ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ζυμώσεις σε όλο το αστικό πολιτικό φάσμα

Διεργασίες σε όλο το αστικό πολιτικό φάσμα της Γαλλίας δυναμώνουν ενόψει του β' γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 7 Ιούλη για να αναδειχθούν όλα τα μέλη της νέας 577μελούς Εθνοσυνέλευσης, καθώς στην πλειοψηφία των (μονοεδρικών) εκλογικών περιφερειών κανένας υποψήφιος δεν πήρε από τον α' γύρο πάνω από το 50% των ψήφων.

Μέχρι και χτες το απόγευμα είχε γίνει γνωστό ότι πάνω από 200 υποψήφιοι που ήρθαν τρίτοι στην αναμέτρηση πολλών περιφερειών αποσύρθηκαν, στο πλαίσιο και ζυμώσεων για ένα «δημοκρατικό μέτωπο» που θα «φράξει την ακροδεξιά», οι οποίες φυσικά διευρύνουν την επιχείρηση αναβάπτισης δυνάμεων που έχουν διακριθεί στην υπηρεσία του κεφαλαίου, αλλά και αναμόρφωσης ειδικά της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο ίδιος ο μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός του Μακρόν και επικεφαλής του κόμματος «Αναγέννηση» (βασικού «κορμού» του σχήματος «Ensemble!»), Γκαμπριέλ Ατάλ, είπε πως ο «κίνδυνος» έχει να κάνει με την RN (Rassemblement National - «Εθνική Συσπείρωση»), και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο αυτή «να έχει την απόλυτη πλειοψηφία», και κάλεσε σε χάραξη ενός «τρίτου μονοπατιού, μιας πλουραλιστικής εθνοσυνέλευσης», η οποία - συνέχισε - είναι απαραίτητη «για την προστασία των Γάλλων» σε περίπτωση που επικρατήσει η RN.

Απαραίτητο «τίμημα» οι αποσύρσεις υποψηφίων

Από τη δική του πλευρά ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS, βασικής συνιστώσας του «Νέου Λαϊκού Μετώπου»), Ραφαέλ Γκλουκσμάν, υποστήριξε ότι ο β' γύρος των εκλογών «είναι ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της RN. Θέλετε η ακροδεξιά να είναι στην εξουσία στη Γαλλία ή όχι; Να την διευθύνει η οικογένεια Λεπέν;», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε μια ψήφο για ένα δημοκρατικό μπλοκ» και εκτιμώντας πως «αν καταφέρουμε να μπλοκάρουμε την πλειοψηφία της RN θα έχουμε μια κατακερματισμένη Βουλή, όπου θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως ενήλικες» και τότε «θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση». Στο μεταξύ ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην Πρόεδρος της χώρας και πρώην επικεφαλής του PS, μίλησε για διαδικασίες αναμόρφωσης της «δημοκρατικής παράταξης» που «τρέχουν» στη Γαλλία, «οδυνηρές για το κυβερνητικό κόμμα» αλλά και «διαφανείς για τα κόμματα της αριστεράς». Αναφερόμενος στο ζήτημα της απόσυρσης «αριστερών» υποψηφίων από περίπου 130 εκλογικές περιφέρειες για να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης της ακροδεξιάς, ο Ολάντ είπε ότι ενδεχομένως θα μειωθεί έτσι ο συνολικός αριθμός των βουλευτών της «αριστεράς», αλλά και ότι αυτό «είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί», και συμπλήρωσε ότι μετά τον β' γύρο των εκλογών θα υπάρχει μια «αριστερά» πιο ισόρροπη, με περισσότερους σοσιαλιστές και οικολόγους, η οποία θα μπορούσε σταδιακά να δίνει λύσεις και όχι μόνο να θέτει εμπόδια.

Αποσύρονται υποψήφιοι και χωρίς «οδηγίες»

Ολα αυτά ενώ συνεχίζονται οι διαφοροποιήσεις εντός του μέχρι πρόσφατα «μακρονικού» στρατοπέδου. Στην περιοχή Ερό, π.χ., τρεις υποψήφιοι της «Αναγέννησης» (του κόμματος Μακρόν - Ατάλ) και των «Οριζόντων» (του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, που ωστόσο εμφανίζει πλέον ενστάσεις για μια συνέχιση της συνεργασίας με την «Αναγέννηση»), που ήρθαν τρίτοι στον α' γύρο, αποσύρθηκαν μεν αλλά ενώ στον β' γύρο θα αναμετρηθούν υποψήφιοι της RN και της «δημοκρατικής πλευράς», δεν δήλωσαν ποιον από τους δύο θα στηρίξουν.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην επικεφαλής της ξεπουλημένης Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), Λοράν Μπερζέρ, που εξέφρασε τη στήριξή του σε όλους τους «ρεπουμπλικάνους» υποψηφίους, «όλους τους υποψηφίους που θα αναμετρηθούν με την RN», μοιράζοντας κι αυτός - στο όνομα της «αναχαίτισης της ακροδεξιάς» - συγχωροχάρτι στις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που υποτίθεται ότι πέρυσι αντιπάλευε η ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης CFDT, της οποίας ήταν τότε και επικεφαλής...

Τέλος, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής των γκωλικών «Ρεπουμπλικάνων» (LR), Ερίκ Σιοτί, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας συστράτευσης με την RN και διακινούνται ήδη σενάρια συμμετοχής του σε κυβέρνηση της RN, εμφανίστηκε σίγουρος ότι «θα υπάρξει μια ομάδα που θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα αυτής της πλειοψηφίας της RN» και απευθύνθηκε σε «δεξιούς εκλεγμένους αξιωματούχους να ενωθούν μαζί μας».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Και τότε και τώρα, τον φασισμό τον τσακίζουν οι λαοί»

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Εσσεν
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Εσσεν
Στην αντιφασιστική διαδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Εσσεν, έξω από το συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), συμμετείχαν μέλη και φίλοι των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ, κρατώντας πανό που έγραφε «Και τότε και τώρα, τον φασισμό τον τσακίζουν οι λαοί» και μοιράζοντας προκήρυξη του Κόμματος στα Γερμανικά.

Η ανακοίνωση τόνιζε ανάμεσα σε όλα ότι «οι ακροδεξιές δυνάμεις, όπως η AfD, είναι κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του συστήματος, που τους αξιοποιούν όταν τους χρειάζονται. Με έναν δήθεν "αντισυστημικό" μανδύα, λειτουργούν ως κανάλι απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας, αξιοποιώντας και πατώντας πάνω στα υπαρκτά οξυμένα λαϊκά προβλήματα που προκαλούνται από τις αντιλαϊκές πολιτικές των φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών και πράσινων κυβερνήσεων, οι οποίες αυτοαποκαλούνται μάλιστα και "προοδευτικές" (...).

Η Ιστορία, όμως, έχει δείξει επίσης ότι φραγμό στην άνοδο της ακροδεξιάς μπορεί να βάλει μόνο ο λαός, με ένα ανερχόμενο εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο τις ίδιες τις αιτίες που γεννούν και θρέφουν τέτοια μορφώματα. Ενα εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα κράτη του, την ΕΕ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Το ΚΚΕ, όπως έκανε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απομόνωση και αντιμετώπιση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, θα συμβάλει με τις δυνάμεις του σε όλη την Ευρώπη, στον αγώνα των λαών της, ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και της ακροδεξιάς».

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πυκνώνουν οι φωνές για απόσυρση Μπάιντεν

Στελέχη και βουλευτές των Δημοκρατικών άρχισαν την Τρίτη να εκφράζουν δημόσια τις αμφιβολίες τους για εκ νέου υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών για τη «νοητική και σωματική κατάστασή του» μετά το ντιμπέιτ της προηγούμενης βδομάδας με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ.

Τις πρώτες αμφιβολίες του για τη συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας φέρεται πως εξέφρασε ο ίδιος ο Μπάιντεν σε στενό συνεργάτη του, όπως μεταδίδουν οι «New York Times». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως ίσως να μην είναι πια σε θέση να «διασώσει» την υποψηφιότητά του.

«Ελπίζω ότι θα πάρει τη δύσκολη και οδυνηρή απόφαση να αποσυρθεί. Του ζητώ με σεβασμό να το κάνει», έγραψε ο Τεξανός βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ σε ανακοίνωσή του προς τα ΜΜΕ, προσθέτοντας πως «η υποψήφια των Δημοκρατικών το 2024 θα πρέπει να είναι η Κάμαλα Χάρις».

Από την πλευρά της Χάρις, οι σύμβουλοί της απέρριψαν κάθε συζήτηση περί δημοκρατικής υποψηφιότητας πέραν του διδύμου Μπάιντεν - Χάρις.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί με επιρροή στο κόμμα πρότειναν εναλλακτικές υποψηφιότητες πέραν της Χάρις, όπως προβεβλημένους κυβερνήτες σαν τον Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνια, την Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν και τον Τζος Σαπίρο της Πενσυλβάνια, αλλά πηγές του Reuters δήλωσαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παρακαμφθεί η Χάρις.

Αν οριζόταν υποψήφια των Δημοκρατικών, θα έπαιρνε τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει η καμπάνια του Μπάιντεν όπως και γενικότερα τις υποδομές της προεκλογικής του εκστρατείας. Στο τραπέζι πάντως έχει πέσει και το όνομα της Μισέλ Ομπάμα, συζύγου του πρώην Προέδρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια κίνηση από την ίδια.

Χθες πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν προγραμματισμένο να συνομιλήσει με τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες της χώρας, ενώ προχθές ο Μπάιντεν παραδέχτηκε πως δεν ήταν η «καλύτερη βραδιά» του και έδωσε την εξήγηση ότι είχε κάνει πολλά μακρινά ταξίδια - όπως στην Ευρώπη στις αρχές και στα μέσα Ιούνη - και ήταν κουρασμένος.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του CNN, το 75% των ψηφοφόρων που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι οι Δημοκρατικοί θα τα πάνε καλύτερα στις εκλογές αν επιλέξουν άλλον υποψήφιο.

Η Χάρις σε προχθεσινό γκάλοπ των Reuters/Ipsos εμφανιζόταν να υπολείπεται μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα του Τραμπ, στο 42% έναντι 43%, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση του Reuters Μπάιντεν και Τραμπ εμφανίζονται και οι δυο στο 40%.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες με αναμενόμενη νίκη των Εργατικών

Προβλήματα και καθυστερήσεις με την επιστολική ψήφο

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Βρετανία, όπου έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία, οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ αναμένεται να αποχωρήσουν από την εξουσία, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό δίνουν ξεκάθαρο και σταθερό προβάδισμα μέχρι και 20% στους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζονται να στηρίζουν την εναλλαγή στη διακυβέρνηση και σύσσωμα τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Βρετανίας, όπως οι «Sunday Times», που θεωρείται «συντηρητική» εφημερίδα, οι «Financial Times» και το περιοδικό «The Economist» που ανακοίνωσαν δημόσια τη στήριξή τους στους Εργατικούς.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας «Survation» εκτιμά ότι οι Εργατικοί μπορεί να εκλέξουν μέχρι και 484 βουλευτές από τους συνολικά 650. Αν αυτό συμβεί, θα τα πάνε καλύτερα ακόμη και από την ιστορική νίκη του Τόνι Μπλερ το 1997 με αντίπαλο τότε τον Τζον Μέιτζορ.

Το κόμμα των Τόρις αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να μάχεται για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μια του κόβει ψήφους το ακροδεξιό κόμμα Reform του Νάιτζελ Φάρατζ, που οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 16%, και από την άλλη οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που διεκδικούν με αξιώσεις τη δεύτερη θέση, καθώς εμφανίζονται να εκλέγουν 61 βουλευτές έναντι 64 των Συντηρητικών. Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 οι Συντηρητικοί είχαν εκλέξει 365 βουλευτές.

Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί με την επιστολική ψήφο και την Τρίτη, 48 ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, ψηφοφόροι ανέφεραν ότι δεν είχαν λάβει τα ψηφοδέλτιά τους. Χιλιάδες ψηφοφόροι, κυρίως σε εκλογικές περιφέρειες της Νότιας Αγγλίας και της Σκοτίας, οι οποίοι δεν έλαβαν ποτέ τα δικά τους πακέτα ψηφοδελτίων, τηλεφώνησαν στην αρμόδια υπηρεσία για να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», τουλάχιστον 90 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναφέρει καθυστερήσεις παραλαβής και, επομένως, παράδοσης ψηφοδελτίων μέσω ταχυδρομείου.

Τα Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία (Royal Mail) αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά και υποσχέθηκαν επιπλέον προσωπικό για την ημέρα των εκλογών, ώστε οι επιστολικές ψήφοι να φτάσουν εγκαίρως στα σημεία καταμέτρησης, πριν κλείσουν οι κάλπες στις 10 μ.μ.

Η Εκλογική Επιτροπή, από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «πιέσεις» στη διαδικασία και ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες επιστολικές ψήφοι παραδόθηκαν μόλις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι καθυστερήσεις προκύπτουν λόγω του μικρού διαστήματος που έχουν τα δημοτικά συμβούλια να εξετάσουν τις αιτήσεις για επιστολική ψήφο, έλλειψης προσωπικού στη Royal Mail κ.ά.

Υπολογίζεται πως περίπου 10 εκατ. Βρετανοί έχουν επιλέξει φέτος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου, δηλαδή 20% - 25% του εκλογικού σώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ