ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια γροθιά, συσπειρωμένοι στο Σωματείο, ετοιμάζονται για σύγκρουση

«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε» το ξεκάθαρο μήνυμα της Γενικής Συνέλευσης που έγινε την Παρασκευή στη Λάρυμνα

Από την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Από την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Μια γροθιά, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους όσο ποτέ άλλοτε, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους των ηρωικό αγώνα που δίνουν τεσσεράμισι χρόνια τώρα. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, με τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους να ρίχνονται πλέον στη μάχη για τον επόμενο αγωνιστικό σταθμό, τη μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος την Τετάρτη 3 Ιούλη (βλ. σχετικό θέμα).

«Με τον αγώνα μας έχουμε κερδίσει να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στις εργασίες μας, μέσα στη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, χαιρετίζοντας τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων στις τελευταίες συγκλονιστικές κινητοποιήσεις.

«Εχουμε βάλει εμπόδια στην κυβέρνηση, έχουμε γίνει αγκάθι στους σχεδιασμούς της, γιατί αντί να τα παρατήσουμε και να ξεμπερδεύει μαζί μας, ο αγώνας μας όλο και δυναμώνει. Κι αυτό γιατί αντισταθήκαμε στις προσπάθειες διάσπασης και η ενότητά μας, η συσπείρωση, γίνεται όλο και δυνατότερη, όπως δυναμώνει και η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του λαού», σημείωσε ο Π. Πολίτης.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες συγκλονιστικές κινητοποιήσεις και στάθηκε ιδιαίτερα στο συλλαλητήριο μπροστά στη Βουλή, όπου οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και χιλιάδες συνάδελφοί τους διαδήλωναν για πάνω από 12 ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, απαιτώντας να μην περάσει η εγκληματική τροπολογία της κυβέρνησης, που ανοίγει τον δρόμο για τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ.

Εδώ θα δοθεί η μάχη, εδώ θα προετοιμάσουμε και θα οργανώσουμε την αντίστασή μας

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα μέσα στη ΛΑΡΚΟ με προσωρινή διαταγή, περιμένοντας την οριστική απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει, επεσήμανε ο Π. Πολίτης και τόνισε ότι τώρα είναι ανάγκη να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε πως ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται μπροστά σε μια νέα κρίσιμη φάση του αγώνα, όπου η αποφασιστικότητά τους θα επιδράσει και θα κρίνει τις εξελίξεις.

«Η αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, όμως έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε και αυτήν τη φορά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να γίνει πλατιά ενημέρωση του λαού της περιοχής και να σταλεί δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση, με μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη της Τετάρτης, ενώ παράλληλα κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.

«Εδώ θα δοθεί η μάχη. Εδώ θα προετοιμάσουμε και θα οργανώσουμε την αντίστασή μας. Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε, ας έρθουν να μας διώξουν», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Πολίτης.

Να διατηρηθούν η ενότητα και η συσπείρωση των εργαζομένων μπροστά στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, κάλεσαν και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πήραν τον λόγο, χαιρετίζοντας τις τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ μέσα σε αγωνιστικό πνεύμα ήταν και οι παρεμβάσεις των εργαζομένων, που και αυτήν τη φορά έδωσαν μαζικό «παρών» στη Γενική Συνέλευση και στην οργάνωση του αγώνα.

Στη συνέλευση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας με επικεφαλής τον Γιώργο Οικονόμου, ο οποίος χαιρετίζοντας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της Φθιώτιδας και τα σωματεία τους συνεχίζουν να στέκονται αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σε κάθε καμπή του αγώνα τους. Να σημειώσουμε ότι το ΕΚ Λαμίας δρομολογεί πούλμαν για τη σύσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης, με αναχώρηση στις 6.30 μ.μ. από Στουρνάρα (πάρκο Τσαλτάκη).

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας πραγματοποιεί συναντήσεις με συνδικάτα, συλλόγους και φορείς στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας, καλώντας σε συμμετοχή στη σύσκεψη της Τετάρτης και σε συντονισμό του κοινού αγώνα για να μη μαραζώσει ο τόπος.

Σε ετοιμότητα για τη δικαστική απόφαση

Την Παρασκευή, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ μέσω του δικηγόρου τους κατέθεσαν στο δικαστήριο και εγγράφως τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει ενάντια στις απολύσεις τους και τους κινδύνους βιομηχανικού ατυχήματος που προκύπτουν. Πλέον οι εργαζόμενοι περιμένουν την απόφαση του δικαστή, η οποία μπορεί να εκδοθεί μέσα σε λίγες μέρες ή ακόμα και μήνες, με την αγωνία και την ανασφάλεια που βιώνουν τεσσεράμισι χρόνια τώρα να γίνεται ακόμα πιο βασανιστική.

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο Π. Πολίτης τη συνέλευση τα Σωματεία προχώρησαν στην άσκηση ενός ακόμα ένδικου μέσου, καταθέτοντας, με βάση τα ασφαλιστικά μέτρα, και αγωγή.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΓΡΟΤΕΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε να ερημώσουν τα χωριά μας ούτε νέα Τέμπη!»

Την Τετάρτη 3 Ιούλη, στη Λάρυμνα, η πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων για τη ΛΑΡΚΟ και τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα της περιοχής

Εναν ακόμη μαζικό και μαχητικό σταθμό στον αλύγιστο αγώνα που δίνουν, μια ακόμη δυναμική, αποφασιστική και παλλαϊκή απάντηση στην κυβέρνηση ότι οι απολύσεις, η διάλυση της ΛΑΡΚΟ και το μαράζωμα ολόκληρων περιοχών δεν θα περάσουν, ετοιμάζονται να προσθέσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής με την πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων την Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Μπροστά στη νέα κρίσιμη φάση εφαρμογής των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους απευθύνονται στους συναδέλφους, στους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, στους νέους, στον λαό των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, επιδιώκοντας να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση και δυναμική στον αγώνα τους, γενικεύοντας την αντιπαράθεση με τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει τις ζωές τους.

Καλούν να δυναμώσουν ο συντονισμός και η κοινή πάλη ενάντια στην κοινή αιτία των οξυμένων προβλημάτων, την πολιτική που από τη μια διαλύει τη ΛΑΡΚΟ, από την άλλη ξεκληρίζει την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, τσακίζει λαϊκά νοικοκυριά και μαραζώνει τον τόπο τους.

«Η τροπολογία - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά. Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», διαμηνύουν αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία στο κάλεσμά τους για τη σύσκεψη της Τετάρτης 3 Ιούλη.

«Απέναντι στην αδίστακτη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης, προετοιμάζουμε την περιφρούρηση της ασφάλειας και της ζωής των κατοίκων γύρω από τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ», σημειώνουν.

Αναδεικνύουν, δε, τα μεγάλα προβλήματα που μετατρέπουν σε αιτήματα αγώνα, για τα εξής:

  • Να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι
  • Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Κωπαΐδας από την ανομβρία και της Λοκρίδας από την ακαρπία ελιάς
  • Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από την αρρώστια της ευλογιάς
  • Να ανοίξει η ακτοπλοϊκή γραμμή από τον Αγιο Κωνσταντίνο προς τις Σποράδες
  • Να σταματήσει η φοροληστεία στους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι. Με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτήσει τα προγράμματα ανεργίας, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής, με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη
  • Να μην ερημώσουν τα χωριά μας.

Ειδικά σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ, τα Σωματεία θυμίζουν πως με τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ, που ψήφισαν οι βουλευτές της, «παραδέχτηκαν επί της ουσίας ότι το σχέδιο της εκκαθάρισης εν λειτουργία και ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ απέτυχε και μάλιστα σε μια περίοδο που το νικέλιο παίζει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με κυνισμό συνεχίζουν να "πετούν λάσπη". Για να αποποιηθούν το σημερινό αποτέλεσμα, αλλά και το μελλοντικό ενδεχόμενο έγκλημα, ούτε ευθύνες αναγνωρίζουν ούτε αναλαμβάνουν ούτε να διορθώσουν θέλουν. Κατέστρεψαν τη ΛΑΡΚΟ, τους εργαζόμενους, ερήμωσαν τα χωριά μας, ενεργοποιούν τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος και συνεχίζουν να "φωνάζουν σαν τους κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκύρηδες".

Με αβάσιμες φανφάρες λένε πως "η ΛΑΡΚΟ ήταν ζημιογόνα, οι εργαζόμενοι κάθονται και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.λπ.".

Η αλήθεια είναι ότι την υπερχρέωσαν συνειδητά, στη συνέχεια σπατάλησαν 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 380 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα της ΛΑΡΚΟ, για να ψηφίσουν μετά από τεσσεράμισι χρόνια την απόλυση όλων των εργαζομένων και την είσοδο ημετέρων εργολάβων που θα ξεκοκαλίσουν τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της, θα την καταληστεύσουν και θα την οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο».

Νέα «Τέμπη» δεν θα επιτρέψουμε!

Υπογραμμίζουν πως «οι τελευταίες κινητοποιήσεις στην Αθήνα έστειλαν το μήνυμα ότι η απόπειρα της κυβέρνησης να μας πετάξει έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει και σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε μόνοι μας». Ενώ, επισημαίνοντας την κατάσταση που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ και συνολικότερα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, τονίζουν:

«Τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ με επιχειρήματα και προτάσεις που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζουμε να επιδιώκουμε ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους. Καλούμε τους υπουργούς και τα υπηρεσιακά κλιμάκια που έχουν λάβει τους σχετικούς φακέλους επικινδυνότητας βιομηχανικού ατυχήματος, τα δεκάδες υπομνήματα της πραγματικής κατάστασης, να αφήσουν τον κυνισμό, να επισκεφτούν οι ίδιοι τα μέρη μας, να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους.

Τους καλούμε να δουν συνολικά και συνδυαστικά τις επιπτώσεις στην περιοχή μας. Τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μάς απολύουν, τους αγρότες της Κωπαΐδας τους κατέστρεψαν με τη λειψυδρία, τους κτηνοτρόφους της Λοκρίδας δεν τους έχουν αποζημιώσει για τη θανάτωση από την αρρώστια της ευλογιάς, οι ελαιοπαραγωγοί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για την περσινή ακαρπία και η νέα σεζόν δεν πάει καλά, τους ελεύθερους επαγγελματίες σταθερά τους κλείνουν, η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, τα μεροκάματα και οι συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για τον μισό μήνα, τα νέα παιδιά μεταναστεύουν και η δημογραφική κατάσταση είναι απελπιστική.

Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Οργανώνουμε την ενοποίηση των προβλημάτων με τους κατοίκους της περιοχής γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ισχυροποιούμε το μέτωπο υπεράσπισης του τόπου μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλη την εργατική τάξη της χώρας μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ