ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2024
Σελ. /28
Με όμορφες εμπειρίες, δυνατές συγκινήσεις και νέες γνώσεις στις «αποσκευές»

RIZOSPASTIS

Φορτωμένοι με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις επέστρεψαν οι χιλιάδες νέοι και νέες από την 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, που κέρδισε τους πάντες με τον πλούτο των εκδηλώσεών της και με την ομορφιά του μέρους όπου φιλοξενήθηκε και των υποδομών της, στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

Νέοι, αγέννητοι ακόμα όταν το ΝΑΤΟ διαμέλιζε τα Βαλκάνια, γύρισαν γεμάτοι γνώση και πολύτιμα συμπεράσματα από τις εκδηλώσεις της Κατασκήνωσης που ήταν αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ήρθαν σε επαφή με πλευρές της τιμημένης Ιστορίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντάλλαξαν πείρα με τις διεθνείς αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών, μετέφεραν πλατιά το μήνυμα: «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών!».

Διαρκείς ήταν οι ξεναγήσεις Οργανώσεων της ΚΝΕ στην έκθεση που ήταν αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και είχε στηθεί στην είσοδο της κατασκήνωσης. Συχνά συνοδεύονταν από συνθήματα που δονούσαν τον χώρο, ενώ ασταμάτητη ήταν η κίνηση και στην έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», όπου υπήρχαν εκδόσεις που εξαντλήθηκαν!

Το πρωί του Σαββάτου μια μεγάλη ομάδα κατασκηνωτών ταξίδεψε μέχρι τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου έγινε εκδήλωση προς τιμήν του Δημήτρη Τσιάρα, πρώτου Γραμματέα της ΚΝΕ, έως το 1972, ο οποίος ήταν από τον Πολύγυρο. Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και αποκαλύφθηκε τιμητική μαρμάρινη πλάκα που έστησε η ΚΝΕ για τον Δ. Τσιάρα.


Επίσης, το απόγευμα του Σαββάτου έγινε εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «Από το παράνομο τυπογραφείο της "Πανσπουδαστικής" στην Ασφάλεια Μεσογείων - Αναμνήσεις από τον αντιδικτατορικό αγώνα», της Αγγελικής Σωτήρη. Για το βιβλίο, που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για την Ιστορία της ΚΝΕ και παράλληλα διδάσκει στάση ζωής, μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, πλήθος μελών και φίλων της ΚΝΕ επισκέφτηκαν τα τραπεζάκια των εκπροσώπων των 7 ξένων Κομμουνιστικών Νεολαιών που συμμετείχαν στην Κατασκήνωση και συζήτησαν για τα ζητήματα που απασχολούν στις χώρες τους. Το προηγούμενο βράδυ απηύθυναν χαιρετισμούς στην 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση οι εκπρόσωποι από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, τις Κολεκτίβες Νέων Κομουνιστών (Ισπανία), την Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) της Ρωσίας και το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία.

Τόσο στο πευκόφυτο δάσος της κατασκήνωσης όσο και στην τεράστια, υπέροχη παραλία του ακρωτηρίου Ποσείδι, οι κατασκηνωτές πέρασαν στιγμές χαλάρωσης, συμμετείχαν σε παιχνίδια αλλά και πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες, με δεκάδες ομάδες να συμμετέχουν στα τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και beach volley και με κορυφαία σε παλμό τη διελκυστίνδα που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου.


Τον δικό τους χαμό έκαναν οι μαθητές, με το παιχνίδι «Ο πιο αδύναμος κρίκος... μπουγελώνεται!», με ερωτήσεις γύρω από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και με ...«σκονάκι» το ειδικό τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου» για το θέμα.

Βέβαια, το «κόκκινο Αερόστατο» είχε και την παρουσία του μέσα από τους εκατοντάδες φίλους του που συμμετείχαν στην Παιδική Κατασκήνωση. Γνωριμία με την ιστιοπλοΐα, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, επίσκεψη στον φάρο, πολύ κολύμπι αλλά και κεφάτα, χαρούμενα πάρτι εντάχθηκαν μέσα στις δραστηριότητες των παιδιών, που για άλλη μια χρονιά ενθουσιάστηκαν με την πανελλαδική τους συνάντηση! Ενθουσίασαν όμως και τους υπόλοιπους κατασκηνωτές, όταν το βράδυ του Σαββάτου «εισέβαλαν» στην κεντρική σκηνή με τα συνθήματα και τα πανό τους!

Και τα βράδια ...το τραγούδι και ο χορός δεν σταματούσαν στην 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, όπου όλοι οι νέοι γίνονταν μια παρέα, με τεράστιους κύκλους σε παραδοσιακούς και λαϊκούς ρυθμούς, με αξιόλογα συγκροτήματα και καλλιτέχνες στη σκηνή.

Οπως πάντα, μετά την ολοκλήρωση της κατασκήνωσης η ΚΝΕ άφησε τον χώρο σε άψογη κατάσταση, σε συνεργασία με το προσωπικό της κατασκήνωσης του ΑΠΘ.

  • Ο «Ριζοσπάστης» θα παρουσιάσει στο αυριανό 4σέλιδο «Νεολαία» αναλυτικά ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις και τα όσα ξεδιπλώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην όμορφη κατασκήνωση στο Ποσείδι.




Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Κατασκήνωση της ΚΝΕ

Στον χώρο της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής βρέθηκε και το Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κατασκήνωσης του ΑΠΘ, Νικόλαος Καντηράνης, καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. Ενημέρωσε για τις δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας από τη μία της υποχρηματοδότησης και από την άλλη των υπέρογκων δημοτικών τελών που καλούνται να καταβάλλουν.

Ανέδειξε επίσης το υψηλό κόστος για τη συντήρηση των υποδομών, οι οποίες έως τώρα αξιοποιούνται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο. Και σημείωσε ότι ο χώρος και οι υποδομές του θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας τμημάτων του ΑΠΘ, ώστε να είναι λειτουργικός όλο τον χρόνο.

Παράλληλα, ο Δ. Κουτσούμπας χαιρέτησε τους εργαζόμενους του εστιατορίου της κατασκήνωσης.

Επικεφαλής αντιπροσωπείας πολλών μελών της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας παρακολούθησε επίσης τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Από το παράνομο τυπογραφείο της "Πανσπουδαστικής" στην Ασφάλεια Μεσογείων - Αναμνήσεις από τον αντιδικτατορικό αγώνα» της Αγγελικής Σωτήρη, από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ