Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
40 δισ. ευρώ για το Κίεβο θα εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (9 - 11 Ιούλη) για την Ουκρανία, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, που υποδέχτηκε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα, ωστόσο ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας προωθείται η ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση του ουκρανικού εδάφους. «Θα λάβουμε μέτρα για να χτίσουμε μια γέφυρα προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Οστιν αναφερόμενος στον περαιτέρω μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα «δυτικά» πρότυπα.

Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ φέρονται να κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 40 δισ. ευρώ για το 2025, μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters», το οποίο επισημαίνει ότι η συμφωνία επήλθε περίπου μια βδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει ότι επιδιώκει συμφωνία για σταθερή ετήσια χρηματοδότηση 40 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Ουκρανία.

Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία πολυετούς δέσμευσης για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επικαλούμενο πηγές από αντιπροσωπείες «δυτικών» χωρών. Τα μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν ότι το ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς, ανέφερε το dpa.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζητούσε να λάβει η Ουκρανία πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ κατά την περσινή Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, δήλωσε ότι «η φετινή Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να επιλύσει το θέμα της πρόσκλησης στο Κίεβο για ένταξη».

Από την πλευρά τους, τόσο ο Στόλτενμπεργκ όσο και η Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι δεν περιμένουν από τα 32 μέλη στη φετινή Σύνοδο Κορυφής να προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί ενώ παραμένει σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά θα δείξουν στο Κίεβο ότι κινείται «πιο κοντά στην ένταξη».

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σύντομα περισσότερα από 2,3 δισ. δολάρια σε νέο στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία, με έμφαση στην αεράμυνα, που ζητάει επίμονα το Κίεβο.

Οπως είπε ο Οστιν, θα περιλαμβάνει «περισσότερα αναχαιτιστικά αεροναυτικής άμυνας, αντιαρματικά όπλα και άλλα κρίσιμα πυρομαχικά από τα αμερικανικά αποθέματα», και θα επιτρέψει την ταχύτερη προμήθεια των αναχαιτιστικών συστημάτων αεράμυνας NASAMS και «Patriot».

Εξάλλου, η Ουκρανία αναμένεται να λάβει από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «καλά νέα» σχετικά με την παράδοση επιπλέον συστημάτων αεράμυνας, μετέδωσε το «Reuters», επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, αλλά υπάρχει ασάφεια και αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Δύο σύμβουλοι του Τραμπ του παρουσίασαν προ ημερών «σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν αυτός εκλεγεί, το οποίο περιλαμβάνει «διαπραγματεύσεις» με τη Μόσχα ως προϋπόθεση για να εξακολουθήσει η στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία. Εξάλλου, οι ΗΠΑ επιδιώκουν σταθερά να πιέσουν τα κράτη της ΕΕ να συνεισφέρουν περισσότερα για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι πάντως κάλεσε τον Τραμπ να παρουσιάσει το σχέδιό του για «γρήγορο τερματισμό του πολέμου», προειδοποιώντας ότι η οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να μην παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Αν ο Τραμπ ξέρει πώς να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να μας το πει σήμερα», δήλωσε στην τηλεόραση του «Bloomberg» στο Κίεβο. «Αν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, να χάσουμε την κρατική μας υπόσταση, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι γι' αυτό, θέλουμε να ξέρουμε».

«Θέλουμε να καταλάβουμε αν τον Νοέμβριο θα έχουμε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ ή αν θα είμαστε μόνοι μας», συνέχισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε στα πολύ σοβαρά ζητήματα και αρχές (...) στην ανεξαρτησία, στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία», είπε από την πλευρά του ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού Προέδρου, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι «θα σταματήσει αμέσως» ο πόλεμος αν η Ουκρανία εκχωρήσει τις κατεχόμενες περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και αν η ίδια λάβει εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οταν ο Γέρμακ ρωτήθηκε πώς εκτιμά η Ουκρανία ότι θα χειριστεί τον πόλεμο ο Τραμπ, απάντησε: «Ειλικρινά, δεν γνωρίζω. Θα δούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ