Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες με αναμενόμενη νίκη των Εργατικών

Προβλήματα και καθυστερήσεις με την επιστολική ψήφο

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Βρετανία, όπου έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία, οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ αναμένεται να αποχωρήσουν από την εξουσία, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό δίνουν ξεκάθαρο και σταθερό προβάδισμα μέχρι και 20% στους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζονται να στηρίζουν την εναλλαγή στη διακυβέρνηση και σύσσωμα τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Βρετανίας, όπως οι «Sunday Times», που θεωρείται «συντηρητική» εφημερίδα, οι «Financial Times» και το περιοδικό «The Economist» που ανακοίνωσαν δημόσια τη στήριξή τους στους Εργατικούς.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας «Survation» εκτιμά ότι οι Εργατικοί μπορεί να εκλέξουν μέχρι και 484 βουλευτές από τους συνολικά 650. Αν αυτό συμβεί, θα τα πάνε καλύτερα ακόμη και από την ιστορική νίκη του Τόνι Μπλερ το 1997 με αντίπαλο τότε τον Τζον Μέιτζορ.

Το κόμμα των Τόρις αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να μάχεται για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μια του κόβει ψήφους το ακροδεξιό κόμμα Reform του Νάιτζελ Φάρατζ, που οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 16%, και από την άλλη οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που διεκδικούν με αξιώσεις τη δεύτερη θέση, καθώς εμφανίζονται να εκλέγουν 61 βουλευτές έναντι 64 των Συντηρητικών. Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 οι Συντηρητικοί είχαν εκλέξει 365 βουλευτές.

Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί με την επιστολική ψήφο και την Τρίτη, 48 ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, ψηφοφόροι ανέφεραν ότι δεν είχαν λάβει τα ψηφοδέλτιά τους. Χιλιάδες ψηφοφόροι, κυρίως σε εκλογικές περιφέρειες της Νότιας Αγγλίας και της Σκοτίας, οι οποίοι δεν έλαβαν ποτέ τα δικά τους πακέτα ψηφοδελτίων, τηλεφώνησαν στην αρμόδια υπηρεσία για να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», τουλάχιστον 90 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναφέρει καθυστερήσεις παραλαβής και, επομένως, παράδοσης ψηφοδελτίων μέσω ταχυδρομείου.

Τα Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία (Royal Mail) αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά και υποσχέθηκαν επιπλέον προσωπικό για την ημέρα των εκλογών, ώστε οι επιστολικές ψήφοι να φτάσουν εγκαίρως στα σημεία καταμέτρησης, πριν κλείσουν οι κάλπες στις 10 μ.μ.

Η Εκλογική Επιτροπή, από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «πιέσεις» στη διαδικασία και ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες επιστολικές ψήφοι παραδόθηκαν μόλις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι καθυστερήσεις προκύπτουν λόγω του μικρού διαστήματος που έχουν τα δημοτικά συμβούλια να εξετάσουν τις αιτήσεις για επιστολική ψήφο, έλλειψης προσωπικού στη Royal Mail κ.ά.

Υπολογίζεται πως περίπου 10 εκατ. Βρετανοί έχουν επιλέξει φέτος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου, δηλαδή 20% - 25% του εκλογικού σώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ