Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΤΑΝΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Ενεργειακά πρότζεκτ προωθεί ο Ρώσος Πρόεδρος

Είχε συναντήσεις με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας, της Κίνας, της Μογγολίας κ.ά.

Από τη συνάντηση στην Αστάνα του Καζακστάν
Από τη συνάντηση στην Αστάνα του Καζακστάν
Στην Αστάνα βρίσκεται από χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), πραγματοποιώντας σειρά διμερών επαφών με ηγέτες κρατών. Η ρωσική αντιπροσωπεία έδωσε έμφαση στις επαφές της σε επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ενέργεια.

Το Καζακστάν επισκέπτεται από την Τρίτη και ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Καζάκο Πρόεδρο Κ. Γ. Τοκάγεφ και υπέγραψαν δεκάδες συμφωνίες και μνημόνια για επέκταση των σχέσεών τους σε όλους τους «στρατηγικούς τομείς».

«Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας βρίσκονται στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους», φρόντισε να τονίσει ο Ρώσος Πρόεδρος σε σύντομη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του.

Ρωσία και Ουκρανία «συγκρούονται» και στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Πούτιν συναντήθηκε αρχικά με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχ. Αλίεφ, εν μέσω εντάσεων Ρωσίας - Αρμενίας στον Νότιο Καύκασο. Ο Αλίεφ δήλωσε την αποφασιστικότητα του Μπακού να αναπτύξει υποδομές του διεθνούς μεταφορικού διαδρόμου Βορρά - Νότου στο έδαφός του.

«Υπάρχουν νέες ιδέες στον ενεργειακό τομέα», σημείωσε ο Αλίεφ. «Οι αντίστοιχες δομές μας είναι πάντα διαθέσιμες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ μέσω Ουκρανίας, καθώς η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου λήγει στα τέλη του 2024.

Μια συμφωνία για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με αζέρικες προμήθειες είναι «μία από τις προτάσεις» που συζητούνται, είπε. «Εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αγωγό με άλλο προμηθευτή φυσικού αερίου. Δεν θέλουμε να παρατείνουμε τη σύμβαση φυσικού αερίου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν θέλουμε να βγάζουν χρήματα εδώ», επισήμανε ο Ζελένσκι.

Πάντως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας διαμετακόμισης, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλ. Νόβακ.

Καθώς εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Δύσης - Ρωσίας για επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν, ρωσικές εταιρείες όπως η Lukoil, η Novatek, η Tatneft και η Sibur συζητούν κοινά ενεργειακά έργα με το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε ο Νόβακ, που βρίσκεται στην Αστάνα. Οι δύο χώρες συζητούν επίσης συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης του διεθνούς διαδρόμου μεταφορών Βορρά - Νότου.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε πως η Δύση θέλει να διακόψει τη συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με τη Ρωσία και μια ακόμη «απόδειξη» για αυτό είναι ότι έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθούν οι βάσεις για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είναι εφικτή μια «δίκαιη ειρήνη που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η Τουρκία επιδιώκει να λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός Ακουγιού, που κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Ρωσία, το συντομότερο δυνατόν, είπε ο Ερντογάν. Πρόσφατα ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία εξέφρασαν και οι ΗΠΑ.

«Παρ' όλες τις δυσκολίες της σημερινής κατάστασης στον κόσμο, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αναπτύσσονται» και τα κοινά έργα υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος, παρατήρησε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τον πόλεμο στη Γάζα και στη Συρία. Ο Ερντογάν προσκάλεσε επίσης τον Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία.

«Στα σκαριά» συμφωνία για τον αγωγό Power of Siberia-2

Η Ρωσία και η Κίνα σκοπεύουν να εγκρίνουν τους όρους της σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω Power of Siberia-2 στην Κίνα το συντομότερο δυνατό, δήλωσε χθες ο Νόβακ, ενώ πολύμηνα και σκληρά παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Power of Siberia-2 είναι ένας προγραμματισμένος αγωγός φυσικού αερίου, που θα περάσει από το έδαφος της Δυτικής Σιβηρίας στην Κίνα. Η μέγιστη χωρητικότητά του θα φτάσει τα 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και το Πεκίνο διαπραγματεύεται σκληρά για να εξασφαλίσει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή για την κινεζική βιομηχανία, σε μια περίοδο που η αγορά της Ασίας είναι η μόνη εναλλακτική για τη Ρωσία.

Εξάλλου ο Πούτιν συναντήθηκε χτες και με τον Μογγόλο ομόλογό του, όπου συζητήθηκαν θέματα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia-2 μέσω του μογγολικού εδάφους, καθώς και η συμμετοχή στην ανάπτυξη του συστήματος παροχής φυσικού αερίου, η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα του σιδηροδρόμου του Ουλάν Μπατόρ και άλλα επενδυτικά έργα.

«Οι παραδόσεις ρωσικής Ενέργειας στο Πακιστάν ξεκίνησαν και είμαστε έτοιμοι να τις αυξήσουμε», τόνισε εξάλλου ο Πούτιν μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σ. Σαρίφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ