ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Τέρμα πια στην κοροϊδία, έργα και νερό για τον λαό τώρα

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό από σωματεία και φορείς

Με συνθήματα όπως «αυτή η φιέστα για το νερό είναι κοροϊδία για τον λαό» και «η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, τέρμα πια η ανοχή μας», σωματεία, φορείς και κάτοικοι της Λευκάδας «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά το μεσημέρι της Παρασκευής τον πρωθυπουργό στο νησί. Ο Κυρ. Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην υπογραφή της σύμβασης του έργου «Κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας», επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού ενάντια στη χρόνια υποβάθμιση του δικτύου ύδρευσης.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και ήρθε σε συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 20 Ιούνη, όπου ο λαός της Λευκάδας μαζικά διαδήλωσε την άμεση απαίτησή του για νερό, για αποχέτευση και για λύση στο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού. Επιπρόσθετα στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να προχωρήσει το έργο της ύδρευσης με fast track διαδικασίες, όπως κάνει η κυβέρνηση για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους «επενδυτές», να ενισχυθεί με προσωπικό ο δήμος και να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές του ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα και να μην διαλύονται τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης. Να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού που ταλανίζει την ανατολική και τουριστικά ανεπτυγμένη πλευρά του νησιού, αλλά και άλλα μεγάλα χωριά, όπως η Απόλπαινα και οι Τσουκαλάδες. Επίσης το Εργατικό Κέντρο ανακοίνωσε την πραγματοποίηση το επόμενο διάστημα σύσκεψης σωματείων για τη συνέχεια της αγωνιστικής δράσης.

Ο πρωθυπουργός προκλητικά συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για την «ταχύτητα και τον καλό συντονισμό» προκήρυξης του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, τη στιγμή που με δημόσια επιστολή τους κάτοικοι του οικισμού Κάτω Φρύνη καταγγέλλουν ότι για 22 μέρες έχουν μείνει χωρίς νερό. Στις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων τι θα γίνει μέχρι τότε, ευχήθηκε ότι το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και ταχύτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας προκλητικά ότι «η καταγωγή πολλών στελεχών της ΤΕΡΝΑ από τη Λευκάδα θα βοηθήσει και αυτό με τον τρόπο του».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση του έργου, όπως και όλων των άλλων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθορίζεται με γνώμονα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, εντείνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων που έχουν δει αμέτρητα δημόσια έργα να «καρκινοβατούν» για χρόνια. Απολογούμενος για την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί το 2022, ανέφερε ότι «δεν μπορούσαμε να τηρήσουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες», κάτι που δεν συμβαίνει όταν πρόκειται για χρηματοδοτήσεις μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων.

Τέλος, με αναφορές στην «κλιματική κρίση» και επίκληση στην ατομική ευθύνη κούνησε το ...δάχτυλο για «αλλαγή νοοτροπίας στην κατανάλωση του νερού». Δηλαδή ζήτησε «οι εργαζόμενοι μόνο να πλένονται, οι αγρότες να μετράνε τις σταγόνες για να ποτίσουν, και από την άλλη, οι τουριστικές μονάδες να αρδεύουν στρέμματα με γκαζόν και άλλα πολλά», όπως εύστοχα τονίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Απαιτεί νερό στα χωριά και έργα πυροπροστασίας

Μεγαλοξενοδοχειακοί όμιλοι «πλημμυρίζουν» και ο λαός... ξεροσταλιάζει

Να σταματήσουν τώρα ο εμπαιγμός και η κοροϊδία, ιδιαίτερα στην ορεινή Ζάκυνθο, σε ό,τι αφορά την αντιπυρική προστασία και την παροχή νερού, απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή και την τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί, καταστρέφοντας πάνω από 500 στρέμματα δασικής έκτασης.

Παράλληλα, με αφορμή και την έλλειψη νερού στα χωριά της ορεινής Ζακύνθου, επισημαίνει: «Φαίνεται ότι σκοπός της ΔΕΥΑΖ και του δήμου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είναι να μη δοθεί άλλο νερό στην ορεινή Ζάκυνθο. Οι πολιτικές που ακολουθούσαν οι προηγούμενοι συνεχίζονται και από τη σημερινή πλειοψηφία του δήμου και της ΔΕΥΑΖ, οδηγώντας το νησί σε οριακό σημείο.

Στην ερώτησή μας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί σχεδόν έναν μήνα τώρα δεν δίνουν νερό στα ορεινά και πότε σκοπεύουν να δώσουν, η απάντηση ήταν ότι η ερώτησή μας είναι πολιτική και γι' αυτό δεν απαντούν».

Καλώντας να σταματήσουν τα παιχνίδια, μεταξύ άλλων, απαιτεί να δοθεί άμεσα νερό στα ορεινά χωριά, να σταματήσει η κοροϊδία με τον αγωγό στην Αγία Μαρίνα - Λούχα και να απαντηθεί υπεύθυνα πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες και θα ολοκληρωθεί το έργο, να παρθεί πίσω η απόφαση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΖ, που από κοινού με το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν δρομολογήσει όλες οι παρατάξεις, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Επιπλέον, καλεί μέσα στη βδομάδα ο δήμος να κινητοποιήσει όλα τα μηχανήματά του για να καθαρίσει όπου έχει ευθύνη για έργα πυροπροστασίας, αλλά και να ολοκληρωθεί άμεσα το τμήμα του αγωγού στον δρόμο Αγαλάς - Κοιλιωμένος, για να ανοίξει ο δρόμος και να μην υπάρξουν προβλήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Χωρίς νερό, χωρίς ο δήμος να έχει καθαρίσει τους χώρους ευθύνης του, με κομβικής σημασίας δρόμους κλειστούς, όπως είναι ο δρόμος Αγαλά - Κοιλιωμένου, μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο οι περιουσίες των κατοίκων και δημιουργείται άμεσος κίνδυνος και για τους ίδιους τους κατοίκους», καταλήγει.

Νερό μόνο για τους... ξενοδοχειακούς ομίλους

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι την ώρα που λαϊκά στρώματα στο νησί λένε το νερό... νεράκι, ξεροσταλιάζοντας μέσα στο κατακαλόκαιρο και σε συνθήκες καύσωνα, αυτό εξασφαλίζεται άφθονο και με τη «σύμφωνη γνώμη» της ΔΕΥΑΖ (που αναφέρει ότι μπορεί να καλύπτει μέρος των «παροχών») και εννοείται της σημερινής δημοτικής αρχής (ΝΔ κ.ά.), όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες, για νέες μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε τουριστικές περιοχές, που ξεκίνησαν μάλιστα πρόσφατα τη λειτουργία τους!

Αυτό σημειώνεται άλλωστε και για μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα 197 κλινών, με 87 σουίτες, που περιβάλλεται από 10.000 τ.μ. νερού (!), με 9 εξωτερικές πισίνες (!), 3 περιοχές νερού (!) κ.ά. «παροχές», που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου τη λειτουργία της και ανήκει σε πολυεθνική εταιρεία! Αντίστοιχη βέβαια είναι η εικόνα για τις άλλες ανάλογες... μονάδες. Την ίδια ώρα, τοπικά προβάλλεται ότι το νερό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, ότι οι γεωτρήσεις στερεύουν - είναι φυσικό με τέτοια κατανάλωση για τους μεγαλοξενοδοχειακούς ομίλους - και ότι προηγούνται οι τουριστικές περιοχές!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Περιοδείες στις πυρόπληκτες περιοχές για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων

Περιοδείες σε περιοχές που επλήγησαν από τις τελευταίες, μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές στην Πηνεία του δήμου Ηλιδας και σε χωριά του δήμου Πύργου πραγματοποίησαν πρόσφατα κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, συνομιλώντας με αγροτοκτηνοτρόφους και κατοίκους, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξής τους.

Πάνω από 2 βδομάδες μετά τις φωτιές, τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν για τα λαϊκά στρώματα, με τους κτηνοτρόφους να μη διαθέτουν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, αφού πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν, όπως επίσης αποθήκες, μηχανήματα κ.ά. εξοπλισμός.

Στο Αλποχώρι και τη Μυρτιά βρέθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θανάση Βομπίρη και σε Μαζαράκι, Λάττα, Απιδούλα, άλλο με επικεφαλής τον γραμματέα της Δημήτρη Χρέπα.

Στα χωριά του δήμου Πύργου (Αλποχώρι, Μυρτιά) μεγάλη είναι η ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, εφόσον κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απ' τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σημειώθηκε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός που προβλέπει ότι αποζημιώνονται καταστροφές άνω του 30% ή να εξασφαλιστούν κονδύλια γι' αυτόν τον σκοπό από άλλους πόρους.

Στην Πηνεία, παραμένει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών, αφού σχεδόν κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί προς αυτήν την κατεύθυνση από τους αρμόδιους φορείς. Ταυτόχρονα, στο κλιμάκιο της Ομοσπονδίας αναφορές έγιναν για τις καταστροφές σε καλλιέργειες, στάβλους, αποθήκες κ.ά. υποδομές, αφού οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά και στα σπίτια.

«Πραγματοποιήθηκε καταγραφή και από την πλευρά μας, προκειμένου άμεσα να διεκδικηθούν όλα όσα δικαιούνται οι πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε ο Θανάσης Βομπίρης, σημειώνοντας ότι άμεσα θα μοιραστούν οι πρώτες ποσότητες ζωοτροφών που συγκέντρωσε ως αλληλεγγύη η Ομοσπονδία.

Η ΟΑΣΗ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση, άμεσα έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες για να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες τους, αποστολή ζωοτροφών με ευθύνη του κράτους, να παγώσουν άμεσα όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.

Επίσης, να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν, αλλά και μέτρα δασοπροστασίας για την αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Ξεκίνησε χτες με διαδικαστικά θέματα

Με διαδικαστικά ζητήματα ξεκίνησε χτες στο Εφετείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τον Ιούλη του 2018, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 104 άτομα και εκατοντάδες είναι οι εγκαυματίες.

Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου κάθισαν 14 από τους κατηγορούμενους, αφού 7 επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους. Ανάμεσά τους ο πρώην αρχηγός του ΠΣ Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, υποβλήθηκαν δηλώσεις παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας από συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες, ενώ στη συνέχεια το δικαστήριο κλήθηκε να προχωρήσει στον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου υπεράσπισης για τον τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει σε πενταετή φυλάκιση, εξαγοράσιμη, πέντε τότε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα τους Σωτήρη Τερζούδη, αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Φωστιέρη, διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπο Χιόνη, διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Ποινή φυλάκισης τριών ετών, επίσης εξαγοράσιμη, επιβλήθηκε στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά κλαδιά στην αυλή του σπιτιού του, στο Νταού Πεντέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ