ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ακόμη «χορεύει» στο ρυθμό της Γένοβας

Αποχαιρετώντας τον Κάρλο

Associated Press

Αποχαιρετώντας τον Κάρλο
ΓΕΝΟΒΑ - ΡΩΜΗ.-

«Κάρλο ζεις, αυτοί είναι νεκροί»...

Με τα λόγια αυτά, εκατοντάδες φίλοι και συγγενείς, με τα μάτια γεμάτα δάκρυα, αλλά και με το πείσμα να συνεχίσουν τον αγώνα, με υψωμένες γροθιές και τη συνοδεία κιθάρας, είπαν το «ύστατο χαίρε» στον 23χρονο Κάρλο Τζουλιάνι, που έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, από τις σφαίρες ενός καραμπινιέρου, στη διάρκεια της δεύτερης μέρας των διαδηλώσεων της Γένοβας κατά της Συνόδου της «Ομάδας των Οκτώ».

Πάνω από χίλια άτομα συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στο νεκροταφείο Σταλιένο της Γένοβας για να συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία τον Κάρλο Τζουλιάνι.

Στη διάρκεια της τελετής, που δε συνοδεύτηκε από θρησκευτική νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά ήταν μία πολιτική κηδεία, μίλησε ο πατέρας του νεαρού διαδηλωτή, Τζουλιάνο Τζουλιάνι, γνωστό μέλος της γενικής εργατικής συνομοσπονδίας της Ιταλίας CGIL καθώς και φίλοι του Κάρλο. «Στη σύντομη ζωή του, ο Κάρλο μας έδωσε πολλά πράγματα για να θυμόμαστε» τόνισε ο πατέρας κατά τον μικρό επικήδειο που έβγαλε με τρεμάμενη φωνή και συνέχισε: «Ας προσπαθήσουμε, στη μνήμη του Κάρλο, να ενωθούμε και αρνηθούμε τη βία». Στη συνέχεια, ένας από τους φίλους του Κάρλο, του αφιέρωσε ένα τραγούδι με συνοδεία κιθάρας, ενώ τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του «Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας» ανήγγειλαν την παρουσία τους «χωρίς σημαία, ούτε πανό».

Οπως έγινε γνωστό, η οικογένεια του Κάρλο Τζουλιάνι άνοιξε λογαριασμό στην τράπεζα Carige και όπως ανακοίνωσε τα χρήματα από τις εισφορές θα διατεθούν για τις σπουδές νεαρών ατόμων που προέρχονται από φτωχές χώρες ή για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σείστηκε η Ιταλία

Η κηδεία του Κάρλο Τζουλιάνι ήταν το αποκορύφωμα των αντιδράσεων που ξέσπασαν στην Ιταλία ενάντια στην αστυνομική βία, με την οποία αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές Ιταλούς και ξένους. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, πάνω από 100.000 άτομα σε ολόκληρη την Ιταλία διαδήλωσαν εναντίον της βίας, με συνθήματα κατά της αστυνομίας. Αυτή τη φορά όλες οι διαδηλώσεις και οι πορείες ήταν ειρηνικές και δε σημειώθηκαν επεισόδια. Σε όλες τις πόλεις έγιναν πορείες, συγκεντρώσεις ειρηνικές με χορούς και τραγούδια, εναντίον του «G8», εναντίον της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, στη μνήμη του Κάρλο Τζουλιάνι που σκοτώθηκε στη Γένοβα.

Πιο πολυάριθμη ήταν η πορεία στη Ρώμη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30.000 άτομα με ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Δολοφόνοι». Πάνω από 20.000, με τη βροχή, στο Μιλάνο, 20.000 στην Μπολόνια, 10.000 στη Γένοβα, 5.000 σε Νάπολη, Φλωρεντία, Παλέρμο, Μπάρι, Τεργέστη, Κάλιαρι. Σύμφωνα με Ιταλούς αναλυτές και παρατηρητές, η ανταπόκριση που είχε το προσκλητήριο του «Κοινωνικού Φόρουμ» ήταν εντυπωσιακή, διότι πολλοί εξέφραζαν τους φόβους ότι μετά τα αιματηρά επεισόδια της Γένοβας, το κίνημα αυτό θα είχε διαλυθεί. Συγκινητική η συγκέντρωση στη Γένοβα, πάνω από 10.000 άτομα βρέθηκαν μπροστά στο Παλάτσο Ντουκάλε που φιλοξενούσε τη διάσκεψη του «G8». Ηταν μια ειρηνική συγκέντρωση χωρίς σημαίες και πανό, όχι μόνο των διαδηλωτών του φόρουμ, αλλά συμμετείχαν και ολόκληρες οικογένειες.

Ενα ακόμη ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και προκαλεί πολλά ερωτηματικά, είναι το γεγονός της «εξαφάνισης ενός αριθμού διαδηλωτών». Το «Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας» καταγγέλλει ότι από το προσκλητήριο απουσιάζουν 40-100 άτομα, κυρίως ξένοι. Ενώ για το λόγο αυτό διαβήματα διαμαρτυρίας έγιναν από τη γερμανική και σουηδική πρεσβεία προς το ιταλικό ΥΠΕΞ, καθώς δεν έχουν πληροφορίες για ορισμένα άτομα, ίσως και 40, που ήταν στη Γένοβα και από εκείνη τη στιγμή δεν έχουν δώσει σημεία ζωής...

Και μιλώντας για εξαφανισμένους ή πιο πιθανά συλληφθέντες, αφέθηκε ελεύθερος ο 24χρονος Ελληνας Παναγιώτης Σιδεριάδης που είχε συλληφθεί το Σάββατο και κρατούνταν σε νοσοκομείο της Γένοβας. Ο Σιδεριάδης είχε εγχειριστεί για περιτονίτιδα και θα παραμείνει για νοσηλεία στο νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο. Χτες ο εισαγγελέας που τον εξέτασε, διέταξε να αφεθεί ελεύθερος...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση συσκότισης για τις λίστες

Με φραστική επίθεση κατά της ΝΔ, με βολικές ερωταπαντήσεις και αστεία επιχειρήματα, ο Δ. Ρέππας προσπαθεί να δημιουργήσει «αμφιβολίες» για την αναντίρρητες κυβερνητικές ευθύνες στη δημιουργία και δράση των ευρωκατασταλτικών μηχανισμών

Επιχείρηση συσκότισης και παραπλάνησης έχει βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με σκοπό να δημιουργήσει «αμφιβολίες» για τις ολοφάνερες ευθύνες της στο ματοκύλισμα των διαδηλώσεων της Γένοβας, οι οποίες προκύπτουν αναντίρρητα από την πολιτική της ενεργού συμμετοχής στους μηχανισμούς καταστολής σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε και χθες τις απεγνωσμένες προσπάθειες «εξαγνισμού» της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να μεταφέρει το ζήτημα σε μια ανούσια, όσο και βολική κόντρα με τη ΝΔ. Επί της ουσίας, όμως, δεν μπόρεσε να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, παρά την αστεία προσπάθεια να θέσει ο ...ίδιος τα «σωστά» ερωτήματα και να δώσει, βέβαια, τις δικές του απαντήσεις. Κατά τον Δ. Ρέππα, λοιπόν, το «βασικό ερώτημα» είναι: «Εχουν καταρτίσει κατάλογο με ονόματα Ελλήνων πολιτών οι ελληνικές υπηρεσίες, προκειμένου να τον στείλουν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους;»(!). Η απάντηση, βέβαια, που έδωσε και χθες είναι ότι «δε διαμορφώθηκε κανένας τέτοιος κατάλογος, προκειμένου να σταλεί στις αντίστοιχες ιταλικές υπηρεσίες. Τελεία και παύλα». Φυσικά, οι «ερωταπαντήσεις» του εκπροσώπου δεν απαντάνε στα πραγματικά ερωτήματα και γεγονότα και, κυρίως, στο κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης στους ευρωκατασταλτικούς μηχανισμούς, στο πλαίσιο των οποίων η «ανταλλαγή πληροφοριών» και η αλληλοϋποστήριξη είναι υπόθεση ρουτίνας και συμβατική υποχρέωση.

Αντίθετα, ο Δ. Ρέππας, προκειμένου να πείσει ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα δικαιώματα των «Ελλήνων πολιτών», έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «Μεσατζέρο», το οποίο κατηγορούσε την Ελλάδα, γιατί «δεν έδωσε πληροφορίες για τους εξτρεμιστές» και «αποδείχτηκε η χειρότερη στο θέμα της διεθνούς συνεργασίας». Και ο Δ. Ρέππας δεν μπόρεσε να κρύψει τις «τύψεις» της κυβέρνησης: «Αυτό (σ.σ. να είμαστε οι χειρότεροι στη διεθνή συνεργασία) νομίζετε ότι είναι τιμητικό; Εγώ σας λέω ότι δεν είναι τιμητικό»(!). Αφήστε, λοιπόν, προέτρεψε, την κυβέρνηση να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς, με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον(!). Δε σταμάτησε, όμως, εκεί. Θέλοντας να δώσει τη «χαριστική βολή», επικαλέστηκε το εξής επιχείρημα: Εάν η κυβέρνηση είχε λόγο να καταρτίσει και παραδώσει μια λίστα διαδηλωτών, θα περιλάμβανε σε αυτήν ονόματα φίλων ενός κοινοβουλευτικού κόμματος (σ.σ. εννοεί του ΣΥΝ), αγνοώντας ονόματα φίλων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων;»(!). Επιχειρώντας να βγει από τη θέση του κατηγορούμενου, εξαπέλυσε επίθεση κατά του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι διαστρέβλωσε το περιεχόμενο της ομιλίας του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να παραπλανήσει τους πολίτες και να πλήξει την κυβέρνηση, στρεφόμενος ενάντια στα συμφέροντα της χώρας.

Απαντώντας, ο Θ. Ρουσόπουλος, σε δήλωσή του, υπέδειξε στον Δ. Ρέππα, αν θέλει να πείσει ότι δεν έδωσε στοιχεία διαδηλωτών, να ζητήσει από τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών «να του εξηγήσει με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους, απαγορεύτηκε ονομαστικά η είσοδος σε 150 από τους 2.000 Ελληνες διαδηλωτές, που μετέβησαν στην Ιταλία».

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Στο μεταξύ, τα «Νέα» συνέχισαν και χθες τη δημοσίευση στοιχείων για το πώς έγινε η παράδοση λίστας διαδηλωτών στις ιταλικές αρχές. Δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας «Ρεμπούμπλικα» δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έστειλαν λίστα με 1.500 άτομα(!), ενώ Ελληνες αστυνομικοί είχαν εγκατασταθεί τις ημέρες της διάσκεψης των «8» στο αστυνομικό μέγαρο της Γένοβας και μέσω κομπιούτερ έπαιρναν πληροφορίες για κάθε διαδηλωτή που έφθανε στην Ιταλία. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, εξάλλου, επιβεβαίωναν τις πληροφορίες για παράδοση λίστας, δηλώνοντας στην εφημερίδα ότι «πρόκειται για συνήθεις αστυνομικές πρακτικές... Οι Ελληνες αξιωματικοί είχαν πρόσβαση (ηλεκτρονικά) στα ελληνικά αρχεία της Σένγκεν και η ανταλλαγή πληροφοριών γινόταν αυτόματα». Επίσης στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν, στην ίδια εφημερίδα, ότι ένας από τους μηχανισμούς ροής πληροφοριών από την Αθήνα προς τη Ρώμη ήταν και η διαβίβαση από την ΕΥΠ στη μυστική υπηρεσία της Ιταλίας SISDE των στοιχείων όλων όσοι δήλωναν στον Τύπο ότι σκόπευαν να πάνε στη Γένοβα.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, σε δηλώσεις της, κάλυψε την ΕΥΠ για την προχθεσινή ανακοίνωσή της, ενώ εμφανίστηκε «άνετη» να γίνει έρευνα και συζήτηση στη Βουλή, γιατί «δεν πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε σκιά ή υποψία»(!).

Αγώνες σύγκρουσης για να ανατρέψουμε τις πολιτικές των «8»

Συνέντευξη Τύπου της αποστολής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε στη Γένοβα

Την εκτίμηση ότι η μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Γένοβα δίνει τη δυνατότητα για πιο μεγάλη ανάπτυξη της ταξικής πάλης, της λαϊκής πάλης σε εθνικό επίπεδο, εξέφρασαν τα μέλη της αποστολής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες. Επίσης, σημείωσαν πως «όσο έντονα κανείς διαμαρτύρεται για το G8, άλλο τόσο πρέπει να αντιπαλεύει τις πολιτικές του, που προωθούν οι διάφορες κυβερνήσεις και σε εθνικό επίπεδο». Γι' αυτό χαρακτήρισαν τουλάχιστον υποκριτική τη στάση ορισμένων δυνάμεων που ενώ συμμετείχαν ή πρωτοστάτησαν στη διαδήλωση της Γένοβας, την ίδια ώρα στη χώρα τους, είναι φορείς της πολιτικής του G8 ή τη στηρίζουν με διάφορους τρόπους.

Επικεφαλής της αποστολής που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εξήγησε πως οι κομμουνιστές που συμμετείχαν στη διαδήλωση, προσπάθησαν μέσα από τα συνθήματα, το ξενόγλωσσο έντυπο υλικό που μοίρασαν, τις συνεντεύξεις και τις άλλες παρεμβάσεις που είχε η αντιπροσωπεία τους στα γεγονότα, να καταδείξουν ότι αυτό που απαιτείται «είναι η ανάπτυξη αγώνων σύγκρουσης, αγώνων σε αντιμονοπωλιακή αντι-ιμπεριαλιστική κατεύθυνση με στόχο όχι μόνο να φρενάρουμε τις πολιτικές του G 8, αλλά να τις ανατρέψουμε».

Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια χειραγώγησης που γίνεται, ώστε το ανερχόμενο εργατικό και λαϊκό κίνημα να καταστεί αδύναμο. Ομως παράλληλα διαβεβαίωσε πως στη διάρκεια των τριήμερων διαδηλώσεων, ήταν φανερή η επικράτηση των αντικαπιταλιστικών συνθημάτων. Και πρόσθεσε πως «αυτό το παγκόσμιο κίνημα, χωρίς να καταργήσει τη διαφορετικότητα στα ρεύματα, πρέπει να έχει καθαρό ότι το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα στη σημερινή του φάση, δεν εξανθρωπίζεται. Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, όπως λένε, κατά του ιμπεριαλισμού, κατά του παγκόσμιου καπιταλισμού, μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης, όταν αποκτήσει εθνικά «πόδια», όταν αμφισβητήσει συνολικά τα κεφάλαια και τα κέρδη και τις διεθνείς καπιταλιστικές ενώσεις, αντί να περιορίζεται να επιδιώκει λίγα ψίχουλα για τους λαούς».

Στην ψευδεπίγραφη δημοκρατικότητα της ΕΕ, αναφέρθηκε ο Μ. Σπυριδάκης Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣΘ και πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, σημειώνοντας: «γίναμε δεκτοί ως πολιορκημένοι». Επίσης κατήγγειλε πως «παρούσα στην οργάνωση της καταστολής ήταν και η ελληνική κυβέρνηση, γιατί έχει συμφωνήσει να δημιουργηθεί αυτός ο κατασταλτικός μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ, γιατί πρόσφατα στο συμβούλιο Υπουργών Δημόσιας Τάξης όλοι από κοινού πήραν την απόφαση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων σε βάρος των διαδηλωτών στη Γένοβα, όπως και γιατί συμμετείχαν στο συντονισμό στην Ιταλία και Ελληνες ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγνώριση που εκφράστηκε πολύμορφα στη συνεισφορά των Ελλήνων κομμουνιστών στην ανάπτυξη του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος.

Για τη μαζική συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας και ιδιαίτερα των μελών της ΚΝΕ, μίλησε ο Π. Κουρμούλης μέλος ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σημειώνοντας πως αποτέλεσε συνέχεια της συμμετοχής της και της πρωτοπόρας παρέμβασής της στην ανάπτυξη των μεγάλων αγώνων που ξεδιπλώθηκαν στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαντώντας σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2003 στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: ««Ως τότε θα είμαστε συνέχεια στο δρόμο του αγώνα και βεβαίως δε θα την αφήσουμε αναπάντητη».

ΣΟΥΗΔΙΑ
Καταδίκες για τις διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Στην κύρια εκπρόσωπο του «σκανδιναβικού σοσιαλισμού», τη Σουηδία, εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα πράγματα και θαύματα, όπως οι καταδίκες για τα αιματηρά γεγονότα. Οχι όμως των αστυνομικών που πυροβολούσαν, χτυπούσαν και επιτίθονταν, αλλά κατά των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης Μπους, αλλά κυρίως κατά της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 15 και 16 Ιούνη.

Χθες, τέσσερις ακόμη άνθρωποι καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις και για τα βίαια επεισόδια, περιλαμβανομένων ενός Γερμανού και ενός Βρετανού. Σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, αλλά και το Ασοσιέιτεντ Πρες, πρόκειται για έναν 33χρονο Βρετανό, Πολ Ρόμπινσον, βιβλιοθηκάριο από το Λονδίνο και τον 25χρονο Γερμανό, Τζέσε-Μπγιέρν Μπάκλερ. Μαζί τους καταδικάστηκαν και δύο Σουηδοί, ηλικίας 20 και 38 ετών. Σε όλους αποδόθηκαν ποινές φυλάκισης από 9 έως και 18 μήνες, για τις ταραχές! Οι Σουηδοί, αμέσως μετά την καταδίκη τους στάλθηκαν στις φυλακές ενώ όσον αφορά τους τους δύο αλλοδαπούς, θα εκδοθούν στις χώρες τους και απαγορεύεται η είσοδό τους στη Σουηδία για πολλά χρόνια μετά την εξέτιση της ποινής τους.

Δεν πρόκειται για τις πρώτες καταδίκες, αφού εκ των πρώτων που είχαν καταδικαστεί, ήταν και ένας από τους τρεις που είχαν πυροβοληθεί με αληθινές σφαίρες. Για την ακρίβεια, ο πρώτος διαδηλωτής που φυλακίστηκε ήταν ένας Γερμανός έφηβος, ο οποίος καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή, πριν από ένα δεκαήμερο, για το γεγονός ότι πέταγε πέτρες προς τους αστυνομικούς! Εννοείτε, ότι ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε... άγνωστο. Οπως είναι άγνωστη και η τύχη του διαδηλωτή, που πυροβολήθηκε, αρχικά ανακοινώθηκε ότι ήταν νεκρός, μερικές ώρες αργότερα, κλινικά νεκρός και έκτοτε αγνοείται η τύχη του!

Από τους 500 συλληφθέντες, οι περισσότεροι αφέθηκαν μετά από ώρες ελεύθεροι. Ωστόσο, εκτός από τους προαναφερόμενους 5, άλλοι 14 έχουν καταδικαστεί σε ποινές από 6 έως 30 μήνες φυλάκισης!

ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μεγαλύτερη ευθύνη μετά τη Γένοβα

Συνέντευξη Τύπου της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ που συμμετείχε στη διαδήλωση της Γένοβας

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την εκπλήρωση των πολιτικών στόχων της αποστολής στη Γένοβα δήλωσαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ - ο Γ. Χώτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η Λίτσα Ούντρια, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Β. Μπιμπίλης, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, ενώ παραβρέθηκε εκ μέρους της ΚΝΕ η Φωτεινή Κουμαντζέλη, μέλος του Γραφείου του ΣΠ της Οργάνωσης - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Λάρισα.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τόνισαν ότι αν και στα ΜΜΕ κυριάρχησαν σαν πρώτο θέμα τα επεισόδια και η τραγική κατάληξη που είχαν - χωρίς να υποτιμηθεί η σημασία αυτών των γεγονότων - τα πραγματικά μηνύματα των πολύμορφων μαζικών διαδηλώσεων στη Γένοβα είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στην πιο μεγάλη ανάπτυξη της ταξικής, λαϊκής πάλης σε εθνικό επίπεδο. Αυτή, τόνισαν, μπορεί και πρέπει να είναι η μεγάλη συνεισφορά, όπως το εθνικό επίπεδο πάλης τροφοδότησε μεγάλες κινητοποιήσεις από το Σιάτλ έως τη Γένοβα, έτσι και στη νέα φάση η παραπέρα ανάπτυξη του κινήματος σε εθνικό επίπεδο θα τροφοδοτήσει διεθνιστικές κινητοποιήσεις και τα επόμενα χρόνια. Ενα πολύ σημαντικό μήνυμα, υπογράμμισαν, επίσης, που πολλοί επιδιώκουν να το αποκρύψουν, είναι ο προσανατολισμός αυτού του κινήματος. Ασφαλώς, πρόσθεσαν υπήρχε - και στο μέλλον ίσως υπάρξει - μια πολυχρωμία, κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό, όμως, στην κινητοποίηση υπήρχε ένας συνδετικός κρίκος που ήταν η αντίθεση ενάντια στον καπιταλισμό και τον διεθνή ιμπεριαλισμό. Και επισήμαναν ότι ένα τρίτο μήνυμα είναι ο τρόπος που αγκάλιασαν οι λαϊκές μάζες αυτή τη μεγαλειώδη κινητοποίηση.

Υπογράμμισαν επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να βάψει με αίμα τη λαϊκή διαδήλωση, ώστε να μην κινδυνεύσει στο ελάχιστο η κυριαρχία της, υπογραμμίζοντας ότι έπεσαν οι μάσκες της δήθεν δημοκρατίας και ελευθερίας των χωρών της ΕΕ και γενικότερα των χωρών του «δυτικού κόσμου». Και κατήγγειλαν τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης, στην οργάνωση της καταστολής της κινητοποίησης.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, τόνισαν ότι μετά και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γένοβα οι κομμουνιστές έχουν μεγαλύτερη ευθύνη και δεσμεύονται ότι θα συμβάλουν με όλη τη δύναμή τους ώστε το λαϊκό κίνημα στην περιοχή να πάρει πιο σαφή αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο και ταυτόχρονα να βάλει σε κίνηση πλατιές λαϊκές μάζες.

Συνεντεύξεις Τύπου για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γένοβα παραχώρησαν και οι ΝΕ Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ