ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Η τροπολογία - έκτρωμα που φέρνει λουκέτο και απολύσεις θα μείνει στα χαρτιά!

Μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων την Τετάρτη 3 Ιούλη στον οικισμό της Λάρυμνας | Δυναμώνει η σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της

Για την ολομέτωπη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους, καλώντας σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος σε πλατιά σύσκεψη συντονισμού και οργάνωσης της νέας κρίσιμης φάσης του αγώνα, την Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Παράλληλα, αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον» στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

«Η τροπολογία - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά. Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», τονίζουν τα Σωματεία στο κάλεσμά τους για τη σύσκεψη της Τετάρτης, η οποία αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στον αγώνα που δίνουν εδώ και πάνω από τεσσεράμισι χρόνια, και προσθέτουν:

«Απέναντι στην αδίστακτη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης, προετοιμάζουμε την περιφρούρηση της ασφάλειας και της ζωής των κατοίκων γύρω από τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ.

Προετοιμάζουμε τη συνέχιση του αγώνα για:

  • Να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Απαιτούμε τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία της.
  • Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι. Με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της, και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτήσει τα προγράμματα ανεργίας, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής, με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη.
  • Να μην ερημώσουν τα χωριά μας».

Συνεχίζοντας, τα Σωματεία τονίζουν ότι με τη νέα τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ και οι βουλευτές της, που την ψήφισαν, «παραδέχτηκαν επί της ουσίας ότι το σχέδιο της "εκκαθάρισης εν λειτουργία και ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ" απέτυχε, και μάλιστα σε μια περίοδο που το νικέλιο παίζει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με κυνισμό συνεχίζουν να "πετούν λάσπη". Για να αποποιηθούν το σημερινό αποτέλεσμα, αλλά και το μελλοντικό ενδεχόμενο έγκλημα, ούτε ευθύνες αναγνωρίζουν, ούτε αναλαμβάνουν, ούτε να διορθώσουν θέλουν. Κατέστρεψαν τη ΛΑΡΚΟ, τους εργαζόμενους, ερήμωσαν τα χωριά μας, ενεργοποιούν τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος και συνεχίζουν να "φωνάζουν σαν τους κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκύρηδες".

Με αβάσιμες φανφάρες λένε πως "η ΛΑΡΚΟ ήταν ζημιογόνα, οι εργαζόμενοι κάθονται και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό" κ.λπ.

Η αλήθεια είναι ότι την υπερχρέωσαν συνειδητά, στη συνέχεια σπατάλησαν 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 380 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα της ΛΑΡΚΟ για να ψηφίσουν μετά από τεσσεράμισι χρόνια την απόλυση όλων των εργαζομένων και την είσοδο "ημετέρων" εργολάβων, που θα ξεκοκαλίσουν τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της, θα την καταληστεύσουν και θα την οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο».

Νέα «Τέμπη» δεν θα επιτρέψουμε, η ΛΑΡΚΟ έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον

Υπογραμμίζουν πως «οι τελευταίες κινητοποιήσεις στην Αθήνα έστειλαν το μήνυμα ότι η απόπειρα της κυβέρνησης να μας πετάξει έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει και σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε μόνοι μας». Επισημαίνουν την κατάσταση που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ, συνολικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, και τονίζουν:

«Τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, με επιχειρήματα και προτάσεις που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους. Καλούμε τους υπουργούς και τα υπηρεσιακά κλιμάκια που έχουν λάβει τους σχετικούς φακέλους επικινδυνότητας βιομηχανικού ατυχήματος, τα δεκάδες υπομνήματα της πραγματικής κατάστασης, να αφήσουν τον κυνισμό, να επισκεφτούν οι ίδιοι τα μέρη μας, να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους.

Τους καλούμε να δουν συνολικά και συνδυαστικά τις επιπτώσεις στην περιοχή μας. Τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μάς απολύουν, τους αγρότες της Κωπαΐδας τούς κατέστρεψαν με την λειψυδρία, τους κτηνοτρόφους της Λοκρίδας δεν τους έχουν αποζημιώσει για τη θανάτωση από την αρρώστια της ευλογιάς, οι ελαιοπαραγωγοί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για την περσινή ακαρπία και η νέα σεζόν δεν πάει καλά, τους ελεύθερους επαγγελματίες σταθερά τους κλείνουν, η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, τα μεροκάματα και οι συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για τον μισό μήνα, τα νέα παιδιά μεταναστεύουν και η δημογραφική κατάσταση είναι απελπιστική.

Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Οργανώνουμε την ενοποίηση των προβλημάτων με τους κατοίκους της περιοχής γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ισχυροποιούμε το μέτωπο υπεράσπισης του τόπου μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλη την εργατική τάξη της χώρας μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα».

Να σημειωθεί ότι τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ χθες πραγματοποίησαν συνάντηση με την ειδική διαχείριση χωρίς να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις, καθώς ουσιαστικά ο ειδικός διαχειριστής τούς παρέπεμψε στην κυβέρνηση και τις αποφάσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό, το συντονιστικό των Σωματείων, που συνεδρίασε επίσης χθες, αποφάσισε την πραγματοποίηση της πλατιάς σύσκεψης την Τετάρτη 3 Ιούλη, για τον συντονισμό και την προετοιμασία της σκληρής αναμέτρησης με την κυβέρνηση.

Δυναμικό ξεκίνημα για τις εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Με στόχο να δώσει με ενισχυμένες δυνάμεις τις μάχες του επόμενου διαστήματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί τις αρχαιρεσίες του. «Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Για να μπορούμε να οργανώνουμε καλύτερα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!»: Με το κάλεσμα αυτό απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ψηφίσουν μαζικά για τη νέα του διοίκηση. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν στις 26, 27, 28 Ιούνη και στις 1, 2, 3, 4 Ιούλη, τα πρωινά σε χώρους δουλειάς και τα απογεύματα (6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ.) στα παραρτήματα του Συνδικάτου.

Χτες το πρωί, κάλπες στήθηκαν σε ορισμένα από τα εργοτάξια στο έργο του Ελληνικού καθώς και στο κέντρο της Αθήνας. Η ανταπόκριση των οικοδόμων καταγράφηκε θετική και η μάχη των εκλογών ξεκίνησε δυναμικά. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από την πείρα τους τη σημασία που έχουν το Συνδικάτο, η ενίσχυση και η συσπείρωση στις γραμμές του, για τις μάχες που δίνουν για το μεροκάματο και τα δικαιώματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο έργο στο Ελληνικό, η παρέμβασή του όλο το προηγούμενο διάστημα οδήγησε στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου, με σκοπό την οργάνωση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Σήμερα, οι εκλογές συνεχίζονται με κάλπες σε άλλα έργα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν τα απογεύματα (6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ.) στα παραρτήματα του Συνδικάτου, με βάση το εξής πρόγραμμα: Παράρτημα Βόρειων - Βορειοανατολικών, στις 26, 27, 28 Ιούνη στη Νέα Μάκρη (Λ. Μαραθώνος), στις 1, 2, 3 Ιούλη στην Παλλήνη (4ο Δημ. Σχολείο, Λεονταρίου 4), στις 4 Ιούλη στο Χαλάνδρι (Σ. Βενιζέλου 62). Παράρτημα Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας (Ελλης και Αδριανουπόλεως, Αιγάλεω). Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου, στις 26, 27, 28 Ιούνη και την 1η Ιούλη στου Ζωγράφου (Περιάνδρου 18) και στις 2, 3, 4 Ιούλη στον Βύρωνα (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη). Παράρτημα Κέντρου, στις 26, 27, 28 Ιούνη και την 1η Ιούλη στην πλατεία Κάνιγγος (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) και στις 2, 3, 4 Ιούλη στην πλατεία Αμερικής (Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Πατησίων 173). Παράρτημα Ηλιούπολης - Μπραχαμίου - Γλυφάδας, στις 26, 27, 28 Ιούνη στην Ηλιούπολη (Στ. Σαράφη 40) και στις 1, 2, 3, 4 Ιούλη στο Μπραχάμι (Καλλιθέας 6). Παράρτημα Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης (Μενελάου και Χρυσηίδος 36, Ιλιον). Παράρτημα Καλλιθέας (Αριστείδου 92). Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής, στις 26, 27, 28 Ιούνη στο Μενίδι (Δεκελείας 42) και στις 1, 2, 3, 4 Ιούλη στα Ανω Λιόσια (Σωτ. Πέτρουλα 20). Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας - Ηρακλείου (Νισύρου 20, Ν. Ιωνία). Παράρτημα Περιστερίου (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών). Παράρτημα Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων «Teleperformance»

Τις αρχαιρεσίες του πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance». Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 9 π.μ. μέχρι τις 10.30 π.μ. στα γραφεία της εταιρείας, «Limani Center», καθώς επίσης από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΠΑΜΕ
Το Σάββατο 29 Ιούνη το γλέντι από τις πολιτιστικές ομάδες

Η χορωδία και η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ οργανώνουν λαϊκό γλέντι, με τραγούδι, χορό και φαγητό, το Σάββατο 29 Ιούνη στις 9 μ.μ. στην Καλλιθέα, στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος «Νίκος Μπελογιάννης» (Λ. Ελ. Βενιζέλου 175). Μουσική στην εκδήλωση θα παίξουν οι Μερεμέτ Ζυγιά και το συγκρότημα του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία του ΠΑΜΕ, από τα μέλη της χορωδίας και της θεατρικής ομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ