ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μεταφέρουν το μήνυμα της αντίστασης

Σε πόλεις και χωριά μεταφέρουν οι νέοι κομμουνιστές τη φλόγα του αγώνα και της ανυπόταχτης στάσης ζωής, μέσα από τις εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Εκδηλώσεις αντίστασης κι ελπίδας, με πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από την Κρήτη μέχρι την Ηπειρο και από όπου περνούν αποτελούν γεγονός για την τοπική κοινωνία και τη νέα γενιά.

Παράλληλα, προχωράει η προετοιμασία για τις κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες νομών αλλά και για την κορύφωση του Φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 19, 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ για αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

- Κυπαρισσία, στις 8 μ.μ., για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

- Τρίκαλα (συνοικία Πύργος), για τις εργασιακές σχέσεις.

Αύριο Παρασκευή

- Στο Καστέλι Χανίων Κρήτης, για το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση.

Το Σάββατο 28/7

- Ακράτα Αχαΐας, στις 8.30 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

- Γιάννενα (συνοικία Νεοχωρόπουλο), στις 9 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις.

- Μεσάγγαλα Λάρισας, στις 9 μ.μ., για τη δράση της ΚΝΕ.

- Ανέζα Αρτας, στις 9 μ.μ., για τα προβλήματα των νέων της υπαίθρου και τις διεξόδους της νεολαίας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σε αντιδραστική και αυταρχική κατεύθυνση

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τελικά χτες στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες το τριπλό νομοσχέδιο

Σε συντηρητική κατεύθυνση και σε διάσταση από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης κινείται το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», το οποίο έδωσε τελικά- μέσα στο κατακαλόκαιρο- στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες το υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε χτες με τα ΔΣ των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζήτησε να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 31 Αυγούστου, ώστε στα τέλη του Σεπτέμβρη να έχει προωθήσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να δώσει παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβρη ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα όσα προωθούνται, δείχνει ότι για μια ακόμα φορά το υπουργείο επιλέγει το δρόμο του προσχηματικού διαλόγου.

Στο θέμα της αξιολόγησης, το νομοσχέδιο οδηγεί στην πλήρη υποταγή και χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, αφού συνδέεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης με την υπηρεσιακή εξέλιξή τους. Οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη της εκπαίδευσης θα αξιολογούνται από τον αμέσως επόμενο στην εκπαιδευτική βαθμίδα. Ετσι, ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από το διευθυντή του σχολείου και το σχολικό σύμβουλο, ο διευθυντής από τον προϊστάμενο γραφείου ή το διευθυντή εκπαίδευσης ή τον σχολικό σύμβουλο, ο προϊστάμενος γραφείου από τον διευθυντή εκπαίδευσης για το διοικητικό έργο και τον προϊστάμενο του τμήματος Επιστημονικής και και Παιδαγωγικής καθοδήγησης κ.ο.κ.

Οι ρυθμίσεις για την αξιολόγηση αποτελούν ουσιαστικά επαναφορά του πλαισίου που εισήγαγε ο Ν. 2525, ενώ όλη η ουσία της αξιολόγησης (η διαδικασία, ο τύπος, ο χρόνος, το περιεχόμενο) παραπέμπεται σε υπουργικές αποφάσεις. Τα τρία σκέλη του νομοσχεδίου, αξιολόγηση - διοίκηση - επιμόρφωση, συνδέονται μεταξύ τους καθώς δημιουργείται ένας διοικητικός μηχανισμός πιο αυταρχικός και ασφυκτικά ελεγχόμενος από το υπουργείο Παιδείας ο οποίος, με εργαλείο την αξιολόγηση, προσπαθεί να υποτάξει το έργο, αλλά και τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, για τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης, συγκροτείται μία διοικητική πυραμίδα στην κορυφή της οποίας θα βρίσκονται οι 13 περιφερειάρχες, οι οποίοι θα διορίζονται από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για εναρμόνιση των δομών της διοίκησης με αυτές στην υπόλοιπη ΕΕ, ενώ η δομή αυτή αφήνει ανοιχτό και το δρόμο για κατάργηση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών.

Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προβλέπουν τη σύσταση του Οργανισμού Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών (ΟΠΕΚ), ο οποίος, δεν ικανοποιεί το αίτημα των εκπαιδευτικών για περιοδική ετήσια ουσιαστική επιμόρφωση, με ευθύνη των πανεπιστημίων (ο ρόλος των οποίων φαίνεται να υποβιβάζεται) και απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα. Πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που θα σχεδιάζει κεντρικά την επιμόρφωση και παραπέμπει σε προσπάθεια πολιτικού ελέγχου της διαδικασίας της επιμόρφωσης ανάλογα με την πολιτικές επιλογές που κάθε φορά ακολουθούνται.

Οπως σχολιάζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, μετά την ανακοίνωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου, «ο εκδημοκρατισμός και η αναβάθμιση, που επικαλείται το υπουργείο για να προωθήσει το νομοσχέδιο, δε γίνεται με αξιολόγηση και χειραγώγηση των εκπαιδευτικών αλλά απαιτείται αλλαγή πολιτικής και περιεχομένου για το σχολείο. Απαιτείται η κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, η επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων και η καθιέρωση του ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν σχολείου.»

ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζουμε τον αγώνα στα βήματά της

Απόψε, στις 8 μ.μ., έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Απόψε, στις 8 μ.μ., έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ (Ιερά οδός και Αγίας Αννης) θα συγκεντρωθούν εργαζόμενοι και φοιτητές για τιμήσουν τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, της δεκαεννιάχρονης ΚΝίτισσας που δολοφονήθηκε σ' εκείνο ακριβώς το σημείο από τους τραμπούκους της εργοδοσίας και του παρακράτους στις 28/7/1980, καθώς μοίραζε στους εργάτες προκηρύξεις.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το αντίστοιχο Συνδικάτο Αττικής - Πειραιά και νησιών και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, του οποίου ήταν μέλος η Σωτηρία. Με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία της, το ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η καλύτερη τιμή στη μνήμη της είναι η συνέχεια του αγώνα «για τα ίδια ιδανικά που κι εκείνη έδωσε τη ζωή της». Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Συμπληρώνονται φέτος 21 χρόνια από τότε που η νεαρή μας συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου έπεσε νεκρή με εντολές της εργοδοσίας και του παρακράτους, έξω από την πύλη του εργοστασίου γκέτο της ΕΤΜΑ.

21 χρόνια μετά είμαστε εδώ, συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά, περπατάμε στα βήματά της. Γιατί πιστεύουμε ότι η καλύτερη τιμή στη μνήμη της είναι να συνεχίζουμε τον αγώνα για τα ίδια ιδανικά που κι εκείνη έδωσε τη ζωή της.

Αύριο (σ.σ. σήμερα), στις 8 μ.μ., θα συναντηθούμε ξανά έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ, για να της πούμε ότι δε θα αφήσουμε να περάσει το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, της Υγείας, της Παιδείας. Μαζί με το στεφάνι που θα καταθέσουμε στο μνημείο της, θα της πούμε ότι η φλόγα του αγώνα καίει ακόμα, γιατί η πολιτική που της αφαίρεσε βίαια τη ζωή στα 19 της χρόνια το 1980, είναι η ίδια που έριξε νεκρούς διαδηλωτές στο Γκέτεμποργκ και στη Γένοβα, που δε διστάζει, όχι μόνο να αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις από τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αλλά να αιματοκυλά ολόκληρους λαούς για να επιβάλει την κυριαρχία της.

Οπως κι εκείνη, λοιπόν, καλούσε τους εργάτες στην απεργία της επόμενης μέρας, έτσι και τώρα καλούμε πλατιά τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά να μην υποκύψουν, να συσπειρωθούν στο μεγάλο λαϊκό μέτωπο με το ΚΚΕ, για τα δικαιώματά τους σήμερα και για έναν άλλο, δίκαιο κι ανθρώπινο κόσμο αύριο, όπως κι η ίδια η Σωτηρία τον οραματίστηκε».

Κλείνουν οι συμμετοχές για το κάμπινγκ

Αύριο, Παρασκευή, είναι η τελευταία μέρα της προθεσμίας για δηλώσεις συμμετοχής για το Κάμπινγκ στις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Η συμμετοχή είναι 15.000 δραχμές και περιλαμβάνει τα εισιτήρια των πλοίων και τη μετακίνηση στο νησί. Το κάμπινγκ θα στηθεί στην παραλία Χαραμίδα, στην περιοχή Λουτρά του Δήμου Μυτιλήνης.

Οσοι δεν προλάβουν να κλείσουν συμμετοχή μέχρι αύριο, χρειάζεται να γνωρίζουν ότι στις μέρες λειτουργίας του το κάμπινγκ θα δέχεται κόσμο, αλλά ο καθένας πρέπει να μεριμνήσει για τη μεταφορά του, κι αν δεν προλάβει την αυριανή μέρα, δε θα μπορέσει να ενταχθεί στο ομαδικό εισιτήριο αναχώρησης και επιστροφής που εξασφαλίζει ευνοϊκότερες τιμές.

Θυμίζουμε ότι η αναχώρηση από Πειραιά, είναι την Παρασκευή 3 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., με το πλοίο «Ταξιάρχης» της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου. Αντίστοιχα, από τη Θεσσαλονίκη η αναχώρηση είναι την Κυριακή 5 Αυγούστου, στη 1 π.μ. Οποιος σκοπεύει να πάρει μαζί του μεταφορικό μέσο πρέπει να μεριμνήσει μόνος του για το εισιτήριο του μέσου.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Η ΚΝΕ απαντά στην τρομοκρατία

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται, δεν έχουν τέλος και πολύ περισσότερο εντείνονται όταν οι αγωνιστικές διαθέσεις του λαού και της νεολαίας βρίσκονται σε άνοδο. Ενα νέο τέτοιο κρούσμα σημειώθηκε προχτές στη Μονεμβασιά όπου νέοι της ΚΝΕ πραγματοποιούσαν εξόρμηση, προπαγανδίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και το 27ο Φεστιβάλ. Ενστολοι αστυνομικοί που επέβαιναν σε ΙΧ με συμβατικές πινακίδες, εμπόδισαν τα μέλη της ΚΝΕ να συνεχίσουν την εξόρμηση που είχαν ξεκινήσει, απειλώντας με μηνύσεις και «αυτόφωρο», για το «έγκλημά» τους να προπαγανδίζουν τις ιδέες τους και τα οράματά τους.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου της ΚΝΕ σημειώνοντας: «τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα. Γίνεται μια προσπάθεια συνολικά να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται για το δίκιο τους. Ακριβώς πέντε μέρες μετά το αυταρχικό όργιο της Ιταλικής Αστυνομίας στη Γένοβα ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τις υπηρεσίες που προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση στην αντίστοιχη ιταλική, δίνοντας κατάλογο με διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, λειτούργησε ως κοινός χαφιές».

Το ΣΠ Αν. Πελοποννήσου της ΚΝΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Λακωνίας «για τα δικά του συμφέροντα να συνεχίσει τις δημοκρατικές - αγωνιστικές παραδόσεις του, προκειμένου να αχρηστεύσει τους τρομονόμους, τις δυνάμεις καταστολής και τους ασφαλίτες, που τελευταία παρακολουθούν τις λαϊκές κινητοποιήσεις». Καλεί τους νέους και τις νέες να δυναμώσουν τον αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, γιατί «ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου».

Χτες, κλιμάκιο του ΣΠ Αν. Πελοποννήσου της ΚΝΕ και της ΕΠ Αν. Πελοποννήσου του ΚΚΕ, πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στη Μονεμβασιά ως απάντηση ότι οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται, αντίθετα συνεχίζουν τον αγώνα τους πιο δυναμικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ