ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
33η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πανελλαδική νεολαιίστικη συνάντηση, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών

Από τις 4 έως τις 7 Ιούλη στο Ποσείδι της Χαλκιδικής η φετινή Κατασκήνωση, που είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών» διαλαλεί η 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, που φέτος θα στηθεί στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, στις 4 - 7 Ιούλη και θα είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Ο νεανικός θεσμός, που κλείνει φέτος 33 χρόνια ζωής, βάζει κάθε χρόνο στο στόχαστρό του βάσεις, λιμάνια και μέρη που συνδέονται με τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, μέρη που μπορούν να σηματοδοτήσουν και να αναδείξουν την πάλη για τη φιλία των λαών, είτε να φέρνουν τους νέους σε επαφή με λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας και της αντιιμπεριαλιστικής του πάλης.

Ετσι και τώρα πιάνει το νήμα από τη συγκλονιστική αλληλεγγύη των λαών στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στη γενοκτονία από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τη στήριξη ΝΑΤΟ - ΕΕ - ελληνικής κυβέρνησης και φωνάζει δυνατά, με όλους τους λαούς του κόσμου, «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Θυμίζει τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας πριν από 25 χρόνια, με τον βρώμικο πόλεμο των 78 ημερών, με τη συμμετοχή της τότε ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την ηρωική αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή. Αλλά και την κατάσταση σήμερα, 25 χρόνια μετά, που οι ιμπεριαλιστές σφάζουν τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς, από τις πεδιάδες της Ουκρανίας μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια και από τη Λωρίδα της Γάζας έως την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου συγκρούονται ανελέητα τα συμφέροντα των στρατοπέδων των ληστών - ιμπεριαλιστών με θύματα τους λαούς!


RIZOSPASTIS

Χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση:

«Η σύγκρουση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώνει το "φόντο" όξυνσης των ανταγωνισμών. Η μετάβαση της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε "πολεμική οικονομία", τα δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική προετοιμασία και εξοπλισμούς, που ζαλίζουν, την ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό για τους λαούς όλης της Ευρώπης.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη της ενεργής παρέμβασης του λαού και της νεολαίας στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη για:

- Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

- Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν σε Βαλκάνια, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

- Να σταματήσουν τώρα η σφαγή στη Γάζα και η συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Να αναγνωριστεί ελεύθερο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

- Ακύρωση των συμφωνιών, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να κλείσουν τα ευρωΝΑΤΟικά στρατηγεία στη χώρα μας, όπως το NRDC - GR (NATO Rapid Deployable Corps) που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.


- Καμία συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων!

Για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού!

Τα σημερινά αδιέξοδα και οι αντιθέσεις του καπιταλισμού φανερώνουν ότι έχει ήδη ξεπεράσει τα ιστορικά όριά του. Μέσα από αυτά τα αδιέξοδα ξεπροβάλλει το μέλλον! Ενας κόσμος χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση και αδικία, με αδελφωμένους τους λαούς όλου του κόσμου, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!

Κάθε νέος και νέα, που αγανακτεί και ασφυκτιά μέσα στο σημερινό σύστημα, έχει επιλογή: Να βαδίσει μαζί μας στον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή!».

***

Χιλιάδες νέοι και νέες, λοιπόν, από όλη τη χώρα κλείνουν από τώρα το ραντεβού τους για το Ποσείδι της Χαλκιδικής, στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας που ανήκουν στο ΑΠΘ, για να διαδηλώσουν μαζικά για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, να ζήσουν στιγμές γνωριμίας και συντροφικότητας, να μοιραστούν τα κοινά τους όνειρα και να χαρούν τη φύση, σε μια από τις ομορφότερες ακτές της Χαλκιδικής, με πευκόφυτο δάσος και πανέμορφη θάλασσα.

Το πολιτικό περιεχόμενο θα ξεδιπλώσει για τις νεότερες γενιές τα γεγονότα στα οποία είναι αφιερωμένη η φετινή Κατασκήνωση, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστές, το σύγχρονο αίτημα για καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ενώ παράλληλα και στον απόηχο των ευρωεκλογών, σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ αποτελεί και αφορμή για ανάδειξη της Ιστορίας των αγώνων του λαού μας και απόδοση φόρου τιμής στους αλύγιστους αγωνιστές. Με τη γνωριμία με σπουδαίες στιγμές που έγραψε η ταξική πάλη, με τόπους που σημαδεύτηκαν από τις διώξεις που επιφύλασσε το αστικό κράτος στους αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος και αναδεικνύουν το μεγαλείο της αντίστασης και της αγωνιστικότητας.

Πλούσιο αναμένεται το πολιτιστικό πρόγραμμα με πολλή μουσική, ενώ το βιβλίο θα βρίσκεται όπως πάντα σε πρώτο «πλάνο». Αναπόσπαστο κομμάτι ο αθλητισμός με τουρνουά και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Δηλώσεις συμμετοχής στην κατασκήνωση μπορούν να γίνονται στο kne@kne.gr και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα.


Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» δίνουν ραντεβού στο Ποσείδι

Στο πλαίσιο της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ θα φιλοξενηθεί και η 12η παιδική κατασκήνωση του «κόκκινου Αερόστατου», η οποία θα ξεκινήσει στις 3 και θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιούλη.

Παιδιά της Α' Γυμνασίου και των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού από όλη την Ελλάδα δίνουν φέτος ραντεβού στη Χαλκιδική, στο Ποσείδι, για να περάσουν όμορφες και ξέγνοιαστες μέρες και να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό και πλούσιο πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο γι' αυτές τις ηλικίες, το οποίο επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας.

Οπως κάθε χρόνο, σύντροφος των παιδιών σ' αυτό το ταξίδι θα είναι το νέο τεύχος του περιοδικού «κόκκινο Αερόστατο», που κυκλοφορεί με ειδικό ένθετο για την Ιστορία των Βαλκανίων, με τίτλο «Ηταν κάποτε μια χώρα που την έλεγαν ...Γιουγκοσλαβία».

Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης

Με το πλούσιο και προσαρμοσμένο πρόγραμμά της η παιδική κατασκήνωση θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν, να περάσουν όμορφες στιγμές, να γνωρίσουν νέους φίλους από το «κόκκινο Αερόστατο», να κατασκηνώσουν στη φύση και να κάνουν διακοπές, να εκφραστούν με δημιουργικό τρόπο και αισιόδοξα μηνύματα. Τα ίδια τα χαρακτηριστικά της κατασκήνωσης διαπαιδαγωγούν. Η συλλογικότητα ως αξία και στάση ζωής, με τα παιδιά να εντάσσονται σε ομάδες φίλων του «κόκκινου Αερόστατου», η καλλιέργεια αξιών και τρόπου σκέψης μέσα από τις δραστηριότητες είναι η ταυτότητα της παιδικής κατασκήνωσης.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία ακόμα γωνιά της χώρας μας. Θα επισκεφτούν το σπήλαιο των Πετραλώνων, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο παλαιοντολογικό, ανθρωπολογικό και αρχαιολογικό πλούτο, και θα κάνουν περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ποσειδώνα και του φάρου της Κασσάνδρας.

Ολες τις μέρες θα υπάρχουν δραστηριότητες για να χαρούν τα παιδιά τη φύση και το καλοκαίρι. Θα απολαύσουν κολύμπι στη θάλασσα και θα απασχοληθούν με παιχνίδια παραλίας και άλλες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Θα γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα, θα παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό. Θα γίνουν μια μεγάλη παρέα συμμετέχοντας στο καθιερωμένο πάρτι του περιοδικού, στον διαγωνισμό τραγουδιού, στις συναυλίες κ.λπ.

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κατασκηνωτές

Οι μικροί κατασκηνωτές χρειάζεται να γνωρίζουν ότι θα συμμετέχουν σε μια 5μελή ομάδα παιδιών της περιοχής τους (από Γ' Δημοτικού έως και Α' Γυμνασίου) και μαζί με τον ομαδάρχη τους θα μένουν σε μεγάλες σκηνές στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της παιδικής κατασκήνωσης. Η κατασκήνωση είναι οργανωμένη και συντηρημένη σε χώρο με φυσική ομορφιά, με πολλά πεύκα και σκιά, οργανωμένους χώρους ατομικής υγιεινής (ιατρείο, ντουζιέρες με ζεστό νερό, τουαλέτες κ.λπ.). Εχει αυτοτελή πρόσβαση στην παραλία, με μεγάλη ακτή και καθαρή θάλασσα με βότσαλα, κατάλληλη για μπάνιο.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο θα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό (με βάση ειδικό διατροφολόγιο, που θα ανακοινωθεί προσεχώς στους συμμετέχοντες). Απαραίτητο είναι να ενημερωθεί ο ομαδάρχης για τυχόν πρόβλημα υγείας ή αλλεργία κάποιου παιδιού, όπως και για την επαφή του παιδιού με τη θάλασσα και το νερό.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τους διοργανωτές γίνεται ειδική παράκληση οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν έγκαιρα, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη και πιο ασφαλή φιλοξενία των παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ