία πριν από τις εκδηλώσεις της Γένοβας οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας - της ΕΥΠ συμπεριλαμβανομένης. Τα ονόματα δόθηκαν τηλεφωνικώς, ενώ επιτόπου είχαν μεταβεί κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Μετά τη δραματική τροπή, η ΕΥΠ διέταξε την καταστροφή τυχόν σχετικών εγγράφων που υπήρχαν σε μονάδες της. Η κυβέρνηση επισήμως διαψεύδει ότι δόθηκε κατάλογος με ονόματα. Πηγές της ΕΥΠ, όμως, δίνουν διαφορετική εικόνα, την οποία ουσιαστικά επιβεβαίωσε στα "Νέα" και κυβερνητικός παράγοντας».

Περασμένα ξεχασμένα...

Οχι μόνον είχε μια, σε πολύ καλό κλίμα, συζήτηση με τον Κ. Σημίτη, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις. Οχι μόνο μας ...υπενθύμισε - «διορθώνοντας» τη μνήμη όλων μας - ότι οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό «ήταν, είναι και θα είναι πάντα άριστες» και, ακόμη, ότι «δεν υπήρξε ποτέ πάγος» μεταξύ τους. Αλλά, μέχρι και με τα όσα λέει ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε και, μάλιστα, απολύτως. «Διάβασα τη συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο και είδα ότι ήταν ενωτικός, στήριξε τον πρωθυπουργό και βεβαίως συμφωνώ απόλυτα μαζί του», δήλωσε.

Για τον Θ. Πάγκαλο γίνεται ο λόγος, που προχτές συναντήθηκε με τον Κ. Σημίτη και είπαν «περασμένα ξεχασμένα». Κι εδώ, που τα λέμε, δίκιο έχουν από την πλευρά τους. Εδώ, κινδυνεύει η ...συλλογική κουτάλα, τα προσωπικά ...κουταλάκια θα κοιτάνε τώρα;..

Τα πλαίσια της δημοκρατίας

Μέρα της Δημοκρατίας για πολλούς η χτεσινή και τέσσερις ναυτικοί, του εγκαταλειμμένου στο λιμάνι του Μεσολογγιού πλοίου «SOFY», συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα την απεργία πείνας, διεκδικώντας τα μεροκάματα που τους χρωστάνε και τα οποία η εταιρία αρνείται να τα καταβάλλει.

Βλέπετε, τα πλαίσια της δημοκρατίας μας δεν είναι για όλους τα ίδια. Για τους λίγους, «έχοντες και κατέχοντες» είναι ευρύχωρα, άνετα και, προπαντός, πλουσιοπάροχα. Οι πολλοί έχουν το δικαίωμα να δουλεύουν - όταν δεν είναι άνεργοι - να πληρώνονται ένα μέρος του κόπου τους κι όταν αυτό δε συμβαίνει, να κάνουν απεργία πείνας...

Περί σύγκλισης

Η Ελλάδα είναι η χώρα - μέλος της ΕΕ, με τα φτηνότερα αυτοκίνητα. Ετσι παρουσιάστηκε, χτες, από τα περισσότερα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ η ανακοίνωση ορισμένων σχετικών συγκριτικών πινάκων από την ΕΕ. Οποιος, βέβαια, έκανε τον κόπο να διαβάσει τα σχετικά ρεπορτάζ και να μελετήσει στοιχειωδώς τους σχετικούς πίνακες, θα έβλεπε τα εξής:

Πρώτον, οι εργοστασιακές τιμές των αυτοκινήτων (δηλαδή οι τιμές προ φόρων) είναι κατά κανόνα ελάχιστα χαμηλότερες στην Ελλάδα, από το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γερμανία, με τις οποίες κάνει τις συγκρίσεις η ΕΕ. Δεύτερον, οι τιμές με φόρο είναι ελάχιστα λιγότερες, μόνον όταν πρόκειται για αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, ενώ τα μεσαίου και ακόμη περισσότερου τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα έχουν τιμή λίγο μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των άλλων χωρών. Τρίτον και το σπουδαιότερο, οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν ουσιαστικά ευθυγραμμιστεί, αλλά οι διαφορές στους μισθούς και τα μεροκάματα στην Ελλάδα, σε σύγκριση, π.χ., με τη Γερμανία, παραμένουν μεγάλες.

Προφανώς, η διαβόητη σύγκλιση αφορά αποκλειστικά και μόνο την τσέπη των «εχόντων και κατεχόντων».

Ο «οίστρος» βρίσκεται σε καλοκαιρινή άδεια

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Παγκοσμιοποίηση» σημαίνει ιμπεριαλισμός

Ενα ψευτοδίλημμα πλανιέται πάνω από τον πλανήτη μας, που λέει «παγκοσμιοποίηση ή χάος». Παλιά αρχή του καπιταλισμού, αλλά και κάθε προγενέστερου εκμεταλλευτικού συστήματος, που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, να εμφανίζει την πορεία του ως μονόδρομο και τις λειτουργίες του ως νομοτέλεια, προκειμένου οι λαϊκές μάζες να υποταχθούν μοιρολατρικά σ' αυτόν. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μας ξαφνιάζει το ότι στις μέρες μας εμφανίζεται η παγκοσμιοποίηση, δηλαδή η σύγχρονη μορφή οργάνωσης του καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο, ο καπιταλισμός της παγκόσμιας κυριαρχίας του πολυεθνικού κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης των χωρών και των λαών τους χωρίς εθνικά όρια, με μια λέξη ο ιμπεριαλισμός, ως η μόνη επιλογή που έχουν οι λαοί και η αποδοχή του από αυτούς ως όρος επιβίωσής τους.

Εδώ ακριβώς γίνεται πραγματική παραπλάνηση. Η διεθνοποίηση ως αντικειμενική τάση συντελείται εδώ και αιώνες. Η «παγκοσμιοποίηση», στα πλαίσια της οποίας τα πάντα κινούνται με βάση τους κανόνες της συνεχούς συσσώρευσης του κεφαλαίου και του όλο και μεγαλύτερου κέρδους των πολυεθνικών, σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος των απλών ανθρώπων του μόχθου, δεν μπορεί και δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη επικοινωνία και συνεργασία των λαών και των χωρών με βάση την αρχή του αμοιβαίου οφέλους. Η παγκόσμια επιβολή του ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού, πολιτιστικού ισοπεδωτισμού, καμία σχέση δεν έχει με τα κοινά συμφέροντα των λαών.

Με την «παγκοσμιοποίηση» θέλουν να κάνουν τον ιμπεριαλισμό αποδεκτό από τους λαούς, μαζί με ό,τι αυτός κουβαλάει. Η στόχευση των προπαγανδιστών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, όπως αυτή εκδηλώνεται με περισσότερη ένταση τις τελευταίες ημέρες μετά και τις κινητοποιήσεις στη Γένοβα, έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Συνειδητοποιούν ότι οι λαϊκές αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες και έτσι, μαζί με την ενεργοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, θέτουν σε λειτουργία και τους ιδεολογικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διεισδύσουν και να παρέμβουν στις συνειδήσεις των λαϊκών μαζών. Παράλληλα, ενεργοποιούν και τους μηχανισμούς αφομοίωσης και ενσωμάτωσης της διευρυνόμενης αμφισβήτησης στην παγκοσμιοποίηση.

Πρωταρχική τους επιδίωξη είναι να εξαφανίσουν τα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης και από κει και πέρα να το οδηγήσουν σε ανώδυνα μονοπάτια. Θέλουν να αποτρέψουν την προοπτική της ανατρεπτικής δράσης, της αντεπίθεσης από τον ορίζοντα του κινήματος αυτού, περιορίζοντάς το σε αιτήματα καλύτερης διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης, ένα είδος «ειρηνικής συνύπαρξης» με τις πολυεθνικές και τον ιμπεριαλισμό. Περνάνε, όμως, και στην επίθεση, παρουσιάζοντας όσους εναντιώνονται στην παγκοσμιοποίηση ως δυνάμεις καθυστέρησης και αρνητές της διεθνοποίησης. Είναι η ίδια προπαγάνδα της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, που χαρακτηρίζει ως εθνικιστές και δυνάμεις από το παρελθόν όσους αντιστέκονται στη «νέα τάξη».

Ομως, νέα δεδομένα έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται διεθνώς. Η δύναμη των λαών, όπως δείχνουν και οι τελευταίες κινητοποιήσεις, όταν βγει στο προσκήνιο, σε εθνικό και διεθνές πεδίο, μπορεί να αποκαλύψει το ψευτοδίλημμα «παγκοσμιοποίηση ή χάος». Να αποδείξει ότι αυτό που πραγματικά ισχύει είναι ότι παγκοσμιοποίηση σημαίνει χάος. Είναι το χάος που δημιουργείται με την αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας με την παγκόσμια κυριαρχία του πολυεθνικού κεφαλαίου. Να αποδείξει ότι παγκοσμιοποίηση είναι η προβιά που φοράνε οι λύκοι του ιμπεριαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ