Σε τέτοιο αυταρχικό και αντιδραστικό βούρκο κυλιούνται οι δυνάμεις της «προόδου»! ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, στο όνομα της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας ψήφισαν υπέρ και επί του συνόλου, αλλά και επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κύρωση αυτών των συμφωνιών, που έφερε χτες προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι συμφωνίες που ψήφισαν αφορούν το καθεστώς παραμονής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας (ανάμεσα στα άλλα αυτό αφορά ακόμα και τη «διαχείριση» των σορών των Ελλήνων στρατιωτικών ή των υπολειμμάτων αυτών που μπορεί να υπάρξουν), που βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν τις πετρελαιοπηγές του Βασιλείου αλλά και για να υποστηρίζουν τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Επίσης, ψήφισαν και τους διάφορους όρους της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη.
Βέβαια, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς, δεδομένου ότι δεν είναι και η πρώτη φορά που ΝΔ και... «προοδευτικές» δυνάμεις συμπλέουν απέναντι στον ιερό κοινό σκοπό της προώθησης των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και στην προσπάθεια να στηρίξουν με τα μπούνια τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στους σφοδρούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των αγορών και των δρόμων μεταφοράς.
Το ΚΚΕ, προφανώς, καταψήφισε και τις δύο συμφωνίες. Χαρακτηριστικά, ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «για το ζήτημα των στρατιωτικών συμφωνιών, όπως αυτή με τη Σαουδική Αραβία και παλιότερα με το Ισραήλ, στην πραγματικότητα βαθαίνουν την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εναντίον των λαών, ειδικά σε μια περιοχή που είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί (...) Απέναντι σε αυτούς τους θανάσιμους σχεδιασμούς θα βρείτε μπροστά σας τον ελληνικό λαό, με το κίνημα που θα ξεσπάσει ενάντια στα βάρβαρα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπερασπίζονται όλα τα υπόλοιπα κόμματα».
Νωρίτερα, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας για τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία «τα υπολείμματα ή οι σοροί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του προσωπικού εννοεί, που προκύπτουν από οποιοδήποτε περιστατικό ή ατύχημα παραμένουν στην κυριότητα και υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ότι η κυβέρνηση «κοροϊδεύει με τραγικό τρόπο» τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους και «περίτεχνα κρύβει την πραγματικότητα», πίσω από προσβλητικές δικαιολογίες ότι η πρόβλεψη της διαχείρισης των νεκρών και των υπολειμμάτων τους είναι πάγιες ρυθμίσεις αυτών των συμφωνιών στις διεθνείς συνθήκες.
Πρόσθεσε με σκωπτικό τόνο πως η «ηρωική» αποστολή που έχει αναθέσει η κυβέρνηση στους Ελληνες στρατευμένους που έχουν αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία είναι και να φυλάνε (!) εγκαταστάσεις της εταιρείας Ενέργειας ARAMCO, αλλά και να εξασφαλίσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, διευκολύνοντας στην αποδέσμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν σε άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε χτες στο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Λετονίας Edgars Rinkevics, λέγοντάς του ότι «οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη αυτές τις μέρες είναι τέτοιες, που καθιστούν αναγκαία την ισχυρότερη συνεργασία σε πολλά μέτωπα», με τον Λετονό να αναγνωρίζει ότι «οι δύο χώρες μας έχουν πραγματικά πολύ καλές και πολύ φιλικές σχέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά και όσον αφορά στα ζητήματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» και να βάζει στον προγραμματισμό τους τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.
Αλλωστε, και στη συζήτηση που έγινε πίσω από κλειστές πόρτες, δόθηκε έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ακριβώς ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τους Μητσοτάκη και Rinkevics να υπογραμμίζουν την «ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας», στην κλιμάκωση φυσικά των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Στο ίδιο μοτίβο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης υποδέχτηκε χτες στο ΥΠΕΞ τον Αυστριακό ομόλογό του Alexander Schallenberg, τονίζοντας στις κοινές δηλώσεις τους ότι «οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως αποδεικνύουν ότι η σταθερότητα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι εξαιρετικά εύθραυστη και ευμετάβλητη. Και μας φέρνει μπροστά στη μεγάλη ευθύνη να πράξουμε το ορθό», το οποίο στη γλώσσα τους σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια προς χάριν της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Σχέδια όχι μόνο για την Ουκρανία ή τη Μέση Ανατολή (για τα οποία βεβαίως συζήτησαν), αλλά και για την «ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων», όπως τόνισε ο Γεραπετρίτης, ενάντια στη διείσδυση και επιρροή άλλων κέντρων.
Με τους Schallenberg και Rinkevics συναντήθηκε διαδοχικά και ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, ανταλλάσοντας «απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα Αμυνας και Ασφάλειας», όπως διαχέεται.
Την ίδια ώρα, επί του πεδίου, η φρεγάτα «Ψαρά» πραγματοποίησε άλλη μια επιχείρηση «στενής προστασίας» εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Αντεν. Προηγήθηκε η ανάπτυξη της φρεγάτας «Υδρα» για τους ίδιους σκοπούς στα ίδια, ταραγμένα νερά. Αλλωστε, τα 195 μέλη του πληρώματος των «Ψαρών», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι βατραχάνθρωποι και το πλήρωμα του οργανικού ελικοπτέρου, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους (μη και μεγαλύτερους) που βίωσαν οι συνάδελφοί τους στην «Υδρα », η οποία, θυμίζουμε, στις 13 Μάρτη έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs (drones), προερχόμενων από τη ζώνη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, τα οποία απομακρύνθηκαν. Ακολούθως, στις 25 Απρίλη, παρέχοντας «προστασία» σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον άλλων δύο UAVs, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε. Επίσης, πρόσφατα και λίγο πριν επιστρέψει από την περιοχή, η «ΥΔΡΑ» βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα.
Στο ίδιο μοτίβο, κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης προς την ΕΕ, η διοίκηση της επιχείρησης ασκείται από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, το οποίο αναμένεται να επισκεφτεί αύριο Παρασκευή ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ στη συνεχεία, μαζί με τον Ν. Δένδια θα μεταβούν στο Τζιμπουτί, όπου θα αγκυροβολούν τα «Ψαρά», προκειμένου να επισκεφτούν το πλοίο.
Αλλωστε, απανωτές είναι οι επισκέψεις Ευρωατλαντικών στη χώρα. Π.χ. την Τρίτη κατέφτασε ο επιτελάρχης της Διοίκησης των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική (CoS USAREUR - AF) και υποδιοικητής για θέματα της Εθνικής Φρουράς του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ (Deputy Commanding General Army National Guard) στο USAREUR-AF, υποστράτηγος Michael D. Wickman. Στη συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γ. Κωστίδη συζητήθηκε, επισήμως, «η ενίσχυση των δεσμών των δύο Στρατών μέσω επαύξησης των δράσεων διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας».
Μιλώντας στο 28ο ετήσιο συνέδριο του «Economist», ο Γκιουλ σχολίασε ότι «ο ήλιος λάμπει στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας», σε αντίθεση με τη «δυσάρεστη εικόνα» με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την «άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη». «Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να λειτουργήσουμε με σωφροσύνη και με βάση αυτήν την πραγματικότητα. Να βασιστούμε στον ανοιχτό χαρακτήρα, στην καλή προαίρεση και στον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η προσέγγιση στο μέλλον των διμερών μας σχέσεων».
Πρόσθεσε πως «η Διακήρυξη των Αθηνών (σ.σ. που υπέγραψαν Ερντογάν - Μητσοτάκης) άνοιξε ένα νέο δυναμικό κεφάλαιο στις σχέσεις μας» και πως ο εποικοδομητικός διάλογος πρέπει να υπερισχύσει «απέναντι στη λογική της σύγκρουσης», να διασφαλιστούν «προσεγγίσεις» που θα προετοιμάσουν «το έδαφος για μια μακρόχρονη και ισότιμη επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο, που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», κρίνοντας τέλος ότι «πρέπει να σεβόμαστε τα εύλογα δικαιώματα και των δύο μερών και πρέπει ο ένας να μπαίνει στη θέση του άλλου. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό από το οποίο όλοι έχουμε να κερδίσουμε, αποφεύγοντας μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προοπτικές που η διμερής συνεργασία ανοίγει στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια, εκτιμώντας ότι «με όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί απέναντι σε ανατρεπτικά στοιχεία, έτοιμα να υπονομεύσουν το καλό κλίμα. Να μην πέσουμε στην παγίδα των περιθωριακών ομάδων οι οποίες θέλουν να προκαλέσουν».
Ο νέος επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε με τη σειρά του ότι «το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης και αδελφοσύνης, όχι πολέμου και έντασης», χαρακτηρίζοντας θετικό παράδειγμα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που άρχισαν μεταξύ Αϊδινίου και Πάτμου και εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο θα δυναμώσει και πάλι».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πάντως, και καθώς στις 20 Ιούλη συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την Αγκυρα και τις κατοχικές δυνάμεις να προετοιμάζουν ξανά προκλητικές εκδηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ σε δηλώσεις του υπερασπίστηκε ξανά την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως η τουρκική πλευρά επιμένει να χαρακτηρίζει τη στρατιωτική εισβολή που σηματοδότησε την έναρξη της πολύχρονης κατοχής. Οπως ισχυρίστηκε, «με την ειρηνευτική επιχείρηση σταματήσαμε το χέρι που απλωνόταν προς τους Τουρκοκύπριους. Η αιτιολόγηση και η αναγκαιότητα αυτής της επιχείρησης που πραγματοποιήσαμε. ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, γίνονται αντιληπτές από το περιβάλλον ασφαλείας που διαμορφώθηκε και το οποίο διαρκεί μέχρι σήμερα».