Ομάδες μαθητών που συμμετέχουν στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Γεντί Κουλέ
Η περιήγηση στην μακραίωνη Ιστορία του ξεκίνησε από τα βυζαντινά χρόνια (4ος αι. μ.Χ. - 1430), σε μια περιοχή στην κορυφή του λόφου που μέχρι σήμερα ονομάζεται «Ακρόπολη» και στη σταδιακή ενίσχυσή της, στο πλαίσιο της οποίας προστέθηκε στο βόρειο τμήμα της βυζαντινής ακρόπολης ένα μικρό φρουριακό συγκρότημα, το Επταπύργιο.
Το φρούριο ονομάστηκε κατά την οθωμανική εποχή Γεντί Κουλέ (YediKule), αντιγράφοντας την ονομασία του Επταπυργίου της Κωνσταντινούπολης, φρουρίου του 15ου αιώνα. Το Yedi σημαίνει «επτά» και Kule σημαίνει «πύργος». Αργότερα μετονομάστηκε Επταπύργιο, καθώς το πλαισίωναν επτά πύργοι, οι οποίοι βρίσκονταν στη βόρεια πλευρά του κάστρου. Εκτοτε λειτούργησε ως φυλακή, μέχρι και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.
Καθώς τα παιδιά προχωρούσαν σε ομάδες προς τον χώρο των κελιών, μάθαιναν για το πώς ήταν διαρθρωμένοι οι χώροι κράτησης των φυλακών που προορίζονταν για ποινικούς κρατούμενους, μετά όμως από το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου, που ποινικοποιούσε την κομμουνιστική ιδεολογία, αξιοποιήθηκαν για την κράτηση πολιτικών κρατουμένων. Οι δύσκολες συνθήκες χειροτέρεψαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά και συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια. Αθλιοι όροι διαβίωσης και περίθαλψης, βασανιστήρια, αντίξοες καιρικές συνθήκες, ανυπόφορη υγρασία, που έδωσαν στις φυλακές τον χαρακτηρισμό «υγρός τάφος», είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να μην αντέξουν.
Ηταν μια περιήγηση στον τόπο και στον χρόνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας μελέτης της Ιστορίας των αγώνων του λαού μας, ένας φόρος τιμής από τους σημερινούς νέους προς τους ανυπότακτους αγωνιστές. Οπως επισημάνθηκε, το ΚΚΕ μετά από μεγάλη έρευνα έχει μαζέψει τα ονόματα των εκτελεσθέντων αγωνιστών και προχωρά στο στήσιμο ενός μνημείου έξω από τα τείχη.
Κατά την ξενάγηση έγιναν αναφορές σε κάποιους από τους πολλούς αγωνιστές που φυλακίστηκαν, και ορισμένοι μάλιστα εκτελέστηκαν εκεί. Ανάμεσά τους ήταν ο κατοπινός ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης, που φυλακίστηκε εκεί το 1926, αλλά κατάφερε να αποδράσει τρεις μήνες μετά. Ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ο πρώτος Ελληνας που εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς. Ο 26χρονος ΕΑΜίτης Χρήστος Ευστρατιάδης, που εκτελέστηκε το 1942. Στους 500 φτάνει ο αριθμός των εκτελεσθέντων από τους ναζί στη διάρκεια της Κατοχής.
Η ιστορική περιήγηση έφτασε μέχρι το 1989, όταν το Επταπύργιο έκλεισε. Από τότε πέρασε στη δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού και λειτουργεί ως μουσείο, όπως ενημερώθηκαν οι μαθητές, ενώ έμαθαν και για τον αγώνα απέναντι στην ανιστόρητη απόφαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 1996 να κατεδαφιστεί το μεγαλύτερο μέρος του μνημείου εκτός του βυζαντινού φρουρίου.
Στην ξενάγηση συνέβαλαν μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt», που πρόσφατα ανέδειξε την Ιστορία του Γεντί Κουλέ μέσα από έκθεση που διοργάνωσε στον χώρο. Μαζί τους, πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των νεαρών επισκεπτών, ήταν ο Γ. Κατσαρός, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΣΦΕΑ, ο οποίος εξέφρασε τον σεβασμό της γενιάς του προς τους σημερινούς ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, που σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής διαπάλης επιλέγουν να ακολουθήσουν τον δρόμο του αγώνα.
RIZOSPASTIS |
Ανάμεσά τους παλαιότερες αλλά και ολοκαίνουργιες εκδόσεις, όπως τα βιβλία «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» και «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική».
Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν για πρώτη φορά το βιβλίο της Αγγελικής Σωτήρη «Από το παράνομο τυπογραφείο της "Πανσπουδαστικής" στην Ασφάλεια της Μεσογείων», που μόλις κυκλοφόρησε και θα είναι το θέμα συζήτησης - βιβλιοπαρουσίασης που προγραμματίζεται στον χώρο της κατασκήνωσης το Σάββατο 6 Ιούλη, στις 19.30.
Η «Σύγχρονη Εποχή» έχει ετοιμάσει μεγάλες προσφορές ειδικά για την 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, ενώ υπάρχει και λαχειοφόρος κλήρωση που θα γίνει το Σάββατο για 4 μεγάλα δώρα: 2 δωροεπιταγές των 50 ευρώ για τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής», «Το Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ (3 τόμοι), 1 ετήσια συνδρομή στην ΚΟΜΕΠ.
RIZOSPASTIS |
Στην κατασκήνωση έφτασαν το απόγευμα της Παρασκευής και οι αντιπροσωπείες επτά Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης. Οι εκπρόσωποι των επτά Κομμουνιστικών Νεολαιών μεταφέρουν τους χαιρετισμούς των οργανώσεών τους στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της κατασκήνωσης. Επίσης, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που φιλοξενούνται, οι κατασκηνωτές έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν μαζί τους, να προμηθευτούν υλικά, αλλά και αναμνηστικά.
Αναλυτικά οι Οργανώσεις που συμμετέχουν είναι: Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.
Με εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες και συναυλίες στον χώρο της κατασκήνωσης ξεδιπλώνεται όλες τις μέρες το πρόγραμμα της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου έχει ως εξής:
19.30 Συζήτηση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης«Από το παράνομο τυπογραφείο της Πανσπουδαστικής στην Ασφάλεια Μεσογείων - Αναμνήσεις από τον αντιδικτατορικό αγώνα της Αγγελικής Σωτήρη». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
21.30 Συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από μουσικό σχήμα της ΚΝΕ.
23.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Σερσέ La Band
11.00 Πολιτική συγκέντρωση στο Γ' Σώμα Στρατού - ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη
- Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
- Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.